Путин: У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине, урадићемо то и сада

Објављено: 21.09.2022.год.
фото: © РИА Новости / Илья Питалев

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу, нагласио је председник Путин

Говор председника Владимира Путина
 
"Тема мог говора је ситуација у Донбасу и ток специјалне војне операције за његово ослобађање од неонацистичког режима који је преузео власт у Украјини 2014. као резултат оружаног пуча.

Данас апелујем на вас, на све грађане наше земље, на људе различитих генерација, узраста и националности, на народ наше велике Отаџбине, на све које спаја велика историјска Русија, на војнике и официре, добровољце који се сада боре на првим линијама фронта, налазе се на борбеном месту, нашој браћи и сестрама - становницима Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области и других области ослобођених од неонацистичког режима.

Биће речи о неопходним, хитним корацима за заштиту суверенитета, безбедности и територијалног интегритета Русије, о подршци жељи и вољи наших сународника да сами одређују своју будућност и о агресивној политици дела западних елита, које се залажу свим силама да одрже своју доминацију, и за то покушавају да блокирају, да потисну било какве суверене независне центре развоја како би наставили да грубо намећу своју вољу другим државама и народима, да подметну њихове псеудовредности.

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу. Они већ директно говоре да су 1991. успели да поцепају Совјетски Савез, а сада је дошло време и за саму Русију, да се распадне на многе непријатељске регионе и регионе.

А такве планове планирају већ дуго. Подстицали су банде међународних терориста на Кавказу, промовисали офанзивну инфраструктуру НАТО-а близу наших граница. Они су тоталну русофобију учинили својим оружјем, деценијама су намерно гајили мржњу према Русији, пре свега у Украјини, којој су спремали судбину антируског упоришта, а сам украјински народ је претворен у топовско месо и гурнут у рат са наше земље, покренувши га, овај рат, још 2014. године, користећи оружане снаге против цивилног становништва, организујући геноцид, блокаду, терор над људима који су одбили да признају власт која је настала у Украјини као резултат државног удара.

А након што је актуелни режим у Кијеву заправо јавно одбио мирно решење проблема Донбаса и, штавише, објавио своје претензије на нуклеарно оружје, постало је потпуно јасно да је нови, још један, као што се већ два пута раније догодио, напад великих размера на Донбас био неизбежан. А онда би, исто тако неизбежно, дошло до напада на руски Крим - на Русију.

С тим у вези, одлука о превентивној војној операцији била је апсолутно неопходна и једина могућа. Њени главни циљеви - ослобођење целе територије Донбаса - били су и остали непромењени.

Луганска народна република је већ скоро потпуно очишћена од неонациста.

Борбе у Доњецкој народној републици се настављају. Овде је током осам година кијевски окупациони режим стварао дубоко ешалонирану линију дуготрајних утврђења. Њихов јуриш резултирао би великим губицима, тако да наше јединице, као и војне јединице република Донбаса, делују систематски, компетентно, користе опрему, штите људство и корак по корак ослобађају земљу Доњецка, чисте градове и насеља од неонациста, пружају помоћ људима које је кијевски режим претворио у таоце, у живи штит.

Као што знате, професионални војници који служе по уговору учествују у специјалној војној операцији. Са њима се раме уз раме боре и добровољачке формације: људи различитих националности, професија, узраста су праве патриоте. На зов срца стали су у одбрану Русије и Донбаса.

С тим у вези, већ сам дао упутства Влади и Министарству одбране да се у потпуности и у најкраћем могућем року утврди правни статус добровољаца, као и бораца јединица Доњецке и Луганске народне републике.

Требало би да буде исто као и код редовних војника руске војске, укључујући материјалну, медицинску подршку и социјалне гаранције. Посебну пажњу треба посветити организовању снабдевања добровољачких формација и одреда народне милиције Донбаса опремом.

У току решавања главних задатака заштите Донбаса, наше трупе су, на основу планова и одлука Министарства одбране и Генералштаба о општој стратегији деловања, ослободиле од неонациста и значајне територије Херсона и Запорожја и низ других региона. Као резултат тога, формирана је продужена линија борбеног контакта, која је преко хиљаду километара.

Оно желим данас први пут да кажем јавно. Већ након почетка специјалне војне операције, укључујући и разговоре у Истанбулу, представници Кијева су веома позитивно реаговали на наше предлоге, а ти предлози су се пре свега тицали обезбеђења безбедности Русије и наших интереса. Али очигледно је да мирно решење није одговарало Западу, па је Кијев после постизања одређених компромиса заправо добио директну наредбу да поремети све договоре.

Украјина је почела још више да се пумпа оружјем. Кијевски режим је покренуо нове банде страних плаћеника и националиста, војних јединица обучених по стандардима НАТО-а и под дефакто командом западних саветника.

Истовремено, режим репресије широм Украјине према сопственим грађанима, успостављен непосредно после оружаног пуча 2014. године, најоштрије је ојачан. Политика застрашивања, терора и насиља поприма све масовније, страшније, варварске облике.

Желим да истакнем да знамо да већина људи која живе на територијама ослобођеним од неонациста, а то су, пре свега, историјске земље Новоросије, не жели да буде под јармом неонацистичког режима. У Запорожју, у Херсонској области, у Луганску и Доњецку, видели су и виде зверства која неонацисти чине у окупираним областима Харковске области. Наследници Бандере и нацистичких казнитеља убијају људе, муче их, бацају у затворе, обрачунавају се, разбијају, муче цивиле.

У Доњецкој и Луганској народној републици, Запорошкој и Херсонској области пре избијања непријатељстава живело је више од седам и по милиона људи. Многи од њих су били приморани да постану избеглице, да напусте своје домове. А они који су остали - око пет милиона људи - данас су изложени сталној артиљеријској и ракетној паљби неонацистичких милитаната. Погађају болнице и школе, организују терористичке нападе на цивиле.

Не можемо, немамо морално право да предајемо себи блиске људе на комаде џелата, не можемо а да не одговоримо на њихову искрену жељу да сами одређују своју судбину. Парламенти народних република Донбаса, као и војно-цивилне администрације Херсонске и Запорошке области, одлучили су да одрже референдуме о будућности ових територија и обратили су се нама, Русији, са молбом да подржимо такав корак.

Дозволите ми да истакнем да ћемо учинити све да обезбедимо безбедне услове за одржавање референдума, како би људи могли да изразе своју вољу. И ми ћемо подржати одлуку о њиховој будућности, коју ће донети већина становника Доњецке и Луганске народне републике, Запорошке и Херсонске области.

Драги пријатељи!

Данас наше Оружане снаге, као што сам већ рекао, делују на линији додира, која прелази хиљаду километара, супротстављају се не само неонацистичким формацијама, већ заправо читавој војној машини колективног Запада.

У овој ситуацији сматрам неопходним да донесемо следећу одлуку - она је у потпуности адекватна претњама са којима се суочавамо - а то су: да заштитимо нашу Отаџбину, њен суверенитет и територијални интегритет, да обезбедимо безбедност нашег народа и народа на ослобођеним територијама. Сматрам да је неопходно подржати предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.

Понављам, реч је конкретно о делимичној мобилизацији, односно регрутовани ће бити само грађани који се тренутно налазе у резервном саставу, а пре свега они који су служили у Оружаним снагама, имају одређене војне специјалности и релевантно искуство.

Позвани на служење војног рока обавезно ће проћи додатну војну обуку, узимајући у обзир искуство из специјалне војне операције, пре слања у јединице.

Потписан је указ о делимичној мобилизацији.

О томе ће, у складу са законом, данас писмима бити званично обавештена већа Савезне скупштине - Савет Федерације и Државна дума.

Мобилизационе активности почеће данас, од 21. септембра. Поручујем начелницима региона да пруже сву неопходну помоћ раду војних комесаријата.

Желим да истакнем да ће грађани Русије који су позвани на служење војног рока мобилизацијом добити статус, исплате и све социјалне гаранције војних лица која служе по уговору.

Додаћу да Уредба о делимичној мобилизацији предвиђа и додатне мере за испуњавање одбрамбеног налога државе. Руководиоци предузећа одбрамбене индустрије директно су одговорни за решавање задатака повећања производње наоружања и војне опреме и распоређивање додатних производних капацитета.

Заузврат, сва питања материјалне, ресурсне и финансијске подршке одбрамбеним предузећима мора одмах да реши Влада.

Драги пријатељи!

Запад је у својој агресивној антируској политици прешао сваку линију. Стално слушамо претње нашој земљи, нашем народу. Неки неодговорни политичари на Западу не говоре само о плановима за организовање испорука офанзивног оружја дугог домета - система који ће омогућити ударе на Крим и друге регионе Русије.

Такви терористички удари, укључујући и коришћење западног оружја, већ се изводе на погранична насеља Белгородске и Курске области. У реалном времену, користећи савремене системе, авионе, бродове, сателите, стратешке дронове, НАТО врши извиђање широм јужне Русије.

У Вашингтону, Лондону, Бриселу директно гурају Кијев да пребаци војне операције на нашу територију. Више не кријући, поручују да Русију треба победити свим средствима на бојном пољу, праћено лишењем политичког, економског, културног, уопште, сваког суверенитета, уз потпуну пљачку наше земље.

Покренута је и нуклеарна уцена. Реч је не само о гранатирању Запорошке нуклеарке, које подстиче Запад, које прети нуклеарном катастрофом, већ и о изјавама неких високих представника водећих држава НАТО-а о могућности и прихватљивости коришћења оружја за масовно уништење против Русије - нуклеарног оружја.

Оне који себи дозвољавају да дају овакве изјаве о Русији, желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, а по неким компонентама модернија од оних земаља НАТО-а. А ако територијални интегритет наше земље буде угрожен, ми ћемо свакако искористити сва средства која су нам на располагању да заштитимо Русију и наш народ. То није блеф.

Грађани Русије могу бити сигурни да ће територијални интегритет наше Отаџбине, наша независност и слобода бити обезбеђени - још једном то наглашавам - свим средствима која су нам на располагању. А они који покушавају да нас уцене нуклеарним оружјем треба да знају да и ветар може да се окрене у њиховом правцу.

У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине. Урадићемо то и сада.

Верујем у вашу подршку."

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Грађани ДНР-а, ЛНР-а, као и Херсонске и Запорошке области подржали прикључење Русији

За прикључење Русији гласали су становници Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Запорошке и Херсонске...

Столтенберг: Дошло време за потписивање нове декларације ЕУ-НАТО
Столтенберг: Дошло време за потписивање нове декларације ЕУ-НАТО

Дошло је време за потписивање нове декларације ЕУ-НАТО, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после...

2022-09-27 09:25:11

Последњи дан референдума за придруживање Русији у ДНР и ЛНР, као и Запорошкој и Херсонској области
Последњи дан референдума за придруживање Русији у ДНР и ЛНР, као и Запорошкој и Херсонској области

Велика излазност бирача прва четири дана. Данас је задњи дан референдума

2022-09-27 09:06:19

РТ: Кинеско-амерички односи у критичном тренутку - Пекинг
РТ: Кинеско-амерички односи у критичном тренутку - Пекинг

САД морају да промене свој став према Кини како би две силе могле да сарађују на...

2022-09-27 08:46:14

РТ: Изгледи су мрачни - Европска централна банка
РТ: Изгледи су мрачни - Европска централна банка

Европа се суочава са економским растом нижим од очекиваног јер инфлација наставља да расте, саопштила је...

2022-09-27 08:31:24

РТ: Неодговоран и екстремно агресиван курс Вашингтона доводи нас све до опасне линије - Москва
РТ: Неодговоран и екстремно агресиван курс Вашингтона доводи нас све до опасне линије - Москва

Политику Москве неће диктирати Вашингтон, рекао је заменик министра спољних послова

2022-09-27 00:31:15

РТ: Чекамо одговор из Брисела колико дуго ће Европа да пуца себи у ноге - Орбан
РТ: Чекамо одговор из Брисела колико дуго ће Европа да пуца себи у ноге - Орбан

Мађарска треба да се припреми за продужени сукоб у Украјини, каже мађарски премијер

2022-09-27 00:11:54

Путин доделио Сноудену руско држављанство
Путин доделио Сноудену руско држављанство

Председник Владимир Путин доделио је бившем америчком обавештајцу Едварду Сноудену руско држављанство. Документ је објављен на...

2022-09-27 00:04:28

Карта специјалне операције
Карта специјалне операције

Карта специјалне операције за 26. септембар Извор: РИА Новости Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној...

2022-09-27 00:00:29

Русија суспендовала порески споразум са Летонијом
Русија суспендовала порески споразум са Летонијом

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о суспендовању пореског споразума са Летонијом. „На основу потребе да...

2022-09-26 23:57:25

Амерички амбасадор „очекује објашњење“ од Србије због документа потписаног са Русијом
Амерички амбасадор „очекује објашњење“ од Србије због документа потписаног са Русијом

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да нико у овом тренутку не би требало ништа да потписује са Русијом истичући да САД не знају шта тачно подразумева споразум који је Србија потписала у Њујорку са Русијом. Он очекују да ће у наредном периоду добити објашњење у вези са потписаним документом.

2022-09-26 23:39:33

ЕУ: Србија мора да се усклади са свим стандардима и вредностима, и са увођењем санкција Русији
ЕУ: Србија мора да се усклади са свим стандардима и вредностима, и са увођењем санкција Русији

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је новинарима да очекује да Србија, како наводи,...

2022-09-26 23:28:35

РТ: Свака употреба нуклеарног оружја имаће катастрофалне последице по Русију - САД
РТ: Свака употреба нуклеарног оружја имаће катастрофалне последице по Русију - САД

САД ће снажно узвратити ако Русија употреби нуклеарно оружје у Украјини, рекао је за Си-Би-Ес саветник...

2022-09-25 21:35:23

Референдуми о присаједињењу Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици проглашени важећим, излазност 77 одсто
Референдуми о присаједињењу Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици проглашени важећим, излазност 77 одсто

У ДНР-у, ЛНР-у, као и у Запорошкој и Херсонској области се од 23. до 27. септембра одржавају референдуми о питању присаједињења Русији

2022-09-25 21:18:12

РТ: Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса
РТ: Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса

Србија неће признати резултате референдума у ​​републикама Донбаса и територијама јужне Украјине под контролом Москве о...

2022-09-25 21:10:15

Млади ветерполисти Србије прваци Европе
Млади ветерполисти Србије прваци Европе

Млади ватерполисти Србије, играчи до 19 година, надиграли су селекцији Шпаније са 9:8 у финалу јуниорког Првенства Европе и освојили златно одличје на највећем континенталном надметању.

2022-09-25 19:28:49

Косачев: После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама
Косачев: После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама

После одржавања референдума, напад на ослобођене територије ће постати напад на Русију са свим последицама, изјавио...

2022-09-24 11:40:20

Бела кућа: Не тражимо сукоб са Русијом
Бела кућа: Не тражимо сукоб са Русијом

САД не траже сукоб са Русијом и покушавају да „управљају ескалацијом“ у Украјини како би избегле...

2022-09-24 11:35:23

НАТО: Украјина мора да ојача своју позицију на бојном пољу како би обезбедила добре преговарачке позиције
НАТО: Украјина мора да ојача своју позицију на бојном пољу како би обезбедила добре преговарачке позиције

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да ће се сукоб у Украјини завршити за преговарачким столом,...

2022-09-24 11:35:13

Москва: Русија и Србија приступају решавању косовског питања са јединственог становишта заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244
Москва: Русија и Србија приступају решавању косовског питања са јединственог становишта заснованог на међународном праву и Резолуцији 1244

"Дана 23. септембра, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине УН, одржан је разговор министра спољних послова...

2022-09-24 11:31:02

Србија ће се супротставити покушајима избацивања Русије из Савета безбедности УН
Србија ће се супротставити покушајима избацивања Русије из Савета безбедности УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће, уколико Запад покуша да искључи Русију из Савета...

2022-09-24 11:23:41

Излазност првог дана референдума у ДНР-у, ЛНР-у, као и Запорошкој и Херсонској области за придруживање Русији премашила 20 одсто
Излазност првог дана референдума у ДНР-у, ЛНР-у, као и Запорошкој и Херсонској области за придруживање Русији премашила 20 одсто

Излазност на референдумима у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области првог дана гласања...

2022-09-24 11:11:50

Сијарто: Нема сумње да су санције изузетно штетне за Европу
Сијарто: Нема сумње да су санције изузетно штетне за Европу

Антируске санкције наносе огромну штету Европи - расте инфлација, расту цене хране и горива, изјавио је...

2022-09-24 09:48:53

Сијарто: Без споразума између Русије и САД ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не
Сијарто: Без споразума између Русије и САД ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не

Ризици од ескалације тензија између земаља НАТО-а и Русије у отворени сукоб ће трајати све док...

2022-09-24 09:38:44

Пекинг: Мирно решење неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана
Пекинг: Мирно решење неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана

Мирно решење је неспојиво са независношћу Тајвана, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на...

2022-09-24 08:55:16

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк