Језик
Језик незгодних акцената, другачијег алфабета и репутације да га је тешко преломити...Руски језик може бити све од горе наведеног, и више, али сигурно није једини језик којим се говори у Русији. Широм државе се користи око 100 других језика. Али, не морате знати све – руски је службени језик, мада постоје и други службени језици у различитим регијама.

Руски језик припада породици индоевропских језика, који га повезују са грчким и латинским. Најближи руском језику су украјински и белоруски. Током векова, на његов речник и стил су утицали немачки, француски и енглески. Модерни руски обухвата и велики број међународних политичких, технолошких и научних израза.

До револуције 1917. године, руски је био једини званични језик у Руском Царству. У Советском Савезу је уживао привилегован и јединствен статус. Након пада СССР, већина бивших држава чланица се поново вратила на свој матерњи језик, док су једино Белорусија, Казахстан и Киргистан, поред свог, задржали и руски, као службени језик.

Статус суперсиле који је имао СССР, је гарантовао руском језику светски престиж. Било је тешко советским сателитским државама у Источној Европи, али након пада Варшавског пакта, језик је избачен из школског програма као обавезан. Ипак, остаје као један од  службених језика УН, и користи се широм бившег Советског Савеза. Уведен од стране неколико таласа имиграната од почетка 20. века, велике заједнице које говоре руски, свака са својим властитим наречјем, постоје у Израелу, Немачкој и Турској. У САД,  Брајтон Бич у Њујорку се дуго називао „Мала Одеса“ – јер су многи његови становници дошли из ове украјинске луке.  Процењује се да 200 милиона људи широм света говори руски.

Руски алфабет, познат као ћирилица, вуче корене из 9. века. Његову најстарију верзију су осмислила два грчка мисионара – браћа Ћирил и Методије, обојица изванредни учењаци и лингвисти. Алфабет је узео свој модерни облик у 17. веку, за време владавине Петра Великог, док је данашњи писани руски увела советска влада 1918. године. Реформа није само поједноставила писање, већ је симболисала и раскидање са царском прошлошћу.

Бесплатно учење руског језика: learnrussian.rt.com
 


мислјенја главна

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: