Клима

Шта мислите колико може бити хладно у Русији? Руска зима сигурно гарантује довољно снега и мраза...али не свугде. И не траје вечно. Руска клима драстично варира, од хладне арктичке зиме на далеком северу, до пустињских врућина које прже, у неким подручјима у унутрашњости, на крајњем југу. Ипак, у великом делу државе постоје само два изразита годишња доба – зима и лето. Пролеће и јесен су само краткотрајне временске промене између лета и зиме.

Зиме у европском делу Русије нису ни приближно страшне као што то многи  митови говоре. У Москви и Санкт Петербургу први снег обично падне крајем новембра и задржи се до почетка априла. Просечна зимска температура је око -10°C. Нагли таласи хладноће нису неуобичајени, али се зимске хладноће надоместе изузетним летима. Санкт Петербург обично ужива у 20-25°C, а Москва се често купа у зноју на највиших 35-37°C.

Доле на југу, руска пространа степа је врела и сушна. Зиме су кратке, али хладне. У Волгограду, време почиње кокетирати са тачком смрзавања  најраније у новембру. Али зато летовалиште Сочи на Црном мору надокнађује за остатак државе, са врелих  35°C у периоду од јуна до августа – није ни чудо да је Сочи  главна руска дестинација за летовање.

Са друге стране Урала, Сибир -  супротно популарној предрасуди – није земља вечитог леда. У Сибиру постоји лето – у ствари веома топло и угодно, са температурама које се пењу до 20°C и више. Време је прилично влажно, тако да има комараца. Али, истина је, зиме су сурове. Смртоносних  -50°C није невиђено. Ова хладноћа, од које се леде кости, производи такозвано „шапутање  звезда“. Како издахнете, пара из уста се претвори у ситне леденице које падају уз мелодично звецкање.

На далеком истоку, у подручјима у унутрашњости, тепературе досежу до тропских 40°C. Обална подручја су мнодо хладнија и влажнија. Зиме су нормално блаже него у Сибиру. У луци Владивосток просечна јануарска температура је  -13°C. А ако мислите да је то хладно – држите се подаље од села Ојмјакон, у северноисточном Сибиру. Са најнижом забележеном температуром од -71.2°C, то је најхладније настањено место у свету.
 


мислјенја главна

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: