Религија

Четири религије су званичне у Русији: православно хришћанство, ислам, будизам и јудаизам. Деценије советске владавине су оставиле свој траг: око половине Руса се изјашњавају као атеисти, мада подаци варирају. Међу верницима доминирају православни хришћани, али такође постоје и мање хришћанске вероисповести. Од пада комунизма, расла је и вера, са црквама и манастирима који су се подизали широм земље.

Чине то другачије

Верски празници, који су били забрањени након револуције 1917. године, су се поново вратили у руски календар.  Божић и Ускрс се поново свечано обележавају. Ипак, руски хришћани то чине другачије од Запада. Советска Русија је усвојила грегоријански календар, који је већ широко прихваћен од већине западног света. Али Руска православна црква и даље користи стари јулијански календар,  који  пада 13 дана после грегоријанског. Уместо 25. децембра, руски Божић се обележава 7. јануара. Исто се односи на остале верске празнике – када Европа заврши са слављем, Русија тек почиње да се загрејава за прославу.

Познати руски манастири

Још од давних времена, највећи и најважнији руски православни манастири су се звали  „лавра“ (од грчке речи за манастир). Русија има две. Тројице- Сергијева лавра, удаљена 70 километара од Москве, основана у 14. веку од стране Светог Сергеја Радоњешког, једног од руских најпоштованијих светаца. Манастир, и град који је изграђен око њега, Сергејев Посад, је као руски Ватикан. Главни духовни магнет и јединствено историјско место, Лавра је позната у свету по реткој лепоти својих мурала и очаравајућем певању њеног хора.
Лавру Александра Невског је основао Петар Велики 1710. године у Санкт Петербургу – седам година након оснивања самог града. Изградња је трајала скоро цео век. У манастирском комлексу се налазе неке од најстаријих грађевина у Санкт Петербургу. Од почетка је Лавра била позната као најпрестижније погребно место у Руској Империји, где су на починак положени чланови царске породице, свештеници, познати песници и композитори.


Повратак из рушевина

Једна од руских најпознатијих цркава је Храм Христа Спаситеља у Москви. Такође је и највећа црква у земљи. Одевена у мермер, њена белина, која преовладава,  украшена је блиставо златном куполом, која се види из свих делова централне Москве. Оригинални Храм је изграђен у 19. веку, као обележје руске победе над Наполеоном. Изградња је трајала 40 година...а само један дан да се сведе на шут, по Стаљиновој наредби 1933. године. Обновљена 1990-их година, постала је симбол руског духовног освештења и новоуспостављене моћи Руске Православне Цркве.


Ислам у Русији

Друга најпопуларнија религија у Русији је ислам. Сматра се да у Русији живи око 14 до 20 милиона муслимана, што је 10 до 16 одсто од укупног броја становника. Скоро сви руски мислимани су Сунити, док на Кавказу живи мали број Шиита. Руски муслимани углавном живе у региону Волге и Северном Кавказу, мада се  у Москви и Санкт Петербургу развијају локалне заједнице.

Највећи исламски центри су Татарстан и Башкортостан. У Републици Татарстан, на ријеци Волги, постоји 1150 џамија. У главном граду, Казану, старом татарском утврђењу,  се налази највећа џамија у Русији, а наводно и у Европи – џамија Колшариф. Изграђена у 16. веку, џамија је била порушена 1552. године, током татарске кампање Ивана Грозног, када је његова војска заузела Казан. Сада, изгледајући више модерно, представља драгуљ архитектонског уређења града.


Буђење будизма

Будизам је нашао свој пут у Русији крајем 16. века, када су руски истраживачи путовали и настанили се у Сибиру и Далеком Истоку. Главни руски будистички центар је Калмикија. Непрегледна степа на северозападној обали Каспијског мора, Република Калмикија је једино место у Европи, где је будизам већинска вера. Потомци номадских Монгола, Калмики дубоко поштују Далај Ламу, који је посетио Републику 2004. године. Будистичко учење је такође широко распострањено у Туви и Бурјатији. Смештена у средишњој Азији, Република Тува је чувена по својим чаробним певачима. Република Бурјатија, која се простире дуж  источне обале Бајкалског језера, има јаку традицију тибетанске будистичке медицинске праксе.

1930-их година су храмови затворени или спаљени, а многи монаси су побегли или су били ухапшени. Али, са почетком Горбачеве ере, убрзало се буђење будизма и десетине манастира је обновљено. Будистички центри су отворени у многим великим градовима, укључујући Москву и Санкт Петербург.
 


мислјенја главна

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: