Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Објављено: 27.08.2023.год.
Фото: srbratstvo.ru

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”


Србија може да призна Крим и Донбас као део Русије, али то ће зависити од тога како ће се даље развијати међународна ситуација, рекао је Золтан Дани, посланик у Скупштини Србије из Социјалистичке партије, која је у владајућој коалицији заједно са Напредном странком председника Александра Вучића. Он је рекао да Влада Србије ни под којим условима неће подржати санкције ЕУ против Русије, чак ни у замену за перспективу уласка у чланство Уније. Истовремено је признао да би Београд могао да размотри могућност приступања БРИКС-у. Золтан Дани је говорио и о својим војним подвизима: 1999. године, током НАТО бомбардовања Југославије, његова јединица је прва уништила наизглед нерањиви амерички невидљиви авион Ф-117. Одјек југословенског рата чује се до данас: српски посланик не искључује да Београд може покренути војну операцију поновног уједињења са Косовом.


„Пре ће се ЕУ распасти него примити Србију у чланство“

Од краја априла поново су заоштрени односи Србије и Косова. После локалних избора на северу Косова са претежно српским становништвом, рекордно ниска излазност од 3,5% довела је до тога да су Албанци изабрани за градоначелнике у сва четири града. То је довело до сукоба између Срба и косовских специјалаца. Повређено је 30 мировњака НАТО и 52 Срба. Шта мислите колики су ризици ескалације напоетости око Косова?

– Ризици су бројни, а последице несхватљиве, посебно за српски народ на Косову и Метохији. Албанска страна није спремна ни на какав компромис, а евроатлантске земље прећутно подржавају такву ескалацију и притисак на српски народ под изговором српског мешања, али то није случај.

Политичари из ЕУ и САД су у више наврата говорили да је то за њих завршена прича и да Србија, ако жели да иде напред ка евроатлантским интеграцијама, треба хитно да призна Косово. Наше политичко руководство се не слаже са тим ставом и трудимо се да пре свега буде могуће мирно решење.

Да ли мислите да би Србија могла да предузме војну операцију у односу на Косово? Дозвољавате ли могућност да се то деси наредних година?

– Војска Србије је одговорна за заштиту суверенитета и интегритета Републике Србије. Тренутно се део наше земље, уз подршку НАТО пакта, правно отцепио, а ми га сматрамо окупираним. Као што сам рекао, покушавамо да нађемо мирно решење, али не знамо колико ће то трајати. Црвене линије су све ближе.

Србија је кандидат за чланство у ЕУ од 2012. године. Председник Александар Вучић је у марту рекао да не верује да ће Србија постати чланица ЕУ пре краја његовог председничког мандата, 2027. године. Када Ви мислите да ће Србија моћи да уђе у ЕУ?

– Представници ЕУ и НАТО пакта су више пута истицали да ће један од услова бити признање лажне државе Косово од стране Србије, а то се неће десити. Сматрам да ће се ЕУ пре распасти него што ће примити Србију.

Да ли Скупштина Србије разматра могућност придруживања санкцијама ЕУ против Русије у замену за улазак у Европску унију?

– Не. Опозиција је то предлагала, али то није било на дневном реду. То је опозиција везана за евроатлантске организације и одатле прима новац. И она ради шта јој се одатле каже.

Да ли је Србија заинтересована за улазак у БРИКС? Да ли се о том питању расправља у парламенту?

– О том питању још нисмо расправљали у парламенту. Могућности да се оно размотри је све више, тим пре што се ради о мултиполарном светском политички интегрисаном систему који пружа велике могућности за билатералне међународне односе.

Да ли би Србија могла да буде и чланица ЕУ и чланица БРИКС-а?

– Мислим да то није могуће.

„Планиране су посете Русији“
 
Да ли се у парламенту расправља о питању увођења виза са Руском Федерацијом? Да ли се планира разматрање тог питања?

– Не, о томе се не расправља.

Под којим условима би Србија могла да призна да су Крим и Донбас руски? Да ли је то икада могуће?

– Наравно да је могуће, али то ће зависити од различитих политичких међународних утицаја који ће се у будућности разрешити у мултиполарном политичком систему.

Да ли је планирана посета делегације посланика Скупштине Србије Русији? Хоће ли се то догодити пре краја године?

– Посете су планиране, али, нажалост, нисам упознат са детаљима.

А колико често Ви посећујете Русију?

– Нажалост, не онолико колико бих желео.

15. августа учествовали сте на XI Московској конференцији о међународној безбедности. Планирате ли следећу посету Русији?

– Немам конкретних планова. Ако ме позову на конференцију идуће године, доћи ћу. Али не планирам да долазим сваког месеца – немам толико пара.

“Само смо радили”

У вашој земљи сте познати по томе што је под вашом командом 27. марта 1999. године српска јединица ПВО оборила амерички невидљиви авион Ф-117. Три дана раније, 24. марта, НАТО је започео војну агресију на Југославију. Испричајте нам како је то било.

– Авион је оборен совјетским зенитним ракетним системом С-125 “Нева”. Тај систем је био веома добар – најбољи. Борбена група која се тада налазила на ракетном комплексу је добро знала како да га користи и зато је и постигнут добар резултат.

Шта сте осетили када је авион оборен?

– Ништа, само смо радили. Авион је био у нашем домету: притиснули смо дугме, и ракете су полетеле. Нисмо знали да је то био невидљиви авион. Циљ је био веома мали – било га је тешко видети на радару. Сазнали смо да је то био невидљиви авион тек када је пао. Пилот није погинуо. Касније је евакуисан. Сам Ф-117 није био нешто особито. Његова маневарска способност је веома мала, брзина је такође мала – као путнички авион. Био је веома добра мета за нас. Одрадили смо је без проблема.

Да ли сте успели да оборите друге непријатељске авионе?

– Оборили смо по један авион Ф-16 и Б-2 (амерички стратешки бомбардер Б-2 Спирит. – “Известија”). И погодили смо још два Ф-117, али они нису одмах пали. Не знамо шта им се на крају догодило. Можда су пали у Хрватској или Босни.

Планирате ли икада да напишете мемоаре о сукобу у Југославији и вашем учешћу у њему?

– Да, наравно. Писање је при крају.

Мислите ли да су дејства НАТО у Југославији 1999. године биле пролог данашњег сукоба у Украјини? Уосталом, тада је створен преседан за ревизију државних граница у „послератној Европи“.

– То је била својеврсна генерална проба.


Превод:
 srbratstvo.ru

Извор
: Известија

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: