Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Објављено: 26.12.2022.год.
фото: srbratstvo.ru

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал 
srbratstvo.ru, објашњава очекиване и логичне последице текућих геополитичких промена у свету по положај Евроазије, Балкана и Србије. Између осталог, он тврди:

Косово и метохија су лакмус за промене светске моћи;
НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам;

Променом граница Украјине и насилно наметнуте границе на Балкану долазе у питање;

Са Русијом на Балкану, отпадају приче да нам је Брисел ближи од Москве;

Нема еманципације Европе без ослобођења од америчке окупације;

Будућа осовина Москва-Берлин биће добра за Србију.
Шта за Србију значи излазак Русије на Одесу, што ће се неминовно догодити?

– Нисам човек који ће баш тако лако да тврди да хоће. Ако се гледа дугорочно, то би морало да се догоди, јер је све без Одесе незавршен посао. Кључно је да узму Одесу, јер је то излаз на Црно море. Ако се то не деси, Украјинци ће се опет оријентисати ка Западу.

Ако узме Одесу, то је излаз на Дунав! Отпада аргумент разних људи да је Русија далеко, а ми у окружењу НАТО, и да су нам ближи и Брисел и Вашингтон од Москве! То све отпада.

Русија онда постаје непосредно балкански чинилац. Излази на границу Балкана, и цео Балкан онда мора да добије другу геостратешку оријентацију. Онда цивилизацијска веза православног света постаје и физичка. Русија сада није непосредно подунавска, а онда би постала и Дунавом би, као преко пупчане врпце, имала утицаја на Балкану, у Панонској низији итд. То је од немерљивог значаја за Русију, али и за Србију која би добијала руску помоћ не само у УН него и преко друге врсте утицаја, везе и осовине са Русијом.

То захтева промену приступа Балкану, јер променом граница Украјине, све границе долазе у питање – па и ове балканске, које су нам наметнуте насилном дезинтеграцијом Југославије.

Колико је Косово и Метохија геостратешки важно Русији, а не само Србији?

– Чиниоци са запада и домаћи прозападни чиниоци покушавају да Косово и Метохију наметну као изоловано питање. Запад је показао да је за то парче земље спреман да се војно ангажује, мимо мандата УН, мимо одреднице да  НАТО не може интервенисати ван НАТО земаља. Показали су експлицитно да им је то важно. Сада је КиМ лакмус како се мења светска моћ. Ако Русија успе да покаже да је КиМ и за њу важно – то резултира познатом пропорцијом: што мање НАТО на Балкану, то више Русије, и обратно, што више Русије, то мање Америке.

Ово је глобална утакмица, у којој су КиМ и Украјина арене за доказивање моћи.

У вези са претходним питањем, ако Русија буде непосреднији актер на Балкану, она то може да докаже на КиМ и да покаже да се резолуције УН не могу кршити тек тако.

Да не говоримо о томе да је КиМ језгро Балкана, а ко држи срце, односно језгро Балкана он контролише све геостратешке правце, све коридоре који иду са истока на запад и са севера на југ!

Америка и Немачка су већ показале колико им је то битно. На сваки начин на који им Русија то оспори, она оспорава глобалну моћ западних сила.

Да ли вас изненађује ревитализација идеје о европској безбедности, са епицентром у Паризу и Берлину. Макрон је ту идеју лансирао током Трамповог мандата, оцењујући да је НАТО у клиничкој смрти. Пре неколико дана је обновио иницијативу. Између ова два покушаја се десила руска специјална операција, а Путин је као један од циљева навео одлазак америчких снага из Европе…

– Француска упорно покушава да се наметне као прва или друга земља ЕУ после изласка Британије и Макрон покушава да се наметне као један од главних вођа у ЕУ, усред актуелне констелације слабих немачких вођа.

Ако то оставимо по страни, ЕУ је чедо НАТО пакта и Хладног рата, па је окончањем Хладног рата и она, као и НАТО геополитички анахронизам. С друге стране, у руској геополитичкој литератури је одавно речено да они сматрају Америку и НАТО у Европи неприродним, једном врстом окупације Европе. Погледајте то са стране логике, не само геополитичке него географске: једна неевроазијска сила влада западом Евроазије и покушава да то уради и са источним делом Евроазије.

Зашто Евроазија не би припадала Евроазији? А шта је Евроазија? Па то су и Немачка и Француска! Све је то мегакопно Евроазије. Нема еманципације Европе – мислим на ЕУ – без ослобађања од америчке окупације.

Америка је тријумф у Другом светском рату материјализовала присуством на западу евроазијског континента. ЕУ и НАТО у Европи су једна врста огромног америчког мостобрана у Евроазији.

Русија сасвим логично пита такмаце на западу Европе – ако хоћете ЕУ као аутономан и аутентичан пол моћи, морате да се ослободите Америке.

У руској неоазијској концепцији постоји предлог да ЕУ буде један од четири пола моћи мултиполарног света. То је врло лепа понуда која прија уху Немаца и Француза, али је неизводљива све док Америка контролише запад Евроазије. Европљани у ЕУ знају о чему се ради. Али, не могу да се ослободе америчке хегемоније. Сваки покушај да ЕУ функционише са Русијом – што је економски и геополитички логично – бива миниран. Погледајте саботаже Северног тока.

Међутим, ово стање је нелогично и неприродно. Мислим на то што имамо трансатлантизам на нашем евраозијском копну. Зато Руси сада покушавају да то поставе на логичне темеље.

И ово што се дешава са куповином енергената је показатељ окупације. Народи у ЕУ демонстрирају против одлука својих политичких лидера који купују прескупи гас, онако како им је Америка наредила уместо да се енергетски и безбедносно понашају логично и исплативо.

И Србија је недавно усвојила западне савете о реформи енергетског сектора, а Америка је најавила инвестиције у диверзификовање енергетског система Србије, са циљем да се ослободи руског утицаја?

– То су те нити, то је везивање за трансатлантски свет, а не за руски свет. То иде на различите начине. Културно, спортски, али и – енергетски! Енергенти, пре свега гасоводи, су веома опипљиве нити везе. Око тога се сада води глобална битка. Питање је ово: ако постоји нешто што вам је близу, имате гасоводе и гас је јефтин, зар ћете се лишити тога јер имате геополитички притисак да се вежете на другу страну која вам је економски неповољнија. Што то радите? Зато што вас неко контролише, зато што вас вуче у евроатлантски свет , у евроатлантске интеграције.

Кад то питање поставите са културолошког, цивилизацијског, геополитичког и геоекономског становишта, не можете то да оправдате. Али, неко има полуге да вас натера.

Присуствујемо експерименту ин виво, када се ломе ствари и одлучује се да ли ће опстати хегемонија таласократског атлантског света која траје од Колумба. Или ће се то променити, па ће се интеграција вршити на евроазијском копну, на континенталистичкој основи.

Шта би Немачка добила ако би Путин успео у својим већ прокламованим циљевима, и, шта би добила Србија?

– Немачка би добила јако много. Оно чега се атлантистички запад јако боји, пре свега Велика Британија, то је осовина Берлин-Москва. Е, а сада већ можемо говорити о осовини Москва-Берлин! Немачка је неспорно економска сила, али је енергетски зависна – што значи да је на стакленим ногама. Док се технолошки нешто не смисли, што би заменило нафту и гас, остаће тако. Ако Русија тријумфује, Немачка добија стабилног снабдевача енергентима, континенталистичку осовину. Са својом економском моћи, дисциплином и технологијама, уз руске ресурсе, она може да у правом смислу развије своју моћ! Онда ће до изражаја доћи њена доминација. Ако се стабилно веже на руске ресурсе, она ће доминирати не само централном Европом, него и Западном. Француска неће моћи да јој парира јер више нема афричке колонијалне ресурсе. То сад преузима Кина и Русија.

Где је ту Србија, између моћне Немачке и њеног колонијалног утицаја и моћи Русије и њеног подунавског утицаја? Србија мора одиграти паметно, да на историјском компромису Руса и Немаца, на телулократској основи, нађе своје место. Посредством Руса, као нека врста симбиозе интереса, Србија може наћи своје – стабилно место. И то тако да не буде угрожена од Немачке, ни овако ни оволико као сад. Сад смо угрожени, јер Немачка припада атлантистичком свету. А да је Немачка аутентична континенталистичка евроазијска сила, то не би било тако, јер би она видела да је овде ипак Русија и да не може да ради шта хоће.

Разговарала: Диана Милошевић,  srbratstvo.ru

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: