Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Објављено: 14.12.2022.год.
фото: © srbratstvo.ru

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал 
srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима по питању Косова и Метохије у овом драматичном тренутку. Показује како је ЕУ узурпирала оно што јој не припада и није била статусно неутрална, а ни самостална. За повратак у СБ УН нема формалних препрека, али је за то потребна наша иницијатива. Русија је била и остаје принципијелно на нашој страни.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров је током ове године више пута упозорио да је ЕУ изгубила кредибилитет. Портпарол МИД РФ Марија Захарова је током викенда реаговала на изјаву српског премијера Ане Брнабић да је “Курти крив што је ситуација на Косову доведена на ивицу рата, а ЕУ није урадила ништа да то спречи”. Захарова је на Телеграм каналу написала:”Зашто мислите да ЕУ не ради ништа. Управо овакву ситуацију је ЕУ годинама обликовала”. Да ли сте са тим сагласни и шта Србија да предузме да би пресекла Гордијев чвор европске медијације?

- Треба да оцени колико је задовољна улогом ЕУ као неког ко треба да олакша дијалог страна. Затим,да ли је дијалог показао резултате које је Србија очекивала. Шта је судбина договора који су постигнути уз ту улогу ЕУ? И, да оцени да ли је ЕУ поштовала основно начело непристрасности у дијалогу. На крају – да ли Србија има поверења даље, да ће уз такву улогу ЕУ заштитити легитимне државне и националне интересе? По мом мишљењу, ЕУ није испунила очекивања, није била статусно неутрална, увек тежи да изнуди једностране концесије од Србије и злоупотребљава интерес Србије за чланство у ЕУ. Није показала политичку вољу да обезбеди спровођење договора.

Ако остане у улози медијатора наставиће притиске на Србију и зато Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН, будући да СБ УН никоме није пренео овлашћење да одлучује или да преговара у његово име.

У српским медијима се погрешно говори да је резолуцијом Генералне скупштине преговарачки процес измештен из УН у ЕУ и погрешно се говори да је ЕУ медијатор. Не. у резолуцији Генералне скупштине се уопште не спомињу ни преговори ни овлашћења ЕУ. Пише само да Генерална скупштина УН каже:»Добродошла је улога ЕУ у олакшавању дијалога страна». У резолуцији нема термина да су се преговори изместили или да је ЕУ овлашћена. Просто је поздрављена заинтересованост ЕУ да олакша дијалог страна. Олакшавање није чак ни посредовање, него то значи подстицање, позивање на дијалог.

А шта се десило? ЕУ која се обавезала на непристрасност, а од старта била на страни Приштине  и сепаратизма. А Србија сесамозаваравала, иако је «врапцима на грани» јасно да ЕУ користи нашу заинтересованост за чланство у клубу ексклузивних да би ми стално одступали у корист сепаратизма.

Дакле, ЕУ је узурпирала нешто што јој нико није пренео у надлежност, узурпирала је овлашћења СБ УН и узурпирала је право пет чланица ЕУ које нису признале илегалну сецесију, а она је узела да говори у њихово име сасвим супротно њиховом ставу. Најеклатантнија узурпација је нон-пејпр Шолца и Макрона који је у директном сукобу са Резолуцијом 1244 и којим Србија треба да призна нелегалну сецесију као легално опредељење.

С обзиром да су узрпиране надлежности СБ УН, да ли Русија и Кина као сталне чланице треба да предузму иницијативу? У коју позицију ово ставља њих, пре свега Русију?

- Улога Русије је увек била принципијелна – заснована на међународном праву и одлукама СБ УН. Нема разлога сумњи да ће се та улога Русије наставити. Она је заступала позицију да ће подржати оно чему Србија тежи. Пошто се то тиче Србије и њених националних и егзистенцијалних интереса, на њој је да покрене одговарајуће иницијативе, било према СБ УН, било према Генералној скупштини УН. Зато Русија ни до сада није самоиницијативно ништа покретала без одлуке Србије. Србија је једини фактор који је одговоран за најбољу заштиту својих интереса. Форма и садржај руског ангажовања зависе од одговарајућих иницијатива Србије. Русија се до сада није оглушивала о иницијативе Србије! Ствари зависе од процене наших државних органа – хоће ли се и на који начин обратити Русији у вези са најновијим развојем догађаја и будућим процесом преговарања.

Постоји ли опасност од тога да се Србија, у борби за праведније посредовање, не обрати Русији него Американцима? У београдским медијима се већ данима упоређују дипломатски домети ЕУ и Америке уз закључак да Америка има капацитета да натера Куртија на оно што не може Брисел. Сам председник Вучић је оценио да “није сигуран да ово што се дешава на Косову одговара Американцима”.

- Ако Србија званично оцени да ЕУ није у стању да олакша дијалог, решење није у томе да ЕУ замени Америком! Једино исправно решење је реактивирање  СБ УН и механизма УН. У томе ће свако имати своје место: Русија, Кина, Америка, Француска и Велика Британија.

Зашто? Прво, зато што је ЕУ све радила тако како су јој рекле САД. Иза деловања ЕУ је Америка. ЕУ у великом степену зависи од САД што показује и конфликт у Украјини у коме се ЕУ понаша према захтевима Вашингтона.

Друго, као медијатор, САД би само још директније промовисале свој геополитички интерес: апсолутно господарење НАТО на Балкану без сивих зона.

Враћамо се на прапочетак: да није било агресије 1999, не би било ни сецесије. А да није било америчке воље и улоге, не би било ни агресије ни сецесије. САД константно подржавају сецесионизам на КиМ, јер је доминација на истоку геостратешки интерес САД који се није променио, без обзира на реторику. Уосталом, амбасадор Хил преко наших медија отворено саопштава да је Србији место на западу, а то значи у америчкој геополитици и НАТО.

Србија то не може прихватити и зато је једини пут да се дијалог врати у УН, а тамо у том процесу мора бити места и за Русију и Кину. Резолуција 1244 донета је уз сагласност свих сталних чланица и представља компромис, који је постигнут 1999. Ако је такав компромис и таква заштита српских националних интереса постигнута под бомбама НАТО пакта, ако је све то записано у Резолуцији 1244, која је компромис интереса свих инволвираних, онда данас не би било оправдања и образложења да се ни за длаку одступа од тог компромиса садржаног у Резолуцији 1244. Преговори могу да иду само у правцу конкретизације суштинске аутономије КиМ као покрајине Србије, али не у правцу легализације учинка агресије која је по оцени државних органа Србије била злочин против мира и човечности.

Да ли Резолуција 1244 дозвољава Косову да буде члан међународних организација? Чули смо да је председник Вучић у првом коментару на француско-бриселски предлог рекао “црвена линија је чланство у УН, о свему другом можемо да разговарамо”. Да ли би пристајање Србије на компромисну формулу –  може чланство свуда осим у УН – дало дозволу Косову да уђе у НАТО?

- То су играрије. Србија не може да прихвати међународни субјективитет једне криминалне творевине. Србија, ако држи до себе, достојанства и интереса, не може да се сагласи са чланством Косова у било којој организацији где су чланице суверене државе. То би било самозаваравање и покушај обмане – то би било прелазно решење ка пуном признању те илегалне једностране сецесије.

ЕУ, а не Русија, тражи да се Србија саможртвује за друге

Коме треба да Србија попусти: Албанцима или Путину, како су тврдили западни, али и београдски медији, када је почела специјална операција у Украјини и почео притисак на Србију «јер ЕУ нама ради оно што не сме Путину» или ЕУ и НАТО који због Косова немају унутрашње јединство већ 20 година? Како је све ово усмерено против Русије?

На западу је створена антируска хистерија која је одавно изгубила смисао и меру, али упркос томе нема никаквих разлога да се доведе у питање принципијелна подршка коју Русија пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије са Косовом и Метохијом унутар њених граница. Та се позиција не мења.

Даље, рекао сам да је ЕУ прво узурпирала право својих пет чланица које нису признале сецесију. А сада Шолц и Макрон, односно две земље, узурпирају право и тих пет држава и преосталих 20 у клубу од 27 чланица. То што они нама у име целе ЕУ траже јесте да Србија уступањем своје државне територије допринесе поновном успостављању нарушеног јединства унутар ЕУ и НАТО пакта. Тако бисмо ми легализовали и право пречих геополитичких интереса Немачке и Француске.

Разговарала: Диана Милошевић, srbratstvo.ru

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: