Др Неле Карајлић: Последњи Европљанин емигрираће у Србију

Објављено: 02.01.2018.год.
Др Неле Карајлић / Фото П. Милошевић / Новости

Музичар Др Неле Карајлић о томе како су ријалити програми превазишли ''Надреалисте'', хоћемо ли бити спремни да дочекамо последњег преживелог из ЕУ...


Хоћемо ли бити спремни да дочекамо последњег преживелог из ЕУ? Које је најважније питање које се мора поставити на референдуму? Како су ријалити програми превазишли "Надреалисте" и зашто је данас немогуће предвидети будућност?

"Пророчке" одговоре на ова питања тражили смо од др Нелета Карајлића, који ће упркос интернационалној музичкој каријери и успешним телевизијским и позоришним пројектима последњих година, остати упамћен пре свега по својеврсној "хроници будућности", коју је крајем осамдесетих водио у "Топ листи надреалиста" и кроз текстове "Забрањеног пушења".

* Да ли вам је досадило да вам приписују пророчке способности? Јесу ли то о чему сте причали могли да виде и други да су мало боље гледали?


- Ни ми нисмо били превише политички писмени када смо правили те скечеве. Кроз нас је више говорио страх него памет. Испало је да је та бојазан била са основом. Али, није ми јасно како ниједна мудра српска глава није предвидела да ће Запад стати на страну наших непријатеља. Не само да смо имали такве главе, већ нам је то и историја јасно говорила.

* Могу ли неки нови "надреалисти" видети каква нас будућност чека?


- Данас је много теже предвидети ствари, јер у једном дану имамо информација као некада у пола године. Од галаме која нас убија са свих страна, немогуће је одредити циљ, карактер и смисао информација, а без тога нема пројекције будућности. У ствари, не верујем да ико на овој планети зна са сигурношћу где ће да доручкује за два месеца.

* Имате ли утисак да је ваш надреализам чедан у односу на "реализам" "Парова", "Фарме"...?


- Ријалити програми су први знаци умирања телевизије. Та страшна сила, која нам је мутила памет деценијама, приближава се свом крају. Али, немојте мислити да ћемо са смрћу телевизије постати слободни. Напротив! Интернет нам већ одавно пере мозак а да ми тога нисмо свесни.
 

 

 * "Заказана" је година уласка у ЕУ. Хоћемо ли стићи на европску журку кад више не буде ни клопе ни пића?

 

- Пре неки дан сам се сетио нашег скеча о последњем Европљанину који од ужасног рата бежи у Југославију. То је један од ретких скечева који се још није испунио, али не значи да неће. Тешко је, међутим, пронаћи разлог због чега Европа тешко функционише. Ипак су то земље и народи који имају дубоку самосвест и велики демократски потенцијал, са снажним талентом за организацију, а ипак тешко функционишу заједно. Кад се они расипају као рижа, шта онда да се очекује од Јужних Словена? Појела их је бирократија коју су сами направили. Са друге стране, не треба заборавити да је управо Европа та која је креатор највећих зала у историји људског рода, колонијализма, фашизма, Холокауста. Можда јој управо због тога на Јалти, Стаљин и Рузвелт, нису дали да се превише размаше.

* Ако будемо пред избором Исток или Запад, коју страну бисте ви изабрали?


- Не брините. Ако заиста дође до сукоба између Истока и Запада, нас нико неће ништа ни да пита. Нас је Запад већ сместио на Исток шта год ми мислили о себи. Они нас гледају као "мале Русе" и тешко је да ћемо бити у стању да ту слику променимо, макар постали командни део НАТО. Пре свакога напада на Русију, прво су били пацификовани Срби. И у Првом и у Другом светском рату, а богами и деведесетих. Само што су деведесетих мало закаснили, па се у међувремену Русија подигла.

* Ако би дошло до референдума у РС, шта бисте заокружили?


- Пре бих расписао референдум у Федерацији са питањем да ли они желе да живе са Србима или не. Јер они нису начисто шта хоће. Говоре о мултиетничности, а нема Србина који се вратио у Сарајево. Отуда и оне комичне ситуације да Председништво БиХ једно договори на састанку, па се онда један члан исправља пред новинарима и говори нешто сасвим супротно. Да није био исти такав случај око Кутиљеровог плана, када је Изетбеговић по повратку у Сарајево, рекао да не важи његов потпис, и тако задавио последњу наду да ће Босна проћи без рата, помислио бих да је то случајност. Овако, изгледа да је у питању систем. Стога, неопходан је референдум у Федерацији са питањем - хоћемо ли постати озбиљни, или ћемо се још мало зајебавати.


* Може ли се цела земља оставити у аманет? Верујете ли да ће Ердоган испунити аманет Алије Изетбеговића?

- Откако је Босне од тада је и аманета. Свако је свакоме ту остављао у аманет свашта. Тешко да је икоме ишта успело.

* Да ли би онај возач који вози ка Газиместану 1989, а буди се 5. октобра, данас учествовао у дијалогу о КиМ?


- Покушати решити косовско питање је прилично амбициозна замисао. На нешто, што вековима стоји као зарез, ставити тачку, може само неки добар мађионичар. Али, сваки покушај јесте корак напред ка некоме решењу. Нажалост, историја не трпи "коначна решења". Знамо како је прошао онај који је такво једно решење желео спровести у дело. Оно на шта ми сада морамо да обратимо пажњу су наши људи доле и света места. То је домен у коме се може деловати. Наравно, сваки облик кооперације са Албанцима је неопходан и пожељан, само што и они, као и Бошњаци, чекају да њихов однос са Србима уреди неко други.

 

УНЕСКО ЋЕ ЗАШТИТИТИ МОРАЛ
*ПОСЛЕ Пишоње и Жуге осамдесетих и Гилета Шампиона деведесетих, ко је (анти)јунак нашег доба? 
- И Пишоњу и Гилета носио је некакав мали, али видљив морални код. Данас је тешко пронаћи такве јунаке. У данашње време, морал практично не постоји. Кажу да ће га почетком идуће године заштитити УНЕСКО.

* Да ли је самоубиство у судници пригодна тачка на рад Хашког суда?

- Мислим да је Хашки трибунал испунио свој основни циљ, а то је да у Босни и бившој Југославији остави довољно жара, да кад год Западу устреба, потпали неки нови рат. Хаг је и једнима и другима и трећима дао за право да се осете изиграним и превареним. Последњом пресудом генералима, они су то учинили и Хрватима. Најстрашније у случају Праљковог самоубиства била је хладна реакција судије, који га је мирно, игноришући необичност ситуације, позвао да заузме своје место. У мислима му је била врела крофна коју добија за ужину. Човек пред њим, који је себи одузео живот, не представља ништа више него један смртни случај више. То је најлепши пример како се велике силе кроз историју понашају према народима бивше Југославије. Као према бићима на нижем степену развоја. Срби су то схватили почетком рата деведсесетих, а случај судије и Праљка идеална је прилика да то схвате и Хрвати. Бошњацима тек следи отрежњење.

* Да режирате филм о Радовану Караџићу односно др Дабићу, који би то жанр био?

- Не бих да снимам филм са јунацима из деведесетих. Превише сам их се нагледао на телевизији, да би их још гледао на филмском платну.

* Многи тврде да је Југославија вештачки створена, ви тврдите да је вештачки, споља, срушена?


- Ево питања. Ако се аутомобил два пута слупа, а процена штете изађе на 100 одсто, да ли је крив аутомобил или човек који га је возио? Не постоји држава на свету која није вештачка. Држава и јесте нешто што пркоси природи човековој. Ту је да га организује, смири, и ограничи његова дивљања. Југославија је и настајала и нестајала у одређеним околностима. Ако са једне стране ставимо оне који су били за њу, а са друге стране оне који су били против ње, видећете колики је то несразмер у квалитету и озбиљности у корист оних који су стајали иза идеје о заједничкој држави Јужних Словена. Сила која долази споља неупоредиво је јача од силе која делује изнутра.

* Можемо ли, упркос свему, једни без других?


- Нисам ја глуп фрајер који не зна колико су јаки и отровни анимозитети што владају међу балканским народима, неподношење, чак и мржња, коју са Запада потпирују када год им се дигне. Али нема напретка на овим просторима, ни у економском, ни у политичком, ни у културном смислу, без неког облика сарадње међу Србима, Бошњацима и Хрватима. Што пре то схватимо, пре ћемо бити у стању да прихватимо последњег преживелог из Европске уније. Као у нашем скечу из 1989. године.

АКО ПОБЕДИМО СЕБЕ, ПАШЋЕ И БРАЗИЛ


* КОЈЕ од две фудбалске химне спремате за Русију? Можемо ли проћи групу?


- Ми можемо победити све. Проблем је што смо ми сами себи најтежи противник. У припремном периоду неопходно би било да селектор организује што више утакмица самих против себе. Ако победимо себе, победићемо и Бразил.

* Пратите ли макар мало Партизан и домаћи фудбал? Разумете ли ово што се дешава на трибинама ових дана?


- Нереди на трибинама су слика немоћи државе и система. Не могу да верујем да нису у стању да стану у крај томе злу.

Вук Мијатовић,
Новости


(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Синиша Љепојевић: Српско-руска сарадња нам је данас важнија него икад

Синиша Љепојевић, угледни српски интелектуалац, ветеран ТАНЈУГ-а, који је деценијама живео и радио у Лондону, а сада је и народни посланик покрета „Ми – глас из народа“, за Братство је направио до сада најопширнију јавну анализу српских односа са Западом и са Русијом. У овом, пре свега искреном интервјуу, који је пред читаоцима, није пропустио да охрабри српску страну на одлучан искорак ка братским интеграцијама и за то је понудио искључиво рационалне аргументе.

Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!
Рогозин: Срби су моја браћа, поносим се вама!

Дмитриј Рогозин, послије вишедеценијске успјешне политичке каријере у Русији, током које обављао високе државне функције након почетка СВО отиснуо се на прву линију фронта. Тамо је у децембру прошле године био и тешко рањен. Успјешно се опоравио и недавно је изабран за сенатора Запорожске области.

2024-01-23 16:05:10

Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету
Раде Божовић: Треба да учимо од руске политике према исламском и арапском свету

У Новом свету који настаје, Србија и Русија обликују своје односе са другим државама и другим народима на темељима који су више засновани на моралу, а у томе се огледа и однос са Исламом, како глобално, тако и на Балкану – каже, између осталог, у разговору за Братство, Раде Божовић, најугледнији српски арабиста, књижевник и професор емеритус Филолошког факултета у Београду.

2023-12-28 22:36:15

Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ
Кустурица: Светска већина је уз Русију, постаћу и руски редитељ

Данас већина света подржава Руску Федерацију, упркос наизглед широком укидању руске културе, а што се тиче Србије, огромна већина подржава Русе. То је изјавио прослављени редитељ Емир Кустурица у ексклузивном интервјуу за руски портал LIFE.

2023-12-22 20:06:17

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона
Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

2023-08-27 12:09:19

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: