Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

Објављено: 02.04.2024.год.
Фото: АИФ РУ

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

 

„Дугорочни извор опасности, криза и сукоба“

Виталиј Цепљајев, аиф.ру: Николаје Платоновичу, шефови држава чланица НАТО планирају да прославе годишњицу у јулу током самита алијансе у Вашингтону. Али у остатку света многима неће бити до празновања, јер је у њиховим очима ова организација за 75 година стекла репутацију главног светског агресора. Да ли се слажете са тим?

Николај Патрушев: Просудите сами. Годишњица формирања НАТО практично се поклопила са 25. годишњицом бомбардовања Југославије великих размера, када се, скривајући се иза пароле „одбрана људских права и демократије“, НАТО авијација немилосрдно обрачунавала са ненаоружаним људима. У бомбардовању је погинуло више од 2,5 хиљаде људи, а рањено је више од 12 хиљада цивила. Тачан број погинулих током операције још није прецизно утврђен. Употреба пројектила са осиромашеним уранијумом довела је до контаминације земљишта и вишеструког пораста малигних обољења међу становништвом, што наставља да убија људе и четврт века после НАТО агресије.

Током 75 година свог постојања, НАТО је извео више од 20 великих војних операција. Осим тога, поједине земље алијансе су више пута учествовале у ванблоковским војним коалицијама које су формирале САД да би задовољиле своје глобалне амбиције у различитим регионима света – у Вијетнаму, Ираку, Либији, Авганистану и у десетинама других оружаних сукоба. Стога, апсурно звуче покушаји блока да се дистанцира од утврђених чињеница о разарању градова и држава, истребљењу хиљада цивила, а још више да их прећути.

Нећу да се удубљујем у крваву историју НАТО, али се она мора знати да би се разумела суштину алијансе као стабилног, дугогодишњег извора опасности, криза и сукоба.
 

— Према тексту Северноатлантског уговора, алијанса није само војни, него и политички савез. У чему се, по Вашем мишљењу, састоји његова политика?

— Сва политика НАТО се заснива на упутствима Вашингтона. Он користи алијансу да задржи своје оружано присуство у Европи и демонстрира подршку својих сателита његовој незаменљивости у обезбеђивању безбедности тог континента. Осим тога, војни блок под контролом САД има за циљ да изврши незаконит притисак такозваног „колективног Запада“ на суверене државе света користећи војне, економске, информационе и друге ресурсе.

Северноатлантска алијанса се користи као средство Вашингтона за вођење „хибридних ратова“. Њени чланови послушно извршавају упутства за примену економских санкција, „замрзавање“ финансијских средстава, обављање обавештајних активности, психолошких операција и сајбер напада и укључени су у акције подривања и дезорганизације система јавне управе земаља које се не слажу са политиком англосаксонаца. Истовремено, алијанса се не либи да у свом интересу користи терористичке организације.
 

– Познато је да је првобитно 12 земаља Европе и Северне Америке приступило НАТО-у како би се супротставили утицају свог недавног савезника у антихитлеровској коалицији – Совјетског Савеза…

— Својевремено су САД, Енглеска и њихови сателити лажно изјавили да је савез створен да би се супротставио „агресивним тежњама“ Организације Варшавског пакта. Притом прећуткују да је Варшавски пакт потписан 14. маја 1955. године, дакле 6 година после формирања НАТО. Вреди подсетити да је захваљујући формирању Варшавског пакта у Европи на дуги низ година успостављен војни паритет и учвршћен мир.

Од свог формирања до краја Хладног рата, Северноатлантска алијанса је порасла за само четири чланице. Након распада Совјетског Савеза и распуштања Организације Варшавског пакта, спроведено је неколико таласа ширења НАТО, првенствено кроз апсорбовање бивших европских савезника СССР. Данас су у саставу НАТО 32 земље са укупним оружаним снагама од око 4 милиона људи. А још пет држава учествује у НАТО програмима за проширење партнерстава.
 

„Јачају потенцијале од Баренцовог до Црног мора“

— Изданак Хладног рата, блок НАТО је као да је изгубио смисао свог постојања након распада СССР-а и Варшавског пакта. Озбиљно се расправљало чак и о питању уласка Русије у НАТО. Коме је, по вашем мишљењу, било од користи што смо поново противници?

— Деведесетих су чланице НАТО намерно покушавале да нас убеде да су прагматичари заинтересовани за војно-политичку сарадњу са Русијом и очување мира и стабилности у Европи. У ствари, Запад је распад Совјетског Савеза сматрао само једном од етапа конфронтације са Русијом. Слабљење наше земље као економског и политичког конкурента и њено накнадно уклањање са политичке мапе света распарчавањем били су дугорочни стратешки циљеви Вашингтона, Лондона и од њих контролисаних земаља колективног Запада. Управо зато су званичници у Бриселу нашу државу прогласили за главни извор претњи европској безбедности и то експлицитно унели у стратешки концепт НАТО.
 

— Ових дана је шеф војног комитета НАТО Роб Бауер рекао да је Северноатлантска алијанса спремна за отворени рат са Русијом. Изгледа да тамо не размишљају о помирењу?

— Та изјава је у складу са укупном политиком НАТО. Генерални секретар НАТО Столтенберг је у марту представио годишњи извештај о активностима ове организације у протеклој години. Цео документ је фокусиран на главни задатак – „обуздавање“ Русије и, што је битно, Кине, односно Северноатлантска алијанса је без задршке изашла из оквира свог географског мандата и отворено декларисала глобалне амбиције.

НАТО систематски јача своје војне потенцијале дуж наших граница, од Баренцовог до Црног мора. У говорима лидера земаља блока и у документима појавио се чак и термин „Источно крило НАТО“, које укључује све земље источне Европе које се граниче са Русијом и савезничком Белорусијом, као и Румунију и однедавно Шведску и Финску. Руководство алијансе не крије да су највећи од распада СССР војни маневри у близини руских граница, Steadfast Defender 2024, који се тренутно одвијају у Европи , усмерени управо на „обуздавање“ Русије. Само прошле године, НАТО и његове земље чланице извеле су 130 коалиционих и више од хиљаду националних војних вежби и обука. Имајте на уму, не за деценију, него на једну годину, 2023.
 

„Задаци демилитаризације Украјине остају актуелни“

— Многи у Русији су уверени да је Вашингтон од првих година после распада СССР покушавао да од Украјине направи војну одскочну даску за наношење стратешког пораза нашој земљи. Да ли делите то мишљење?

— НАТО маневри су почели да се редовно одржавају на територији Украјине почев од 1995. године. А 2004. године, жртвујући суверенитет земље зарад алијансе, Врховна Рада је усвојила закон о слободном приступу НАТО снага на територији Украјине.

Повећана милитаризација Украјине почела је након државног удара који је Запад извео у Кијеву у фебруару 2014. и геноцида над рускојезичним становништвом који су извршили укронацисти. Постоје непобитни докази да је Кијев, на подстицај САД и НАТО, намеравао да реши питање „тврдоглавих“ региона крајње оштро, насилним путем.

Северноатлантска алијанса је де факто страна у украјинском сукобу и активно је укључена у организовање гранатирања руских територија од стране неонациста. У њеном оквиру се доносе колективне одлуке о новим испорукама наоружања са повећањем њихових техничких могућности даљине домета, а инструктори НАТО у неколико земаља обучавају плаћенике и диверзанте за њихово учешће у антируским операцијама.

Планови САД и НАТО укључују очување Украјине, или бар њеног дела, као антируске територије која је потпуно под њиховом контролом и потпуно посвећена опслуживању интереса северноатлантског блока. У том погледу задаци демилитаризације Украјине остају актуелни.
 

— Командант холандске војске Мартин Вијнен је изјавио да је хитно потребно регрутовати до 3 хиљаде добровољаца спремних да учествују у оружаном сукобу са Русијом. Мислите ли да се Европљани озбиљно озвиљно спремају за рат?

— Распиривање русофобије и застрашивање сопствених грађана имагинарном „руском претњом“ постало је главна компонента политике европских власти, које на тај начин покушавају да скрену пажњу људи од растућих унутрашњих политичких и економских проблема.

Осим тога, русофобију користе Вашингтон и Лондон да економским обавезама чврсто вежу друге земље НАТО за себе. САД профитирају повећањем капацитета војно-индустријског комплекса, диктирајући својим савезницима услове за куповину врло специфичних врста наоружања и униформи од својих произвођача.

Потрошња земаља чланица НАТО за одбрану ове године порасла је на 50% светске потрошње. Буџет алијансе расте већ девету годину заредом и 2023. је достигао више од 1,1 билион долара.

Ових дана је премијерка Естоније изјавила да повећава војну потрошњу и ради тога повећава порезе у земљи. Она је принуђена да изврши тај чин политичког самоубиства, пошто су чланице алијансе дужне да се повинују „блоковској“ дисциплини и повећавају војну потрошњу. Ове године, 18 земаља алијансе су већ извршиле инструкције Вашингтона повећањем потрошње на војне потребе НАТО на 2% БДП-а.
 

— По вашем мишљењу, да ли су европски лидери спремни да покорно извршавају налоге Беле куће, чак и ако то наноси штету њиховим земљама?

— Европске земље блока одавно су изгубиле многе елементе свог суверенитета и, у ствари, само су економска и политичка потпора алијансе. У тим условима, све војне планове НАТО беспоговорно спроводе европске власти, за које су идеали независности и одговорности према становништву сопствених земаља и њиховој будућности уступили место жељи да се удовољи глобалним захтевима Вашингтона.

Напротив, међународну безбедност треба посматрати као јединствено и недељиво добро које подједнако треба да уживају све државе без изузетка. Управо такав приступ спроводи Русија, и због тога наша земља има огроман број истомишљеника, који наставља да расте.


Извор: srbratsvo.ru / АИФ РУ


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: