Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Објављено: 21.12.2023.год.
Фото: © РИА Новости / Л. Якутин

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

Мораторијум на све заједничке војне вежбе ВС са свим страним партнерима уведен је неколико дана пошто је Русија почела специјалну војну операцију у Украјини. Од тада, Србија је суспендовала мораторијум само да би учествовала у НАТО вежби „Платинасти вук 23“. Предлог је поднела Влада Србије, а оправдан је „раније преузетим обавезама државе да учествује у мултинационалним операцијама“. Сада, међутим, таквог јасног повода нема. Пошто се ни специјална војна операција није нашла у прошлости, ваља размотрити разлоге за ову најаву и на који начин деблокада може утицати на наше укупне односе са Русијом. О тој теми Братство је разговарало са потпуковником и аналитичарем Љубаном Караном, пуковником проф. др Илијом Кајтезом и експертом за безбедност Џевадом Галијашевићем. Следе њихове процене.

 

Љубан Каран

Ја сам за то да се одблокирају вежбе са свима. И са НАТО и са овим другим савезом. Или и са једнима и другима, или ни са једним. Јер, ако одблокирамо само са једном алијансом, не добијамо ништа осим штете пошто испадамо некоректни према другима. Чим би изводили вежбе са једном страном, испало би да игноришемо другу.

Шта ми добијамо том сарадњом са НАТО? Можда квалитетнију везу са Кфором и били би у бољој прилици да утичемо да не буду толико пристрасни колико су у овој ситуацији. Јер, Кфор је искључиво под контролом НАТО, иако је то мисија УН. Једино ако ту нешто постижемо, а друго – ништа.

Према Кфору морамо да будемо сервилни јер је све боље од тога да препустимо да о безбедности Срба на Косову и Метохију брину Албанци и они који су им подршка у провокацијама и нападима на Србе.

Из ових политичких разлога везе са Кфором верујем да ће пре бити одржаване вежбе са НАТО него са Русијом.

Лично не бих пристао да са Русијом не изводимо вежбе, а са НАТО да изводимо.

Међутим, политичка и дипломатска одлука власти може да буде да се иде са НАТО, а не иде са Русијом све док је Русија у рату. Мало је људи у Србији који би се сложили са тим начином размишљања, али су те одлуке на неки начин изнуђене због безбедности Срба на Косову и Метохији, а они су сада у пуном капацитету препуштени да о њима воде бригу припадници Кфора.

С друге стране, када се заврши рат, Србија би у сарадњи са Русијом могла много да добије. Та сарадња је традиционална и корисна. Било би срамота да заборавимо да је Русија та која нам је помогла да оживимо и обезбедимо ваздушну компоненту наше војске онда када је била потпуно уништена. Захваљујући донацији Русије и Белорусије ми смо поново оспособили ловачку авијацију и имамо модерну ескадрилу МИГ-29. У ПВО смо се договорили да од Русије купујемо по повољним ценама. Не смемо заборавити да су нам они помогли да ојачамо и копнену компоненту војске, донирали тенкове Т 70… Док је НАТО настојао да ослаби српску војску! САД нам никад нису донирале ни једну шупљу цев. Ништа што би могло да се употреби у рату. Донирали су нам некаква возила Хамви, али без наоружања. НАТО државе и данас настоје да ослабе српску војску и српску одбрану из својих интереса, а са друге стране, сарадња са Русијом се увек заснивала на томе да жели да оснажи српску војску и то је оно у чему нам је увек помагала.

 

Илија Кајтез

Ако буде скидања мораторијума, оно ће бити опште, јер са нашег становишта не би било паметно да буде парцијално, пошто смо војно неутрални. Реализација тога не мора да буде обострана. Односно, будући да је ситуација каква јесте, не мислим да ћемо изразито журити да изводимо неке вежбе са Русима – имајући у виду да смо неувођењем санкција навукли максималан бес. Скинућемо мораторијум, али је питање да ли ћемо и када ћемо имати вежбе по моделу Словенског братства, јер би то по нас било опасно, будући да кључеве мира и опстанка на КиМ држи НАТО. Маневарски простор нам је бескрајно смањен и наша политика је на ивици ножа. Са Русима ћемо мало сачекати, али сви говоре да ће следећа година бити преломна за руско-украјински рат. Када се уђе у преговоре, испреговара, Запад аминује, а под условом да Руси буду задовољни, тада ће ситуација за нас бити повољнија и ми ћемо као неутрална страна моћи да вежбамо и са Западом и са Истоком. С тим да је и до сада број вежби са Западом био много већи.

То што је Столтенберг сад потегао ово питање је притисак због Косова, иако они хоће да прикажу да НАТО има добре односе са нама и да сарађујемо. А ми морамо да купујемо време док се не прекомпонује светска политичка сцена и зато правимо компромисе.

Да додам, од деведесетих, све што је радио Запад је био притисак на Србију и српство и ми знамо њихов најрадикалнији циљ, а то је београдски пашалук. Морамо покушавати да то спречимо. И да гледамо боље време, јер је за решавање наших проблема потребно да се свет измени.

Захарова је рекла да ће питање Косова бити решено када Русија победи у Украјини. Мислим да је свим нашим геополитичарима то јасно. Као и онима на Западу, Истоку и Албанцима на КиМ, који са великим страхом гледају развој догађаја.Џевад Галијашевић

Суштина сваке вежбе је шта је разлог увежбавања. У случају НАТО, он има два прокламована непријатеља – исламистички теоризам и Русију. Европски исламистички тероризам није толико масован да би био релевантан за употребу НАТО снага. Али Русија јесте и НАТО вежба како да се бори против ње! Дакле, непријатељ против кога НАТО вежба сукоб јесте Русија. Кад је то јасно, поставља се питање зашто би Срби са својим непријатељем у симулацији рата учествовали у сукобу са својим пријатељем. Зашто би увежбавали рат против пријатеља, уз помоћ непријатеља?

Апсурдно је да Србија вежба са НАТО кад се зна да је Алијанса у својој војној и политичкој доктрини Србију именовала као непријатеља и не дозвољава да Срби буду релевантан фактор на Балкану, због чега су, између осталог, раскомадали Југославију.

Дакле, ви вежбате са неким ко је вама од деведесетих закључно са данас само правио проблеме: бомбардовао земљу, учествовао у прогону вашег становништва и помагао сецесију дела државне територије Србије. То је права лична карта оних који вас кроз уста Столтенберга зову под окриље заједничких вежби, да са њима вежбате како да идете против њиховог непријатеља, а вашега пријатеља – а то је Русија.

Иначе, то је Хитлерова доктрина: простор који је окупирао, користио је да га мобилише за потребе рата са Русијом. И немојте имати сумње да је основни смисао сваке вежбе у Србији да се увежбава управо како да се заустави Русија у Србији, како да се до последњег Србина у Србији – као и до последњег Украјинца у Украјини – бране интереси НАТО.

Мора се водити рачуна и о томе да је Република Српска велики проблем који има НАТО на Балкану. Јер, у суштини, Република Српска је једина стратешка дубина Србије! А Српска не подржава војне вежбе са НАТО и избегава да се прави било какав напредак у примицању БиХ НАТО. Србија је у сарадњи са Алијансом отишла много даље – има ИПАП и СОФА споразум и обезбедила је сваку врсту имунитета НАТО кадру на тлу Србије. РС и Србија имају специјалне везе и морају сарађивати. Додик је зато имао разумевања за потезе у погледу сарадње Србије и НАТО, али када је реч о потезима којим се продубљује сарадња војним вежбама, то наноси штету за РС.

Додик није заборавио да је НАТО учествовао у прогону Срба из Хрватске и прогону Срба са Косова и свестан је да НАТО није променио политику ни данас. Укупан положај српског народа се решава у конфликту Запада и Русије, на то указују и руски званичници. Зато Додик и не крије своју оријентацију према Русији и зато је РС против да се Срби на било који начин приближавају страни властитог непријатеља.

Русија, с друге стране, посматра ствари из свог угла и добро разуме поруке које прочита из одлука српских власти с обе стране Дрине. Русија добро разуме те поруке и уопште не подржава да се Србија идентификује са интересима непријатеља Русије.

Шта би требало да буде српски одговор Столтенбергу ако се има у виду српско-руски однос и српско-руска сарадња? Прво – да је тај позив лицемеран! Лицемерно је позивати Србију да вежба како да помогне непријатељу да оствари своју непријатељску политику. А друго, довољно је погледати природу вежбе и закључити како ће то доживети Русија – као покушај да се Србија увуче или стави у ред непријатеља, и то не само на Балкану, него и на другим местима.

 

Извор: Диана Милошевић srbratstvo.ru


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: