Брифинг МО Русије о резултатима анализе докумената везаних за војно-биолошке активности САД-а на територији Украјине

Објављено: 26.04.2022.год.


Захваљујући специјалној војној операцији руских трупа, било је могуће добити додатне информације о војно-биолошким активностима Сједињених Држава на територији Украјине, потврђујући бројна кршења Конвенције о забрани биолошког оружја.


Користећи постојеће празнине у међународном законодавству и одсуство јасног механизма верификације, америчка администрација доследно гради свој војно-биолошки потенцијал у различитим регионима света.

Слајдови (линк)

Руска Федерација непрестано улаже напоре да створи механизам за проверу поштовања БТВЦ-а, али је ова иницијатива доследно блокирана од стране колективног Запада на челу са Сједињеним Државама од 2001. године.


Постојећи Механизам генералног секретара УН за истрагу наводне употребе биолошког и токсичног оружја, као и Женевски протокол из 1925. о забрани употребе задушљивих, отровних и других сличних гасова и бактериолошких агенаса у ратовима и војним сукобима , не обухватају верификацију биолошких активности држава учесница. Организација за забрану хемијског оружја са седиштем у Хагу такође нема таква овлашћења.

Раније смо представили шему за координацију активности биолошких лабораторија и истраживачких института у Украјини од стране Сједињених Држава.

Документи (линк)

Један од његових елемената је Украјински научно-технолошки центар (УНТЦ), наизглед нејавна организација која нема никакве везе са Пентагоном.


Министарство одбране Русије успело је да открије своју улогу у војно-биолошким активностима САД на територији Украјине.


У складу са статутарним документима, СТЦУ је међународна међувладина организација створена са циљем „...спречавања ширења знања и искуства у вези са оружјем за масовно уништење...“.


Брифинг (линк)
Њен правни статус одређен је Споразумом од 25. октобра 1993. године који је закључен између влада Украјине, Канаде, САД и Шведске, као и Протоколом о изменама и допунама од 7. јула 1997. године.

Седиште СТЦУ је у Кијеву и регионалне канцеларије у Бакуу, Кишињеву и Тбилисију, као и у Харкову и Лавову.

Истовремено, Експертски центар за хемијске и биолошке претње Министарства одбране Русије утврдио је да је главна делатност СТЦУ да делује као дистрибутивни центар за грантове за спровођење истраживања од интереса за Пентагон, укључујући и област биолошко оружје.


Само последњих година Вашингтон је потрошио више од 350 милиона долара на имплементацију пројеката СТЦУ.


Амерички Стејт департмент и Министарство одбране су амерички купци и спонзори СТЦУ. Финансирање се такође обезбеђује преко Агенције за заштиту животне средине, Министарства пољопривреде, здравља и енергетике САД.


Такође, погледајте документ који су припремили кустоси СТЦУ од 11. марта 2022. године, а који истиче праву природу активности ове организације. У њему се примећује: „...постоји одлив научних стручњака за развој доставних возила и модерног наоружања који су радили у украјинским институцијама, као и стручњака за развој биолошког, радиолошког, хемијског и нуклеарног оружја. Најобученији стручњаци са искуством у раду са материјалима и технологијама двоструке намене (има их од 1.000 до 4.000) нашли су се у неповољним професионалним и финансијским приликама. То их чини рањивим на прелазак на страну других држава да учествују у програмима за развој оружја за масовно уништење, возила за доставу и другог оружја…”.


Користећи такве формулације, Вашингтон заправо признаје рад украјинских стручњака на стварању средстава за испоруку и употребу оружја за масовно уништење и сматра да је сврсисходно да се њихово финансирање настави.


Навешћу имена званичника који су били укључени у реализацију војно-биолошких програма.


Функцију извршног директора СТЦУ-а држи амерички држављанин Цуртис Белаацх. Рођен 27. августа 1968. у Калифорнији, студирао на Калифорнијском универзитету за менаџмент. Андерсон. Магистрирао је међународне финансије и од 1994. године ради у Украјини.


Еди Артур Мајер је председник одбора СТЦУ из Европске уније, а из САД за САД је задужен Фил Долиф, који је заменик саветника секретара за међународну безбедност и програме неширења оружја за масовно уништење.


Документи које је примило руско Министарство одбране потврђују повезаност СТЦУ са америчким војним ресором. На слајду је приказана званична препорука америчког Стејт департмента, којом се подржава сарадња СТЦУ-а са главним извођачем радова Пентагона, Блацк & Веатцх. У преписци се изражава спремност потпредседника ове компаније Метјуа Вебера да ради са СТЦУ у оквиру војних биолошких истраживања која су у току на територији Украјине.


Између 2014. и 2022. године Украјински научно-технолошки центар у земљама постсовјетског простора (Украјина, Грузија, Молдавија, Азербејџан) реализовао је више од пет стотина истраживачких пројеката.


Амерички кустоси су првенствено били заинтересовани за истраживања двоструке намене, на пример, пројекат 6166 „Развој технологија за моделирање, процену и предвиђање утицаја сукоба и претњи ширења оружја за масовно уништење“, пројекат 9601 „Трансфер украјинских технологија за производњу сложених материјала двоструке намене у Европску унију“.


Многи од њих су усмерени на проучавање потенцијалних агенаса биолошког оружја (куга, туларемија) и узрочника економски значајних инфекција (патогена птичја инфлуенца, афричка свињска куга).


Директно у интересу војног ресора, Центар је финансирао пројекте П-364, 444 и 781, који су за циљ имали проучавање ширења узрочника опасних инфекција путем вектора инсеката, дивљих птица и слепих мишева.


Обратите пажњу на документе пројекта 3007 „Мониторинг епидемиолошке и еколошке ситуације у вези са опасним болестима које се преносе водом у Украјини“.

Украјински стручњаци су током рада, под надзором америчких научника, систематски узимали узорке воде у низу великих река Украјине, укључујући Дњепар, Дунав, Дњестар, као и у Севернокримском каналу, како би утврдили присуство посебно опасних патогена, укључујући узрочнике колере, трбушног тифуса и хепатитиса А и Е, и извући закључке о могућности њиховог ширења водом.

У оквиру пројекта процењена су штетна својства одабраних узорака, а сами сојеви су депоновани у колекцију и потом извезени у Сједињене Америчке Државе.Пред вама је мапа водних ресурса Украјине. Његова анализа показује да се резултати обављеног рада могу искористити за стварање неповољног биолошког окружења не само на територији Руске Федерације, већ иу водама Црног и Азовског мора, као иу земљама Источне Европа - Белорусија, Молдавија, Пољска.


Наша забринутост због активности Вашингтона у Украјини произилази из чињенице да су, супротно својим међународним обавезама, САД задржале у свом националном законодавству норме које дозвољавају рад у области биолошког оружја.


Ратификација Женевског протокола из 1925. од стране Сједињених Држава била је праћена бројним резервама, од којих једна дозвољава узвратну употребу хемијског и токсичног оружја.


Према Федералном закону Сједињених Држава Сједињених Држава и Уједињених Држава против тероризма, истраживање биолошког оружја је дозвољено уз одобрење владе САД. Учесници у таквим истраживањима не подлежу кривичној одговорности за развој таквог оружја.


Тако америчка администрација у овој области спроводи принцип приоритета домаћег законодавства над међународним. Етички најконтроверзније студије се спроводе ван националних јурисдикција.


Тако је током специјалне операције на територији Украјине утврђено да су у периоду од 2019. до 2021. амерички научници из лабораторије у граду Мерефа (Харковска област) тестирали потенцијално опасне биолошке лекове на пацијентима регионалне клиничке психијатријске болница број 3 у Харкову.


Особе са менталним поремећајима су одабране за експерименте на основу старости, националности и имунолошког статуса. На посебним обрасцима узет је у обзир резултат даноноћног праћења стања пацијената. Информације нису унете у базу података болнице, особље медицинске установе је потписало уговор о тајности података.


У јануару 2022. године обустављена је активност лабораторије у Мерефи, сва опрема и препарати су одвезени на запад Украјине.


Постоје сведочења бројних сведока ових нехуманих експеримената, чија имена не можемо да откривамо у интересу њихове безбедности.


У закључку, на једном од претходних брифинга описали смо технички уређај за испоруку и примену биолошких формулација, који је патентиран у Сједињеним Државама.


Истовремено је примећено да је Украјина послала захтев производној компанији о могућности опремања беспилотне летелице Баирактар приложеном аеросолном опремом.


Забрињава чињеница да су 9. марта на територији Херсонске области извиђачке јединице руских трупа откриле три беспилотне летелице опремљене контејнерима од 30 литара и опремом за распршивање формулација.


Према доступним подацима, у јануару 2022. Украјина је преко посредничких организација купила више од 50 таквих уређаја који се могу користити за примену биолошких формулација и токсичних хемикалија.


Настављамо да анализирамо документарне доказе о злочинима америчке администрације и кијевског режима на територији Украјине.


Превод на српски: Бунт (t.me/buntcg)

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: