Брифинг МО Русије о резултатима анализе докумената везаних за војно-биолошке активности САД-а на територији Украјине

Објављено: 26.04.2022.год.


Захваљујући специјалној војној операцији руских трупа, било је могуће добити додатне информације о војно-биолошким активностима Сједињених Држава на територији Украјине, потврђујући бројна кршења Конвенције о забрани биолошког оружја.


Користећи постојеће празнине у међународном законодавству и одсуство јасног механизма верификације, америчка администрација доследно гради свој војно-биолошки потенцијал у различитим регионима света.

Слајдови (линк)

Руска Федерација непрестано улаже напоре да створи механизам за проверу поштовања БТВЦ-а, али је ова иницијатива доследно блокирана од стране колективног Запада на челу са Сједињеним Државама од 2001. године.


Постојећи Механизам генералног секретара УН за истрагу наводне употребе биолошког и токсичног оружја, као и Женевски протокол из 1925. о забрани употребе задушљивих, отровних и других сличних гасова и бактериолошких агенаса у ратовима и војним сукобима , не обухватају верификацију биолошких активности држава учесница. Организација за забрану хемијског оружја са седиштем у Хагу такође нема таква овлашћења.

Раније смо представили шему за координацију активности биолошких лабораторија и истраживачких института у Украјини од стране Сједињених Држава.

Документи (линк)

Један од његових елемената је Украјински научно-технолошки центар (УНТЦ), наизглед нејавна организација која нема никакве везе са Пентагоном.


Министарство одбране Русије успело је да открије своју улогу у војно-биолошким активностима САД на територији Украјине.


У складу са статутарним документима, СТЦУ је међународна међувладина организација створена са циљем „...спречавања ширења знања и искуства у вези са оружјем за масовно уништење...“.


Брифинг (линк)
Њен правни статус одређен је Споразумом од 25. октобра 1993. године који је закључен између влада Украјине, Канаде, САД и Шведске, као и Протоколом о изменама и допунама од 7. јула 1997. године.

Седиште СТЦУ је у Кијеву и регионалне канцеларије у Бакуу, Кишињеву и Тбилисију, као и у Харкову и Лавову.

Истовремено, Експертски центар за хемијске и биолошке претње Министарства одбране Русије утврдио је да је главна делатност СТЦУ да делује као дистрибутивни центар за грантове за спровођење истраживања од интереса за Пентагон, укључујући и област биолошко оружје.


Само последњих година Вашингтон је потрошио више од 350 милиона долара на имплементацију пројеката СТЦУ.


Амерички Стејт департмент и Министарство одбране су амерички купци и спонзори СТЦУ. Финансирање се такође обезбеђује преко Агенције за заштиту животне средине, Министарства пољопривреде, здравља и енергетике САД.


Такође, погледајте документ који су припремили кустоси СТЦУ од 11. марта 2022. године, а који истиче праву природу активности ове организације. У њему се примећује: „...постоји одлив научних стручњака за развој доставних возила и модерног наоружања који су радили у украјинским институцијама, као и стручњака за развој биолошког, радиолошког, хемијског и нуклеарног оружја. Најобученији стручњаци са искуством у раду са материјалима и технологијама двоструке намене (има их од 1.000 до 4.000) нашли су се у неповољним професионалним и финансијским приликама. То их чини рањивим на прелазак на страну других држава да учествују у програмима за развој оружја за масовно уништење, возила за доставу и другог оружја…”.


Користећи такве формулације, Вашингтон заправо признаје рад украјинских стручњака на стварању средстава за испоруку и употребу оружја за масовно уништење и сматра да је сврсисходно да се њихово финансирање настави.


Навешћу имена званичника који су били укључени у реализацију војно-биолошких програма.


Функцију извршног директора СТЦУ-а држи амерички држављанин Цуртис Белаацх. Рођен 27. августа 1968. у Калифорнији, студирао на Калифорнијском универзитету за менаџмент. Андерсон. Магистрирао је међународне финансије и од 1994. године ради у Украјини.


Еди Артур Мајер је председник одбора СТЦУ из Европске уније, а из САД за САД је задужен Фил Долиф, који је заменик саветника секретара за међународну безбедност и програме неширења оружја за масовно уништење.


Документи које је примило руско Министарство одбране потврђују повезаност СТЦУ са америчким војним ресором. На слајду је приказана званична препорука америчког Стејт департмента, којом се подржава сарадња СТЦУ-а са главним извођачем радова Пентагона, Блацк & Веатцх. У преписци се изражава спремност потпредседника ове компаније Метјуа Вебера да ради са СТЦУ у оквиру војних биолошких истраживања која су у току на територији Украјине.


Између 2014. и 2022. године Украјински научно-технолошки центар у земљама постсовјетског простора (Украјина, Грузија, Молдавија, Азербејџан) реализовао је више од пет стотина истраживачких пројеката.


Амерички кустоси су првенствено били заинтересовани за истраживања двоструке намене, на пример, пројекат 6166 „Развој технологија за моделирање, процену и предвиђање утицаја сукоба и претњи ширења оружја за масовно уништење“, пројекат 9601 „Трансфер украјинских технологија за производњу сложених материјала двоструке намене у Европску унију“.


Многи од њих су усмерени на проучавање потенцијалних агенаса биолошког оружја (куга, туларемија) и узрочника економски значајних инфекција (патогена птичја инфлуенца, афричка свињска куга).


Директно у интересу војног ресора, Центар је финансирао пројекте П-364, 444 и 781, који су за циљ имали проучавање ширења узрочника опасних инфекција путем вектора инсеката, дивљих птица и слепих мишева.


Обратите пажњу на документе пројекта 3007 „Мониторинг епидемиолошке и еколошке ситуације у вези са опасним болестима које се преносе водом у Украјини“.

Украјински стручњаци су током рада, под надзором америчких научника, систематски узимали узорке воде у низу великих река Украјине, укључујући Дњепар, Дунав, Дњестар, као и у Севернокримском каналу, како би утврдили присуство посебно опасних патогена, укључујући узрочнике колере, трбушног тифуса и хепатитиса А и Е, и извући закључке о могућности њиховог ширења водом.

У оквиру пројекта процењена су штетна својства одабраних узорака, а сами сојеви су депоновани у колекцију и потом извезени у Сједињене Америчке Државе.Пред вама је мапа водних ресурса Украјине. Његова анализа показује да се резултати обављеног рада могу искористити за стварање неповољног биолошког окружења не само на територији Руске Федерације, већ иу водама Црног и Азовског мора, као иу земљама Источне Европа - Белорусија, Молдавија, Пољска.


Наша забринутост због активности Вашингтона у Украјини произилази из чињенице да су, супротно својим међународним обавезама, САД задржале у свом националном законодавству норме које дозвољавају рад у области биолошког оружја.


Ратификација Женевског протокола из 1925. од стране Сједињених Држава била је праћена бројним резервама, од којих једна дозвољава узвратну употребу хемијског и токсичног оружја.


Према Федералном закону Сједињених Држава Сједињених Држава и Уједињених Држава против тероризма, истраживање биолошког оружја је дозвољено уз одобрење владе САД. Учесници у таквим истраживањима не подлежу кривичној одговорности за развој таквог оружја.


Тако америчка администрација у овој области спроводи принцип приоритета домаћег законодавства над међународним. Етички најконтроверзније студије се спроводе ван националних јурисдикција.


Тако је током специјалне операције на територији Украјине утврђено да су у периоду од 2019. до 2021. амерички научници из лабораторије у граду Мерефа (Харковска област) тестирали потенцијално опасне биолошке лекове на пацијентима регионалне клиничке психијатријске болница број 3 у Харкову.


Особе са менталним поремећајима су одабране за експерименте на основу старости, националности и имунолошког статуса. На посебним обрасцима узет је у обзир резултат даноноћног праћења стања пацијената. Информације нису унете у базу података болнице, особље медицинске установе је потписало уговор о тајности података.


У јануару 2022. године обустављена је активност лабораторије у Мерефи, сва опрема и препарати су одвезени на запад Украјине.


Постоје сведочења бројних сведока ових нехуманих експеримената, чија имена не можемо да откривамо у интересу њихове безбедности.


У закључку, на једном од претходних брифинга описали смо технички уређај за испоруку и примену биолошких формулација, који је патентиран у Сједињеним Државама.


Истовремено је примећено да је Украјина послала захтев производној компанији о могућности опремања беспилотне летелице Баирактар приложеном аеросолном опремом.


Забрињава чињеница да су 9. марта на територији Херсонске области извиђачке јединице руских трупа откриле три беспилотне летелице опремљене контејнерима од 30 литара и опремом за распршивање формулација.


Према доступним подацима, у јануару 2022. Украјина је преко посредничких организација купила више од 50 таквих уређаја који се могу користити за примену биолошких формулација и токсичних хемикалија.


Настављамо да анализирамо документарне доказе о злочинима америчке администрације и кијевског режима на територији Украјине.


Превод на српски: Бунт (t.me/buntcg)

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

Сећање на Војску Републике Српске
Сећање на Војску Републике Српске

Војска Републике Српске је формирана 12. маја 1992. године, а званично је укинута 1. јануара 2006. године. Животе за Републику Српску дало је 23.184 борца.

2022-05-12 15:42:19

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк