Како рат прелази из офлајнa у онлајн?

Објављено: 24.02.2022.год.
southfront.org

Протеклих дана цела Европа са задржаним дахом прати развој ситуације на југоистоку Украјине. Перманентни сукоб између Кијева и територија ЛНР-а и ДНР-а које он не контролише постоји више од осам година, а његов прелазак у врућу фазу за многе је био потпуно изненађење. Још веће изненађење и негодовање у Бриселу и Вашингтону изазвала је одлука В. Путина да призна независност наведених република и накнадно закључивање споразума о сарадњи са њима, укључујући и војно-политичку конфронтацију са Кијевом.

Москва већ дуже време прати деградацију ситуације у Донбасу и није могла да се одлучи на такве кораке без дубоког проучавања њихових последица, укључујући и оне економске природе. А то значи да је руско руководство, поред разлога које је изнео В. Путин у свом обраћању, узело у обзир и низ других значајних фактора.
То укључује обавештајне податке специјалних служби, информације добијене дипломатским каналима, војну аналитику о кретању украјинске војске и њеном снабдевању западним оружјем итд. Наравно, свака од страна у јавности показује само врх леденог брега, не показујући огроман слој разлога који су у овом тренутку довели до активне фазе сукоба. На интернету се већ појављују бројни надеви чија је сврха стварање негативне позадине око учесника сукоба. И ако је већина ових материјала, у ствари, лажне вести, понекад постоје и прилично занимљиви чланци засновани на конкретним чињеницама које је прилично тешко оспорити.

Тако се на сајту southfront.org појавио чланак о украјинском хибридном рату, који Кијев, уз помоћ западних саветника, већ прилично дуго и не без успеха води против Русије и република Донбаса. Аутори материјала заснивају се на извештајним документима Центра за информационо-психолошке операције (ИПСО) Снага за специјалне операције Украјине који су процурили на интернет. Нисте чули за то? Највероватније не. Али ако се макар мало прати ситуација у Донбасу, онда је резултат деловања овог центра, посебно у смислу подстицања украјинско-руске конфронтације, очигледан. Заправо, ово потврђују и документи о извештајима ИПСО-а који су процурили.

Сличне структуре почеле су своје активности у Украјини још у време "Наранџасте револуције", много пута су се трансформисале, ублажавале и пооштравале своју реторику, али су највећи утицај постигле након државног удара 2014. године. ИПСО је добио званичан статус самосталне јединице Оружаних снага Украјине 2016. године. Праве контролне полуге за њих су концентрисане у рукама страних ментора (углавном Британаца и Американаца), а запослени редовно тренирају на курсевима НАТО-а. За неколико година створена су четири слична центра у градовима Ливов, Одеса, Гуива, Бровари. А ако се некоме чини да је информациона конфронтација чисто виртуелне природе и да штета од тога може бити и само виртуелна, предлажемо да се упознате са главним активностима ИПСО-а. А то је, ни више ни мање, извођење борбених (!) операција у информационом простору, укључујући обавештајне информације, специјалне операције, терористичке акције и саботаже у медијима. Рад центара је јасно структуиран, постоје одељења за аналитичку, информатичку подршку, друштвени инжењеринг, надзор, развој и заштиту сопствених ресурса, рад на друштвеним мрежама, видео продукцију итд. Стручњацима из таквих центара на располагању су сви државни медији у Украјини, хиљаде сајтова, група, блогова, канала и лажних налога на друштвеним мрежама, могућност промоције објављених материјала и повећање њихових прегледа код публике. ИПСО такође одржава блиске контакте са руским опозиционим ресурсима, продире у информативни простор ЛНР-а и ДНР-а. Очигледно, ова активност захтева значајна финансијска средства, која долазе из Лондона и Вашингтона. Англоамерички стил се осећа како у начину на који је материјал представљен, тако и када се упореде објављени ИПСО догађаји са активностима западних кустоса Украјине на другим „врућим тачкама“.

Активности украјинског ИПСО-а су одавно познате, у руским и донбаским медијима су се периодично појављивала открића о текућим операцијама на Криму, ЛНР-у, ДНР-у и у самој Русији. Али публика је ове материјале доживљавала као одраз информационе конфронтације, која није довела до значајних политичких и економских губитака. Сада, када су извештајни документи доспели на мрежу, постало је очигледно да су ИПСО заиста борбене јединице, а не програмери и тестери у њима.

Сада се у јавности сазнаје да су у протеклих неколико година ови центри изводили специјалне операције против Русије, ЛНР-а и ДНР-а под књижевним називима – „Маскарада“ (ширећи панику међу цивилним становништвом, изазивајући незадовољство друштвеним и домаћим проблемима); „Патуљак“ (дискредитација руководства ЛНР-а и ДПР-а, скретање пажње јавности на проблеме рудара); „Феофан“ (деморализација специјалних снага ЛНР-а и ДНР-а и дискредитација руководства република); „Бакља“ (дискредитација трупа Националне гарде Русије).

Апогеј активности специјалиста ИПСО биле су психолошке акције „Волођа“ и „Невоље“, усмерене директно против Русије и, као што назив говори, њеног вође. Обе акције су дугорочне, садрже специфичне фазе и циљеве, а то је промена владајућег режима у Русији, пораст протестне активности, јачање утицаја опозиционих снага финансираних из иностранства. За спровођење акција коришћене су различите платформе, укључујући ВКонтакте, Одноклассники, Фејсбук, Инстаграм, Твитер, ТикТок, Јутјуб, телеграм канали, укључујући „Секретар Шојгу“, „Војска спаса“ и „Огон Уразмесов“ итд.

Експерти ИПСО-а су без лажне скромности извештавали о обављеном послу, приписујући себи чак и организацију митинга руских опозиционих снага. Украјинци су методом „оџака” назвали масовно набијање релевантних информација на интернету, њихово умножавање, као и навођење публике Русије и Донбаса на протестну активност. То је веома симболично, јер, како кажу у Русији и Донбасу, „нема дима без ватре“. И сада Кијев може само да убире плодове својих активности.

Да није дошло до цурења релевантних материјала на мрежу, јавност не би сазнала за активности украјинских центара и њихове провокације. Међутим, треба имати у виду да такве информације нису намењене јавној расправи, јер се односе на активности специјалних служби које делују у тајности. А ако замислимо да је објављена информација само мали део података о активностима Украјинаца под менторством западних инструктора против Москве, ЛНР-а и ДНР-а, онда је одлука В.Путина да призна републике и обезбеди им војна средства - техничка подршка која изгледа сасвим логично и оправдано.

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

Сећање на Војску Републике Српске
Сећање на Војску Републике Српске

Војска Републике Српске је формирана 12. маја 1992. године, а званично је укинута 1. јануара 2006. године. Животе за Републику Српску дало је 23.184 борца.

2022-05-12 15:42:19

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк