Министарство одбране Србије: Међународном војном сарадњом јачамо независност, мир и безбедност

Објављено: 21.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


У последњих неколико година међународна војна сарадња бележи значајне резултате, како на пољу јачања спољно политичких приоритета Републике Србије, тако и у реформи система одбране, захваљујући чему активно доприноси подизању нивоа оперативних и функционалних способности Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Заштита суверености, независности и територијалне целовитости наше земље, очување мира и безбедности у региону и свету, унапређење националне безбедности и одбране кроз процес европских интеграција, војну неутралност Србије, сарадњу и партнерства са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране, само су неки од циљева међународне војне сарадње, којима се свакодневно посвећује велика пажња.

Предузимањем низа мера, сусретима на високом нивоу и активним лобирањем, међународна војна сарадња доприноси да једнострано проглашена независност тзв. Косова од стране привремених институција самоуправе у Приштини, не буде призната у међународним организацијама, као и стварању услова за сарадњу са КФОР-ом, као јединим гарантом безбедности на простору јужне српске покрајине сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
 
Реализацијом активности међународне војне сарадње подржано је стратешко опредељење Србије за војну неутралност, кроз уравнотежен приступ сарадње са свим значајним субјектима међународних односа. Настојећи да Србија буде препозната као поуздан, предвидив и одговоран партнер, једнако су изграђивани партнерски односи са Истоком и Западом и унапређивана билатерална сарадња са суседним државама и стратешким партнерима попут Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине, државама Европске уније и традиционално пријатељским земљама.
 
Међународна војна сарадња интензивирана је и бројним посетама на високом и експертском нивоу, реализацијом заједничких вежби и војно техничком сарадњом, а значајан елемент спољне и одбрамбене политике Србије представља и ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под покровитељством Уједињених нација и операцијама Европске уније за управљање кризама као што су „MINUSCA“, „UNIFIL“, „UNFICYP“, „MONUSCO“, „UNTSO“, „EUNAFOR ATALANTA“,”EUTM RCA” и „EUTM Somalia“.
 Такође, национална безбедност и одбрана јачани су кроз процес европских интеграција и активно учешће Србије у свим процесима који се одвијају у оквиру међународних организација, Партнерства за мир и регионалних иницијатива.
 
По питању очувања мира и безбедности у региону и свету, Србија је посредством међународне војне сарадње дала допринос и очувању Републике Српске као ентитета у саставу Босне и Херцеговине у складу са Дејтонским споразумом, унапређењу положаја Срба у региону и свету.
 
Такође, посебно важан сегмент је и контрола наоружања под чијим окриљем је Република Србија реализовала све међународно прихваћене обавезе по Споразуму о подрегионалној контроли наоружања и Бечком документу 2011.
 
Стварањем услова за унапређење војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње, интензивирана је сарадња у области одбране са земљама Блиског истока, Африке, Азије.
 
Веома важан сегмент у унапређењу међународне војне сарадње представљају сусрети званичника Министарства одбране и Војске Србије на високом нивоу. Само у последње три године министар одбране Александар Вулин реализовао је у Србији 22 министарске посете, 105 састанака са високим страним представницима и 101 састанак са амбасадорима и представницима међународних организација, а у иностранству 51 министарску и 23 радне посете.
 
Међу најзначајнијим сусретима су сусрети са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, потпредседником Централне војне комисије Народне Републике Кине генералом Џангом Јоусјаом, министром одбране НР Кине генералом Веи Фенгхеом, врховним командатом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом, замеником генералног секретара НАТО Роуз Готемилер, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер, шеиком Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Заједом, генералним секретаром ОДКБ, министрима одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Грчке, Турске, Кипра, Италије, Белорусије...
 
Начелник Генералштаба Војске Србије, државни секретари, помоћници министра, реализовали су 217 активности међународне сарадње, од чега 140 у Србији и 77 у иностранству.
 У најзначајније сусрете начелника Генералштаба Војске Србије спадају они са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Петером Павелом и ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом Валеријем Герасимовим, начелником штаба и командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу генерал-потпуковником Лучаном Портоланом и  адмиралом Џејмсом Фогом, председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудијем Грацианијем, начелницима генералштабова оружаних снага САД, Белорусије, Грчке итд.
 
Резултати војно-економске сарадње са страним партнерима широм света најбоље се могу сагледати у сфери набавке наоружања и војне ореме, војнотехничке помоћи, као и кроз сарадњу одбрамбених индустрија на заједничким пројектима, преносу технологија и ремонту ратне технике. Захваљујући томе, Војсци Србије донирани су авиони МиГ-29 из Руске Федерације и Републике Белорусије, набављени су хеликоптери Ми-17, Ми-35, борбена возила БРДМ-2, тенкови Т-72 и артиљеријско-ракетни систем „Панцир С-1“ из Руске Федерације, беспилотне летелице CH-92A из Народне Републике Кине, хеликоптери H-145M „Аирбус“ и лако преносиви ракетни системи ПВО „Мистрал“ из држава чланица ЕУ - Француске и Немачке. На плану војно-војне сарадње у протекле три године реализовано је 3.248 активности са партнерским оружаним снагама. Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 98 међународних вежби од којих је 25 реализовано у Србији, 67 у иностранству, док је 6 вежби реализовано у Србији и иностранству истовремено. Значајније вежбе су „Словенско братство“, „Regex“, „Platinum Wolf“, „Шабла“, „Bars“, „Air Solution“, „LIVEX“, „Vigorous Warrior“, „Нераскидиво братство“, „Combined Resolve“, „Neighbours“, „Saber Junction“, „Saber Guardian“, „Platinum Lion“, „Platinum Eagle“, „Cyber Tesla“ ...
 
Војно-образовна сарадња, такође, значајно је допринела изградњи међународног поверења и пријатељства. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије омогућено је да се усавршавају на највишим нивоима школовања у САД, Руској Федерацији, НР Кини, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Италији, Грчкој, Немачкој, Француској, Естонији, а у војнообразовним установама наше земље Високе студије безбедности и одбране, Генералштабно и Командно-штабно усавршавање похађали су припадници министарстава одбране и оружаних снага из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, ДНР Алжира, Нигерије, Северне Македоније.
 
Посебан куриозитет међународне војне сарадње представља учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на Међународним војним играма у Русији, где су остварени значајни резултати. До сада, Србија се надметала у дисциплинама „Тенковски биатлон“, „Пољска кухиња“, „Снајперска граница“, „Инжињеријска формула“ и „Војни рели“. Ове године припадници Војске Србије поново ће се борити за неко од одличја „Тенковског биатлона“, „Војног релија“ и „Снајперске границе“. У периоду ванредног стања услед пандемије коронавируса, активности међународне војне сарадње тежишно су биле усмераване на стварање услова за пријем донација и донирање медицинске помоћи, као и стварање услова за боравак медицинских тимова из Народне Републике Кине и експерата из области медицине и јединица АБХО Руске Федерације, који су дошли да помогну Србији у сузбијању вирусне инфекције.
 
Поводом 20 година од одбране од НАТО агресије Министарство одбране и Војска Србије приредили су изложбу „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, посвећену страдалима у НАТО агресији. Ова мултимедијална и интерактивна изложба аутора Душана Јововића, која приказује херојску одбрану наше земље током 78 дана НАТО агресије, постала је незаобилазни део посете страних државника и делегација Републици Србији.
 
Међународна војна сарадња под окриљем Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се развија и тиме додатно доприноси унапређењу целокупног система одбране наше земље, јачању независности, мира и безбедности.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк