Министарство одбране Србије: Међународном војном сарадњом јачамо независност, мир и безбедност

Објављено: 21.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


У последњих неколико година међународна војна сарадња бележи значајне резултате, како на пољу јачања спољно политичких приоритета Републике Србије, тако и у реформи система одбране, захваљујући чему активно доприноси подизању нивоа оперативних и функционалних способности Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Заштита суверености, независности и територијалне целовитости наше земље, очување мира и безбедности у региону и свету, унапређење националне безбедности и одбране кроз процес европских интеграција, војну неутралност Србије, сарадњу и партнерства са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране, само су неки од циљева међународне војне сарадње, којима се свакодневно посвећује велика пажња.

Предузимањем низа мера, сусретима на високом нивоу и активним лобирањем, међународна војна сарадња доприноси да једнострано проглашена независност тзв. Косова од стране привремених институција самоуправе у Приштини, не буде призната у међународним организацијама, као и стварању услова за сарадњу са КФОР-ом, као јединим гарантом безбедности на простору јужне српске покрајине сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
 
Реализацијом активности међународне војне сарадње подржано је стратешко опредељење Србије за војну неутралност, кроз уравнотежен приступ сарадње са свим значајним субјектима међународних односа. Настојећи да Србија буде препозната као поуздан, предвидив и одговоран партнер, једнако су изграђивани партнерски односи са Истоком и Западом и унапређивана билатерална сарадња са суседним државама и стратешким партнерима попут Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине, државама Европске уније и традиционално пријатељским земљама.
 
Међународна војна сарадња интензивирана је и бројним посетама на високом и експертском нивоу, реализацијом заједничких вежби и војно техничком сарадњом, а значајан елемент спољне и одбрамбене политике Србије представља и ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под покровитељством Уједињених нација и операцијама Европске уније за управљање кризама као што су „MINUSCA“, „UNIFIL“, „UNFICYP“, „MONUSCO“, „UNTSO“, „EUNAFOR ATALANTA“,”EUTM RCA” и „EUTM Somalia“.
 Такође, национална безбедност и одбрана јачани су кроз процес европских интеграција и активно учешће Србије у свим процесима који се одвијају у оквиру међународних организација, Партнерства за мир и регионалних иницијатива.
 
По питању очувања мира и безбедности у региону и свету, Србија је посредством међународне војне сарадње дала допринос и очувању Републике Српске као ентитета у саставу Босне и Херцеговине у складу са Дејтонским споразумом, унапређењу положаја Срба у региону и свету.
 
Такође, посебно важан сегмент је и контрола наоружања под чијим окриљем је Република Србија реализовала све међународно прихваћене обавезе по Споразуму о подрегионалној контроли наоружања и Бечком документу 2011.
 
Стварањем услова за унапређење војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње, интензивирана је сарадња у области одбране са земљама Блиског истока, Африке, Азије.
 
Веома важан сегмент у унапређењу међународне војне сарадње представљају сусрети званичника Министарства одбране и Војске Србије на високом нивоу. Само у последње три године министар одбране Александар Вулин реализовао је у Србији 22 министарске посете, 105 састанака са високим страним представницима и 101 састанак са амбасадорима и представницима међународних организација, а у иностранству 51 министарску и 23 радне посете.
 
Међу најзначајнијим сусретима су сусрети са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, потпредседником Централне војне комисије Народне Републике Кине генералом Џангом Јоусјаом, министром одбране НР Кине генералом Веи Фенгхеом, врховним командатом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом, замеником генералног секретара НАТО Роуз Готемилер, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер, шеиком Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Заједом, генералним секретаром ОДКБ, министрима одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Грчке, Турске, Кипра, Италије, Белорусије...
 
Начелник Генералштаба Војске Србије, државни секретари, помоћници министра, реализовали су 217 активности међународне сарадње, од чега 140 у Србији и 77 у иностранству.
 У најзначајније сусрете начелника Генералштаба Војске Србије спадају они са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Петером Павелом и ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом Валеријем Герасимовим, начелником штаба и командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу генерал-потпуковником Лучаном Портоланом и  адмиралом Џејмсом Фогом, председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудијем Грацианијем, начелницима генералштабова оружаних снага САД, Белорусије, Грчке итд.
 
Резултати војно-економске сарадње са страним партнерима широм света најбоље се могу сагледати у сфери набавке наоружања и војне ореме, војнотехничке помоћи, као и кроз сарадњу одбрамбених индустрија на заједничким пројектима, преносу технологија и ремонту ратне технике. Захваљујући томе, Војсци Србије донирани су авиони МиГ-29 из Руске Федерације и Републике Белорусије, набављени су хеликоптери Ми-17, Ми-35, борбена возила БРДМ-2, тенкови Т-72 и артиљеријско-ракетни систем „Панцир С-1“ из Руске Федерације, беспилотне летелице CH-92A из Народне Републике Кине, хеликоптери H-145M „Аирбус“ и лако преносиви ракетни системи ПВО „Мистрал“ из држава чланица ЕУ - Француске и Немачке. На плану војно-војне сарадње у протекле три године реализовано је 3.248 активности са партнерским оружаним снагама. Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 98 међународних вежби од којих је 25 реализовано у Србији, 67 у иностранству, док је 6 вежби реализовано у Србији и иностранству истовремено. Значајније вежбе су „Словенско братство“, „Regex“, „Platinum Wolf“, „Шабла“, „Bars“, „Air Solution“, „LIVEX“, „Vigorous Warrior“, „Нераскидиво братство“, „Combined Resolve“, „Neighbours“, „Saber Junction“, „Saber Guardian“, „Platinum Lion“, „Platinum Eagle“, „Cyber Tesla“ ...
 
Војно-образовна сарадња, такође, значајно је допринела изградњи међународног поверења и пријатељства. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије омогућено је да се усавршавају на највишим нивоима школовања у САД, Руској Федерацији, НР Кини, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Италији, Грчкој, Немачкој, Француској, Естонији, а у војнообразовним установама наше земље Високе студије безбедности и одбране, Генералштабно и Командно-штабно усавршавање похађали су припадници министарстава одбране и оружаних снага из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, ДНР Алжира, Нигерије, Северне Македоније.
 
Посебан куриозитет међународне војне сарадње представља учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на Међународним војним играма у Русији, где су остварени значајни резултати. До сада, Србија се надметала у дисциплинама „Тенковски биатлон“, „Пољска кухиња“, „Снајперска граница“, „Инжињеријска формула“ и „Војни рели“. Ове године припадници Војске Србије поново ће се борити за неко од одличја „Тенковског биатлона“, „Војног релија“ и „Снајперске границе“. У периоду ванредног стања услед пандемије коронавируса, активности међународне војне сарадње тежишно су биле усмераване на стварање услова за пријем донација и донирање медицинске помоћи, као и стварање услова за боравак медицинских тимова из Народне Републике Кине и експерата из области медицине и јединица АБХО Руске Федерације, који су дошли да помогну Србији у сузбијању вирусне инфекције.
 
Поводом 20 година од одбране од НАТО агресије Министарство одбране и Војска Србије приредили су изложбу „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, посвећену страдалима у НАТО агресији. Ова мултимедијална и интерактивна изложба аутора Душана Јововића, која приказује херојску одбрану наше земље током 78 дана НАТО агресије, постала је незаобилазни део посете страних државника и делегација Републици Србији.
 
Међународна војна сарадња под окриљем Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се развија и тиме додатно доприноси унапређењу целокупног система одбране наше земље, јачању независности, мира и безбедности.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске
РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио...

2023-01-21 19:07:06

РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције
РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

2023-01-16 18:27:55

Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији
Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција...

2023-01-14 13:56:58

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: