Министарство одбране Србије: Међународном војном сарадњом јачамо независност, мир и безбедност

Објављено: 21.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


У последњих неколико година међународна војна сарадња бележи значајне резултате, како на пољу јачања спољно политичких приоритета Републике Србије, тако и у реформи система одбране, захваљујући чему активно доприноси подизању нивоа оперативних и функционалних способности Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Заштита суверености, независности и територијалне целовитости наше земље, очување мира и безбедности у региону и свету, унапређење националне безбедности и одбране кроз процес европских интеграција, војну неутралност Србије, сарадњу и партнерства са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране, само су неки од циљева међународне војне сарадње, којима се свакодневно посвећује велика пажња.

Предузимањем низа мера, сусретима на високом нивоу и активним лобирањем, међународна војна сарадња доприноси да једнострано проглашена независност тзв. Косова од стране привремених институција самоуправе у Приштини, не буде призната у међународним организацијама, као и стварању услова за сарадњу са КФОР-ом, као јединим гарантом безбедности на простору јужне српске покрајине сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
 
Реализацијом активности међународне војне сарадње подржано је стратешко опредељење Србије за војну неутралност, кроз уравнотежен приступ сарадње са свим значајним субјектима међународних односа. Настојећи да Србија буде препозната као поуздан, предвидив и одговоран партнер, једнако су изграђивани партнерски односи са Истоком и Западом и унапређивана билатерална сарадња са суседним државама и стратешким партнерима попут Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине, државама Европске уније и традиционално пријатељским земљама.
 
Међународна војна сарадња интензивирана је и бројним посетама на високом и експертском нивоу, реализацијом заједничких вежби и војно техничком сарадњом, а значајан елемент спољне и одбрамбене политике Србије представља и ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под покровитељством Уједињених нација и операцијама Европске уније за управљање кризама као што су „MINUSCA“, „UNIFIL“, „UNFICYP“, „MONUSCO“, „UNTSO“, „EUNAFOR ATALANTA“,”EUTM RCA” и „EUTM Somalia“.
 Такође, национална безбедност и одбрана јачани су кроз процес европских интеграција и активно учешће Србије у свим процесима који се одвијају у оквиру међународних организација, Партнерства за мир и регионалних иницијатива.
 
По питању очувања мира и безбедности у региону и свету, Србија је посредством међународне војне сарадње дала допринос и очувању Републике Српске као ентитета у саставу Босне и Херцеговине у складу са Дејтонским споразумом, унапређењу положаја Срба у региону и свету.
 
Такође, посебно важан сегмент је и контрола наоружања под чијим окриљем је Република Србија реализовала све међународно прихваћене обавезе по Споразуму о подрегионалној контроли наоружања и Бечком документу 2011.
 
Стварањем услова за унапређење војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње, интензивирана је сарадња у области одбране са земљама Блиског истока, Африке, Азије.
 
Веома важан сегмент у унапређењу међународне војне сарадње представљају сусрети званичника Министарства одбране и Војске Србије на високом нивоу. Само у последње три године министар одбране Александар Вулин реализовао је у Србији 22 министарске посете, 105 састанака са високим страним представницима и 101 састанак са амбасадорима и представницима међународних организација, а у иностранству 51 министарску и 23 радне посете.
 
Међу најзначајнијим сусретима су сусрети са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, потпредседником Централне војне комисије Народне Републике Кине генералом Џангом Јоусјаом, министром одбране НР Кине генералом Веи Фенгхеом, врховним командатом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом, замеником генералног секретара НАТО Роуз Готемилер, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер, шеиком Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Заједом, генералним секретаром ОДКБ, министрима одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Грчке, Турске, Кипра, Италије, Белорусије...
 
Начелник Генералштаба Војске Србије, државни секретари, помоћници министра, реализовали су 217 активности међународне сарадње, од чега 140 у Србији и 77 у иностранству.
 У најзначајније сусрете начелника Генералштаба Војске Србије спадају они са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Петером Павелом и ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом Валеријем Герасимовим, начелником штаба и командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу генерал-потпуковником Лучаном Портоланом и  адмиралом Џејмсом Фогом, председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудијем Грацианијем, начелницима генералштабова оружаних снага САД, Белорусије, Грчке итд.
 
Резултати војно-економске сарадње са страним партнерима широм света најбоље се могу сагледати у сфери набавке наоружања и војне ореме, војнотехничке помоћи, као и кроз сарадњу одбрамбених индустрија на заједничким пројектима, преносу технологија и ремонту ратне технике. Захваљујући томе, Војсци Србије донирани су авиони МиГ-29 из Руске Федерације и Републике Белорусије, набављени су хеликоптери Ми-17, Ми-35, борбена возила БРДМ-2, тенкови Т-72 и артиљеријско-ракетни систем „Панцир С-1“ из Руске Федерације, беспилотне летелице CH-92A из Народне Републике Кине, хеликоптери H-145M „Аирбус“ и лако преносиви ракетни системи ПВО „Мистрал“ из држава чланица ЕУ - Француске и Немачке. На плану војно-војне сарадње у протекле три године реализовано је 3.248 активности са партнерским оружаним снагама. Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 98 међународних вежби од којих је 25 реализовано у Србији, 67 у иностранству, док је 6 вежби реализовано у Србији и иностранству истовремено. Значајније вежбе су „Словенско братство“, „Regex“, „Platinum Wolf“, „Шабла“, „Bars“, „Air Solution“, „LIVEX“, „Vigorous Warrior“, „Нераскидиво братство“, „Combined Resolve“, „Neighbours“, „Saber Junction“, „Saber Guardian“, „Platinum Lion“, „Platinum Eagle“, „Cyber Tesla“ ...
 
Војно-образовна сарадња, такође, значајно је допринела изградњи међународног поверења и пријатељства. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије омогућено је да се усавршавају на највишим нивоима школовања у САД, Руској Федерацији, НР Кини, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Италији, Грчкој, Немачкој, Француској, Естонији, а у војнообразовним установама наше земље Високе студије безбедности и одбране, Генералштабно и Командно-штабно усавршавање похађали су припадници министарстава одбране и оружаних снага из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, ДНР Алжира, Нигерије, Северне Македоније.
 
Посебан куриозитет међународне војне сарадње представља учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на Међународним војним играма у Русији, где су остварени значајни резултати. До сада, Србија се надметала у дисциплинама „Тенковски биатлон“, „Пољска кухиња“, „Снајперска граница“, „Инжињеријска формула“ и „Војни рели“. Ове године припадници Војске Србије поново ће се борити за неко од одличја „Тенковског биатлона“, „Војног релија“ и „Снајперске границе“. У периоду ванредног стања услед пандемије коронавируса, активности међународне војне сарадње тежишно су биле усмераване на стварање услова за пријем донација и донирање медицинске помоћи, као и стварање услова за боравак медицинских тимова из Народне Републике Кине и експерата из области медицине и јединица АБХО Руске Федерације, који су дошли да помогну Србији у сузбијању вирусне инфекције.
 
Поводом 20 година од одбране од НАТО агресије Министарство одбране и Војска Србије приредили су изложбу „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, посвећену страдалима у НАТО агресији. Ова мултимедијална и интерактивна изложба аутора Душана Јововића, која приказује херојску одбрану наше земље током 78 дана НАТО агресије, постала је незаобилазни део посете страних државника и делегација Републици Србији.
 
Међународна војна сарадња под окриљем Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се развија и тиме додатно доприноси унапређењу целокупног система одбране наше земље, јачању независности, мира и безбедности.

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Индија би могла претећи Јапан и постати трећа највећа економија на свету до 2050. године

2020-10-18 08:30:15

Индијска економија би се могла попети са петог на треће место на листи највећих светских економија у наредне три деценије, према недавној студији објављеној у медицинском...

РТ: Азербејџан и Јерменија у рату: Шта треба знати о крвавом сукобу око дуго оспораваног региона Нагорно-Карабаха

2020-10-01 10:33:23

Крваво распламсавање сукоба између Азербејџана и Јерменије због територијалног спора ризикује да прерасте у велики регионални рат. Како су се две бивше совјетске републике заплеле у...

РТ: Борба против „злонамерних актера“: САД планирају да покрену пројекат о енергетској безбедности у источној Европи

2020-09-21 12:16:53

Америчка агенција за међународни развој (USAID) планира да спроведе низ мера како би осигурала енергетску сигурност земаља источне Европе, укључујући Србију, Украјину, Грузију, Јерменију и Азербејџан. Као што је наведено у документу у који РТ имао увид, пројекат би требало да смањи зависност региона од извора који контролишу „злонамерни актери“. Агенција је такође појаснила да су такви програми усмерени на диверзификацију снабдевања горивом у Европи и слабљењу доминантне позиције Русије. Према мишљењу енергетских стручњака, пројекат USAID-а је у складу са политиком Вашингтона, који се често користи бескрупулозним методама како би испоруке свог течног гаса у Европу.

РТ: Америчка војска саопштила да не може потврдити причу о наводном плаћању Русије талибанима, месецима након што је обећала да ће то постићи

2020-09-15 08:30:15

После два месеца копања по доказима да је руска влада наводно плаћала талибанским снагама да убијају америчке војнике у Авганистану, како је извештавао Њујорк тајмс, америчка...

РТ; „Важан елемент блиских односа“: У каквом окружењу ће се одржати руско-белоруске вежбе „Словенско братство 2020“

2020-09-14 12:21:57

Заједничке белоруско-руске тактичке вежбе „Словенско братство 2020“ одржаће се на полигону Брестски у Белорусији од 14. до 25. септембра, саопштило је Министарство одбране Русије. Вежбе се редовно организују од 2015. године. Овогодишње вежбе ће се одвијати у позадини изнуђеног отказа Србије да учествује у њима, као и нестабилне унутрашње политичке ситуације у Белорусији. Међутим, са становишта стручњака, такви маневри сада добијају посебан значај као један од аспеката јачања односа између Москве и Минска у оквиру Уније.

На данашњи дан окончана НАТО агресија на Републику Српску

2020-09-14 10:39:11

На данашњи дан 1995. окончана је НАТО агресија на Републику Српску у којој је убијено више од стотину цивила. Број убијених цивила и војника од стране...

Живадин Јовановић: Србија не сме да буде увучена у глобално заоштравање

2020-09-12 06:02:23

(Извод из интервјуа листу „Јединство“, 17. 08. 2020. стр. 6)

САД покренуле нови талас биолошких истраживања у „Центру Лугар“ у Грузији

2020-09-08 17:11:37

Постоје бројне индиције да објекат изграђен у Грузији, представља регионални центар америчког Министарства одбране када је у питању експериментисање са екстремно патогеним биолошким агенсима. Бројни истраживачи сматрају да се ради о пројектима које пре свега имају војну фукцију, тачније да се њихови резултати могу употребити за производњу нове генерације биолошког оружја.

РТ: Обећао сам шта? Председник Србије изгледао изненађен након што је Трамп објавио да ће Београд преселити амбасаду у Јерусалим

2020-09-06 12:39:56

Реакција Александра Вучића на најаву Доналда Трампа да ће Београд преселити своју амбасаду у Јерусалим следећег јула натерала је неке да се запитају да ли је...

Једино су Срби могли да изгубе све: Стевандић резимирао изборе у Црној Гори и честитао победницима

2020-09-02 07:49:24

НА ИЗБОРИМА у Црној Гори једино су Срби могли да изгубе све, сматра председник Уједињене Српске и шеф Српског клуба посланика у ПС БиХ Ненад Стевандић.

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: