Министарство одбране Србије: Међународном војном сарадњом јачамо независност, мир и безбедност

Објављено: 21.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


У последњих неколико година међународна војна сарадња бележи значајне резултате, како на пољу јачања спољно политичких приоритета Републике Србије, тако и у реформи система одбране, захваљујући чему активно доприноси подизању нивоа оперативних и функционалних способности Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Заштита суверености, независности и територијалне целовитости наше земље, очување мира и безбедности у региону и свету, унапређење националне безбедности и одбране кроз процес европских интеграција, војну неутралност Србије, сарадњу и партнерства са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране, само су неки од циљева међународне војне сарадње, којима се свакодневно посвећује велика пажња.

Предузимањем низа мера, сусретима на високом нивоу и активним лобирањем, међународна војна сарадња доприноси да једнострано проглашена независност тзв. Косова од стране привремених институција самоуправе у Приштини, не буде призната у међународним организацијама, као и стварању услова за сарадњу са КФОР-ом, као јединим гарантом безбедности на простору јужне српске покрајине сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
 
Реализацијом активности међународне војне сарадње подржано је стратешко опредељење Србије за војну неутралност, кроз уравнотежен приступ сарадње са свим значајним субјектима међународних односа. Настојећи да Србија буде препозната као поуздан, предвидив и одговоран партнер, једнако су изграђивани партнерски односи са Истоком и Западом и унапређивана билатерална сарадња са суседним државама и стратешким партнерима попут Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине, државама Европске уније и традиционално пријатељским земљама.
 
Међународна војна сарадња интензивирана је и бројним посетама на високом и експертском нивоу, реализацијом заједничких вежби и војно техничком сарадњом, а значајан елемент спољне и одбрамбене политике Србије представља и ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под покровитељством Уједињених нација и операцијама Европске уније за управљање кризама као што су „MINUSCA“, „UNIFIL“, „UNFICYP“, „MONUSCO“, „UNTSO“, „EUNAFOR ATALANTA“,”EUTM RCA” и „EUTM Somalia“.
 Такође, национална безбедност и одбрана јачани су кроз процес европских интеграција и активно учешће Србије у свим процесима који се одвијају у оквиру међународних организација, Партнерства за мир и регионалних иницијатива.
 
По питању очувања мира и безбедности у региону и свету, Србија је посредством међународне војне сарадње дала допринос и очувању Републике Српске као ентитета у саставу Босне и Херцеговине у складу са Дејтонским споразумом, унапређењу положаја Срба у региону и свету.
 
Такође, посебно важан сегмент је и контрола наоружања под чијим окриљем је Република Србија реализовала све међународно прихваћене обавезе по Споразуму о подрегионалној контроли наоружања и Бечком документу 2011.
 
Стварањем услова за унапређење војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње, интензивирана је сарадња у области одбране са земљама Блиског истока, Африке, Азије.
 
Веома важан сегмент у унапређењу међународне војне сарадње представљају сусрети званичника Министарства одбране и Војске Србије на високом нивоу. Само у последње три године министар одбране Александар Вулин реализовао је у Србији 22 министарске посете, 105 састанака са високим страним представницима и 101 састанак са амбасадорима и представницима међународних организација, а у иностранству 51 министарску и 23 радне посете.
 
Међу најзначајнијим сусретима су сусрети са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, потпредседником Централне војне комисије Народне Републике Кине генералом Џангом Јоусјаом, министром одбране НР Кине генералом Веи Фенгхеом, врховним командатом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом, замеником генералног секретара НАТО Роуз Готемилер, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер, шеиком Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Бин Заједом, генералним секретаром ОДКБ, министрима одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Грчке, Турске, Кипра, Италије, Белорусије...
 
Начелник Генералштаба Војске Србије, државни секретари, помоћници министра, реализовали су 217 активности међународне сарадње, од чега 140 у Србији и 77 у иностранству.
 У најзначајније сусрете начелника Генералштаба Војске Србије спадају они са председавајућим Војног комитета НАТО генералом Петером Павелом и ваздухопловним маршалом Стјуартом Пичом, начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом Валеријем Герасимовим, начелником штаба и командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу генерал-потпуковником Лучаном Портоланом и  адмиралом Џејмсом Фогом, председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудијем Грацианијем, начелницима генералштабова оружаних снага САД, Белорусије, Грчке итд.
 
Резултати војно-економске сарадње са страним партнерима широм света најбоље се могу сагледати у сфери набавке наоружања и војне ореме, војнотехничке помоћи, као и кроз сарадњу одбрамбених индустрија на заједничким пројектима, преносу технологија и ремонту ратне технике. Захваљујући томе, Војсци Србије донирани су авиони МиГ-29 из Руске Федерације и Републике Белорусије, набављени су хеликоптери Ми-17, Ми-35, борбена возила БРДМ-2, тенкови Т-72 и артиљеријско-ракетни систем „Панцир С-1“ из Руске Федерације, беспилотне летелице CH-92A из Народне Републике Кине, хеликоптери H-145M „Аирбус“ и лако преносиви ракетни системи ПВО „Мистрал“ из држава чланица ЕУ - Француске и Немачке. На плану војно-војне сарадње у протекле три године реализовано је 3.248 активности са партнерским оружаним снагама. Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 98 међународних вежби од којих је 25 реализовано у Србији, 67 у иностранству, док је 6 вежби реализовано у Србији и иностранству истовремено. Значајније вежбе су „Словенско братство“, „Regex“, „Platinum Wolf“, „Шабла“, „Bars“, „Air Solution“, „LIVEX“, „Vigorous Warrior“, „Нераскидиво братство“, „Combined Resolve“, „Neighbours“, „Saber Junction“, „Saber Guardian“, „Platinum Lion“, „Platinum Eagle“, „Cyber Tesla“ ...
 
Војно-образовна сарадња, такође, значајно је допринела изградњи међународног поверења и пријатељства. Припадницима Министарства одбране и Војске Србије омогућено је да се усавршавају на највишим нивоима школовања у САД, Руској Федерацији, НР Кини, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Италији, Грчкој, Немачкој, Француској, Естонији, а у војнообразовним установама наше земље Високе студије безбедности и одбране, Генералштабно и Командно-штабно усавршавање похађали су припадници министарстава одбране и оружаних снага из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, ДНР Алжира, Нигерије, Северне Македоније.
 
Посебан куриозитет међународне војне сарадње представља учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на Међународним војним играма у Русији, где су остварени значајни резултати. До сада, Србија се надметала у дисциплинама „Тенковски биатлон“, „Пољска кухиња“, „Снајперска граница“, „Инжињеријска формула“ и „Војни рели“. Ове године припадници Војске Србије поново ће се борити за неко од одличја „Тенковског биатлона“, „Војног релија“ и „Снајперске границе“. У периоду ванредног стања услед пандемије коронавируса, активности међународне војне сарадње тежишно су биле усмераване на стварање услова за пријем донација и донирање медицинске помоћи, као и стварање услова за боравак медицинских тимова из Народне Републике Кине и експерата из области медицине и јединица АБХО Руске Федерације, који су дошли да помогну Србији у сузбијању вирусне инфекције.
 
Поводом 20 година од одбране од НАТО агресије Министарство одбране и Војска Србије приредили су изложбу „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, посвећену страдалима у НАТО агресији. Ова мултимедијална и интерактивна изложба аутора Душана Јововића, која приказује херојску одбрану наше земље током 78 дана НАТО агресије, постала је незаобилазни део посете страних државника и делегација Републици Србији.
 
Међународна војна сарадња под окриљем Министарства одбране и Војске Србије наставиће да се развија и тиме додатно доприноси унапређењу целокупног система одбране наше земље, јачању независности, мира и безбедности.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал
РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал

С обзиром да се глобални арсенал нуклеарног оружја повећава, а земље надограђују своје бојеве главе и...

2021-09-14 16:43:57

Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”
Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”

Годишњица окончања НАТО агресије на Републику Српску

2021-09-14 10:16:30

РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија
РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија

Од 17. до 19. септембра, Руси ће на биралиштима изабрати 450 посланика који ће их представљати...

2021-09-14 08:59:28

Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид
Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и кривице за међунационалне сукобе једног народа - Срба. Више од четврт века, залагањем преданих политичара, корумпираних „научника“ и „новинара“, у јавности се формирао мит о зверствима која су починили искључиво Срби, каже Елена Пономарева, доктор политичких наука, професор МГИМО-а (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Русије).

2021-09-12 12:53:59

РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а
РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а

Изасланик УН-а за Авганистан је упозорила на надолазећу хуманитарну кризу у ратом разореној земљи, рекавши да...

2021-09-10 08:34:42

Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?
Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?

Двадесет година владавине САД коштало је Авганистанце скоро милион живота

2021-09-09 16:12:54

РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе
РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе

Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише...

2021-09-03 08:09:04

Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни
Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995“

2021-08-30 10:39:13

РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД
РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД

Блиска војна сарадња између Русије и Кине изазива велику забринутост, а власти у Вашингтону морају озбиљно...

2021-08-27 18:13:02

„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас
„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас

Дронови, артиљеријски системи и опрема за специјалне снаге - Министарство одбране Украјине објавило је списак наоружања...

2021-08-25 07:31:33

Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу
Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу

У последње време се примећује посебна активност у сфери развоја руске ратне морнарице. Руси на тај...

2021-08-22 09:40:10

„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света
„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света

За представљање најновијег наоружања и војне опреме, генијалности инжењерских и дизајнерских идеја, у августу 2021. године...

2021-08-20 15:11:40

РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“
РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“

Запад је покушао да заустави марш талибана на Кабул уз претњу међународном изолацијом, али спровођење такве...

2021-08-17 13:01:00

Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом
Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом

Највећа грешка Украјине у последњих 30 година било је одбијање добросуседства са Русијом, рекао је бивши...

2021-08-17 11:47:31

РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу
РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу

Кинеске државне новине "Глобал тајмс" упозориле су Тајван да би „напуштање“ авганистанских савезника од стране САД...

2021-08-17 08:25:56

Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску
Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању \"негирања геноцида\" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

2021-08-14 10:50:44

Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2021-08-05 10:11:41

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: