Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу на 2,5 одсто

Објављено: 09.06.2022.год.
фото: nbs.rs

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 2,5%.

 
Истовремено, одлучено је да коридор каматних стопа Народне банке Србије остане непромењен (± 100 базних поена, односно ± 1 процентни поен у односу на референтну каматну стопу), тако да стопа на кредитне олакшице износи 3,5%, а стопа на депозитне олакшице 1,5%.

Доносећи одлуку о даљем пооштравању монетарних услова, Извршни одбор је пре свега имао у виду да је наставак конфликта у Украјини утицао на продубљивање енергетске кризе на глобалном нивоу, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, као и на продужавање отежаног функционисања међународних ланаца снабдевања. У условима континуираног јачања инфлаторних притисака на глобалном тржишту, Извршни одбор је проценио да је потребно додатно пооштрити домаће монетарне услове. То је неопходно како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и даљи раст инфлације на домаћем тржишту, чему Народна банка Србије, поред осталих мера, доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру.

Инфлација у Србији, као и у већини других земаља, наставила је да се креће узлазном путањом и у априлу је износила 9,6% међугодишње, од чега је око две трећине доприноса и даље потицало од цена хране и енергије. Раст увозне инфлације одразио се и на раст базне инфлације (укупна инфлација по искључењу цена хране, енергије, алкохола и цигарета). Ипак, базна инфлација, која је у априлу износила 5,5%, и даље је доста нижа и од базне инфлације у упоредним земљама региона и од домаће укупне инфлације. Поред очуване релативне стабилности девизног курса, важан фактор ниже и стабилне базне инфлације јесу и средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, која су наставила да се крећу у границама циља Народне банке Србије.

У складу са средњорочном пројекцијом из маја, требало би да инфлација у другој половини ове године има опадајућу путању, а њено враћање у границе циља очекујемо у другој половини наредне године. Извршни одбор процењује да ће раст светских цена примарних производа, енергената, као и виша увозна инфлација, још неко време вршити инфлаторне притиске, након чега се очекује њихово постепено слабљење. Поред тога, требало би да долазак нове пољопривредне сезоне резултира смањењем цена воћа и поврћа са садашњих високих нивоа. У смеру смиривања инфлаторних притисака деловаће и ефекти досадашњег заоштравања монетарних услова, а у кратком року и ефекти економских мера Владе усмерених на ограничење цена основних животних намирница и енергената на домаћем тржишту.

С обзиром на геополитичка дешавања и ескалацију конфликта у Украјини, знатно је повећана и неизвесност у изгледима глобалног привредног раста, а додатно јачање инфлаторних притисака на међународном нивоу утицало је на ревизије навише пројекција инфлације за велики број земаља и заоштравање њихових монетарних политика. Тако је Систем федералних резерви у мају наставио циклус повећања референтне каматне стопе (укупно за 75 базних поена у овој години), на распон 0,75–1,0%, уз одлуку да у јуну започне смањење свог биланса стања. Извесно је да ће и у наредним месецима Систем федералних резерви додатно пооштравати монетарне услове. Поред тога, и Европска централна банка је у марту, у условима јачих инфлаторних притисака од очекиваних, одлучила да додатно смањи обим квантитативног попуштања током другог тромесечја, а крајем маја је најавила да би почетком трећег тромесечја могла да обустави нето куповину активе и започне с повећањем каматних стопа. Заоштравање монетарних услова поменутих водећих централних банака и повећана неизвесност на глобалном нивоу могли би да допринесу повећаној опрезности међународних портфолио инвеститора, који одређују токове капитала према земљама у успону. Поред тога, Извршни одбор је имао у виду и да су светске цене примарних производа и енергената биле изразито волатилне претходних месеци и да се и даље налазе на знатно вишем нивоу него почетком године, вршећи притиске у правцу даљег раста произвођачких и увозних цена. Након увођења додатног пакета санкција Русији, којим је обухваћен и увоз нафте у Европску унију из Русије, светска цена нафте је, након пада у априлу, поново повећана.

И поред негативних ефеката конфликта у Украјини на кретања на међународном робном и финансијском тржишту, већина доступних показатеља за четири месеца ове године указује на то да је настављен раст економске активности на домаћем тржишту. Према процени Републичког завода за статистику, раст бруто домаћег производа је у првом тромесечју износио 4,4% међугодишње. Посматрано с производне стране, раст су водили услужни сектори и индустрија, а посматрано с расходне стране – приватна потрошња и фиксне инвестиције. Такође, на раст бруто домаћег производа у првом тромесечју утицало је и повећање залиха, док је допринос нето извоза био негативан, и то првенствено због раста увоза енергената. И поред високог степена неизвесности, Народна банка Србије очекује наставак раста наше привреде и у наредном периоду и процењује да ће реалан раст бруто домаћег производа у овој години бити у распону 3,5–4,5%, што је због неповољнијих оцена изгледа глобалног привредног раста након избијања конфликта у Украјини, а пре свега нижег очекиваног раста зоне евра и земаља региона, нижи раст за 0,5 процентних поена од очекиваног почетком године. Под претпоставком да неће доћи до додатног заоштравања геополитичких тензија и прекида у снабдевању гасом на глобалном нивоу, у средњем року пројекција растa бруто домаћег производа Србије задржана је у распону 4–5% годишње.

У зависности од геополитичких дешавања и кретања кључних фактора инфлације и из домаћег и међународног окружења у наредном периоду, Народна банка Србије ће процењивати да ли има потребе за додатним заоштравањем монетарних услова или ефекти претходног заоштравања обезбеђују одржив повратак инфлације у границе циља у хоризонту пројекције. Приоритет монетарне политике и даље ће бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности у средњем року, уз подршку даљем расту и развоју привреде, као и даљем расту запослености и повoљном инвестиционом амбијенту.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 7. јула.

Кабинет гувернера

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Економија

Руска влада планира да привремено забрани извоз бензина од 1. марта

Ограничење се неће односити на земље чланице Евроазијске економске уније и на Јужну Осетију, Абхазију, Монголију и Узбекистан.

РТ: Западне санкције „неефикасне” – председник Литваније
РТ: Западне санкције „неефикасне” – председник Литваније

Руска економија је прошле године порасла изнад очекивања и на путу је даљег раста у 2024.

2024-02-18 16:52:20

РТ: САД пренеле заплењену руску имовину у Естонију
РТ: САД пренеле заплењену руску имовину у Естонију

Тај потез је омогућио Сједињеним Државама да избегну сопствене законе против слања новца Украјини

2024-02-17 23:02:44

РТ: Инфлација у Аргентини премашила 250%
РТ: Инфлација у Аргентини премашила 250%

Потрошачке цене у јужноамеричкој земљи порасле су од девалвације пезоса од стране нове владе

2024-02-16 23:10:36

РТ: Мађарска блокирала нову рунду санкција ЕУ Русији – ФТ
РТ: Мађарска блокирала нову рунду санкција ЕУ Русији – ФТ

Будимпешта се противи ограничењима за кинеске фирме која су укључена у бриселски пакет мера, изјавили су извори за новинску агенцију

2024-02-15 22:21:56

Велика Британија ушла у рецесију
Велика Британија ушла у рецесију

Економија је сада забележила два узастопна квартала контракције

2024-02-15 17:33:59

РТ: Руска економска активност на високом нивоу – Путин
РТ: Руска економска активност на високом нивоу – Путин

Председник је позвао Владу да одржи равнотежу између тежње ка економском развоју и стабилности цена

2024-02-12 22:44:29

Немачка индустрија „се сели у иностранство“ – Билд
Немачка индустрија „се сели у иностранство“ – Билд

Све већи број произвођача премешта пословање ван земље, упозорава индустријски лоби

2024-02-11 16:10:23

Билатерална трговина Индије и Кине рекордно висока - изасланица
Билатерална трговина Индије и Кине рекордно висока - изасланица

Трансакције између две азијске земље расту упркос дипломатским тензијама

2024-02-08 14:02:44

РТ: Велика Британија заобилази сопствену забрану руске нафте – истраживање
РТ: Велика Британија заобилази сопствену забрану руске нафте – истраживање

Британија је купила више од 700 милиона долара нафтних деривата добијених из санкционисане нафте од 2022. године, наводи се у извештају

2024-02-06 23:17:11

РТ: ЕУ одобрила 50 милијарди евра помоћи Украјини
РТ: ЕУ одобрила 50 милијарди евра помоћи Украјини

Мађарски премијер Виктор Орбан укинуо је вето усред притиска из Брисела

2024-02-01 22:21:43

Пословање НИС-а у 2023. години
Пословање НИС-а у 2023. години

У капиталне инвестиције уложено готово 40 милијарди динара

2024-01-31 17:21:30

РТ: Мађарска оптужује ЕУ за уцену
РТ: Мађарска оптужује ЕУ за уцену

Будимпешта наставља да се противи планираном пакету помоћи Украјини уочи самита ЕУ ове недеље

2024-01-29 14:43:48

РТ: САД су обећале да ће запленити руску имовину – Кијев
РТ: САД су обећале да ће запленити руску имовину – Кијев

Украјина „напорно ради“ са Вашингтоном да обезбеди америчко финансирање 2024. године, изјавио је премијер Денис Шмигал

2024-01-27 17:15:20

Русија открива напредак на пројекту новог гасовода Кини – РТ
Русија открива напредак на пројекту новог гасовода Кини – РТ

Прелиминарна анализа за „Снагу Сибира 2 је већ урађена“, изјавио је Александар Новак

2024-01-25 16:11:55

РТ: САД су потрошиле више од милијарду долара на руски уранијум – медији
РТ: САД су потрошиле више од милијарду долара на руски уранијум – медији

Русија, која је под санкцијама САД, се поново појавила као највећи амерички снабдевач нуклеарним горивом

2024-01-15 12:41:07

РТ: Путин је био у праву по питању економије 2023. године – бивша аустријска министарка
РТ: Путин је био у праву по питању економије 2023. године – бивша аустријска министарка

Немачка је изгубила пето место на ранг листи од Русије, као што је председник предвидео, изјавила је Карин Кнајсл

2024-01-01 23:23:20

Кина ће постати највећи светски извозник аутомобила – подаци
Кина ће постати највећи светски извозник аутомобила – подаци

Испоруке у Русију и Мексико су наводно у порасту

2023-12-30 17:10:57

РТ: Украјина тражи хитан састанак о финансирању – Блумберг
РТ: Украјина тражи хитан састанак о финансирању – Блумберг

Премијер Украјине је позвао групу западних донатора да се састану у јануару

2023-12-30 00:32:55

Извоз руске нафте већи него пре сукоба у Украјини – заменик премијера
Извоз руске нафте већи него пре сукоба у Украјини – заменик премијера

Москва је ове године испоручила око 250 милиона тона сирове нафте

2023-12-23 16:35:30

РТ: Немци су „лопови“ – Лавров
РТ: Немци су „лопови“ – Лавров

Вашингтон саветује ЕУ како да пронађе правну рупу за крађу руске имовине, изјавио је министар спољних послова Москве

2023-12-22 22:31:39

РТ: Одбијање руске енергије скупо је коштало ЕУ – Борељ
РТ: Одбијање руске енергије скупо је коштало ЕУ – Борељ

Блок је купио заменско гориво по вишим ценама које „други нису могли да плате“, признао је највиши дипломата Брисела

2023-12-21 22:18:28

Усвојен бизнис план за 2024. годину - НИС
Усвојен бизнис план за 2024. годину - НИС

Капитална улагања од готово 60 милијарди динара у наредној години

2023-12-21 15:39:06

РТ: Русија и Кина више не користе долар у трговини – Мишустин
РТ: Русија и Кина више не користе долар у трговини – Мишустин

Москва и Пекинг су прешли на обрачуне у националним валутама, изјавио је руски премијер

2023-12-19 21:30:55

РТ: ЕУ жели да Кина помогне санкцијама Русији
РТ: ЕУ жели да Кина помогне санкцијама Русији

Блок је запретио да ће „именовати и осрамотити“ 13 компанија које послују са Москвом

2023-12-09 14:22:50

rt ekonomija
baner rakija desno ekonimija
baner apartman desno / ekonimija
baner obzor desno - ekonomija
историја Русије - економија

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: