Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Објављено: 15.04.2024.год.
Фото: Getty © Sefa Karacan / Anadolu Agency

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу


Као резултат разбијања Југославије од стране Запада и НАТО агресије из 1999, од Србије су привремено отргнути делови територије и становништва, за чије ослобођење и уједињење су пали милиони Срба у два светска рата. Од почетка је било јасно да Србија то неће моћи да врати без помоћи Русије.

 

Последњих деценија, Русија је (са Кином) постала предводник Новог света, укидајући заувек епоху ратова, разарања и пљачке коју је предводио Запад. Сва стваралачка и духовно-морална достигнућа човечанства сабрана су у Новом свету, а на страни Запада сабрали су се разарање и смрт. Злочиначка олигархија на челу Запада покренула је у очајању последњи велики рат на два фронта – у Украјини и Палестини, са жељом да га што више прошири, у чему види последњу наду за, бар делимично, очување своје доминације.

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. С обзиром на огроман раскорак између опасне политике западне олигархије и интереса народа ЕУ и САД, могу се очекивати и скоре промене у руководствима западних држава. Дакле, питање послератног регулисања односа између Русије и Запада могло би ускоро да буде отворено. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу.

Правда за Србију

Ако је ико имао сумње да ли ће нас се Русија сетити и у којој мери, у тренутку новог уређивања својих односа са Западом, те сумње су ових дана распршене. Недавно, поводом 25. годишњице почетка НАТО агресије, оба дома руског парламента упутила су Апел Уједињеним нацијама, парламентима свих земаља света и међународним парламентарним организацијамаРусија је заказала седницу СБ УН (чије су одржавање, у два покушаја, процедуралном опструкцијом спречиле западне силе), а у Београду и Москви огласили су се бројни највиши руководиоци Русије, на челу са председником Владимиром Путином.

Дакле, успостављање правде за Србију је директно повезано са нормализацијом односа земаља Запада са Русијом! То је Русија на време објавила целом свету!


Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty

Стиче се, међутим, утисак да многи у Србији на то нису били припремљени, а да су некима у руководству важнији "добри" односи са западним силама од ослобођења и уједињења своје земље и свог народа. Кратковидост попут оне из 1941, када је некима изгледало да (под Хитлером) уједињена Европа, која нас је још и "окружила" – нема алтернативу! Ипак, ни приоритет Запада у било чему, ни еквидистанца у односу на пријатеље и непријатеље, не да нису добри за Србију, него је воде право у пропаст.

"Оба дома Федералне скупштине Руске Федерације апелују на Уједињене нације, међународне парламентарне организације и парламенте страних држава да осуде војну операцију земаља НАТО против Југославије, да се супротставе покушајима искривљавања историјске истине о трагичним догађајима 1999. у интересу колективног Запада и да предузму мере за утврђивање међународно-правне одговорности држава чланица Организације Северноатлантског пакта за агресију против Савезне Републике Југославије", кажесе на крају апела руског парламента усвојеног 20. марта.

Тим поводом, председник Државне Думе Вјачеслав Володин је нагласио: "Вашингтон и Брисел су разрушили земљу. Али нико од лидера САД и земаља НАТО, међу којим је био и Бајден, никада није кажњен".

Он је такође истакао да су лидера Југославије Слободана Милошевића, који се борио за Србе, ухапсили, а затим "уморили у хашкој тамници, не успевши да докажу његову кривицу".

"Одговорни за смрт Милошевића у хашком казамату до данас нису кажњени. Свет је дужан да да правичну оцену догађајима тих година – да позове на одговорност и осуди одговорне виновнике уништења Југославије,“ рекао је Володин.

Путин: Срби најпоузданији савезници Русије

"Односи Русије и Србије су посебне природе, имају дубоке историјске корене. О томе увек говорим са посебном топлином, јер су вековима, желим то да нагласим, Срби били најпоузданији савезници Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо", рекао је председник Владимир Путин, одговарајући на питање учесника из Србије Милоша Танасковића на Светском фестивалу омладине у Сочију.

"Алијанса се никада неће опрати од срамоте ратних злочина. У њихову демагогију о заштити слободе и демократије више нико не верује. САД и остале чланице НАТО-а немају ни најмање право да говоре о увођењу неког новог 'поретка заснованог на правилима'. Сви њихови покушаји да изграде неку 'глобалну безбедносну архитектуру' по дефиницији су злонамерни и токсични, усмерени искључиво на обезбеђење неоколонијалне хегемоније Запада", каже се у специјалној изјави руског МИД-а 24. марта 2024.


Обраћање сталног представника Русије, амбасадора Василија Небензје на седници СБ УНLev Radin / Pacific Press / LightRocket / Getty

На првој, од Запада опструираној седници СБ УН 25. марта 2024. стални представник Русије амбасадор Василиј Небензја је између осталог рекао: "Агресија Северноатлантске алијансе против суверене државе трајала је 78 дана и произвела је за њено становништво незамислива страдања, многобројне жртве и катастрофална разарања". Е, то у сали присутне чланице НАТО и истовремено чланице Савета безбедности нису хтеле да слушају.

"Агресија НАТО против Југославије била је флагрантно кршење међународног права: основних циљева и принципа Повеље УН, Хелсиншког завршног акта КЕБС-а, норми и принципа међународног хуманитарног права. На најозбиљнији начин је нарушен ауторитет Савета безбедности УН, који није дао никакву сагласност за насилне акције Алијансе против Југославије. Био је просто стављен пред свршен чин."

"Од почетка крвавог распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, режираног и спонзорисаног од стране САД, Немачке и других земаља, и као последица напада на Југославију, Алијанса је подрила успостављену безбедносну архитектуру, која је обезбеђивала мир у Европи током многих деценија. То је типични деструктивни 'рукопис' НАТО-а."

Глас српске државе имаће знатно већу тежину

А ево како је на другој, од Запада опструираној седници СБ УН 28. марта 2024. заменик сталног представника Русије амбасадор Дмитриј Пољански завршио своје иступање:

"Колеге, надам се да разумете да што више покушавате да сакријете ружну истину, она се све више шири. Ових дана, цео свет се својим очима уверио да се ви и даље као живе ватре плашите чак и наговештаја отворене расправе о вашим нелегитимним агресијама против суверених земаља, којих се накупило много за последње две деценије. После Југославије извршили сте инвазију на Ирак, Сирију, Либију, Авганистан, свуда остављајући за собом траг смрти и разарања. И ако сте до сада успели да избегнете разговор на ту тему у Савету безбедности, немојте се надати да ћете исто тако лако успети да избегнете одговорност за своје поступке."

Пошто је на конференцији у Београду 25. марта констатовао да "Русија не може ни да опрости, ни да заборави", руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков је у интервјуу за "Братство" рекао: "Појавиће се нове шансе и за Србију да брани свој сопствени суверенитет. Нећу да кажем да ће Србија, чим ми победимо у Украјини, кренути да себи враћа Косово – то је ствар српске државе. Али, глас српске државе ће имати знатно већу тежину."

А јасно је рекао и следеће: "Имамо неколико интеграционих механизама у којима је Русија не само учесник него и њихов иницијатор – ЕАЕС, ШОС и БРИКС. Ако Србија одлучи да је за њу могуће, пожељно и корисно да учествује у тим механизмима, мислим да нико неће бити против. Али, одлука је, наравно, на Србији."

Потпредседник Државне Думе Александар Бабаков је у интервјуу 28. марта прецизирао:

"Мислим да данас Србија треба да памти да је Русија данас другачија у односу на период пре 25 година и данас ће Западу бити немогуће да предузме сличне радње у вези са слободољубивом Србијом."

И још: "Притисак Запада се неће завршити док не схвате да Србија има озбиљне савезнике, који је неће оставити, не само у несрећи, већ и у тешкој ситуацији."


Северна МитровицаChris McGrath / Getty

Нема препрека

А ранији потпредседник Државне думе проф. др Сергеј Бабурин је у интервјуу "Братству" објаснио и ово: "Када ми кажу да се Србија и Русија не граниче и да је то препрека, одговарам – није препрека. Напротив, ако смо јединствена савезна држава, онда ће нуклеарни штит Русије бити заштита Србије од свих недаћа. И обрнуто, ојачаћемо једни друге када смо заједно."

У документарном филму "Београд" Андреја Кондрашова, приказаном на руској државној телевизији на годишњицу НАТО агресије, председник Путин понавља да су Срби вековима били најпоузданији партнер Русије, а на питање о изјави председника Александра Вучића да "Путин не би дозволио НАТО бомбардовање Југославије 1999. године, да је тада био на челу Русије", он констатује: "Да смо имали било какве обавезе у односима онда бисмо, наравно, те обавезе испунили. Међутим, тада између Русије и Југославије није било таквих односа."

Данас такви односи постоје. Руска Федерација и Република Србија 24. маја 2013. године, "ослањајући се на дубока узајамна осећања пријатељства, многовековну историју односа и традиције језичке, духовне и културне блискости братских народа двеју земаља (...) овом Декларацијом проглашавају успостављање односа стратешког партнерства, који обухватају све области сарадње".

Братски народи до данас нису и ни убудуће неће дозволити никоме да им те односе наруши. А Србија ће бити толико слободнија, безбеднија, целовитија и развијенија колико буде имала поштења и смелости да своје савезништво са Русијом поносно истиче у први план, јер се Нови свет рађа на наше очи руском победом у бици за правду, коју смо ми започели.


Аутор:
 Владимир Кршљанин, преузето са РТ (Ф)

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Национални суверенитет и социјална правда

Што пре Србија смогне снаге да се прикључи Новом свету, поносно и без остатка настави да развија своје братске односе са Русијом и ослободи се наведених окова и заблуда, корист за српски народ ће бити већа

Светосавље Српство Спашава
Светосавље Српство Спашава

Наука је доказала а историјска пракса потврдила да народи који живе искључиво од своје прошлости и традиције осуђују себе на стагнацију, а народи који заборављају своју прошлост и традицију и живе од побуне против прошлости и традиције осуђују себе на уништење.

2024-05-19 14:31:40

НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз
НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз

Постоји (ли) нада да ће у Уједињеним нацијама, уз заједничке и координиране напоре Србије, Русије и Кине, светска већина стати на страну Србије и спречити усвајање резолуције о Сребреници

2024-05-14 22:21:32

Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин
Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу

2024-04-15 12:49:26

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2024-04-06 21:31:39

РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто
РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто

ЕУ и САД гуше Србију јер верују да је превише слична Русији

2024-04-03 19:35:02

Слободан 2024.
Слободан 2024.

Токсиколошки институт у Бону је у узорцима са аутопсије открио трагове лека дроперидол, тешког неуролептика који може да изазове инфаркт, а који Милошевићу никада није био прописан. Истрагу о смрти Милошевића водио је сам трибунал, који је за њу и одговоран и који је самог себе ослободио одговорности. Русија је у Савету безбедности УН изјавила да извештај трибунала не прихвата

2024-03-11 17:45:31

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира –  Кршљанин
Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

2024-02-21 19:52:26

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: