РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто

Објављено: 03.04.2024.год.
© Andrej ISAKOVIC / AFP

ЕУ и САД гуше Србију јер верују да је превише слична Русији

 

Аутор: Тимофеј Бордачев, програмски директор Валдајског клуба

Савремена међународна политика, какву практикују западне земље, понекад поприма потпуно апсурдан карактер. Недавно је Политички комитет Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) одобрио чланство самопроглашене Републике Косово у Савету Европе. Подсетимо се да је реч о територији која није држава коју признају сви чланови међународне заједнице, укључујући и многе саме учеснике ПССЕ. Поред тога, њени лидери се с правом сумњиче за прекограничну криминалну активност најгоре врсте.


Али, да ли треба да будемо изненађени?

Одавно није тајна да су све такозване паневропске организације практично постале инструменти Сједињених Држава и Европске уније, чија је једина сврха да промовишу неке од њихових политика према остатку света. То може бити безбедност, у ком случају је ОЕБС укључен, или људска права, за шта се користи Савет Европе. Чак је и еколошка политика у рукама Запада – и то је чисто политичка прича.

Другим речима, користи се апсолутно све да се створи бескрајан притисак на оне са којима се САД и ЕУ тренутно суочавају. Подсећамо, на пример, на случај у којем је једна од резолуција Европског парламента о изборима у Русији укључивала референцу на потребу да Москва укине санитарна ограничења за производе од поврћа из земље ЕУ.

Није изненађујуће што све институције и споразуми у којима Запад има доминантну позицију временом губе првобитни смисао. Нико у Вашингтону, Бриселу, Берлину или Паризу се заиста не сећа зашто су створени ОЕБС или Савет Европе. Ово може изгледати као шала и претеривање. Међутим, дугогодишње искуство у опхођењу са нашим америчким и западноевропским колегама је сасвим јасно показало да они имају тако искривљену перцепцију.

Ово је делимично због готово потпуне некажњивости са којом је Запад деловао од Хладног рата. То је такође због чињенице да су све ове институције створене да служе врло специфичним себичним циљевима САД и ЕУ. Ми у Русији, као и многи други, некада смо искрено веровали да се међународна политика може развијати у складу са новим принципима након Хладног рата. Али испоставило се да то није тако.

Тамо где је Запад свестан своје неодговорности, он се понаша као да нисмо ни у 19. већ у 17. или 18. веку. Штавише, Балкан је заиста посебна тема за Брисел и Вашингтон. Ако је Запад био циничан у погледу свог постхладноратовског „наслеђа“, био је двоструко циничан према бившој Југославији.

У односима са Русијом, па чак и са остатком бившег Совјетског Савеза, САД и Западна Европа су и даље покушавале, или су се претварале да покушавају да одрже одређени церемонијализам, да прикажу релативну равноправност својих партнера. У једној фази, Русија је чак била позвана да учествује у Г8, главном телу за координацију западне политике према спољном свету. Наравно, свесни смо да су све ове ритуалне радње у пракси веома мало значиле. Средином 1990-их, на пример, нико на Западу није крио да су активности Савета Европе биле ништа друго до лепа кулиса за вршење притиска на Русију и друге „постсовјетске“ земље. Са становишта формалности и ритуалних декларација, међутим, све је дуго изгледало цивилизовано. Русија је чак могла да користи и одређене инструменте Савета Европе – веома ограничено, наравно, и тамо где се није мешала у САД, ЕУ или националистичке режиме у балтичким републикама под њиховим старатељством.

Не треба да нас чуди што је банда трговаца органима примљена у Савет Европе. Ово је сасвим природно, након свеколике подршке коју су балтички режими добили од Брисела и Вашингтона. Њихова политика према мањинама и слободи у основи је слична најрадикалнијим примерима од пре 100 година.

Премијер Србије је одговорио да би се његова земља могла повући из ПССЕ. Али постоје озбиљне сумње да ће се Београд на крају одлучити на то.

Прво, ако се српски политичар отворено супротставља западним диктатима, он директно ризикује животе својих грађана од истих косовских милитаната и верских фанатика. Већ смо изнова гледали како су чак и мање манифестације српског суверенитета над Косовом наишле на тренутну оружану реакцију. Уследила су најоштрија упозорења из Брисела и Вашингтона. Друго, формално изражавање незадовољства са ЕУ од стране Београда вероватно би одмах довело до отворених или непријављених санкција Србији. Не познајемо довољно структуру спољнотрговинске размене земље, али би јој и опструкција транспортних и логистичких путева вероватно нанела непоправљиву штету.

Дакле, са Републиком која је са свих страна окружена земљама НАТО-а, последице по српску привреду и становништво биле би веома драматичне. Упркос чињеници да велика већина Срба верује да је Косово део њихове суверене територије, владајућа странка би била осуђена на пораз на следећим изборима. То је из два разлога: прво због погоршања економске ситуације, а потом и због нових уступака Западу који би морали да се учине да би се постигло ублажавање притиска Вашингтона и Брисела. У истом случају, када би Београд одлучио да ради шта хоће, све би се по њега завршило веома трагично.

Уосталом, досадашње искуство нам говори да је мало вероватно да ће САД и ЕУ сметати ако се у Европи појави још једна пропала држава.

Уз све грешке и нејасноће у ставу Александра Вучића о Русији, он је до сада радио релативно добро на једином задатку који заиста може да контролише – а то је продужавање неизвесног стања ствари. Штавише, генерално је био прилично комшијски у опхођењу са нама, посебно с обзиром на геополитички положај Београда.

Стање односа Запада према Србији и њеном народу је заиста занимљиво, јер одражава ирационалну мржњу коју није лако објаснити. Можда је то ствар психологије и перцепције – Американци и Западни Европљани могу да виде Србе као „Русе“ који су слабији и могу бити поражени. Они су много мањи од Русије, несразмерно слабији и окружени зонама тоталног утицаја НАТО-а.

У овом случају, оно што се дешава на Балкану је веома релевантан, иако трагичан, пример за Русију шта би нам се догодило ако бисмо били приморани да се предамо. Деценије које су прошле од агресије НАТО-а на Југославију, а да не говоримо о сталним изјавама Београда о кретању ка „европским” интеграцијама, не могу да излече комплекс тријумфа над пораженим непријатељем.

Србија, наравно, вероватно неће ући у ЕУ или НАТО. Али врло је могуће да ће преживети притисак ових изузетно агресивних блокова. То је оно што ћемо морати да видимо у наредној деценији.

 

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

 

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Светосавље Српство Спашава

Наука је доказала а историјска пракса потврдила да народи који живе искључиво од своје прошлости и традиције осуђују себе на стагнацију, а народи који заборављају своју прошлост и традицију и живе од побуне против прошлости и традиције осуђују себе на уништење.

НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз
НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз

Постоји (ли) нада да ће у Уједињеним нацијама, уз заједничке и координиране напоре Србије, Русије и Кине, светска већина стати на страну Србије и спречити усвајање резолуције о Сребреници

2024-05-14 22:21:32

Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин
Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу

2024-04-15 12:49:26

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2024-04-06 21:31:39

РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто
РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто

ЕУ и САД гуше Србију јер верују да је превише слична Русији

2024-04-03 19:35:02

Слободан 2024.
Слободан 2024.

Токсиколошки институт у Бону је у узорцима са аутопсије открио трагове лека дроперидол, тешког неуролептика који може да изазове инфаркт, а који Милошевићу никада није био прописан. Истрагу о смрти Милошевића водио је сам трибунал, који је за њу и одговоран и који је самог себе ослободио одговорности. Русија је у Савету безбедности УН изјавила да извештај трибунала не прихвата

2024-03-11 17:45:31

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира –  Кршљанин
Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

2024-02-21 19:52:26

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: