Другосрбијански надреализам

Објављено: 21.08.2023.год.
З. Јовановић

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

 

Чувеном београдском писцу Владимиру Арсенијевићу просто је невероватно да нико није довео у везу исписивање патриотских графита по граду са трагедијом у Основној школи "Владислав Рибникар", када је ученик К. К. убио школског чувара и још деветоро ученика школе у коју је и сам ишао.

- Просто је невероватно да нико није довео у везу чињеницу да испред улаза кроз који је тај дечак прошао и почео да пуца са леве стране пише "Гробари Врачар", да се преко пута улаза налази мурал Путину, да десет метара од улаза, у парку код Митићеве рупе, стоји графит "Кад се војска на Косово врати". Седамдесет метара даље огроман портрет Младића са поруком "Ђенерале, твојој мајци хвала", као и "Српска Спарта". Напросто, Његошева улица је нафилована садржајима тог типа - рекао је Арсенијевић на "хитној" конференцији за новинаре, коју су поводом "српске графити агресије" организовали његово Удружење "Крокодил", ЈУКОМ, Београдски центар за људска права и Иницијатива младих за људска права.

Мени је просто невероватно да поштовани господин Арсенијевић покољ у "Рибникару" није довео у везу са промотерима западне (не)културе који, на пример, у позитивном контексту певају о дрогирању, разврату и убијању. Шта више личи на злочине које je К. К. учинио у "Рибникару" и У. Б. у околини Младеновца, портрети В. В. Путина и генерала Ратка Младића, поруке о српском Косову и Метохији и повратку српске војске на простор јужне српске покрајине (што је, успут буди речено, у складу са Резолуцијом 1244 највишег међународног тела, Савета безбедности УН), или песме које садрже речи попут: "Ја сам Сурил, зову ме Сериал, зато што убијам ко Свети Илија; Паф-паф-паф-паф, мртва фамилија, зато ме мрзе ко Израел Сирија; Гвожђе на мењач, у гепеку калаш, са'ћу да побијем цео твој салаш; Ово је пецање, зови ме Алас, неће ти помоћи Исус, ни Алах; На мојој страни је дебели Буда, има да побијем пола твог худа". Ово су речи песме "Инџо сам шино", коју је "млади београдски уметник" Сурил (Surreal) објавио на албуму "Дроге" (Drugs) из 2016.

Прво мали "експлејнер", што би рекли на "случајносрпском". "Инџо" је шатровачки израз за "џоинт", односно цигарету са марихуаном, "сурил" је енглеска реч за "надреалан", "сериал" је, такође, енглески термин за "серијски", што се најчешће повезује с "убицом", "гвожђе" се у сленгу користи за пиштољ, "калаш" је, наравно, надимак јуришне пушке "калашњиков", а "худ" је још један англицизам који означава суседство, на шта се вероватно односи и помињање "салаша" у овом контексту.

Много је сличности у овој песми са оним што нам се догодило почетком маја у елитној београдској школи и по "салашима" у околини Младеновца, зар не? Толико да је просто невероватно, да не кажемо надреално (на случајносрпском суреално) да је оштром оку Владимира Арсенијевића ово промакло. Још је невероватније да је Арсенијевићу ово промакло ако се узме у обзир да је, по сопственом признању, он "фан Сурила". - Ја то пратим од прапочетка - рекао је он у једном интервјуу 2018. године.

Откуд то да један угледни књижевник, овенчан чак и доскора престижном НИН наградом, буде фан нечега оваквог? Одговор је врло једноставан - право име певача Сурила је Филип Арсенијевић и Владимиров је, сада већ 33-годишњи наследник, којег отац, свакако, воли. И није у томе проблем. Подразумева се да сваки родитељ безусловно воли своје дете, па чак и ако оно хлеб свој насушни зарађује тровањем омладине величањем дроге и криминала. Може отац, поред тога што воли, и да буде поносан на оваквог наследника. Није Арсенијевић у томе ни први, ни последњи. Имамо једног таквог чак и у нашој цркви. Мислим, наравно, на оца Ненада Илића, оца Баке Прасета. Може човек да погреши у васпитавању свог детета, нисмо ми, очеви, имуни на то, али одакле нам онда идеја да можемо да васпитавамо друге, ако сопствено дете нисмо васпитали?

У овоме, по ко зна који пут, видимо колико је истинита она Христова о трну у оку брата свога и балвану у свом оку. Заиста, шта Владимиру Арсенијевићу даје право да моралише о штетном утицају који на децу од три-четири године може имати графит са поруком "кад се војска на Косово врати" и ликом косовског хероја Милоша Обилића. Али они о моралисању певају као Здравко Чолић о својој љубави: "Ти си ми у крви". Они без моралисања просто не умеју више јутром да се буде.

Кад смо већ код "кварења" деце, имамо још један пример ове врсте двоструког морала. Окупљени око идеје "Србије против насиља", међу које спада и Арсенијевић и његови саговорници на "хитној" (не знам како се нису сетили да је назову "ургентном") конференцији за новинаре, залажу се за забрану ТВ Пинк, јер нам својим садржајима квари младеж (са чиме се у великој мери слажем - не да га треба забранити, него да има кварљив садржај). Све то уз пренос уживо и префорсирану подршку луксембуршких медија Н1 и Нова. За то време, песме о "калашу" у гепеку и убијању по суседству се неометано врте на каналу ИДЈ, који је у власништву исте корпорације чији су и ови независни професионалци. А за то време, запослени Фонда за хуманитарно право туже своју лидерку Наташу Кандић за крајње нехумано понашање према њима и траже заштиту од мобинга. Суреално, што би оно рекли.

 

Извор: Новости


(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије
Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије

Био је 8. април 1928. када су се на хоризонту пред Боком Которском појавили обриси великог теретњака кога су следиле две мале силуете. И док су се дуго исчекиване лађе приближавале свом крајњем одредишту, гомиле мештана појуриле су да свечано дочекају нови понос младе државе. Тог историјског дана, уз мол тиватског Арсенала пристале су уз пратњу матичног брода „Хвар“ две подморнице на чијим торњевима су се вијориле војнопоморске заставе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана, створен је један од елитних видова Југословенске војске – Подморничка флотила. Ово је прича о људима и бродовима који су је чинили

2023-04-08 18:03:39

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2023-04-06 15:31:39

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: