Одступања од циља нема - Бошко Антић

Објављено: 08.08.2023.год.
Фото: Images.com/Corbis

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.


Ако и има промена оне су на домаћем терену, однос према свету и крајњи циљ да САД доминирају светом се не мењају. Због тога је потребно подсетити на неке ставове америчке интегралне дугорочне војне стратегије САД која је усвојена још 1988. године и увелико је у току њена реализација - изазвати кризе, управљати њима и искористити их за долазак снага САД у регион где до сада нису биле.


Министарство одбране САД је 1986. године формирало посебну комисију од 13 чланова, која је израдила студију под називом “Селективно одвраћање -интегрална дугорочна војна стратегија САД до 2010. године”, а објављена је јануара 1988. године. Студија је базирана на гледањима САД, од којих су многа саставни део званичне политике, стратегије и доктрине и данас. Она је послужила да се размотре могући приоритети војне политике и стратегије, али и као полазна платформа за тадашње председничке изборе. Студија је имала снажан утицај на формулисање војне политке и стратегије САД. Сваки од изабраних председника је саопштавао своју војну стратегију и она је носила његово име, али крајњи циљ спољне политике није мењан - остваривање доминантне улоге у свету у свим пољима делатности, с тежиштем на војној, а преко ње на привредној.


 

Дугорочна и интегрална стратегија

 

Основно полазиште је да ”стратегија мора бити дугорочна, како би послужила као водиља за развој оружаних снага, производњу наоружања и војне опреме и преговоре о разоружању, с тим да ће се наоружање и опрема користити у 21. веку, а преговори о разоружању трајати годинама и остати на снази деценијама”.

Стратегија САД, по овој студији, је интегрална јер се заједно разматрају питања нових технологија, структура оружаних снага, покретљивости и база на страним територијама, конвенционалног и нуклеарног наоружања, главних опасности по безбедност, кризних и ратних жаришта у ”трећем свету”, усклађући планове и снаге за широк спректар сукоба, од сукоба најнижег интензитета, који су највероватнији, до оних најразорнијих - мање вероватних.

Интересантан је став да ће ”главни амерички интереси и даље бити угрожавани много ближе граница главних америчких противника него граница САД”, тако су угрожени интереси САД на туђим границама, јер су савезничке и пријатељске земље недовољно поуздане, па се тако мора обезбедити амерички приступ прекоморским базама, прелет територије, како сукоби у земљама трећег света не би омогућили, совјетску тада а данас, руску експанзију у ”сиве зоне”.

Стратегија селективног одвраћања је заснована на неколико принципа: широк дијапазон опасности, изнаћи ефикасније решење од одмазде, ојачавање ненуклеарних снага, комбинација офанзивног и дефанзивног наоружања, контрола космичког простора, селективна употреба нукеларних удара, шира национална сагласност о безбедносној помоћи савезницима, независност покретних снага од база на страним територијама, постојање савезника ван НАТО-а, тежиште у разоружању на смањњу конвенционалног наоружања и буџет који одражава стратегијске приоритете.

 

 

Промене у војној технологији

 

Међу променама које утичу на америчка стратегијска определења најважније су оне у војној технологији и њима је посвећена посебна пажња и, у суштини, на војној технологији је и заснована америчка стратегија.  У току су, а још више се очекују, ”драматичне промене у војној технологији засноване на даљњем искоришћавању микроелетронике, посебно за сензорске системе и обраду података, као и у развоју оружја са усмереном енергијом”. Констатује се да предност у истраживањима многих технологија имају САД, али и друге земље улажу велике напоре да остваре успех у повећању прецизности, повећању домета и у разорности наоружања и тако прошире ратна дејства на шира географска пространства, чинећи тако рат бржим и интензивнијим.

Међутим, висока технологија није само амерички монопол, јер је бивши СССР смањио разлику у могућностима, што је наследила Руска Федерација. То се посебно односи на оклопне снаге, па на подморничку технологију,  те истраживања биолошког и хемијског оружја. Посебно се наглашавају велике могућности Русије у коришћењу космоса у војне сврхе.

У свету је дошло до ширења савременог наоружања, па САД желе да остваре контролу над снабдевањем и трансфером респективног наоруажања и војном опремом, посебно њима ненаклоњеним земљама, односно режимима - они све везују за режим, или је наклоњен САД или није.

И овде се наглашава могућност да се у наредном периоду многе земље могу придружити нуклеарним силама, што САД користе за притиске и агресију оптужујући своје противнике да раде на изградњи нуклеарних система.

Ауторе студије посебно брине да савремено наоружање и војна опрема мањих земаља чине рискантним војне интервенције, па ће тако доћи у питање могућност америчке подршке савезницима.

Посебно се наглашава да следе неповољне тенденције ка смањењу могућности добијања сагласности за коришћење база на страним територијама или права за прелетање страних територија. САД су и даље потребне базе како би успешно десјтвовале у регионима који су ближи противнику него САД

 

 

Сукоби у “трећем свету” и интереси САД

 

”Скоро сви оружани сукоби у последњих 50 година”, пише у студији,”одиграли су се у земљама које се сматрају, у најширем смислу, ”трећим светом”. У тим земљама вођени су и сви ратови у које су САД биле непосредно укључене својим оружаним снагама или посредно, преко пружања војне помоћи једној од зараћених страна. Сходно будућим токовима, ширењу војне технологије и војне снаге, САД би требало да схвате своје интересе и своју улогу у тим регионима”.

Констатује се да се САД морају припремити за сукобе у “трећем свету”. Те припреме нису скупе, али захтевају нов начин планирања, те формирање снага којима у време писања студије САД нису располагале.

У том циљу дошло је до активирања америчке стратегије сукоба ниског интензитета, која се заснива на следећим принципима:

 

 * употреба борбених јединица у сукобима у ”трећем свету” треба да се сматра изнимком, а основни задатак оружаних снага биће ојачавање програма безбедносне помоћи, који углавном обухватају војну и техничку обуку и обавештајну и позадинску подршку;

 * где год се могу обезбедити важни амерички интереси САД треба да помажу антикомунистичким побуњеничким снагама, посебно у обавештајном погледу и позадинској подршци, као и помоћ у обуци. Таква подршка је тешка и компликована, посебно се мора регулисати однос према средствима јавног информисања. Она захтева да улога САД остане у тајности, па се такве активности проглашавају “специјалним активностима” или “прикривеним дејствима”. Као најефикасније решење сматра се подршка која обухвата интензивну обуку и позадинско обезбеђење;

 * сматра се да је најефикаснија војна помоћ војна обука, јер је из искуства познато да неколико одлично обучених војних стручњака може променити безбедносну структуру неке земље;

 * сматра се да амерички савезници имају велике разлоге да се прикључе програмима заједничких снага, јер преко њих могу ојачати своје властите војне могућности као и регионални политички и економски утицај;

 * у “трећем свету” САД треба да максимално искористе своје технолошке предности, а ту се првенствено мисли на употребу “интелигентне муниције” и ракетних снага којима се могу нанети селективни, прецизни удари по одабраним циљевима;

 * у нормалним условима САД не би требало да буду зависне од база при одбрани својих интереса, ако се користе сателити и извиђачки авиони са посадом или без ње, као и ратна морнарица која име велике могућности лоцирањем бродова у међународним водама или у територијалним водама савезника.


 
 *****

Ово су само неке основне поставке “Студије интегралне дугорочне војне стратегије САД до 2010. године”. Само летимичан поглед на њих јасно оцртава све оно што се десило у последњих година и да се наслути оно чему ће САД тежити у наредним десет годинама. Постаје јасније ангажовање САД у Перзијском заливу и на Балканском полуострву, те примена других облика остваривања “заштите америчких националних интереса” кроз ангажовање свих других средстава пре примене оружаних снага, а њих тек када се зато створе повољни услови или када се не успе другим средствима. Постаје јасније да је основни циљ ширење утицаја у свим регионима, као и ширењу ка истоку, ширећи свој утрицај на периферију Руске Федерације и , коначно, пут ка крајњем циљу - овладавање тзв. Евроазијом. Према томе, ништа није случајно, сви сукоби су изазивани и њима  је управљано из једног места у циљу остварења интереса најбогатије земље света.      

Нема никаквих заокрета у спољној политици САД, она не зависи од Администрације већ од оних, који имају капитал  у својим рукама и којима је потребно ширење тржишта, посебно војноиндустријски комплекс, који стално троши старија и прозводи нова средства за рат, остварујући тако профит. Жртве због тога за њих нису битне.

 

                                                                                                                          Бошко АНТИЋ
  контраадмиралу пензији


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Светосавље Српство Спашава

Наука је доказала а историјска пракса потврдила да народи који живе искључиво од своје прошлости и традиције осуђују себе на стагнацију, а народи који заборављају своју прошлост и традицију и живе од побуне против прошлости и традиције осуђују себе на уништење.

НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз
НАТО агресија, НАТО трибунал и НАТО Сребреница воде НАТО у пораз

Постоји (ли) нада да ће у Уједињеним нацијама, уз заједничке и координиране напоре Србије, Русије и Кине, светска већина стати на страну Србије и спречити усвајање резолуције о Сребреници

2024-05-14 22:21:32

Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин
Русија побеђује и захтева правду за Србе – Кршљанин

Упркос огромној војној помоћи читавог Запада, већ је свима јасно да је победа Русије на украјинском фронту неминовна и да ће уследити ускоро. И управо је то и време када би могло доћи до исправљања историјских неправди нанетих Србији и српском народу

2024-04-15 12:49:26

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2024-04-06 21:31:39

РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто
РТ: Тимофеј Бордачев: Запад мрзи Србију скоро колико и Русију, а ево зашто

ЕУ и САД гуше Србију јер верују да је превише слична Русији

2024-04-03 19:35:02

Слободан 2024.
Слободан 2024.

Токсиколошки институт у Бону је у узорцима са аутопсије открио трагове лека дроперидол, тешког неуролептика који може да изазове инфаркт, а који Милошевићу никада није био прописан. Истрагу о смрти Милошевића водио је сам трибунал, који је за њу и одговоран и који је самог себе ослободио одговорности. Русија је у Савету безбедности УН изјавила да извештај трибунала не прихвата

2024-03-11 17:45:31

Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира –  Кршљанин
Корумпирана демократија, нови наци-фашизам и наметање мира – Кршљанин

Серија режираних ратова коју је наметнула западна олигархија, а која кулминира сада сукобом са Русијом, само је очајнички и узалудни покушај да се очува криминална и неправедна светска доминација западне олигархије

2024-02-21 19:52:26

Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“
Операција „Искра“: Руски „Коридор живота“

Навршило се тачно 81 година од завршетка велике нападне операције Црвене армије која је имала за циљ да пробије опсаду Лењинграда, чијем становништву је услед тешког бомбардовања и перманентне глади, претило потпуно физичко уништење. Њено кодно име је лично осмислио Јосиф Стаљин, и у њему се очитавала последња нада за спас овог града.

2024-01-27 23:58:49

Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?
Грађански рат 2.0: Шта стоји иза најновије ескалације између Вашингтона и Тексаса?

Свађа око америчке граничне кризе постала је тест да ли држава може да пркоси савезној влади како би се заштитила

2024-01-26 15:42:47

Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин
Кренимо у сусрет победи, која је близу – Кршљанин

Сагледавање места Србије у савезништву са Русијом у Новом свету мора постати централна тема нашег политичког, стручног, друштвеног и медијског живота. Сви који могу, томе треба да дају допринос. То се више не може и не сме одлагати

2024-01-11 20:35:26

Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм
Од Балкан експреса до Хероја Халијарда: Нови српски историјски филм

И херојство и трагедија извиру из судбине просечне српске породице. Она је требало и да издржи окупацију и ванредне околности које је она донела, али и да надјача сва искушења које је донео грађански рат и подела на четнике и партизане

2023-11-23 18:13:30

Аутошовинизам код Срба и Руса
Аутошовинизам код Срба и Руса

Објашњење овог феномена, бар када су у питању Срби, Руси и друга друштва капиталистичке (полу)периферије, слично је – трансфер озлојеђености (ресантимана) према доле… То је врста малог пакла, на који су, заправо, сами себе осудили. И друга казна и није потребна.

2023-09-23 13:28:53

Другосрбијански надреализам
Другосрбијански надреализам

КАКО су патриотски графити довели до покоља у школи „Владислав Рибникар“, а нису песме у којима се величају дрогирање и убијање?

2023-08-21 18:40:17

Девет деценија школског брода “Јадран”
Девет деценија школског брода “Јадран”

Школа под једрима - Пловећи амбасадор

2023-08-19 23:05:52

Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле  у историји и памћењу српског народа
Косовски завјет, Видовдан, епска поезија и гусле у историји и памћењу српског народа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима, толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-08-14 17:00:59

Одступања од циља нема - Бошко Антић
Одступања од циља нема - Бошко Антић

Свака промена Администрације у САД доводи до многих расправа о спољној политици и војној стратегији нових домаћина у Белој кући, али до било каквих промена, у суштини, не долази.

2023-08-08 23:49:16

Афричка Шанса
Афричка Шанса

Пре неки дан, 27. и 28. јула, Санкт Петербург је био домаћин Другог самита и Економског и хуманитарног форума Русија-Африка. У северној престоници Русије не само да се разговарало, већ се већ градило о новом формату односа са Глобалним Југом.

2023-08-01 16:04:59

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (3)

Опорављена српска војска запловила је од Крфа ка Солуну. Пут ка њеној Србији водио је преко овог грчког града. На напоран и опасан пут кренуло се с надом да ће брзо у Србију, али за то је требало још доста времена, а много је доживљаја везаних за море, па и трагедија. Од тада се у српском језику одомаћио назив за подморницу сумаран, а њена појава у то време на мору је најчешће значила катастрофу за брод на који се усмерила.

2023-07-15 06:37:08

Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)
Морепловци у српским опанцима: На удару швапских сумарена (4)

Од самог доласка Србима је посвећивана велика пажња, а посебно се истицао командант базе и Бизерти адмирал Емил Гепрат, кога су српски војници прозвали “Српском мајком”. Сваки пут пред стројем српских војника или приликом обиласка у болницама поздравио их је са: “Помоз’ Бог јунаци! Да ли вам што треба?”.

2023-07-15 06:16:12

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору

Српска војска се након офанзиве снага Макензена повукла преко Албаније на обале Јадранског мора. Јунаци са Цера и Колубаре су се тако нашли на обали мора о коме су само слушали у причама. Исцрпљени чекали су да их савезници пребаце на острво Крф. Била је то тужна слика једне храбре војске, али је ништа није могло уништити. На острву Крфу се се српски војници опоравили, многи се осталу у Плавој гробници, а успомене на те дане и данас надахњују српског војника.

2023-07-14 21:57:57

Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору  (2)
Морепловци у српским опанцима: Јунаци са Цера и Колубаре на мору (2)

“Мени су Савезници обећали транспортовање моје војске чим стигнем на Јадран, али су ме ето, преварили. Војска је због тога очајна и обесхрабљена. Што се мене тиче, хвала! Ја нећу напустити моје војнике. Ићи ћи с њима упркос својој болести, ма шта ме то стало.”

2023-07-14 21:40:28

Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора
Војнички нисмо поражени од далеко надмоћнијег агресора

На данашњи дан , пре 24 године, извршено је планско измештање јединица Приштинског корпуса са Косова и Метохије у складу са наређењем Штаба Врховне команде стр. пов. бр. 01/6019-10 од 10. јуна 1999. године. У преамбули наређења Штаба Врховне команде позива се на одлуку врховног команданта Војске Југославије и Војнотехнички споразум између међународних снага за безбедност (КФОР) и Војске Југославије, а у циљу организације и безбедног извршења измештања команди, јединица и установа.

2023-06-14 23:59:51

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику
Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

2023-05-27 22:43:19

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: