Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Објављено: 11.06.2022.год.
фото: Амбасада Русије у БиХ

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“


Дана 12. јуна Руска Федерација обиљежава државни празник - Дан Русије. Првобитно замишљен као Дан независности, директно везан за усвајање одговарајуће декларације 1990. године, овај празник је временом добио мало другачији, богатији значај. Сваке године 12. јун се све мање везује за политички догађај у животу државе, а све више за њену историју, традицију и достигнућа народа који је насељавају.

 Дан Русије је одличан повод за све Русе, као и за њихове пријатеље у иностранству, да се окупе на основу праве љубави према нашој земљи. Ово је дан патриотизма и вјере у безграничне могућности и блиставе перспективе Русије. Ово је дан сјећања и поноса на побједе које смо извојевали кроз нашу вјековну историју. Данас вас позивамо да поново прелистате странице прошлости и присјетите се најупечатљивијих успјеха Русије, који и дан-данас служе као чврста основа за раст и развој наше земље.

Дана 5. априла 1242. године Новгородски кнез Александар Невски је у бици на Чудском језеру побиједио њемачке витезове Ливонског реда, који су кренули у поход на Русију. Ова побједа је била од великог значаја за даљи развој руских земаља - спријечен је губитак приступа Финском заливу и освајање Русије од стране крсташа.

Данас је Битка на леду једна од најпознатијих битака у историји Русије. У нашој земљи се до данашњег дана поштује успомена на великог команданта и памти његов подвиг. Године 1725. установљен је Орден светог Александра Невског, који је касније додијељен познатим руским командантима војске и морнарице.

Управо Александар Невски је формулисао максиму руског погледа на свијет, која је и данас актуелна: “Није Бог у снази, већ у истини”.

Дана 4. маја 1738. године основана је “Сопствена плесна школа Њеног Величанства Ане Јоановне” - данас Академија руског балета “А. Ј. Ваганова”. Те 1738. године руски балет је био још далеко од тријумфа и свјетске славе, али су се тада стекли предуслови за даљи развој и процват ове врсте плесне умјетности у Русији. Сто седамдесет година касније, “Руске сезоне” су грмјеле у цијелој Европи и шире - најпознатија позоришна турнеја до сада, која је, под руководством руског балетског импресарија Сергеја Дјагиљева, трајала са великим успјехом од 1908. до 1921. године.

Пушкин као спона

Руска балетска традиција није прошла незапажено ни у Босни и Херцеговини, а посебно се укоријенила у вријеме тзв. “бијеле емиграције” почетком 20. вијека, када је на Балкан стигао значајан број представника руске аристократије, међу којима су били истакнути кореографи и балетски позоришни умјетници.

Дана 6. јуна 1799. године у Москви је рођен Александар Сергејевич Пушкин - човјек чије је име прославило руски језик и књижевност у цијелом свијету. Управо је он постао оснивач модерног руског књижевног језика. Он је уклонио стилски систем који је тада већ био застарио те је учврстио књижевну норму, у складу са којом су касније почели да пишу и други руски писци и пјесници.

Пушкин је један од најпознатијих руских стваралаца, чији је допринос развоју универзалне културе признат широм свијета. Његово књижевно насљеђе обједињује људе различитих узраста, вјера и националности. Његове пјесме и проза воле се не само у Русији већ и у иностранству. Пушкинова дјела су почела да се преводе још за његовог живота, а данас се, према неким стручњацима, његова дјела могу читати на скоро двије стотине језика.

Занимљиво је да је Пушкин спона између руског и српског народа. Према неким изворима, трговац, а касније и дипломата у служби руског цара Петра Великог, Сава Владиславић Рагузински, током једног од својих путовања довео је у Русију Арапа Ибрагима, претка Пушкина. Ко зна - можда је управо тако један дипломата српског поријекла задужио цивилизацију.

Дана 25. децембра 1812. године објављен је манифест цара Александра Првог којим је најављен побједоносни завршетак Отаџбинског рата 1812. године и протјеривање Наполеонове војске из Руске империје. Снаге са којима се Москва суочила биле су огромне по стандардима тог времена - на страни француског императора је било више од 600.000 војника из разних европских земаља и око 1.300 јединица војне технике. Рат је завршен готово потпуним уништењем Наполеонове војске и ослобођењем руске територије.

Иначе, истог дана - 25. децембра 1812. године - потписан је још један значајан манифест. Њиме је одобрен почетак изградње Саборне цркве Христа Спаситеља у Москви у част побједи у Отаџбинском рату 1812. године над Наполеоном. Упркос сложеној историји, посебно током совјетског периода, овај архитектонски споменик је и даље једна од главних атракција Москве, још један симбол величине наше земље.

Дана 9. маја 1945. године (8. маја по европском времену) у Берлину потписан је акт о безусловној капитулацији Њемачке и њених оружаних снага. Церемонију потписивања, на којој је инсистирао Јосиф Стаљин, отворио је маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков. Тиме је најтеже вријеме Великог отаџбинског рата 1941  -1945. године завршено - стављена је тачка на глад, патњу, разарање, између осталог, и европских народа. Допринос Совјетске армије поразу фашизма је непроцјењив, жртве међу становништвом СССР-а и невоље поднесене ради ослобођења свих земаља Европе немају преседана.

На срећу, у Босни и Херцеговини никада нису доводили у питање улогу Совјетског Савеза у побједи над нацизмом, и даље се са пажњом и поштовањем односе према подвигу наших војника. И данас се овдје - заједно са савременом Русијом - боре против фалсификовања историје, сјећају се наше заједничке борбе против фашистичке пријетње. На тај начин наша сарадња расте и развија се, што нас и те како радује.

Гагаринов лет

Дана 12. априла 1961. године извршен је лет човјека у свемир - први у историји цивилизације. Овај широки топли осмијех данас је познат широм свијета - Јуриј Гагарин освојио је орбиту око Земље. Још 1954. године, на конференцији за штампу Конгреса Међународне астронаутичке федерације у Копенхагену, шефу совјетске делегације је постављено питање: “Можете ли послати човјека у свемир бар за сто година?” Одговор на ово питање дат је само седам година касније.

Лет око орбите, који је трајао један сат и 48 минута, промијенио је уобичајени начин живота цијеле планете. Он је означио почетак нове ере у историји људског истраживања свемира. Иако је чињеница да је управо совјетски човјек постао пионир у овом правцу и свједочио о супериорности науке и технологије Совјетског Савеза, то је прије перципирано као достигнуће свјетских размера које је важно за читаво човјечанство.

Дана 11. августа 2020. године руски научници су регистровали прву у свијету вакцину против вируса корона који изазива болест “ковид 19” - “спутњик V” (од енглеског V - victoryo, побједа). Лијек, на већ доказаној и провјереној платформи, на којој је раније креиран низ других успјешних вакцина, развијен је у најкраћем могућем року - прва група волонтера вакцинисана је 30. марта, само 19 дана након што је Свјетска здравствена организација прогласила пандемију. Поклапање назива са првим вјештачким сателитом Земље није случајно - на овај начин су творци вакцине жељели да истакну непревазиђеност руске науке.

Извоз “Спутњика В” у друге земље почео је крајем 2020. године. Током пандемије вакцина је испоручена у више од 50 земаља, укључујући и Босну и Херцеговину. Већ у јануару 2021. године прва серија руског лијека стигла је у Републику Српску.

Сва наведена достигнућа народа који насељавају Русију леже на површини, сва су добро позната и Русима и свјетској заједници. Али, наравно, иза јаке Русије какву данас познајемо стоји много више мање очигледних, али ништа мање значајних побједа. Ово је наша историја и наша судбина - да побјеђујемо. Сигуран сам да ће нам будућност пружити још много прилика да то поново видимо.

Поштованим сународницима и драгим пријатељима који воле нашу земљу од срца честитам овај празник. Срећан Дан Русије!

Игор Калабухов, амбасадор Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк