Најбољи совјетски војсковођа у Другом светском рату

Објављено: 19.06.2021.год.
фото: © Спутник / Russia beyond


Четвороструки Херој Совјетског Савеза, маршал Георгиј Жуков је био архитекта ключних победа Црвене Армије над нацистима у Другом светском рату. Њега је власт увек слала на најопасније деонице совјетско-немачког фронта, пише Russia beyond.

1. Један од главних протагониста тријумфа Совјетског Савеза над нацистичком Немачком, маршал Георгиј Константинович Жуков, учествовао је у припреми најважнијих стратешких операција Црвене армије у Другом светском рату. За њега су војници говорили: „Где је Жуков, тамо је победа“.

 

Маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков.

2. Свој борбени пут Георгиј Жуков је почео у Првом светском рату, у коме је догурао до чина командира ескадрона и добио два Георгијевска крста. После револуције 1907. придружио се бољшевицима и учествовао у Грађанском рату. Као командант веће војне формације дебитовао је далеко касније, у лето 1939. године на реци Халкин Гол, у борбама против императорске армије Јапана.

Командант 39. бузулуксог коњичког пука Г. К. Жуков, 1923.

3. Именован је за команданта Прве армијске групе која је са великим напором задржавала продор Јапанаца на територију Монголије, савезнице СССР-а. Жуков је фактички претворио пораз у победу. Не само да је одбио планирани непријатељски напад на позадигну совјетских трупа, него је успео да опколи и потуче непријатеља. „За сву нашу војску, за командире јединица и лично за мене борбе на Халкин Голу су биле велика школа ратовања“, рапортирао је Георгиј Константинович Стаљину: „Мислим да ће и јапанска страна сада извући исправније закључке о снази и способности Црвене армије“. И није погрешио: Јапан је после пораза постао далеко опрезнији у ковању агресивних планова против Совјетског Савеза.

Командант корпуса Прве армијске групе Георгиј К. Жуков (2.здесна), главни командант монголске армије Хорлогијн Чојбалсан (3. здесна), амбасадор СССР у Монголији И. А. Иванов (4. здесна) и командант армије другог ранга генерал-пуковник Г. М. Штерн (3.слева) у припреми за операцију на Халкин Голу.

4. „Георгиј Константинович Жуков ми је остао у сећању као човек јаке воље и одлучности, богато обдарен свим квалитетима које треба да има војсковођа“, рекао је други славни совјетски војсковођа Константин Рокосовски. Жуков се никада није бојао да дејствује храбро и одлучно, умео је правилно да оцени сложену стратешку ситуацију и да доноси праве одлуке у критичним околностима које се брзо мењају. Он је био један од првих совјетских војсковођа који су сагледали колико важну улогу у савременом рату имају механизоване јединице и схватио је како да их ефикасно примени.

Командант Првог белоруског фронта маршал Совјетског Савеза Константин Рокосовски (лево) и представник главног штаба маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков у Пољској.

5. Када су Немци ушли на територију Совјетског Савеза Жуков је постао веома тражен. Био је стални члан Главног штаба врховног команданта Јосифа Стаљина и његов заменик, а у различито време је командовао трупама на пет фронтова. Георгиј Константинович је увек упућиван у најопаснија жаришта где је непријатељски напад најјачи.

Командант Кијевског војног округа генерал Георгиј Жуков и комесар дивизије Миронов.

6. У септембру 1941. године Георгиј Жуков је стигао у Лењинград који је тада био на ивици катастрофе. Он је наредио да се по кратком поступку стрељају сви командири и војници који се самовољно повуку и напусте линију одбране око града. „Један паничар је могао да погуби целу јединицу, због једне кукавице су читави водови трпели велике губитке. Све смо то преживели у борбама за Лењинград. Због тога изричито тврдим да су нам Жуковљева наређена помогла да победимо непријатеља“, написао је касније учесник одбране града П. Муштаков. На крају је генерал мобилизовао све могуће (мада у суштини мизерне) ресурсе града и стабилизовао фронт, не допустивши да непријтељске трупе немачке и финске армије заузму Лењинград.

Генерал Георгиј Жуков на војним вежбама.

7. У октобру је Жуков позван у Москву, према којој је муњевито напредовао немачки „Тајфун“. Трупе Западног фронта под његовом командом издржале су највеће налете непријатеља, намучиле су и исцрпиле Немце, да би 5. децембра почела велика контраофанзива Црвене армије. Георгиј Жуков је активно учествовао у њеној припреми. Вермахт је одбачен 100-250 километара од главног града. „У време посебно жестоких сукоба... лично ја сам спавао највише два сата у току дана и ноћи, па и то са прекидима...“, сећао се касније Жуков: „Кад је прошла криза битке за Москву тако сам чврсто заспао да ме дуго нису могли пробудити. Тада ми је Стаљин два пута телефонирао, и оба пута су му рапортирали: ’Жуков спава, не можемо да га пробудимо’. Врховни командант је рекао: ’Не будите га док се сам не пробуди’“.

Јосиф Стаљин и Георгиј Жуков на подијуму маузолеја за време Параде Победе, Москва.

8. У постсовјетском периоду проширила се верзија по којој је Георгиј Жуков био прави „касапин“, одговоран за „одстрел руског народа“ јер није жалио војнике и затрпавао је непријатеља лешевима. „За њега су карактеристични мали губици“, одговара на те оптужбе историчар Алексеј Исајев: „Ако се погледа однос бројности трупа на фронту и губици у процентима, они су код њега стабилно мањи него код осталих војсковођа, код Коњева и Малиновског. Због тога му је и повераван фронт са милион војника, јер се знало да ће он успешно баратати тим фронтом и да ће губици бити умерени, јер је он заиста био врхунски професионалац“.

Маршал Георгиј Константинович Жуков (1896-1974), командант совјетских снага првог Белоруског фронта, на свом теренском командном месту, Русија, почетак 20. века.

9. Доживео је чувени генерал и велике неуспехе. Конкретно, неуспешна је била Друга ржевско-сичевска операција, позната и као операција „Марс“, која је извођена под његовом командом. Операција је почела 25. новембра 1942. године, само недељу дана након почетка офанзиве совјетских трупа код Стаљинграда. „Марс“ је пропао, али је уједно одиграо и позитивну улогу – исцрпљена група армија „Центар“ није могла да пошаље резерве у помоћ Шестој армији Фридриха Паулуса, опкољеној у Стаљинграду.

Велики отаџбински рат 1941-1945. Офанзива код Ржева. Северозападни фронт 1942.

10. Жуков је био архитекта победе Црвене армије на Курском фронту у лето 1943. године, после које су Немци коначно изгубили иницијативу у рату против СССР-а. Управо он је предложио Штабу врховног команданта да не креће у велику офанзиву, него да дејствује бранећи се. „Боље ће бити ако исцрпимо непријатеља нашом одбраном, да му онеспособимо тенкове, а затим да уведемо свежу резерву, пређемо у општу офанзиву и коначно дотучемо основну непријатељску групацију“, писало је у његовом рапорту од 8. априла. План је сјајно реализован у јулу и августу.

11. Георгиј Константинович Жуков је 1943. године постао маршал Совјетског Савеза, после чега је организовао крупне офанзивне операције које су буквално уздрмале непријатеља. У операцији Висла-Одра Жуковљев Први белоруски фронт је потукао 35 немачких дивизија и стигао до прилаза Берлину. О тој операцији је генерал Мелентин Фридрих фон Вилхелм написао следеће: „Руска офанзива преко Висле развијала се невиђеном силином и брзином. Није могуће описати све што се догодило између Висле и Одре у првим месецима 1945. године. То је била трагедија невиђених размера... Европа није видела ништа слично од пропасти Римске империје“.

Велики отаџбински рат 1941-1945. Северозападни фронт 1942. Заменик врховног команданта Црвене армије маршал Г. Жуков, командант 21. групе армија фелдмаршал Бернард Монтгомери, маршал К. Рокосовски и генерал Црвене армије Соколовски напуштају Бранденбуршку капију након церемоније.

12. Није никакво чудо што је Стаљин управо Жукову поверио заузимање престонице Трећег рајха, а затим руковођење Парадом Победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна. Истина, у послератном периоду је Георгиј Константинович више пута био у немилости због конфликта, најпре са „оцем народа“ а затим са његовим наследником Никитом Хрушчовом, али га је народ много волео и дао му надимак „Маршал Победе“. Жуков је у својим мемоарима написао: „За мене је најважније било служење Отаџбини, своме народу. Са чистом савешћу могу да кажем: учинио сам све како бих испунио тај свој дуг“.

Маршал Георгиј Жуков на смотри Параде Победе.


Борис Јегоров, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк