Најбољи совјетски војсковођа у Другом светском рату

Објављено: 19.06.2021.год.
фото: © Спутник / Russia beyond


Четвороструки Херој Совјетског Савеза, маршал Георгиј Жуков је био архитекта ключних победа Црвене Армије над нацистима у Другом светском рату. Њега је власт увек слала на најопасније деонице совјетско-немачког фронта, пише Russia beyond.

1. Један од главних протагониста тријумфа Совјетског Савеза над нацистичком Немачком, маршал Георгиј Константинович Жуков, учествовао је у припреми најважнијих стратешких операција Црвене армије у Другом светском рату. За њега су војници говорили: „Где је Жуков, тамо је победа“.

 

Маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков.

2. Свој борбени пут Георгиј Жуков је почео у Првом светском рату, у коме је догурао до чина командира ескадрона и добио два Георгијевска крста. После револуције 1907. придружио се бољшевицима и учествовао у Грађанском рату. Као командант веће војне формације дебитовао је далеко касније, у лето 1939. године на реци Халкин Гол, у борбама против императорске армије Јапана.

Командант 39. бузулуксог коњичког пука Г. К. Жуков, 1923.

3. Именован је за команданта Прве армијске групе која је са великим напором задржавала продор Јапанаца на територију Монголије, савезнице СССР-а. Жуков је фактички претворио пораз у победу. Не само да је одбио планирани непријатељски напад на позадигну совјетских трупа, него је успео да опколи и потуче непријатеља. „За сву нашу војску, за командире јединица и лично за мене борбе на Халкин Голу су биле велика школа ратовања“, рапортирао је Георгиј Константинович Стаљину: „Мислим да ће и јапанска страна сада извући исправније закључке о снази и способности Црвене армије“. И није погрешио: Јапан је после пораза постао далеко опрезнији у ковању агресивних планова против Совјетског Савеза.

Командант корпуса Прве армијске групе Георгиј К. Жуков (2.здесна), главни командант монголске армије Хорлогијн Чојбалсан (3. здесна), амбасадор СССР у Монголији И. А. Иванов (4. здесна) и командант армије другог ранга генерал-пуковник Г. М. Штерн (3.слева) у припреми за операцију на Халкин Голу.

4. „Георгиј Константинович Жуков ми је остао у сећању као човек јаке воље и одлучности, богато обдарен свим квалитетима које треба да има војсковођа“, рекао је други славни совјетски војсковођа Константин Рокосовски. Жуков се никада није бојао да дејствује храбро и одлучно, умео је правилно да оцени сложену стратешку ситуацију и да доноси праве одлуке у критичним околностима које се брзо мењају. Он је био један од првих совјетских војсковођа који су сагледали колико важну улогу у савременом рату имају механизоване јединице и схватио је како да их ефикасно примени.

Командант Првог белоруског фронта маршал Совјетског Савеза Константин Рокосовски (лево) и представник главног штаба маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков у Пољској.

5. Када су Немци ушли на територију Совјетског Савеза Жуков је постао веома тражен. Био је стални члан Главног штаба врховног команданта Јосифа Стаљина и његов заменик, а у различито време је командовао трупама на пет фронтова. Георгиј Константинович је увек упућиван у најопаснија жаришта где је непријатељски напад најјачи.

Командант Кијевског војног округа генерал Георгиј Жуков и комесар дивизије Миронов.

6. У септембру 1941. године Георгиј Жуков је стигао у Лењинград који је тада био на ивици катастрофе. Он је наредио да се по кратком поступку стрељају сви командири и војници који се самовољно повуку и напусте линију одбране око града. „Један паничар је могао да погуби целу јединицу, због једне кукавице су читави водови трпели велике губитке. Све смо то преживели у борбама за Лењинград. Због тога изричито тврдим да су нам Жуковљева наређена помогла да победимо непријатеља“, написао је касније учесник одбране града П. Муштаков. На крају је генерал мобилизовао све могуће (мада у суштини мизерне) ресурсе града и стабилизовао фронт, не допустивши да непријтељске трупе немачке и финске армије заузму Лењинград.

Генерал Георгиј Жуков на војним вежбама.

7. У октобру је Жуков позван у Москву, према којој је муњевито напредовао немачки „Тајфун“. Трупе Западног фронта под његовом командом издржале су највеће налете непријатеља, намучиле су и исцрпиле Немце, да би 5. децембра почела велика контраофанзива Црвене армије. Георгиј Жуков је активно учествовао у њеној припреми. Вермахт је одбачен 100-250 километара од главног града. „У време посебно жестоких сукоба... лично ја сам спавао највише два сата у току дана и ноћи, па и то са прекидима...“, сећао се касније Жуков: „Кад је прошла криза битке за Москву тако сам чврсто заспао да ме дуго нису могли пробудити. Тада ми је Стаљин два пута телефонирао, и оба пута су му рапортирали: ’Жуков спава, не можемо да га пробудимо’. Врховни командант је рекао: ’Не будите га док се сам не пробуди’“.

Јосиф Стаљин и Георгиј Жуков на подијуму маузолеја за време Параде Победе, Москва.

8. У постсовјетском периоду проширила се верзија по којој је Георгиј Жуков био прави „касапин“, одговоран за „одстрел руског народа“ јер није жалио војнике и затрпавао је непријатеља лешевима. „За њега су карактеристични мали губици“, одговара на те оптужбе историчар Алексеј Исајев: „Ако се погледа однос бројности трупа на фронту и губици у процентима, они су код њега стабилно мањи него код осталих војсковођа, код Коњева и Малиновског. Због тога му је и повераван фронт са милион војника, јер се знало да ће он успешно баратати тим фронтом и да ће губици бити умерени, јер је он заиста био врхунски професионалац“.

Маршал Георгиј Константинович Жуков (1896-1974), командант совјетских снага првог Белоруског фронта, на свом теренском командном месту, Русија, почетак 20. века.

9. Доживео је чувени генерал и велике неуспехе. Конкретно, неуспешна је била Друга ржевско-сичевска операција, позната и као операција „Марс“, која је извођена под његовом командом. Операција је почела 25. новембра 1942. године, само недељу дана након почетка офанзиве совјетских трупа код Стаљинграда. „Марс“ је пропао, али је уједно одиграо и позитивну улогу – исцрпљена група армија „Центар“ није могла да пошаље резерве у помоћ Шестој армији Фридриха Паулуса, опкољеној у Стаљинграду.

Велики отаџбински рат 1941-1945. Офанзива код Ржева. Северозападни фронт 1942.

10. Жуков је био архитекта победе Црвене армије на Курском фронту у лето 1943. године, после које су Немци коначно изгубили иницијативу у рату против СССР-а. Управо он је предложио Штабу врховног команданта да не креће у велику офанзиву, него да дејствује бранећи се. „Боље ће бити ако исцрпимо непријатеља нашом одбраном, да му онеспособимо тенкове, а затим да уведемо свежу резерву, пређемо у општу офанзиву и коначно дотучемо основну непријатељску групацију“, писало је у његовом рапорту од 8. априла. План је сјајно реализован у јулу и августу.

11. Георгиј Константинович Жуков је 1943. године постао маршал Совјетског Савеза, после чега је организовао крупне офанзивне операције које су буквално уздрмале непријатеља. У операцији Висла-Одра Жуковљев Први белоруски фронт је потукао 35 немачких дивизија и стигао до прилаза Берлину. О тој операцији је генерал Мелентин Фридрих фон Вилхелм написао следеће: „Руска офанзива преко Висле развијала се невиђеном силином и брзином. Није могуће описати све што се догодило између Висле и Одре у првим месецима 1945. године. То је била трагедија невиђених размера... Европа није видела ништа слично од пропасти Римске империје“.

Велики отаџбински рат 1941-1945. Северозападни фронт 1942. Заменик врховног команданта Црвене армије маршал Г. Жуков, командант 21. групе армија фелдмаршал Бернард Монтгомери, маршал К. Рокосовски и генерал Црвене армије Соколовски напуштају Бранденбуршку капију након церемоније.

12. Није никакво чудо што је Стаљин управо Жукову поверио заузимање престонице Трећег рајха, а затим руковођење Парадом Победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна. Истина, у послератном периоду је Георгиј Константинович више пута био у немилости због конфликта, најпре са „оцем народа“ а затим са његовим наследником Никитом Хрушчовом, али га је народ много волео и дао му надимак „Маршал Победе“. Жуков је у својим мемоарима написао: „За мене је најважније било служење Отаџбини, своме народу. Са чистом савешћу могу да кажем: учинио сам све како бих испунио тај свој дуг“.

Маршал Георгиј Жуков на смотри Параде Победе.


Борис Јегоров, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

Бранко Докић: Одлука није закон
Бранко Докић: Одлука није закон

Кристијан Шмит је осми и, надамо се, посљедњи високи представник међународне заједнице у постдејтонској БиХ. Стицајем околности, његов долазак изазвао је неупоредиво најснажнија оспоравања до сада.

2021-08-28 08:30:15

Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице
Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице

ТРИБИНА „ДЕКОНСТРУКЦИЈА МИТОВА О САРАЈЕВСКОМ СУЖИВОТУ И ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ“

2021-08-24 12:24:57

Зашто је СССР створио Варшавски пакт?
Зашто је СССР створио Варшавски пакт?

Совјетски Савез је био принуђен да размишља о сопственом војном савезу када је Запад створио НАТО.

2021-08-21 13:40:06

Церска битка
Церска битка

Успех српске војске скренуо је и пажњу светске јавности на Србију

2021-08-16 08:00:48

Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ
Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ

Генерал Миломир Савичић се придружио дугој листи часних српских генерала, који су оптужени за наводне ратне злочине искључиво из разлога што су одлучили да не оду у изолацију или емиграцију, него су наставили свој друштвенополитички ангажман.

2021-08-12 12:28:29

РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију
РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију

Недавно објављена студија открива у којој мери британска влада жели да манипулише јавним мњењем у балканским...

2021-08-02 12:53:39

РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије
РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије

Документи откривају вишемилионско финансирање напора Лондона да повећа подршку Срба влади у Приштини, што још једном доказује да Британија не...

2021-07-28 10:51:45

Пробој муслиманских снага из Сребренице
Пробој муслиманских снага из Сребренице

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:40:06

Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део
Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:20:46

РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата
РТ: Сједињене Државе... Југославије? Карикатура наговештава следеће поглавље америчког грађанског рата

Недавна карикатура која упоређује САД са бившом Југославијом није упозорење да се избегне пут ка балканизацији...

2021-07-23 09:01:24

Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?
Јесу ли Немци побеђивали Црвену армију после Стаљинграда?

И поред локалних успеха Немаца, гвоздени ваљак Црвене армије незадрживо је газио у правцу запада.

2021-07-18 16:28:11

РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери
РТ: Путиново упозорење Западу: Москва види Украјину као део „руског света“ и то би требало да озбиљно схвате аутсајдери

Пише Пол Робинсон за РТ, професор на Универзитету у Отави. Пише о руској и совјетској историји,...

2021-07-16 07:17:39

Чекрчићи бедем непробојни
Чекрчићи бедем непробојни

Месна заједница Чекрчићи обухвата села Чекрчиће са засеоком Добрици, Долипоље са засеоком Паљевина, Кута, Врела и Крчевине. Налази се на 43 степени, 59 минута и 28 секунди северне географске ширине и 18 степени, 12 минута и 36 секунди источне географске дужине. То је подручје месне заједнице Чекрчићи пред последњи рат. Сва ова села су смештена у троуглу што га чини граница са општином Илијаш, река Босна и вододелница река Босна и Фојница. Чекрчићи су смештени на две терасе поред Босне - прва, виша, на којој се налази центар села, и друга, нижа, на којој су Добрици. Долипоље је на нешто вишој тераси, а Врела су по странама око потока Врела, западно од Долипоља. Изнад Долипоља и Врела су Крчевине.

2021-07-11 06:15:03

Чекрчићи бедем непробојни - 2.део
Чекрчићи бедем непробојни - 2.део

Приредио контраадмирал Бошко Антић

2021-07-11 06:10:32

Прича из Великог рата: На жеравици
Прича из Великог рата: На жеравици

Пред сам православни Божић 1916. године, Прва пешадијска бригада Тимочке дивизије која је увек била у...

2021-07-04 07:42:29

РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света
РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији...

2021-07-02 14:20:54

Фаина Савенкова: Верујте и надајте се
Фаина Савенкова: Верујте и надајте се

Сваки пут кад ме питају да говорим о свом животу под украјинским гранатирањем, изгубљена сам. Не...

2021-07-01 07:58:18

Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор
Писмо Радована Караџића које је послао шефовима држава и влада пре депортације из хашког у британски затвор

Радован Караџић послао је писмо шефовима држава и влада, представницима земаља чланица Уједињених нација и Савета безбедности, писано и послано непосредно пре депортације из хашког у британски казамат.

2021-06-29 15:32:21

Операција „Коридор `92“: Битка за пут живота
Операција „Коридор `92“: Битка за пут живота

\"Слушај, Симићу, хоћу коридор ка Србији преко Требаве. Најкраћим путем. Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!\"

2021-06-28 20:47:11

Ауторски чланак председника Путина поводом годишњице почетка Великог отаџбинског рата: Будимо отворени упркос прошлости
Ауторски чланак председника Путина поводом годишњице почетка Великог отаџбинског рата: Будимо отворени упркос прошлости

Председник Владимир Путин је написао чланак за немачки недељник \"Ди цајт\" под насловом „Будимо отворен упркос прошлости“, поводом 80. годишњице почетка Великог отаџбинског рата.

2021-06-22 10:28:41

Поуке из Другог свјетског рата
Поуке из Другог свјетског рата

Прије тачно осамдесет година, 22. јуна 1941. године, нацистичка Њемачка напала је Совјетски Савез. Овај тужан датум данас је познат свима у Русији. На данашњи дан за наш народ је започео Велики Отаџбински рат.

2021-06-22 10:11:20

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: