Руски добровољци у бици за Беланицу

Објављено: 02.07.2020.год.
фото: © Сергеj Сeвостjaнов/ТАСС/ Russia beyond


2. јуна 1999. године, негде у поподневним часовима, јединице 252-ге оклопне бригаде Војске Југославије су обновиле напад на „ушанчене“ шиптарске терористе које су добро утврдиле насељени пункт Беланицу. Ово село се налази недалеко од нешто већег насељеног места Малишево, на Косову и Метохији. У овом рејону се налази већа група терориста из састава ОВК. Основни задатак мање тактичке групе 252-ге оклопне бригаде, у којој су се налазили у руски добровољци, се сводила на уништење терористичке групе и дефинитивно ослобађање овог села,
пише портал Mars.online, на чијем линку може да се виде и ексклузивне фотографије, преноси Russia beyond.

Напад на Беланицу у два таласа

Борбе су тог дана отпочеле од раних јутарњих часова. Јединице Војске Југославије су са веoма ограниченим снагама покушале да уђу у Беланицу, међутим услед местимично јаког отпора из великог броја добро утврђених кућа, напад није имао планирану динамику. Интервентна група ове бригаде у којој су се налазили и руски добровољци, претрпела је том приликом осетне губитке. Није било погинулих, али је скоро већина људства била рањена. Неколико бораца је задобило теже повреде и морало је да се извуче са попришта сукоба у локалну болницу, на даљу хирурушку обраду. Један од њих је био и командант интервентне групе са надимком „Тарот“ који задобио повреде главе и горњих екстремитета, и који је у несвесном стању пребачен у медицинску установу. Међутим, чим је дошао свести, командант „Тарот“ је покидао и повадио све катетере из свог тела, зауставио прво возило које је видео, и вратио се у јединицу  која се спремала да обнови свој напад.

Негде око 14ч почео је други напад на Беланицу. Овог пута приступило се његовој бољој организацији. У ту сврху је употребљен и један тенк Т-55 који је био позициониран на добром месту непосредно покрај села. Напад је отпочео тако што је 55-ица испалила неколико граната по истуреним терористичким ватреним тачкама. Истовремено, тактичка ударна борбена група која се махом састојала од руских добровољаца кренула је у чишћење Беланице. Непосредну ватрену подршку овој групи је обезбедио 3-вод ВЈ. Улога 3-ћег вода је била да заштити леђа и бокове руској групи, која је попут клина продирала у дубину села.

Нападне јединице су се раздвојиле и формирале „тројке“ које су покривали митраљези М-84. Масовном употребом ручних бомби непријатељ је истеран из предњих кућа на улазу у Беланицу, које су претходно претворене у снажне ватрене тачке.

Његовим даљим потискивањем, нападна група се пробила до вертикалног зида висине три метра, где је накратко застала ради додатног прегруписавања и разраде даљег тока напада. Командант руске групе са надимком „Таро“ је у том моменту донео одлуку да се заузме трећи утврђени објекат који се налазио у систему одбране села. Овај напад су у садејству извели Срби и Руси. Руски добровољци су са својим командантом успели да овладају целокупним двориштем и заузму први спрат објекта.

Приликом ове акције истакао се заменик команданта извиђачко-диверзатског вода Слободан Крџић звани „Крџа“. Овај веома храбри и физички беспрекорно спреман борац је успео да заузме поткровље објекта чиме је у потпуности ликвидирана терористичка упоришна тачка. Он је том приликом запленио једну снајперску пушку и велику количину муниције и додатне опреме коју су у бекству напустили шиптарски терористи.

Захваљујући својој телесној грађи (делија од два метра), „Крџа“ је са поткровља куће кроз разбијени цреп видео терористу који се налазио са друге стране куће која је била опасанана високим зидовима. Он је користећи заплењену снајперску пушку ликвидирао терористу прецизним хицем у пределу главе. Благим покретом палца десне руке преко свога грла „Крџа“ је сигнализирао остатку групе да је мета неутралисана.Остали делови 3-ћег вода кога су чинили српски борци се за то време налазио у раније заузетим објектима, на самом улазу у Беланицу.

Битка за Беланицу: Противудар бројнијих терористичких снага

Непријатељ је из свог расположивог оружја отворио ватру по објекту у коме се налазио „Крџа“ са руским саборцима. Фокус његовог дејства је било поткровље куће у коме се налазио одлучни српски снајпериста који је минут раније усмртио једног терористу.

Највећа концентрација ватре је долазила из објеката који су се налазили у дубини села, и појаса опасаног високим дрвећем у коме је била зграда основне школе.. На све стране су почели да „звижде“ меци. Командант „Таро“ је одлучио да направи ротацију војника у самом објекту. Он је позвао једног руског добровољца који се заједно са „Крџом“ налазио на тавану, да се спусте спрат ниже, а горе послао тројку руских добровољаца који су поседовали још једну снајперску пушку и митраљез. Основна замисао је била да ова група покуша да открије тачну локацију где се налази непријатељ. Она је требала ватром да „веже“ непријатеља, омогућавајући остатку групе (кмд „Таро“, „Крџа“ + делови 3-ћег вода) даљи продор у дубину села.

Руски добровољци су изашли на поткровље и направили добар распоред. На две стране крова су се налазили снајперисти, а у средини митраљезац. Они су покушали да лоцирају позицију непријатеља, тражећи га по свим доминантним објектима који су се истицали у селу. Међутим, непријатељ је у том моменту пришао веома близу, дошавши практично на 50-100 метара од саме куће. Настала је жестока размена ватре са блиског одстојања. Шиптари су са неколико десетина пушака „поклопили“ неколико отвора на крову објекта остваривши ватрену супремацију. Командант „Таро“, „Крџа“ и још један борац су се самоницијативно попели на таван, раскопали додатне отворе и прихватили борбу са бројчано надмоћнијим терористима.

Одједном је дошло до стравичне експлозије. Ништа се није могло видети од прашине и дима. Један од руских добровољаца кога је експлозија одбацила на другу страну таванице успео је да отвори очи. Контузован је лежао на поду.Ништа није могао да чује од зујања у ушима, док су му очи биле пуне прашине. Кроз густи облак дима који се полако разилазио успео је да уочи свог саборца, руског добровољца који је био за митраљезом. Лице му је било обливено крвљу. Он је покушавао да се устане, али се после неколико корака затетурао, и поново пао. Недалеко од њега су непомично лежала још три борца. Снајпериста се налазио у супротном углу објекта, као и његов саборац. Прво шта му је прошло кроз главу је да су сви његови саборци изгинули.

Шок и рефокусираност је трајао неколико секунди. Ускоро су три борца која су лежала у различитим деловима просторије (митраљезац, кмд. „Таро“ и још један војник-стрелац) почели да дају знаке живота и да полако долазе себи. Интересантно је да сва тројица нису задобили ниједну рану, већ су били само контузовани од силине експлозије. Само „Крџа“ је лежао непомично. Његову ватрену позицију је пројектил директно погодио и сву силину ексоплозије усмерио на њега. У том моменту се проломио крик команданта „Тара“:

„Крџо! Крџо!“…… „Крџа је погинуо?!“

Слободан је погинуо на лицу места. Није му било спаса.

„Никога овде не остављамо!“ – 
загрмео је командант „Таро“ док су још увек контузовани борци кренули да извлаче тело погинулог српског витеза са поткровља. Ово није био уопште лак задатак, с обзиром да се радило о веома крупном човеку. Тројица војника су успела да спусте тело у приземље куће где су га прихватила два војника. Ту су пронашли неко слободно ћебе и умотали тело у њега, претходно са њега скинувши сву тактичку опрему и панцирни прслук (оно што је од њега остало).„Крџа“ је био напросто спаљен са фронталне стране. У пределу главе у грудног коша су се налазиле велике ране која је изазвао практично директан погодак кумулативног пројектила.

Није се било времена за било какво туговање. Командант „Таро“ је издао наредбу тројици својих подређених да брзо заузму погодне позиције и ватром заштите групу бораца који су извлачили тело погинулог саборца. Чим је према непријатељу упућен први рафал, група руских добровољаца је заједно са „Крџом“ кренула да напушта кућу.

Вест о „Крџиној“ погибији ускоро се проширила и до суседног положаја који су чврсто држали борци 3-ћег вода. Они су то сазнали од командира интерветног вода Дејана Живојиновића званог „Брзи“.

 „Брзи“ је том приликом покушао да се докопа малог транспортног аутомобила „пинцгауер“. Он је желео да уђе кроз десна врата возила, али су терористичке формације ОВК које су пришле веома близу уочиле кретање српског борца, у из свог расположивог наоружања отворили ватру по возилу. Под кишом метака „Брзи“ је покушао да пређе на леву страну возила где се налазио волан. У веома тешким условима он је успео да упали возило, и крене ка капији куће у којој су се налазили руски добровољци који су у рукама носили „Крџу“. На свега три метра од циља возило је изгубило контролу и остало да стоји на средини пута. Наиме, један куршум је ушао кроз задњи део кабине возача и погодио „Брзог“ у пределу главе. Још неколико метака је „избушило“ ветробранско стакло, док су и точкови претрпели оштећења (страна одакле су дејствовали шиптарски терористи).

У непосредној близини се налазило и борбено возило пешадије БМП-80, које је делом било у линији ватре између пинцгауера и терористичких снага, те га је својом силуетом штитио од непријатељске ватре. Наиме, било је видљиво како се куршуми терориста рикошетирају о његов оклоп.

Негде у то време, дошло је до жестоког сукоба између припадника војне полиције ВЈ и шиптарских терориста на периферији села који се налази 100-150 метара ваздушне линије од руских добровољаца. Мања јединица војне полиције (не више од неколико војника) успела је да се под борбом пробије до једне двоспратне куће и ту заузме одбрамбену позицију. Међутим, шиптарски терористи су уз свежа појачања извели напад на ову кућу која се нашла под масивном ватром нападача. По њој су „тукле“ аутоматске пушке, пушкомитраљези и ручни ракетни бацачи. Група „црних беретки“ је у пуном обиму била паралисана услед велике количине олова које је буквално затрпало ту кућу. Овај нагли развој ситуације је преусмерио пажњу неупоредиво бројнијим терористичким снагама да се концентришу на ту кућу, што је створило неопходан временски простор за извлачење блокираних руских добровољаца на чија плећа су сада пала два погинула српска борца.

Са мртвим „Крџом“ на рукама четири руска добровољца су одлучили да крену ка „пинцу“ који се налазио у близини куће у којој су се налазили. Пошто су успели да његово тело некако сместе у транспортни одсек возила, један од добровољаца је ушао у возило. Он је на месту возача затекао беживотно тело Дејана Живојиновића „Брзог“ коме је лице било обливено крвљу. Одмах га је ухватио за рукав, где га је уз помоћ свог саборца пребацио у задњи део пинцгауера. Упркос веома тешкој ситуацији ова група руских добровољаца на челу са кмд. „Таром“ је успела да се у пуном капацитету и без губитака пребаци до возила. За волан „пинца“ је сео добровољац омањег раста, док се на сувозачевом месту налазио његов саборац. Њих двојица су успели да упале возило и да га покрену. Покривени ватром својих сабораца „пинцгауер“ је у пуној брзини „пролетео“ кроз брисани простор и замакао у дубину фронта, у коме се налазила резерва српских војно-полицијских снага.

Остатак групе је сачекао да падне мрак и да потом крену у извлачење. Они су у тактичком распореду са већим међусобним растојањем успели да напусте Беланицу и склоне се у једну кућу која се налазила недалеко од села. Руски добровољци су били исцрпљени. Чим су ушли у кућу оборио их је умор. У њој су преноћили, без да су поставили било какво стражу. Само су чврсто заградили све прозоре и врата, и једноставно заспали. Са друге стране, остала два добровољца су успела да безбедно транспортују тела погинулих српских бораца које је очекивала сахрана са војним почастима.

Пропусти приликом припреме напада на Беланицу

Борбе за Беланицу су дефинитивно завршене истог дана. Наиме, терористичке снаге које су браниле ово село су биле неупоредиво бројније од нападних снага Војске Југославије. Ако се зна да у ратној војној вештини однос између нападача и оних који се бране треба да буде 3:1 у корист првих, у Беланици је била обрнута ситуација. Наиме, група од 30-ак српских и руских добровољаца је ушла у место у коме се забаракадирало најмање 300-400 до зуба наоружаних терориста, који су већину кућа претворили у снажне отпорне тачке увезане рововима. Дакле, немогућ задатак за успешну реализацију, без обзира на далеко већу борбену вредност српских трупа у односу на терористичке снаге. У наредној етапи команда Војске Југославије је успела да на овај правац доведе крупнија појачања које су се под бомбама НАТО агресора постепено пребацивала. Међутим, ликвидацију терористичког упоришта у Беланици је зауставила политика и накнадно потисан Кумановски споразум.

После неуспешног напада на Беланицу, српске снаге су место ставиле у потпуну блокаду. Данима после тога је настављено пушкарање између зараћених страна. Српске снаге су дејствовале по терористичким објектима који су се налазили на ободима села. Авијација НАТО је 00-24ч покривала овај регион тако да је била онемогућена шира активација борбене технике. После потписивања Кумановског споразума који је између осталог подразумевао повлачење југословенских снага безбедности са Космета, престала је и блокада Беланице. Последња јединица која се повукла са овог простора имала је у свом саставу и руске добровољце. Њихово повлачење су прославиле терористичке снаге у селу, које су неколико часова непрестано „шенлучиле“.

Сахрана Слободана Крџића „Крџе“

Сахрана Слободана Крџића је обављена у његовом родном Чачку. У тренутну своје смрти „Крџа“ је има 25 година. Слободанова мајка се никако није могла помирити са чињеницом да њеног сина више нема. Једна од улица у Чачку данас носи његово име. Храбри „Крџа“ је посмртно одликован орденом „За заслуге из области одбране и безбедности првог степена“. Један од лекара који је прегледао тело погинулог борца је констатовао да је узрок „Крџине“ смрти пројектил који је испаљен из ручног ракетног бацача „Зоља“.

Сахрана Дејана Живојиновића „Брзог“

Дејана Живојиновића су сахранили након два дана у његовом родном месту Сирча покрај Краљева. Дејану је била 27 година. Овај борац је такође посмртно одликован орденом „За заслуге из области одбране и безбедности првог степена“. Иза Дејана је остала супруга Жељка и његово двоје деце: син Стефан и ћерка Тијана.

Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк