Полагање војничке заклетве у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу

Објављено: 19.12.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.


Стефановић је поручио да су ови млади људи, који се данас заклињу на верност нашој отаџбини и своју будућност везују за наш систем одбране, још један доказ заслуженог поверења и угледа који  Војска ужива међу грађанима Србије. Честитајући им положену војничку заклетву, министар је нагласио да су данас дали реч да ће бити уз свој народ где год и кад год затреба.

- Ваши родитељи, пријатељи, родбина, али и други припадници Министарства одбране, Војске Србије, као и ја лично, поносни смо на вас. Онај ко изабере да постане војник, има посебно поштовање, јер бити војник значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и бити спреман на напоре и одрицања ради стабилности Србије – истакао је министар одбране.

Војничку заклетву у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу данас је положило више од 300 војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО.

- Драги војници, дозволите да вас све тако назовем, без обзира на чин, звање и будући позив, вас готово три стотине данас у Србији, својим опредељењем да добровољно служите војни рок, већ сте показали одважност. Ваше старешине официри и подофицири, потрудили су се да створе услове за вашу обуку, како би вам на ефикасан и безбедан начин пренели сва своја знања и војничко искуство – нагласио је министар Стефановић додајући да је уверен да ће у војсци стећи и многа трајна пријатељства и драгоцена искуства која ће користити у животу.

Министар Стефановић је посебно нагласио да се нада да ће неки од оних који су данас на писти касарне у Ваљеву, уједно пожелети да им војска буде животни позив.

- Данас су овде са нама, у Ваљеву, и млади људи који ће нам се, надамо се, убрзо придружити и у професионалним редовима. Прошли сте најозбиљније селекције, и сви се оспособљавате да бисте се придружили нашим реномираним 204. и 98. ваздухопловној бригади, као и 250. ракетној и 126. бригади ВОЈИН. Драги полазници курса за подофицире, поносни смо на ваше опредељење да се професионално остварите у улози заштитника неба Србије и будете део Војске Србије – истакаоје министар Стефановић.

фото: Министарство одбране Србије

Према његовим речима, Војска данас наставља са опремањем и модернизацијом, а држава ради  предано и свакодневно, на побољшању стандарда војника и њихових услова рада.
 
- Зато хоћемо да и у наредној години, осим редовног повећања плата, то буде додатних 10 посто, којим ћемо и значајније стимулисати плате војника, а тако ћемо наставити да радимо и у наредним годинама – поручио је министар одбране додајући да војска јесте и традиција и дисциплина, али и много више од тога, зато што данас улажући у људе, који су суштина постојања наше војске, који су њен најзначајнији ресурс, улажемо у снагу наше Србије.

Бити припадник Војске Србије, нагласио је министар Стефановић, прилика је за све да буду и хероји за грађане, да буду уз њих и у добру и у злу, али и прилика за стално усавршавање и напредовање.

- Наши припадници су чувари стабилности наше земље, они који својом способношћу одвраћају било кога, макар и од помисли да може да угрози Србију. Ви јесте понос Србије. Свуда широм света, где су припадници наше војске у мултинационалним операцијама, добили су највише оцене. Лидери најмоћнијих земаља данашњице њихово учешће на војним парадама оценили су највишим оценама. Ни за једно ни за друго не указује се тако олако прилика у разним другим професијама – закључио је министар Стефановић.

Он је изразио уверење да млади имају будућност у нашој војсци, да имају од кога да науче и како да остваре завидне каријере и како да буду најбољи у свом послу, али и најчвршћи стожер будућности наше земље.

- На младе људе који су овде данас смо и посебно поносни, јер су се определили да буду старешине Војске Србије и да буду војници на добровољном служењу војног рока. Они су се усудили да покажу да могу и да умеју – закључио је министар Стефановић уз поруку да никад не забораве да је Србија наша једина отаџбина.

Иван Андрић из Ваљева одлучио се да добровољно служи војни рок због традиције.

- За мене је то част, служити Војсци Србије и младима бих препоручио из више разлога – научите доста тога, како да се носите кроз живот и научите лекције које не можете да научите у цивилству, а важно је да се држимо заједно, да помажемо једни друге – рекао је Иван Андрић.

Једна од војника на добровољном служењу војног рока је Бојана Марковић, писац из Ариља.

- Породична традиција ме навела да се пријавим. Одрастала сам с тим идеалима, циљ ми је био да наставим породичну традицију, много волим своју земљу, патриота сам, а сматрам да је највећа част бранити Србију и дати све за земљу у којој смо рођени. Војска је добро искуство и човек се научи да буде тимски играч. Војска је велика породица и учи нас да будемо добри људи, часни и поштени – истакла је Бојана Марковић.

Кандидат за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО Стефан Цицмиловић из Прокупља из љубави према војсци, отаџбини и нашој историји пријавио се на конкурс.

- Одувек ме привлачило ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Надам се да ћу да будем одличан, а трудићу се да будем што бољи – поручио је Стефан Цицмиловић.

Свечаности у Ваљеву присуствовали су и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ваљева и Српске православне цркве.

Полагање војничке заклетве у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу војницима је честитао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, а у касарни „Аеродром“ у Сомбору заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: