Полагање војничке заклетве у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу

Објављено: 19.12.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.


Стефановић је поручио да су ови млади људи, који се данас заклињу на верност нашој отаџбини и своју будућност везују за наш систем одбране, још један доказ заслуженог поверења и угледа који  Војска ужива међу грађанима Србије. Честитајући им положену војничку заклетву, министар је нагласио да су данас дали реч да ће бити уз свој народ где год и кад год затреба.

- Ваши родитељи, пријатељи, родбина, али и други припадници Министарства одбране, Војске Србије, као и ја лично, поносни смо на вас. Онај ко изабере да постане војник, има посебно поштовање, јер бити војник значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и бити спреман на напоре и одрицања ради стабилности Србије – истакао је министар одбране.

Војничку заклетву у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу данас је положило више од 300 војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО.

- Драги војници, дозволите да вас све тако назовем, без обзира на чин, звање и будући позив, вас готово три стотине данас у Србији, својим опредељењем да добровољно служите војни рок, већ сте показали одважност. Ваше старешине официри и подофицири, потрудили су се да створе услове за вашу обуку, како би вам на ефикасан и безбедан начин пренели сва своја знања и војничко искуство – нагласио је министар Стефановић додајући да је уверен да ће у војсци стећи и многа трајна пријатељства и драгоцена искуства која ће користити у животу.

Министар Стефановић је посебно нагласио да се нада да ће неки од оних који су данас на писти касарне у Ваљеву, уједно пожелети да им војска буде животни позив.

- Данас су овде са нама, у Ваљеву, и млади људи који ће нам се, надамо се, убрзо придружити и у професионалним редовима. Прошли сте најозбиљније селекције, и сви се оспособљавате да бисте се придружили нашим реномираним 204. и 98. ваздухопловној бригади, као и 250. ракетној и 126. бригади ВОЈИН. Драги полазници курса за подофицире, поносни смо на ваше опредељење да се професионално остварите у улози заштитника неба Србије и будете део Војске Србије – истакаоје министар Стефановић.

фото: Министарство одбране Србије

Према његовим речима, Војска данас наставља са опремањем и модернизацијом, а држава ради  предано и свакодневно, на побољшању стандарда војника и њихових услова рада.
 
- Зато хоћемо да и у наредној години, осим редовног повећања плата, то буде додатних 10 посто, којим ћемо и значајније стимулисати плате војника, а тако ћемо наставити да радимо и у наредним годинама – поручио је министар одбране додајући да војска јесте и традиција и дисциплина, али и много више од тога, зато што данас улажући у људе, који су суштина постојања наше војске, који су њен најзначајнији ресурс, улажемо у снагу наше Србије.

Бити припадник Војске Србије, нагласио је министар Стефановић, прилика је за све да буду и хероји за грађане, да буду уз њих и у добру и у злу, али и прилика за стално усавршавање и напредовање.

- Наши припадници су чувари стабилности наше земље, они који својом способношћу одвраћају било кога, макар и од помисли да може да угрози Србију. Ви јесте понос Србије. Свуда широм света, где су припадници наше војске у мултинационалним операцијама, добили су највише оцене. Лидери најмоћнијих земаља данашњице њихово учешће на војним парадама оценили су највишим оценама. Ни за једно ни за друго не указује се тако олако прилика у разним другим професијама – закључио је министар Стефановић.

Он је изразио уверење да млади имају будућност у нашој војсци, да имају од кога да науче и како да остваре завидне каријере и како да буду најбољи у свом послу, али и најчвршћи стожер будућности наше земље.

- На младе људе који су овде данас смо и посебно поносни, јер су се определили да буду старешине Војске Србије и да буду војници на добровољном служењу војног рока. Они су се усудили да покажу да могу и да умеју – закључио је министар Стефановић уз поруку да никад не забораве да је Србија наша једина отаџбина.

Иван Андрић из Ваљева одлучио се да добровољно служи војни рок због традиције.

- За мене је то част, служити Војсци Србије и младима бих препоручио из више разлога – научите доста тога, како да се носите кроз живот и научите лекције које не можете да научите у цивилству, а важно је да се држимо заједно, да помажемо једни друге – рекао је Иван Андрић.

Једна од војника на добровољном служењу војног рока је Бојана Марковић, писац из Ариља.

- Породична традиција ме навела да се пријавим. Одрастала сам с тим идеалима, циљ ми је био да наставим породичну традицију, много волим своју земљу, патриота сам, а сматрам да је највећа част бранити Србију и дати све за земљу у којој смо рођени. Војска је добро искуство и човек се научи да буде тимски играч. Војска је велика породица и учи нас да будемо добри људи, часни и поштени – истакла је Бојана Марковић.

Кандидат за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО Стефан Цицмиловић из Прокупља из љубави према војсци, отаџбини и нашој историји пријавио се на конкурс.

- Одувек ме привлачило ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Надам се да ћу да будем одличан, а трудићу се да будем што бољи – поручио је Стефан Цицмиловић.

Свечаности у Ваљеву присуствовали су и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ваљева и Српске православне цркве.

Полагање војничке заклетве у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу војницима је честитао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, а у касарни „Аеродром“ у Сомбору заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Крсни ход за спас традиционалне породице

Више дестина хиљада људи синоћ је прошетало главним улицама Београда у литији против одржавања такозваног "Европрајда". Уз...

Подршка компаније НИС еколошким пројектима
Подршка компаније НИС еколошким пројектима

Кањижа добила нови еко парк

2022-08-11 09:25:43

Подршка наталитета и репродуктивном здрављу
Подршка наталитета и репродуктивном здрављу

У току је пријава на конкурс програма „Заједници заједно“ НИС-а

2022-08-09 08:15:11

НИС и ове године уз дечији камп „Србија те зове“
НИС и ове године уз дечији камп „Србија те зове“

Спорт окупио децу са Косова и Метохије, региона и дијаспоре

2022-08-05 09:30:09

Премијер Естоније позвала да се „што је брже могуће“ уклоне сви споменици Црвеној армији
Премијер Естоније позвала да се „што је брже могуће“ уклоне сви споменици Црвеној армији

Естонски премијер Каја Калас је саопштила да сви совјетски споменици треба да буду уклоњени са јавног...

2022-08-04 13:22:52

Коришћење „родно осетљивог језика“ супротно бројним законима, као и члану 10. Устава
Коришћење „родно осетљивог језика“ супротно бројним законима, као и члану 10. Устава

Поред тога, уградњу „родно осетљивог језика“ у „стандарде квалитета уџбеника“ ЗУОВ је учинио незаконито, самоиницијатвно и...

2022-08-04 13:17:44

„Родно осетљив језик“ и нова влада
„Родно осетљив језик“ и нова влада

У вези испуњавања услова из поглавља 26, Влада је прихватила понуду и подршку ЕУ да за...

2022-08-03 14:03:45

Ускоро престају да важе сви уџбеници које ће заменити уџбеници писани „родно осетљивим језиком“
Ускоро престају да важе сви уџбеници које ће заменити уџбеници писани „родно осетљивим језиком“

Можда због Ковида 19, због очекиваног конституисања Скупштине, због очекиваног именовања Владе, проблема у вези са...

2022-08-02 10:54:31

Парламент Украјине усвојио закон којим се изједначавају права пољских држављана са Украјинцима
Парламент Украјине усвојио закон којим се изједначавају права пољских држављана са Украјинцима

Парламент Украјине усвојио је закон којим се изједначавају права пољских држављана са Украјинцима, изјавио је посланик...

2022-07-28 17:09:47

Естонија обуставља издавање хитних виза Русима и Белорусима, као и боравишних дозвола у сврху образовања
Естонија обуставља издавање хитних виза Русима и Белорусима, као и боравишних дозвола у сврху образовања

Естонија ће престати да издаје визе и боравишне дозволе руским и белоруским држављанима ради образовања, саопштила...

2022-07-28 16:49:56

Вучић прокоментарисао фотографију са знаком Z на шлему припадника Жандармерије
Вучић прокоментарисао фотографију са знаком Z на шлему припадника Жандармерије

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је фотографију са знаком Z на шлему једног од припадника Жандармерије,...

2022-07-22 15:25:39

ДНР укида мораторијум на извршење смртних казни
ДНР укида мораторијум на извршење смртних казни

Народни савет (парламент) Доњецке Народне Републике укинуло је мораторијум на извршење смртних казни, саопштила је прес...

2022-07-08 14:05:54

Вучић у посети Ивањици, Хаџи Продановој пећини и Голији
Вучић у посети Ивањици, Хаџи Продановој пећини и Голији

Председник Србије Александар Вучић ће сутра боравити у посети Ивањици. Том приликом, председник Вучић ће обићи једну...

2022-07-05 10:38:29

Осамдесет одсто грађана Србије против увођења санкција Русији
Осамдесет одсто грађана Србије против увођења санкција Русији

У јавном мњењу Србије доминира мишљење да је Русија наш најважнији спољнополитички партнер, а 80 одсто...

2022-06-30 14:22:01

Власти Лавова забраниле рад канонској Украјинској православној цркви
Власти Лавова забраниле рад канонској Украјинској православној цркви

У Лавову је одлуком Градског већа забрањен рад (канонске) Украјинске православне цркве, рекао је Јуриј Ломага,...

2022-06-30 14:13:38

Патријарх Порфирије: Постигнута сагласност око Темељног уговора
Патријарх Порфирије: Постигнута сагласност око Темељног уговора

Патријарх Порфирије je изјавио после састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да су постигнути договор и...

2022-06-30 13:20:22

Данас је Видовдан: Није важно каква нас сила напада, већ колику светињу бранимо
Данас је Видовдан: Није важно каква нас сила напада, већ колику светињу бранимо

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Видовдан када црква вјековима даје помен кнезу Лазару Хребељановићу...

2022-06-28 08:39:29

Ветерани 63. Падобранске бригаде позвали на заштиту Хаџи Проданове пећине у Ивањици од минирања
Ветерани 63. Падобранске бригаде позвали на заштиту Хаџи Проданове пећине у Ивањици од минирања

Ветерани 63. Падобранске бригаде позвали на очување Хаџи Проданове пећине у Ивањици

2022-06-27 16:01:39

Ове године у Србији више рођених, а мање умрлих
Ове године у Србији више рођених, а мање умрлих

За првих пет месеци у Србији је рођено 24.171 деце, што је за 515, односно 2,2...

2022-06-27 06:00:25

Железнички саобраћај од Мелитопоља до Крима креће 1. јула
Железнички саобраћај од Мелитопоља до Крима креће 1. јула

Између Мелитопоља и Крима од 1. јула ће бити пуштен пробни режим железничке комуникације, рекао је...

2022-06-21 21:12:58

РТ: Све што нас некако повезује са руском империјом треба избацити, каже заменик украјинског министра образовања
РТ: Све што нас некако повезује са руском империјом треба избацити, каже заменик украјинског министра образовања

Кијев је спреман да избаци руску литературу из образовних програма, јер је оцењена као "претешка" и...

2022-06-21 07:46:02

Подршка наталитету и очувању репродуктивног здравља
Подршка наталитету и очувању репродуктивног здравља

Компанија НИС расписује конкурс у оквиру програма „Заједници заједно 2022“

2022-06-17 12:51:09

РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања
РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања

Папа се пожалио на војне сукобе широм света и рекао да је руско-украјинска криза можда „испровоцирана“

2022-06-15 07:50:03

Дарко Младић: Здравствено стање генерала доста лоше и стално се погоршава
Дарко Младић: Здравствено стање генерала доста лоше и стално се погоршава

Здравствено стање генерала Ратка Младића је погоршано, саопштио је за ТАСС син генерала, Дарко Младић. „Нажалост, немам...

2022-06-14 20:12:54

Први руски пасоши издати у Запорошкој и Херсонској области
Први руски пасоши издати у Запорошкој и Херсонској области

Први становници Запорошке и Херсонске области добили су руске пасоше, саопштиле су локалне администрације за РИА...

2022-06-11 10:10:14

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк