Вучић: Квинта обмањује јавност

Објављено: 06.11.2022.год.
фото: © РИА Новости

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су се оставкама Срба у приштинским институцијама догодиле велике политичке, готово тектонске промене. Квинта обмањује јавност када каже да Приштина има право да одузима КМ таблице, каже Вучић и додаје да су му један амерички и један европски представник обећали да ће се \"постарати за Куртија\" да одлука Приштине буде одложена на годину дана, али да се то није догодило. Срби једва чекају да се врате у институције, али мора прво ЗСО и повлачење одлуке о таблицама, каже Вучић.


Александар Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, на питање да ли је перцепција јавности реална када се говори о томе да је ово најтежа ситуација у историји, рекао је да не може рећи да је лак тренутак, али није ни први ни последњи такав.

"Важно је да се ми понашамо одговорно и озбиљно. Сад човек не зна шта би све и на који начин објаснио, рекао људима шта се догодило. Реч је о великим политичким, готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", објаснио је Вучић у емисији "Хит твит", преноси РТС.

Указао је да су бесмислене приче како они то раде по наређењу Београда, односно његовом, и да такве приче само одговарају некима на Западу и у Приштини.

"Сви који то говоре, као и они код нас, никада нису хтели да реално сагледају проблеме са којима се Срби суочавају и шта желе, до тога шта су последице", нагласио је Вучић.

Како каже, целу ноћ је разговарао са Србима са КиМ. Истиче да је одлука о напуштању институција много тешка, али да им је рекао да их разуме и да ће бити уз њих шта год да одлуче.

"Увек сам мислио да је стрпљење, чекање, рад, рад и само рад и чување мира најважније, али сам им рекао 'Ја да се вадим на вас нећу, да говорим да сте ви криви за то, да сам ја био против и да вам подижем брану на Јарињу и Брњаку, као што је некада Милошевић то радио са Караџићем, Младићем и осталима, не пада ми на памет. Ја ћу, браћо, да будем са вама, ионако ће сви они мене да окриве", рекао је Вучић.

Нагласио је да је одлука о повлачењу била аутономна одлука нашег народа, да неће бити лако, али да су људи показали шта мисле.

"За нас је важно да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић и истакао да је данашњи митинг у Косовској Митровици прошао без инцидената, те да је било 10.000 људи, који су јасно показали шта мисле.

Каже и да је изненађен одлучношћу Срба и њиховом храброшћу, и да ће Ненад Ђурић добити одликовање, а Александар Филиповић орден.  

Прво повлачење одлуке и ЗСО, па повратак у институције 

Пренео је да су му Срби са КиМ у разговору рекли да им остаје само да се пакују у завежљаје на тракторе и на камионе и да дођу у Рашку, јер неће више да трпе.

"Учинићу све да сачувамо мир"

"Ми се уздамо у себе, а надам се да ће Американци и неки други који су на терену да воде рачуна о безбедности на северу, Кфор, Унмик, Еулекс, а не албанска полиција. Ми народ да оставимо без подршке Србије нећемо", истакао је Вучић.

Навео је да се не могу искључити сукоби, да ће учинити све да се сачува мир, али да Србија неће да пусти да јој убијају људе.

"Мислите да је људима у полицији било лако да скидају униформе, да је људима по судовима, тужилаштвима било лако да то ураде. Кажемо ми да ће држава Србија да их збрине, то је нама нових 50 до 60 милиона евра. Радићемо то, али није то лако. Али нико није хтео да остане и да не буде уз свој народ, људи то осећају на сваком кораку", рекао је Вучић.

За Аљбина Куртија каже да се служи поквареним триковима када позива Србе да се врате у институције и поручио му је да Срби једва чекају да се врате.

"Прво ЗСО и да повучеш одлуку о таблицама, да покажеш поштовање према људима и да се држиш слова онога што је потписано", рекао је Вучић.

Обећање да ће се "постарати за Куртија" 

Напоменуо је да је крајем јула могло да дође до великог и незапамћеног крвопролића на КиМ, јер су Албанци хтели да упадну на север, док Срби нису желели да се склоне, већ су хтели да се супротставе.

Све је било спремно за то, рекао је Вучић додајући да први пут износи те детаље међу којима и како је добио обећање да ће се "постарати за Куртија" да одлука Приштине буде одложена, али да се то није догодило.

Додаје да је раније пуно пута био спекптичан према повлачењу Срба из институција, када Приштина није хтела да испуни неку обавезу и малтретирала Србе, газила по Бриселском споразуму и тврдила да не постоји Резолуција СБ УН 1244.

"Срби су сваки пут желели да напусте институције, сваки пут сам их молио и они би ме сваки пут послушали јер знају да сам са њима заједно и издржао притиске и није било питање да ли ћу бити са њима или странцима, зато су ме поштовали. Бар 20 пута сам их спречавао у томе", каже Вучић.

Додао је да је тада када се заоштрила ситуација молио Кфор да уђе на север и разговара са Србима само да не уђу Албанци тамо, јер би им се Срби супротставили, а њихов циљ је и био да то ураде да не би после НАТО интернвенисао против Срба.

"Испунили су све наше захтеве и одложена је одлука за септембар. Молио сам Србе да помере барикаде до 11 ујутру, иако су били испуњени сви захтеви. Они су били сити већ свега и онда су после 11 сати рекли да ће урадити све јер ја то тражим и да не би никог другог послушали и склонили барикаде", рекао је Вучић.

Напомиње да није могао да дозволи да Срби са КиМ морају да улазе са визама и да је постигнут добар споразум о слободи кретања уз личне карте и постављање дисклејмера.

Каже да је хтео да избегне катастрофу и да су међународни представници дошли код њега са молбом.

"Долазе код мене један амерички и један европски представник и рекли су - то је важно да урадиш, а ми ћемо се постарати после тога да натерамо Куртија да одустане од таблица и одложе то на годину дана, а Срби да склоне барикаде", пренео је Вучић.

Додао је да није могао Србима са севера КиМ ништа да гарантује је су раније обећавали да ће Срби моћи да изађу на српске изборе, али да им то није било омогућено и да после обећање за таблице није било испоштовано.

Курти нема право да одузима таблице, Квинта обмањује јавност

Вучић је истакао да Приштина нема никакво право да Србима одузима таблице КМ и додао да представници Квинте обмањују јавност када кажу да Аљбин Курти на то има право, али да то треба да буде одложено десет месеци.

"Ни на какво право да се одузимају таблице Србима КМ они немају. Представници Квинте се позивају на погрешан члан или ако хоћете на тачан члан, али они не разумеју разлику између КС и РКС таблица. Једне су статусно неутралне... Него се праве блесави, сто пута сам им поновио то, него не смеју да кажу зато што је за њих Косово независна држава", рекао је Вучић.

Додао је да је Курти из Берлина сменио српског полицајца Ненада Ђурић и додао да је то било противправно. Наглашава да он нема никакво право да суспендује и смењује било кога, већ да је то право четворице градоначелника северно-косовских општина.

"Када су се три ствари десиле - потврда да неће да формирају Заједницу српских општина, када је поновљено да настављају са терором око таблица и смењен противправно Ненад Ђурић, Срби су рекли 'ми више овај зулум да трпимо нећемо", рекао је Вучић.

Очување мира ако САД пошаљу Кфор и Еулекс уместо полицајаца

Председник је рекао да очувању мира на северу КиМ може да допринесе ако Американци затраже од Кфора и Еулекса да обављају полицијске послове на северу КиМ и упозорио да може доћи до катастрофе ако дођу Албанци на север.
 
"Ситуација је сада следећа - ако Американци буду довољно паметни и фер, они ће рећи Кфору и Еулексу да обављају полицијске послове на северу. Мислим да то може да допринесе очувању мира, ма колико то трајало. А ако мисле да ће Албанци да дођу да уређују на северу, а на то немају право по Бриселском споразуму нити по вољи народа, плашим се да ће то водити у катастрофу", рекао је Вучић.

На питање који су сад међукораци пошто су Срби изашли из институција док се не формира ЗСО , Вучић је рекао: "Нема корака Б".

Напоменуо је да су се Американци у овој ситуацији понашали коректније него многи Европљани и да им није потребан сукоб, али да ће САД увек бити на страни "свог чељадета од 14 година".

Међутим, нагласио је да су САД у стању да кажу "када то чељаде помисли да може да удара комшију из чистог мира и прави проблеме" и признају да "није комшија у свему крив".

Неки то, оценио је, нису у стању и имају само једну жељу - да Србију натерају на потпуну капитулацију.

"Њима је у Хрватској то питање генијално решено. Тамо сад имате неких 100.000, 120.000 Срба", рекао је Вучић и истакао да данас у Хрватској 1,17 одсто говори српски језик.

Оценио је да неки то желе да се деси Србима у Црној Гори, у Републици Српској, БиХ и на другим местима.

Међутим, додао је да Србија мора да води рачуна и о другим деловима своје земље, о будућности своје деце у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

"Морамо да водимо рачуна да имају посла. Ти људи су нам, уз Кинезе, највећи инвеститори, отварају нам највећи број радних места. Зато је наша политика увек била таква, то је борба на дневном нивоу - чувај интересе грчевито, жестоко се бори за њих, али истовремено се бори за сваку фабрику, за све што може да донесе добробит", поручио је Вучић.

Суверенитет изгубили '99. - Бриселски споразум купио мир

Председник је подсетио на то шта се у прошлости дешавало по питању КиМ, јер је, како каже, важно да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци.

"Ми смо 1999. године фактички изгубили суверенитет на КиМ. Без права на војску, и само у локалним срединама на северу могли смо да имамо део полиције. Све друго, одавно је изгубљено", констатовао је Вучић.

Онда је, подсећа, уследио погром 2004. године, па проглашење независности 2008. године.

"Пре тога су нас и досовска власт и запад убеђивали - стандарди пре статуса. Ваљда су ти стандарди потврђени паљењем цркава, убиствима и прогоном 17. марта. А, за то су награђени независношћу", рекао је Вучић.

Затим је, каже, дошла пресуда МСП-а на погрешно питање и једнако лоше - наша одлука да замолимо да се разговори из УН преместе у ЕУ. То је, каже, у лице рекао и Мирославу Лајчаку и другим представницима ЕУ.

"Онда су уследили 2012-2013. године и најтежи преговори. После 1998. и 1999. године, то су били највеће претње и притисци. Али, излазимо некако на крај са Бриселским споразумом, за који знамо да није нешто што Срби желе да виде, али тиме купујете мир. Последњих 10 година имамо мир, најбржи раст економије у региону, последње две у целој Европи", указао је председник.

Морало је да дође до овог тренутка

Вучић је оценио да је до овакве ситуација на КиМ морало да дође, иако би, како каже, он тактички сачекао још који дан или месец, али да суштински није могло да се избегне, јер би било горе.

Наглашава да Срби на КиМ сада долазе у позицију у којој су у свом односу били Албанци деведесетих година, сада ће наши људи да бојкотују њихове институције, да користе наше болнице и школе, да немају никакав контакт са њима.

На то је, каже, годинама упозоравао људе у Европи.

"Они су мислили да није могуће да дође до тога јер је Србији много више стало до ЕУ, пошто су они доле много далеко. Па су мислили да имају чиме да уцењују и траже, а ове доле морају да помажу, како би њихово чељаде ојачало", објаснио је Вучић.

Коментарисао је и ставове представника опозиције да се око пререгистрације дижу тензије, истичући да је за некога опстанак нашег народа на КиМ ситница, али да за њега није, као и да је поређење питања КиМ са загађењем "ужасно и себично".

"Надам се да ће НАТО спречити Приштину да шаље јединице"

На питање који су могући сценарији за ситуацију на КиМ и да ли Приштина може да прогласи ванредно стање и можда пошаље јединице на север, Вучић је рекао:

"Може, али може и НАТО да их спречи у томе. Надам се да ће у НАТО бити довољно мудрости и зрелости да тако нешто спречи", истакао је Вучић.

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

Шолц наводи да „мора да учини све да се догађаји не претворе у рат између Русије и НАТО-а“

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да своју заклетву схвата озбиљно, те да мора да учини...

Председник Војног комитета НАТО-а: Спремни смо за директну конфронтацију са Русијом
Председник Војног комитета НАТО-а: Спремни смо за директну конфронтацију са Русијом

НАТО је спреман за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је у интервјуу за португалско издање РТП...

2023-01-29 09:46:55

„Аргентина и Латинска Америка неће и не размишљају о слању оружја ни у Украјину, ни у другу зону сукоба“
„Аргентина и Латинска Америка неће и не размишљају о слању оружја ни у Украјину, ни у другу зону сукоба“

Аргентина и земље Латинске Америке не размишљају о слању оружја Украјини, рекао је председник ове земље...

2023-01-29 09:40:20

РТ: Наш циљ је јасан, Русија не сме да успе да промени границе силом - Шолц
РТ: Наш циљ је јасан, Русија не сме да успе да промени границе силом - Шолц

Циљ који Немачка настоји да постигне помажући Украјини у њеном сукобу са Русијом је да спречи...

2023-01-28 19:22:36

Пјонгјанг: Ма колико очајне биле империјалистичке снаге, сво западно оружје испоручено Кијеву ће изгорети и постати гомила гвожђа
Пјонгјанг: Ма колико очајне биле империјалистичке снаге, сво западно оружје испоручено Кијеву ће изгорети и постати гомила гвожђа

Северна Кореја је осудила САД и друге западне силе што су украјинским снагама обезбедиле борбене тенкове,...

2023-01-28 18:59:36

Кијев: Преговарамо о испоруци ракета дугог домета за ударе на Крим
Кијев: Преговарамо о испоруци ракета дугог домета за ударе на Крим

Кијев, пошто се договорио о испоруци тенкова, преговара о трансферу ракета дужег домета и авиона за ударе на...

2023-01-28 17:37:37

Пушилин: Стварање „украјинског трибунала“ уобичајена пракса манипулације Запада када је потребно пребацити кривицу са болесне на здраву главу
Пушилин: Стварање „украјинског трибунала“ уобичајена пракса манипулације Запада када је потребно пребацити кривицу са болесне на здраву главу

Такозвани „украјински трибунал“, ако буде створен, постаће „прљаво цинична представа“, далеко од правих криваца за сукоб...

2023-01-28 10:45:31

Пјонгјанг: Увек ћемо бити у истом рову заједно са војском и народом Русије
Пјонгјанг: Увек ћемо бити у истом рову заједно са војском и народом Русије

Северна Кореја у потпуности подржава Русију у ситуацији у Украјини, изјавила је сестра Ким Џонг Уна,...

2023-01-28 10:11:39

Борељ: ЕУ поштује неутралну позицију Јужне Африке и право да води сопствену спољну политику, не тражимо да бира једну или другу страну
Борељ: ЕУ поштује неутралну позицију Јужне Африке и право да води сопствену спољну политику, не тражимо да бира једну или другу страну

Подсетимо, ЕУ је Србији дала ултиматум да уведе санкције Русији и да призна самопроглашено Косово, наводећи да је „прошло време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији“

2023-01-28 10:00:00

ЕУ формално продужила за шест месеци санкције Русији
ЕУ формално продужила за шест месеци санкције Русији

Савет ЕУ је формално продужио за шест месеци економске санкције Русији до 31. јула 2023. године, уведене због...

2023-01-28 08:53:51

РТ: Администрација веома задовољна што зна да је „Северни ток 2“ сада комад метала на дну мора - Нуландова
РТ: Администрација веома задовољна што зна да је „Северни ток 2“ сада комад метала на дну мора - Нуландова

Заменик америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изразила је радост због диверзије руског гасовода...

2023-01-27 17:08:49

Боцан-Харченко: Хил покушава да преваспита Србе, даје предност уценама, претњама и извртању руку
Боцан-Харченко: Хил покушава да преваспита Србе, даје предност уценама, претњама и извртању руку

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко оценио је, у коментару изјаве амбасадора САД Кристофера Хила да је Србија већ почела да плаћа превисоку цену за своју уздржаност према питању санкција Русији, да Запад, уместо равноправне сарадње, даје \"предност уценама, претњама и извртању руку, настоји да ограничи суверенитет земље\".

2023-01-27 13:50:13

Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију
Орбан: Нећемо дозволити санкције које додатно повећавају мађарску инфлацију

Мађарска неће дозволити ширење европских санкција на руску нуклеарну индустрију, изјавио је премијер Виктор Орбан. "Нећемо дозволити...

2023-01-27 10:56:23

Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију
Јапан увео забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова у Русију

Јапан уводи забрану извоза вакцина, медицинске опреме и лекова, као и неке друге робе у Русију,...

2023-01-27 10:05:45

РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“
РТ: Немачка планира да испоручи тенкове Украјини „можда крајем марта“

Украјинска војска ће бити појачана главним борбеним тенковима "Леопард 2" до "краја првог квартала" ове године,...

2023-01-26 15:06:47

Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта
Лондон планира да испоручи тенкове Кијеву крајем марта

Лондон планира да испоручи тенкове "Челенџер 2" Кијеву крајем марта, рекао је британски заменик министра одбране...

2023-01-26 15:04:07

РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета
РТ: Кијев тражи борбене авионе и ракете дугог домета

Кијев је позвао западне земље да испоруче борбене авионе и ракете дугог домета, позивајући на још...

2023-01-26 12:19:20

Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини
Немачки министар одбране: Нема ничег радосног у слању тенкова Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус је након одлуке немачке владе да пошаље тенкове у Украјину, рекао...

2023-01-26 12:10:30

Зеленски признао напредовање руских трупа
Зеленски признао напредовање руских трупа

Председник Украјине Влaдимир Зеленски признао је успехе руских трупа у Донбасу. „На истоку се крећу напред“, рекао...

2023-01-26 12:02:24

ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији
ЕУ: Прошло је време када је Србија могла да седи на више столица, посебно у домену санкција Русији

Известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Владимир Билчик оценио је да, ако Србија седи "у зачељу...

2023-01-26 09:20:46

САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији
САД: Не игноришемо упозорења Москве о недопустивости преласка црвених линија, али војна помоћ Украјини не прети Русији

САД не игноришу упозорења Москве о недопустивости преласка „црвених линија“, али војна помоћ пребачена Кијеву не...

2023-01-26 06:53:26

Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије
Швајцарска се придружила деветом пакету санкција ЕУ против Русије

Швајцарска од среде примењује девети пакет санкција ЕУ против Русије, наводи се у саопштењу Савезног савета...

2023-01-25 21:01:03

Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје
Србија се придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје

На сајту Савета ЕУ је објављено да се Србија придружила санкцијама ЕУ против Северне Кореје. Саопштење...

2023-01-25 20:44:17

Кијев: Потребне су нам стотине тенкова
Кијев: Потребне су нам стотине тенкова

Шеф канцеларије Владимира Зеленског, Андреј Јермак, након одлуке САД-а да испоруче тенкове "Абрамс" Украјини, рекао је...

2023-01-25 20:21:32

Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину
Словачка: Спремни смо да разговарамо о пребацивању авиона МиГ 29 у Украјину

Словачка планира да пребаци своје борбене авионе совјетске производње МиГ-29 у Украјину, изјавио је министар одбране...

2023-01-25 19:45:51

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк