Историјски тренутак руско-српских односа: Стевандић се обратио руској Думи

Објављено: 19.03.2024.год.
rtrs.tv

Обраћање др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине Републике Српске, депутатима Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације; Москва, 19. март 2024. године.


Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, обратио се данас посланицима руске Думе. Говор преносимо у целости:

Традиционални односи у изазову геополитичких промјена:
Да ли је нацизам поражен?


Уважени Вјачеславе Викторовичу, предсједниче Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације,
поштовани потпредсједници Државне Думе,
поштовани депутати,
ваше екселенције,
драги пријатељи,


Ми смо данас свједоци пропагирања једне велике неистине, а то је да су традиционалне вриједности ретроградне, у сукобу са будућношћу и научно технолошким напретком. Истина је сасвим другачија. Традиционалне вриједности нас чувају од дехуманизације и манипулације модерним технологијама.

Крајем прошлог вијека почела је интензивнија дехуманизација човјечанства, креирана од тзв. неолибералне, углавном западне елите. Наметање њихових вриједности свијет није учинило ни бољим ни праведнијим, јер се иза новопрокламованих слобода крила нова хегемонија. Она је сублимирала постулате колонијализма и идеологија које су поражене у Другом свјетском рату. Умјесто консензуса око заједничких вриједности свједоци смо покушаја наметања искључиво неолибералних западних вриједности. Наведене вриједности ограничавају и цензуришу самосталност и слободу, завађајући и потчињавајући народе и државе у сврху потпуне контроле ума и јавног живота. Стварни циљ је присвајање њихових ресурса и оспоравање права на одлучивање и самосталност. Тиме се неолибералне и самопроглашене елите постављају изнад Савјета безбједности и Генералне скупштине Уједињених нација, а у ту сврху, ни нови свјетски рат није одбачен као средство. Уосталом, рушење Лиге народа отворило је врата нацизму и довело до Другог свјетског рата.

Ми који долазимо из малих земаља, први смо осјетили батину увођења тог новог свјетског поретка. Истина је да су нам нудили да нас поштеде, па чак и награде, ако се окренемо против Русије. Русије која је одувијек била препрека стварању таквог нехуманог поретка, чији је циљ да одабрани господаре свјетском популацијом и ресурсима. Драги пријатељи, ви знате да нисмо пристали иако смо били у тешкој ситуацији. Ми не само да смо блиски народи него и дијелимо исте вриједности о слободи, о породици и праву сваког народа на властити избор и политику. Такве ставове имају и многи други народи на свим континентима, а сви заједно чинимо огромну свјетску већину. Нас Србе и данас упорно и сурово кажњавају због одбијања да се прикључимо антируској хистерији. У исто вријеме, због оваквог српског става, нашим сусједима који су се прикључили вољно или невољно антируској хистерији, нуде дијелове наше земље. Трпимо санкције, увреде, притиске и уцјене, и зато смо угрожени и на Косову и Метохији, и у Републици Српској. Уосталом, драги пријатељи, вама је најбоље познато с каквим невољама се суочавало, и још увијек се суочава, руско становништво у Украјини.

Говорећи о односима Руске Федерације и Републике Српске, али и о укупним српско-руским односима, прије свега морам да истакнем неке кључне чињенице. Да Руска Федерација није ставила вето на подмуклу, са Запада креирану, резолуцију у Савјету безбједности, којом је било предвиђено да се српски народ и Република Српска означе геноцидним, Република Српска би можда била већ уништена, јер би је било немогуће бранити са тим префиксом. Ја, унук антифашисте Јована и логораша Стевана одведеног у Маутхаузен, био бих од стране унука и поштовалаца нациста, оних који су Маутхаузен направили, означен као геноцидан. Нешто слично је покушао да уради и самозвани високи представник Кристијан Шмит, којем сте ви оспорили легитимитет. Хвала вам, браћо Руси.

Наше српско хвала је велико и искрено, и не представља никакву тактику или маркетинг. Такође, хвала вам што од нас као противуслугу нисте тражили да се окрећемо против Запада и Америке. Знам да имате разумијевање да смо дубоко у копну Европске уније, окружени НАТО државама, са сталним уцјенама у поступку приступања Европској унији. Тамо смо им сумњиви, јер не кријемо да смо ваши пријатељи, па не желе да се унутар Уније шири клуб земаља које мисле својом главом.

Посебно је важно искрено и отворено рећи да се концепт више или мање вриједних народа, који је узрок највећих злочина и страдања у оба свјетска рата, а нарочито у доба нацизма, данас подмукло ревитализује, маскиран неолибералним концептом свијета, етаблира као нови свјетски поредак. То је неоствариво без великог свјетског сукоба, али то не допире до свијести његових креатора. Неолиберални концепт је довео до подршке неких западних политичара и медија појединим формацијама украјинске војске које носе ознаке и промовишу идеологију нацизма. А то није ништа друго до ревитализација и рехабилитација нацизма, који је изгледа постао прихватљив уколико је усмјерен против Руса и Русије. Бити неутралан по питању нацизма јесте његово признање и прећутно одобравање. Заједно са вама, али и све бројнијим Европљанима, надамо се брзој катарзи. Мјера слободе се у Европи извитоперила забраном откривања истине и указивањем на неонацизам, а увођење цензуре на слободу мишљења оправдава се тзв. превенцијом ширења малигног руског утицаја. Не само појединцима већ и цијелим народима се забрањује властити став и намеће политика антируске хистерије, гдје аргументи нису битни јер циљ оправдава средство. Срби су, наравно, први на удару и као да у новом плану „Барбароса“ нас Србе желе што прије да покоре и ућуткају да не би смо били примјер слободе другим народима. Али, слобода је као вода и увијек ће наћи свој пут. Успјели смо да издржимо медијску сатанизацију, санкције и пријетње да уклоне нас који нећемо да се понизимо или предамо. Нас милион Срба у својој земљи, Републици Српској, издржало је и НАТО бомбардовање, а то су нам и у Дејтону морали признати и потписати чак и они који су нас бомбардовали.

На Западу у којем Република Српска живи сматрају да је готово немогуће имати властити став или политику без присиле и поткупљивања, па зато не разумију да је наша политика очувања добрих односа са Русијом наш избор, а не наговор или притисак Русије. Страшно је и што се наша неутралност у приступању војним блоковима, превасходно НАТО-у, тумачи као проруски став и проруска политика, иако се и о сукобу у Украјини нисмо формално опредјељивали, без обзира што је јасно каква је перцепција народа у Републици Српској. Постоје земље које су НАТО-у приступиле без референдума и мимо воље властитог народа а на сличан начин су признале и лажну државу Косово. Не треба искључити ни могућност да су донесене одлуке биле плод суптилне уцјене и да се елите одричу поштовања воље властитог народа. О туђима да не причамо.

Многе ствари су се промијениле у свијету, од моје посљедње посјете Москви прије годину дана када сам разговарао са уваженим предсједником Володином, предсједницом Матвијенко, потпредсједником Косачовим и многим другим уваженим званичницима Руске Федерације. За то вријеме, у многим земљама свијета, укључујући и западне, сазријева схватање да се у међународним односима морају десити значајне промјене. Рјешавање међународних спорова и сукоба између држава и народа мора се ослободити униполарног менторства. И на глобалном нивоу одлучивање и гаранције за регионални и свјетски мир, односно будућност човјечанства, требало би да буду успостављени на бази мултиполарног свијета. Ми, бројчано мали народи то желимо да дочекамо на сопственим ногама, а свјесни смо чињенице да то без Русије једноставно није могуће. Опасна је политика покушаја неолибералне елите да Русији, али и другим земљама, изаберу и одреде руководство и државну политику употребом хибридних и новокомпонованих вриједности. То је већ довело свијет на руб нуклеарне катастрофе. Поштовани представници руске државе, ваша трезвеност и одговорност за свјетски мир и будућност планете, поред родољубља за вашу земљу данас су предуслов опстанка човјечанства и међународне безбједности. Цијену, на жалост, чине многи изгубљени животи Руса и Украјинаца, који заједно чине велику словенску породицу народа, гдје се и ми Срби са осталим Словенима убрајамо.

Био сам у неколико европских парламената и закључио да многи мисле да ако Русија остане јака, свијет ће ући у равнотежу. Равнотежу је тешко успоставити без јасне и недвосмислене осуде појаве неонацизма.

На крају, наши међусобни односи које једни другима не морамо да објашњавамо, нису разлог да се због њих било коме другом правдамо. Наши братски односи су старији од индукованог сукоба у Украјини, као што су старији и од Хитлера и Наполеона. Издржали су све историјске изазове и остали чисти без потребе и намјере да угрожавају друге народе или државе. У данашњем свијету то је бисерна ријеткост коју са поносом заједно његујемо и чувамо. Слава нашем пријатељству!

Вођен вашим разумијевањем, у овом високом дому, који је међу најважнијима на свјетској позорници, изражавам вам поштовање и захвалност и позивам, све који хоће да чују, на мир и договор придружујући се тако и вашим позивима за мир и стабилност у свијету. На жалост, кључеви рата и мира нису у нашим односно вашим рукама. Да јесу, рат би давно био „закључан“, а мир би већ увелико владао.

Живјела Србија!
Живјела Република Српска!
Живјела Русија!
Живио мир!


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Захарова: Антисрпска резолуција о Сребреници је покушај прекрајања историје у корист Запада и опасност за Балкан

Данас је руско МИП објавило писмени Коментар свог званичног представника Марије Захарове у вези са усвајањем резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на „геноцид“ у Сребреници. Српско-руско братство преноси коментар у целини:

Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ
Патријарх Кирил ожалошћен и огорчен због забране уласка Патријарха Порфирија на КиМ

Патријарх московски и целе Русије Кирил прокоментарисао је забрану уласка патријарха српског Порфирија на Косово и Метохију изјавивши да је у питању „непријатељски чин“.

2024-05-19 14:38:01

Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом
Украјина користи све своје могућности да претвори Србију у платформу за преговоре са Русијом

Украјинска војска се суочава са значајним потешкоћама у обуздавању руске офанзиве, док Кијевски партнери покушавају да украјинској војсци обезбеде довољно оружја. Француска радиостаница Еurope 1 је саопштила да европски политичари појачали су притисак на украјинске власти да пристану на преговоре са Русијом. У исто време Владимир Зеленски настоји да пронађе нове платформе за мировни процес.

2024-05-17 17:50:58

Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ
Трампов зет ће изградити хотел на генералштабу који је бомбардовао НАТО – РТ

Инвестициона група на челу са Џаредом Кушнером склопила је посао за изградњу хотела у Београду вредног 500 милиона долара

2024-05-17 11:24:49

Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство
Захарова: Надамо се да је нова влада Србије спремна на јачање нашег стратешког партнерства – ми смо спремни! Опрезно са Кијевом! – Братство

Марија Захарова је на данашњем редовном брифингу била у прилици да одговори на чак три питања везана за Србију – једно о новој влади Србије и два о односима Београд-Кијев. Доносимо у целини сва три питања и одговора.

2024-05-15 22:35:42

Састанак првих дама или тајни преговори?
Састанак првих дама или тајни преговори?

Жена председника Украјине Олена Зеленска стигла је 12. маја у Београд. Посета је одржана у друштву супруге председника Србије Тамаре Вучић. Жене су пратили министри спољних послова Србије и Украјине Марко Ђурић и Дмитриј Кулеба, као и амбасадор Украјине у Београду Владимир Толкач.

2024-05-14 01:31:18

Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство
Доживите G-Drive #такомоћно картинг искуство

Чекамо те на другој трци картинг шампионата!

2024-05-11 01:28:00

ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе
ОЕБС: Заједничка изјава Русије, Србије и 8 земаља ЗНД поводом Дана Победе

Изјава делегација у ОЕБС-у Републике Азербејџан, Републике Белорусије, Републике Јерменије, Републике Казахстан, Киргиске Републике, Руске Федерације, Републике Србије, Републике Таџикистан, Туркменистана и Републике Узбекистан. Поводом 79. годишњице Победе над нацизмом у Другом светском рату

2024-05-10 13:14:27

9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство
9. мај и Бесмртни пук у Нишу - Братство

Дан велике победе над нацизмом обележен је свечано у Нишу полагањем венаца на споменик Совјетским војницима испред концентрационог логора Црвени Крст, уз звуке марша “Прощание Славянки» и извођење химни Руске Федерације и Србије.

2024-05-09 20:05:41

Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си
Кина подржава Србију у одбрани свог суверенитета по питању Косова – Си

Си Ђинпинг је боравио у државној посети Србији 7. и 8. маја

2024-05-08 20:15:53

Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије
Нека светлост нашег челичног пријатељства засија на путу сарадње Кине и Србије

Ауторски текст председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга за „Политику”

2024-05-07 16:38:34

Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима
Еколошко Потемкиново село: Каменолом у Рашчићима

Мештани села Рашчићи код Ивањице годинама безуспешно покушавају да реше проблем буке и загађења који су директна последица рада каменолома у власништву фирме „Путеви“ Ивањица.

2024-05-05 22:35:24

Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров
Циљ да се сломе Срби још траје – Лавров

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је у интервјуу за Алтернативну телевизију да је циљ да се Срби сломе још увијек траје.

2024-05-05 22:28:17

Преминуо пуковник Златан Црналић
Преминуо пуковник Златан Црналић

Пуковник Златан Црналић, један од преживјелих пилота који су оборени изнад Новог Травника у фебруару 1994. године, преминуо је данас у 61. години након краће и тешке болести

2024-05-05 12:32:10

Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји
Захарова: НАТО је одговоран за страдања у Југославији – и за Сребреницу, а дан сећања на све жртве геноцида већ постоји

На редовном брифингу одржаном 3. маја 2024. године, званични представник МСП Русије Марија Захарова одговорила је на питање о предлогу резолуције ГС УН о Сребреници. Доносимо цео текст питања и одговора.

2024-05-03 21:12:27

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану
Василиј Небензја: Русија и Србија су братске земље, чинићемо све за трајни мир на Балкану

Лобирање за резолуцију Генералне скупштине УН о „геноциду” у Сребреници је још један покушај Запада да изврши притисак и покори Србе из БиХ, а уз њих и све остале

2024-04-21 15:56:26

Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме
Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа).

2024-04-18 11:32:28

Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.
Изјаве Милошевића и Лукашенка после разговора у Београду 14. априла 1999.

Навршило се округло 25 година, од када је 14. априла 1999, у јеку НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, у пријатељску посету Београду дошао председник Белорусије Александар Лукашенко.

2024-04-16 20:48:09

Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац
Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да запали свећу и положи цвеће на споменик жртвама усташког логора Јасеновац. Рекли су ми да не могу у Јасеновац „тек тако” јер сам штићено лице, изјавио Милићевић и додаје да није приметио да је штићено лице док је био у Пакленици. Упутићемо најоштрији протест Хрватској, изјавио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

2024-04-14 22:44:38

Осма сезона програма „NIS CALLING“
Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

2024-04-12 16:39:45

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности
Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности

Изражавамо најдубље огорчење због недостојног поступања дела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану...

2024-04-01 21:42:50

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: