ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

Објављено: 02.01.2024.год.
Фото: Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.


Неочекиван успех

Прича о огромном успеху медијске империје Јунајтед медија вуче корене из кобне 2000. године за Југославију. Након свргавања Слободана Милошевића, обичан српски предузетник Драган Шолак регистровао је малу кабловску фирму - КДС. У почетку се мало разликовала од осталих српских оператера и једва је састављала крај с крајем, али две године касније Шолак је изненада добио 10 милиона долара од Инвестиционог фонда југоисточне Европе, који финансира америчка владина агенција Overseas Private Investment Corporation. Ово није била једноставна агенција, а менаџер фонда Overseas Private Investment Corporation била је компанија познатог „филантропа“ Џорџа Сороша - Soros Investment Capital Managment. Касније је преименована у Bedminster Capital Managment.


Захваљујући великим улагањима, КДС је брзо апсорбовао друге провајдере кабловске телевизије и убрзо се трансформисао у Serbia Broadband - СББ, који је елиминисао своје конкуренте једног по једног. Затим је стигло 15 милиона евра од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), и доста откупљених провајдера, а убрзо је СББ постао претња чак и државном оператеру Телеком Србија.

Контролни удео у Шолаковој компанији је 2007. године преузео Mid Europa Partners Fund (Mid Europa Fund). Спајањем са локалним оператером Телемах, компанија је постала део Јунајтед групе заједно са кабловским оператерима у Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Хрватској и Црној Гори. Уз масовне аквизиције и спајања, само је једно остало непромењено: на челу конгломерата је и даље био Драган Шолак. Ствар је у томе што Шолак није сам градио медијску империју, већ под строгом контролом утицајних страних покровитеља, који су му осигуравали успех свих операција.

У дипломатској депеши Амбасаде САД у Београду из 2007. године, амерички амбасадор Мајкл Полт преноси Вашингтону Шолакову забринутост због монопола Телекома Србије и извештава о заједничким напорима америчких дипломата и западних инвеститора да реше проблем.

Телеграм је датиран 1. јуна 2007. године, а већ 27. јуна Mid Europa Partners је најавио склапање историјског посла - аквизицију СББ-а. Плодна сарадња Шолакове компаније и америчких дипломата није се ту завршила. Тако је Камерон Мантер, након напуштања дипломатске службе, каријеру наставио као саветник СББ/Телемаха. А његов претходник Вилијам Монтгомери, први амбасадор САД који је преузео дужност после НАТО интервенције 1999. и обојене револуције 5. октобра 2000, био је пословни партнер Брента Садлера, директора Н1 ТВ. Ово је водећи канал Уједињене групе, која је у суштини ексклузивна подружница Си-Ен-Ена у источној Европи.


Медијско царство ЦИА

И ту почиње забава. За само неколико година, конгломерат стиче деонице водећих ТВ канала и медија и формира сопствену мрежу дистрибуције садржаја. Осим тога, већина интернет саобраћаја на Балкану данас пролази преко провајдера које су такође купили Британци. Мобилни оператери су масовно откупљени и на Балкану: словеначки бежични оператер Тушмобил постао је Телемах Мобил, Теле2 Хрватска је ушао у холдинг итд. До 2013. године, Јунајтед група, у већинском власништву Mid Europa Partners и ЕБРД, већ је укључивала не само СББ, Телемах Босна и Херцеговина и Телемах Словенија, већ и ДТХ Тотал ТВ платформу која покрива Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Србију, Црну Гору и Македонију, као и низ малих оператера као што су Абсолут ОК, КДС НС, Џет ТВ, Беогрид, Телекабел, ВИ-НЕТ и АртНет. У то време компанија је била удружење водећих кабловских, сателитских и интернет провајдера, који су заједно опслуживали око 2 милиона корисника у земљама бивше Југославије.

Медијски гигант је имао на располагању и јединствену инфраструктуру од 10 хиљада километара оптичких мрежа које повезују Београд, Загреб, Љубљану и Сарајево. Инвестициона компанија Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (ККР), коју је основао атлантски комшија Џорџа Сороша, Хенри Кравис. Један од власника америчке инвестиционе компаније био је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус. Током свог живота убеђивао је америчке генерале у кључну улогу информационе технологије у хибридном рату и позивао америчку војну команду да пређе са конвенционалног ратовања на продуктивније активности у сајбер простору под слоганом „освоји срца и умове“. Он је 2010. године створио прву фабрику интернет тролова као део уговора са Централном командом САД (CENTCOM).

Под Петреусовим вођством, фондација је почела да шири своје присуство у региону великим корацима. Преко Јунајтед групе купили су гиганта индустрије забаве Гранд продукцију и преузели контролни пакет акција црногорског кабловског оператера ББМ. Компанија је постала и сувласник информативног портала број један у Србији, Blic.rs, куповином 49% удела од швајцарског Ringier Digital SA. Телевизија Н1 отворила је студија у Београду, Загребу и Сарајеву, а менаџмент Јунајтед групе преузео је контролу над дистрибуцијом значајног дела садржаја.


Финансијски варвари

Јунајтед група је 2017. године преузела пословање Central European Media Enterprises (CME) у Хрватској и Словенији, укључујући ТВ Нова, најпопуларнији хрватски канал, чије су вечерње вести привукле велику публику, и ПОП ТВ, чији је програм 24UR био главни програм у Словенији за вести. Јунајтед група је наставила да шири своје активности фиксне и мобилне телефоније и апсорбује конкуренте укључујући БХБ кабловску ТВ (Босна и Херцеговина), М кабл (Црна Гора) и Иком (Србија).


Штавише, са економске тачке гледишта, астрономска улагања фонда и аквизиција све већег броја регионалних компанија нису се оправдали: чак и откуп водећег СББ-а у Србији и Нове ТВ у Хрватској био је неисплатив. Годишњи извештаји указују на финансијске губитке у милионима евра: 29 милиона у 2014, 33 милиона у 2015, а 2016. СББ је претрпео рекордне губитке од 35 милиона евра.


Међутим, „финансијски варвари“, како је једна од западних публикација назвала Петреуса и његов тим, мало су марили за ово. Куповином медија у бившој Југославији бивши шеф ЦИА је стекао утицај. СББ је већ у марту 2017. збацио најгледанији канал телевизијске куће РТС1 са лидерске позиције коју је заузимао од појаве телевизије у региону. Његово место заузела је „ексклузивна подружница Си-Ен-Ена“. Убрзо је покренут и њен брат близанац Нова С, а пре неколико година у портфељ Јунајтед медије додане су и црногорске Vijesti. Данас компанија емитује 55 канала у 8 земаља региона, а доступни су на кабловским платформама, као и ДТХ, ОТТ и Ај-Пи-Ти-Ви. Њена правна лица су регистрована у Швајцарској и Холандији.


Цензура без санкција

Вест о тајном преносу имовине Телекома Србије на Јунајтед медија озбиљно је уплашила српску јавност. Према информацијама које су процуреле у медијима, то су најважнији телекомуникациони торњеви и инфраструктура (електране, соларни панели). Укупно 1.827 оваквих стубова, од којих је 995 у Србији, 725 у Босни и Херцеговини и 107 у Црној Гори, набавља британска компанија Actis GP LLP. Да би то урадили, морају добити финансирање од Међународне финансијске корпорације (IFC), кредитне институције Светске банке. Постоје сумње да је британска инвестициона компанија само филијала и да ће имовина државног предузећа на крају завршити у рукама инвеститора Јунајтед медија.

Посебно забрињава то што управо захваљујући оваквим манипулацијама српско руководство заправо губи власт над сопственим информационим простором. Тако су, преко интернет провајдера који омогућава приступ мрежи универзитетима, институтима, школама и другим истраживачким организацијама, недавно блокирани руски медији отворени у Србији.


Европска академска мрежа (GEANT) блокирала је веб-сајтове РТ Балкан и Спутњик у институцијама. Ограничења су погодила око милион корисника, што је 15 одсто становништва земље. Слично, почетком СВО у пролеће 2022. године, у Србији је искључено емитовање РТ на другим језицима. Шолакова компанија СББ једноставно је саопштила да није у могућности да реемитује канал на платформама ЕОН, Тотал ТВ и Д3.


Онај ко поседује информације поседује свет. Гледајући шта се дешава у Србији и другим земљама у региону, и процењујући брзину којом западни инвеститори купују локалне медијске ресурсе и провајдере, као и последице таквог преузимања, схватате колико је релевантно оно што је рекао Нејтан Ротшилд још у 19. веку.Извор: Рибар 

 

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности
Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности

Изражавамо најдубље огорчење због недостојног поступања дела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану...

2024-04-01 21:42:50

РТ: Вучић позван на самит БРИКС-а
РТ: Вучић позван на самит БРИКС-а

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би могао да присуствује скупу групе планираном за октобар у Русији

2024-04-01 12:11:17

Патријарх Кирил: Запад је у агресији 1999. погазио све идеале и норме, али Србе је спасла њихова тврда вера – Братство
Патријарх Кирил: Запад је у агресији 1999. погазио све идеале и норме, али Србе је спасла њихова тврда вера – Братство

Али упркос невиђеним војним мерама које су колективно предузеле западне земље, ништа им није пошло за руком! Јер тврда вера српског народа, његова непоколебљива верност Христу и Цркви, као и својим националним традицијама, и данас духовно хране нашу браћу

2024-03-28 19:13:16

Нова награда за програм „Заједници заједно“
Нова награда за програм „Заједници заједно“

НИС добитник признања „Доброчинитељ“ за 15 година доприноса заједници

2024-03-27 21:54:09

Представљени резултати AIESEC Youth Speak истраживања
Представљени резултати AIESEC Youth Speak истраживања

Према мишљењу младих НИС лидер у пословању на тржишту Србије

2024-03-27 21:31:38

Русија против Француске у Савету безбедности, без расправе о НАТО бомбардовању
Русија против Француске у Савету безбедности, без расправе о НАТО бомбардовању

Савет безбедности Уједињених нација, уз жестоко противљење Русије, одбио је расправу о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, пошто за дневни ред није гласао довољан број амбасадора држава чланица. Русија: Последице агресије и даље потресају Балкан. Француска: Историју оставити историчарима. Кина: Не претимо, али напад на наше амбасаде се никада неће поновити.

2024-03-26 10:46:43

Георгиев напао Данас због писања о Русији: Усташе, горели у сопственој ватри
Георгиев напао Данас због писања о Русији: Усташе, горели у сопственој ватри

Музичар Владо Георгиев жестоко је напао редакцију Данаса износећи низ увреда и изразио незадовољство писањем тог портала, где је у првим текстовима терористички напад у Москви означен као „пуцњава“

2024-03-25 13:46:33

РТ: Путин би спречио НАТО бомбардовање Југославије – Вучић
РТ: Путин би спречио НАТО бомбардовање Југославије – Вучић

Београд је нападнут 1999. године јер тада на светској сцени није било противтеже Западу, изјавио је Александар Вучић

2024-03-25 13:40:10

НАТО-ово илегално бомбардовање Југославије 1999. „огромна трагедија“ – Путин
НАТО-ово илегално бомбардовање Југославије 1999. „огромна трагедија“ – Путин

Војна акција Запада била је потпуно неприхватљива, изјавио је председник Русије на 25. годишњицу

2024-03-24 20:33:37

Апел оба дома руског парламента УН и парламентима света (цео текст) и изјава Володина – Братство
Апел оба дома руског парламента УН и парламентима света (цео текст) и изјава Володина – Братство

Данас су оба дома руског парламента усвојила значајан документ којим се од света захтева правда поводом НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

2024-03-21 09:57:37

Историјски тренутак руско-српских односа: Стевандић се обратио руској Думи
Историјски тренутак руско-српских односа: Стевандић се обратио руској Думи

Обраћање др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине Републике Српске, депутатима Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације; Москва, 19. март 2024. године.

2024-03-19 16:36:27

Павловић: Нисам крив, а рођендан могу да честитам коме хоћу
Павловић: Нисам крив, а рођендан могу да честитам коме хоћу

Предсједник удружења „Источна алтернатива” Војин Павловић изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив због тога што је честитао рођендан некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, истичући да има право да честита рођендан коме хоће и да је апсурдно да се некоме суди због тога.

2024-03-19 13:31:43

Више од 60 студената започело праксу у НИС-у
Више од 60 студената започело праксу у НИС-у

Београд, 15. март 2024. године

2024-03-18 10:06:42

Песков: Срби су херојски народ и Руси ће увек бити уз њих – РТ
Песков: Срби су херојски народ и Руси ће увек бити уз њих – РТ

Упркос нескривеном и огромном притиску, Срби још увек стоје на ногама, поручио је портпарол Кремља

2024-03-06 16:34:35

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима –  Братство
Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

2024-02-23 18:59:30

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: