Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

Објављено: 13.12.2023.год.
Фото: МИП РФ

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

 
Поводом 28. годишњице потписивања Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у Босни и Херцеговини

Пре 28 година, 14. децембра 1995. године, у Паризу је потписан Општи оквирни споразум о миру у Босни и Херцеговини – познат и као Дејтонски споразум, пошто су текст претходно парафирали стране у Дејтону, Охајо, САД. Руска Федерација је била једна од држава сведока тог историјског догађаја.

Тиме је окончан крвави етнички сукоб који је потресао Балкан од 1992. до 1995. године. Нова Босна и Херцеговина, њени ентитети – Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине, њени народи – Срби, Бошњаци и Хрвати, који су добили државотворни статус, заједно са осталим грађанима земље могли су да започну изградњу мирног живота и успостављању међусобног разумевања.

Мировним споразумом су дијалог равноправних народа државе, компромис и консензус постали комплексна основа постконфликтне структуре.

За скоро три деценије од потписивања мировног споразума, Босна и Херцеговина је прешла дуг пут. Истовремено, видимо да је још увек тешко говорити о истинском међунационалном помирењу, о којем су сви сањали у време закључивања Дејтонског споразума. И то није изненађујуће на фону координисаних покушаја спољних и унутрашњих „играча“ да торпедују његове темеље.

Као држава сведок потписивања споразума, не можемо да затварамо очи на то како се, уз подршку и „помоћ“ западне заједнице, улажу напори да се наруше постулати равноправности три народа и два ентитета, уништава се вишенационални карактер земље и спроводи унитаризација Босне и Херцеговине на бази неолибералних концепата – супротно дејтонским принципима.

Очигледно је да је алгоритам поделе власти предвиђен споразумом престао да одговара онима који настоје да насилно увуку Босну и Херцеговину у евроатлантске мреже.

Трансформација Апарата Високог представника од механизма пажљивог спољњег подстицања босанско-херцеговачке самосталности у инструмент гушења било каквих манифестација суверених права народа у земљи не може се назвати другачије него директно насиље над мировним споразумом. Невероватно је да је у 21. веку у Европи, напорима Брисела, Вашингтона и Лондона, створен систем колонијалне управе у независној Босни и Херцеговини, на чије је чело, волунтаристичком одлуком тих истих метропола, постављена марионета лутка која глуми да је господар судбине свих.

Али то је тако. Принципи мировног споразума су одбачени и дрско погажени. И то се тенденциозно тумачи у корист спољне агенде која нема везе са интересима и тежњама народа Босне и Херцеговине.

Више пута смо упозоравали на опасност од таквог односа према Дејтону, који је бременит рушењем фино подешене равнотеже. Последице могу бити катастрофалне.

На годишњицу потписивања Мировног споразума још једном позивамо на одговоран приступ у циљу одржавања стабилности и безбедности на Балкану у строгом складу са нормама и принципима међународног права.

Са своје стране, настављамо линијом њихове безусловне одбране и поштовања и спремни смо на конструктивну и равноправну интеракцију у том погледу са свим партнерима.

Питање: У Србији ће се 17. децембра одржати ванредни парламентарни избори. Србија остаје фокусирана на придруживање ЕУ, али такође има за циљ сарадњу са Русијом и Кином. Какве су перспективе такве вишевекторске сарадње?

Одговор: Хајде да погледамо чињенице. Они указују да се руско-српска сарадња стабилно развија, упркос све већим потешкоћама на међународној сцени, које стварају Американци и ЕУ, посебно за Србију и њено руководство. Све то је бескористан покушај да се наметне неограничена доминација Запада, и на Балкан, као и да се тај став наметне Београду.

У Вашингтону не желе да схвате да се ситуација радикално мења и да свет постаје другачији. Она се мења и глобално (говорим о мултиполарности) и у „зони“ антируског хибридног рата који је покренуо Запад. Они треба реалистично да томе приступе и да, у складу са тим, Београду не намећу „рецепте” који сигурно неће функционисати.

Што се тиче развоја сарадње ван спољног периметра ЕУ, свака истински суверена држава има природну жељу да има разгранате спољне везе. То је аксиома међународних односа. Међутим, западњаци (посебно сада) су ти који убијају вишевекторску спољну политику у низу земаља. Они намећу вештачку дилему по принципу „ко није са нама, он је против нас“ или избор по принципу „или-или“. Не „и-и“, већ „или-или“ са одговарајућим фаталним претњама. Прибегавају најбруталнијим методама притиска на чланове међународне заједнице.

У условима наступајуће мултиполарности не би требало да буде места за такве методе и праксу. Тада ће моћи да се говори о изградњи нормалне и равноправне сарадње уз међусобно поштовање између држава које се налазе у различитим географским и друштвено-политичким координатама.

Видимо како руководство Србије покушава да се одупре спољним покушајима да се наруши њена интеракција са низом страних држава, међу којима и са Русијом, а видимо и одлучност у одбрани својих националних интереса. Таква позиција Србије може заиста бити пример одговорне и уравнотежене политике.


Извор: srbratstvo.ru (Ф)


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Осма сезона програма „NIS CALLING“

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС
Успостављена сарадња између Универзитета одбране и компаније НИС

Универзитет одбране у Београду и компанија НИС потписали су Меморандум о сарадњи у области образовања, истраживања и трансфера знања. Циљ ове сарадње је успостављање партнерских односа који могу значајно да допринесу повезивању научног, образовног и стручног рада Универзитета са пословним активностима НИС-а.

2024-04-11 21:32:48

Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство
Руски добровољци међу Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату – Братство

Феномен руског добровољачког покрета на територији бивше СФРЈ с почетка деведесетих прошлог века, органски се сјединио са славном традицијом руске војске. Руске патриоте не само да су притекле у помоћ братском народу у тешким временима, већ су бранили и част своје земље и свог народа, показујући целом свету да Руси не напуштају своје у рату, без обзира што су Срби од стране Запада проглашени за „лоше момке“, и што им је званични Кремљ ускратио подршку. Као што рекосмо, Срби су били сами у том рату, без савезника, док су Хрвати, а потом и Муслимани, уживали апсолутну подршку Запада. Распадом СССР, Русија је пролазила кроз можда и најтежи период у својој модерној историји, али ни то није успело да спречи да у помоћ Србима притрче руски добровољци.

2024-04-06 14:51:39

Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности
Протестно писмо поводом неоусташких идеја у српској академској јавности

Изражавамо најдубље огорчење због недостојног поступања дела академске јавности који је протеклих дана стао у одбрану...

2024-04-01 21:42:50

РТ: Вучић позван на самит БРИКС-а
РТ: Вучић позван на самит БРИКС-а

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би могао да присуствује скупу групе планираном за октобар у Русији

2024-04-01 12:11:17

Патријарх Кирил: Запад је у агресији 1999. погазио све идеале и норме, али Србе је спасла њихова тврда вера – Братство
Патријарх Кирил: Запад је у агресији 1999. погазио све идеале и норме, али Србе је спасла њихова тврда вера – Братство

Али упркос невиђеним војним мерама које су колективно предузеле западне земље, ништа им није пошло за руком! Јер тврда вера српског народа, његова непоколебљива верност Христу и Цркви, као и својим националним традицијама, и данас духовно хране нашу браћу

2024-03-28 19:13:16

Нова награда за програм „Заједници заједно“
Нова награда за програм „Заједници заједно“

НИС добитник признања „Доброчинитељ“ за 15 година доприноса заједници

2024-03-27 21:54:09

Представљени резултати AIESEC Youth Speak истраживања
Представљени резултати AIESEC Youth Speak истраживања

Према мишљењу младих НИС лидер у пословању на тржишту Србије

2024-03-27 21:31:38

Русија против Француске у Савету безбедности, без расправе о НАТО бомбардовању
Русија против Француске у Савету безбедности, без расправе о НАТО бомбардовању

Савет безбедности Уједињених нација, уз жестоко противљење Русије, одбио је расправу о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, пошто за дневни ред није гласао довољан број амбасадора држава чланица. Русија: Последице агресије и даље потресају Балкан. Француска: Историју оставити историчарима. Кина: Не претимо, али напад на наше амбасаде се никада неће поновити.

2024-03-26 10:46:43

Георгиев напао Данас због писања о Русији: Усташе, горели у сопственој ватри
Георгиев напао Данас због писања о Русији: Усташе, горели у сопственој ватри

Музичар Владо Георгиев жестоко је напао редакцију Данаса износећи низ увреда и изразио незадовољство писањем тог портала, где је у првим текстовима терористички напад у Москви означен као „пуцњава“

2024-03-25 13:46:33

РТ: Путин би спречио НАТО бомбардовање Југославије – Вучић
РТ: Путин би спречио НАТО бомбардовање Југославије – Вучић

Београд је нападнут 1999. године јер тада на светској сцени није било противтеже Западу, изјавио је Александар Вучић

2024-03-25 13:40:10

НАТО-ово илегално бомбардовање Југославије 1999. „огромна трагедија“ – Путин
НАТО-ово илегално бомбардовање Југославије 1999. „огромна трагедија“ – Путин

Војна акција Запада била је потпуно неприхватљива, изјавио је председник Русије на 25. годишњицу

2024-03-24 20:33:37

Апел оба дома руског парламента УН и парламентима света (цео текст) и изјава Володина – Братство
Апел оба дома руског парламента УН и парламентима света (цео текст) и изјава Володина – Братство

Данас су оба дома руског парламента усвојила значајан документ којим се од света захтева правда поводом НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

2024-03-21 09:57:37

Историјски тренутак руско-српских односа: Стевандић се обратио руској Думи
Историјски тренутак руско-српских односа: Стевандић се обратио руској Думи

Обраћање др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине Републике Српске, депутатима Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације; Москва, 19. март 2024. године.

2024-03-19 16:36:27

Павловић: Нисам крив, а рођендан могу да честитам коме хоћу
Павловић: Нисам крив, а рођендан могу да честитам коме хоћу

Предсједник удружења „Источна алтернатива” Војин Павловић изјаснио се данас пред Судом БиХ да није крив због тога што је честитао рођендан некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, истичући да има право да честита рођендан коме хоће и да је апсурдно да се некоме суди због тога.

2024-03-19 13:31:43

Више од 60 студената започело праксу у НИС-у
Више од 60 студената започело праксу у НИС-у

Београд, 15. март 2024. године

2024-03-18 10:06:42

Песков: Срби су херојски народ и Руси ће увек бити уз њих – РТ
Песков: Срби су херојски народ и Руси ће увек бити уз њих – РТ

Упркос нескривеном и огромном притиску, Срби још увек стоје на ногама, поручио је портпарол Кремља

2024-03-06 16:34:35

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима –  Братство
Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

2024-02-23 18:59:30

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: