Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

Објављено: 12.09.2023.год.
Фото: НИС

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.


На панелу одржаном у Краљевском двору, такође су учествовали Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије и Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

У уводном делу скупа говорио је Слободан Крстовић, директор Одељења за одрживи развој НАЛЕД-а, који је навео да је изузетно важно размишљати о томе шта остављамо у наслеђе будућим генерацијама и да је за изградњу дугорочно одрживе заједнице потребна синергија бројних друштвених чинилаца.

Посебан фокус дискусије био је на потреби развоја људских и очувања природних ресурса, као и на унапређењу квалитета живота наших суграђана. Дискутовано је и о начинима како да нашу заједницу учинимо инклузивнијом, безбеднијом и омогућимо јој дугорочан одрживи развој у изазовним временима.

Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, истакла је да је држава подржала грађане субвенцијама које омогућавају не само уштеде већ и мању потрошњу енергије унапређењем енергетске ефикасности у домаћинствима.

„То је дало резултат, на претходним јавним позивима је око 20.000 домаћинстава имало прилику да спроведе неку од мера енергетске ефикасности. На актуелном јавном позиву учествује 131 локална самоуправа у којој ће домаћинства санирати своје објекте, а укупно око 50.000 домаћинстава у наредних неколико година. За овај програм обезбедили смо 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком“, рекла је она.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, казао је да су људи најважнији део сваке заједнице и да зато компанија НИС предано ради на професионалном развоју запослених, али и доприноси унапређењу квалитета образовања у Србији.

„Само у 2022. години организовали смо више од 3.400 обука за више од 4.400 запослених. Поред тога, пружамо шансу младим људима да прве каријерне кораке учине у нашој компанији и већ годинама смо један од најпожељнијих послодаваца у Србији. Такође, континуирано подржавамо образовне и научне установе у Србији. Путем програма „Заједници заједно“ ове године уложићемо 144,5 милиона динара у унапређење наставног процеса и инфраструктуре основних и средњих школа, као и научно-истраживачких организација и научно-технолошких паркова широм земље“, рекао је Тјурдењев.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, говорио је о значају едукације у локалној заједници и истакао да Град Чачак на сваких седам година доноси Стратегију Одрживог развоја која подразумева и много едукативних елемената, од предшколског узраста до основних и средњих школа.

„Едукација се реализује и кроз сарадњу са друштвено одговорним компанијама као што су НИС и компанија „Новости“, као и кроз континуирану сарадњу са Владом Србије. Кроз различите заједничке пројекте доприносимо томе да се деца већ од малена едукују о томе колико је важна посвећеност заштити животне средине. Заједно са Владом Србије и ресорним Министарством интензивно смо радили на мерењу загађења у најгушће насељеним деловима града. Угаљ и мазут смо заменили са енергетски прихватљивијим горивима, у нашем случају гасом, а у блиској будућности ће комплетна територија Града имати могућност укључења на гасне инсталације“, рекао је Тодоровић и истакао да НИС и Град Чачак већ 15 година заједно раде на различитим пројектима чији је  циљ бољи и квалитетнији живот грађана Чачка и околине.

На панелу је разговарано и о значају енергетске транзиције за остваривање Циљева одрживог развоја.

Дубравка Ђедовић Хандановић је навела да улагања у енергетику морају да буду приоритет у наредних 20 година.

„Имамо три циља, први је енергетска независност, затим да обезбедимо најнижу цену за грађане и привреду и трећи да имамо сигурност снабдевања и рада нашег енергетског система. Енергетика је ресор који тражи дугорочна планирања и потребно је доста времена како би се видео резултат. Усвојили смо план инвестиција у енергетску инфраструктуру у наредних 10 година који предвиђа инвестиције од 15 милијарди евра, најпре у обновљиве изворе енергије, дистрибутивну и преносну мрежу, реверзибилне хидроелектране“, рекла је министарка.

Кирил Тјурдењев је казао да за компанију НИС енергетска транзиција није новина, већ пут којим се креће већ годинама.

На том путу од великог значаја је наша зелена агенда – у еколошке пројекте и бизнис пројекте који индиректно позитивно утичу на заштиту животне средине од 2009. године уложили смо више од 900 милиона евра.    Унапређење заштите животне средине је међу нашим основним приоритетима и пројекте реализујемо са намером да они не доприносе само нашим пословним резултатима, већ и бољој еколошкој слици целе Србије“, закључио је Тјурдењев.

Милун Тодоровић рекао је да је за грађане од великог значаја стабилност.

„Поред здравог и квалитетног ваздуха, добре, здраве и укусне хране, квалитетне воде, људи желе стабилност у свим овим елементима – здравом ваздуху, електричном напајању, водоснабдевању. Чињеница је да је све већа потрошња у Чачку због индустријског раста. Како би грађани имали бољи квалитет живота потребно је да оснажимо привреду и ојачамо инфраструктуру на чему интензивно радимо са Владом и ресорним министарствима. Моја лична препорука је да локална самоуправа мора увек да буде уз своју државу, министарства и руководство како би грађани имали што више бенефита“, закључио је Тодоровић.

Компанија НИС је један пионира у области извештавања о одрживом развоју и у јуну је на корпоративном сајту објавила Извештај о одрживом развоју за 2022. годину, што је 13. узастопни верификовани извештај. У овом документу се наводи да компанија својим пословањем пружа снажан допринос основним принципима одрживог развоја: економском напретку, развоју људских ресурса, заштити животне средине и подршци заједници. У области одрживог развоја компанија НИС се руководи глобалним циљевима Уједињених нација и у Извештају препознаје 12 од 17 ових циљева чијем остварењу доприноси својим активностима.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Поводом Дана браниоца Отаџбине у Београду одата пошта палим херојима – Братство

Поводом обележавања руског државног празника, Дана браниоца Отаџбине, у Београду је одржана традиционална церемонија полагања венаца и одавања почасти руским борцима који су положили своје животе у борби за слободу.

Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје
Боцан-Харченко: Победа Русије показаће ко је на правој страни историје

Између две земље најважније је „разумевање душа и срца“, нагласио је амбасадор

2024-02-21 00:25:23

Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске
Конкурс за пилоте Војске Србије отворен и за младиће и девојке из Републике Српске

На конкурс се могу пријавити кандидати који ће до краја 2024. године навршити до 27 година, и имају диплому основних академских студија цивилних факултета

2024-02-20 23:55:26

Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство
Маслеников за “Известија” о односима Црне Горе и Русије — Братство

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је на посљедњем форуму у Давосу да праћење политике санкција Европске Уније није донијело држави никакву корист. Можемо ли очекивати да Црна Гора може укинути санкције Руској Федерацији или макар престане да подржава нове пакете?

2024-02-19 11:08:42

Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи
Уредник портала Восток малтретиран од стране граничног полицајца на Сремској Рачи

Редакција Востока ће овај случај пратити, те обавештавати јавност о овом инциденту

2024-02-19 00:12:40

Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН
Боцан-Харченко: Учињен је први корак ка враћању питања КиМ у СБ УН

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, заједно са свим дипломатама Амбасаде Руске Федерације у Београду, данас је на Новом гробљу у Београду, положио венац на гроб Николаја Хартвига, руског изасланика у српској престоници пред почетак Првог светског рата. Повод за церемонију је 10. фебруар, Дан дипломате Русије, а традиционално се обележава сваке године откако је председничким указом 2003. године установљен као професионални празник.

2024-02-09 19:49:47

Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство
Захарова: Русија подржава Србију у борби за истину о агресији 1999. и Рачку. Опасна угроженост Срба на КиМ – Братство

На редовном брифингу 26. јануара 2024. Марија Захарова је имала два унапред припремљена излагања о нама, која се односе на годишњицу Рачка и данашњу репресију против Срба на КиМ

2024-01-27 12:16:41

НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години
НИС уложио 15 милиона евра у развој мреже бензинских станица у 2023. години

Компанија НИС наставила је да улаже у развој и модернизацију малопродајне мреже пуштањем у рад четири нове и шест модернизованих бензинских станица у Србији током 2023. године. Нa тај начин НИС је потврдио статус лидера на домаћем тржишту нафтних деривата, а укупан обим улагања у протеклој години износио је 15 милиона евра.

2024-01-22 15:48:04

САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ
САД тврде да је лет Ф-16 имао за циљ да „упозори“ Србе - РТ

Прелет борбеног авиона требало је да покаже посвећеност Вашингтона Босни и Херцеговини

2024-01-08 21:16:44

ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар
ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије? - Рибар

У Србији избија скандал због процурелих докумената према којима државни Телеком Србија тајно продаје своју стратешку имовину медијској компанији Јунајтед медија. Конгломерат, који су створили стручњаци ЦИА-е уз финансијску помоћ британских инвеститора, буквално је за само деценију стекао главне регионалне медије и откупио велики део провајдера на Балкану. Захваљујући оваквим манипулацијама, иако Србија није чланица Европске уније и није увела антируске санкције, руски медији већ подлежу цензури.

2024-01-02 23:46:45

Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова
Србија се носи са покушајима Запада да изазове кризу – Захарова

Марија Захарова је истакла да Срби знају своју историју и да је „никада, за разлику од Украјине, нису напустили“

2023-12-29 16:56:52

МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани
МИ: СНС потези одрицања од КиМ и протести проевропске опозиције су синхронизовани

Покрет „Ми - Глас из народа“ указује да режим Српске напредне странке и прозападна опозиција синхронизију своје активности и акције како би прикрили издајничке потезе према Косову и Метохији. Они такође наводе да СНС и СПС од 2012. године воде политику одрицања од Косова и Метохије.

2023-12-27 08:19:00

Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду
Денис Пушлин, руководилац Доњецке Народне Републике прокоментарисао је недавне догађаје у Београду

Скоро четврт века касније, поново видимо како САД и Европа не прихватају резултате избора на којима је српска опозиција несрећно подбацила. Због тога су почели да доводе масе на протесте на трг у центру Београда.

2023-12-26 23:22:01

Запад поставља Србији ултиматум да изабере \'било шта осим Русије\' – Захарова
Запад поставља Србији ултиматум да изабере 'било шта осим Русије' – Захарова

Према речима Марије Захарове, раније је Украјина била увучена у исти модел „ми-или-они” и сва упозорења су игнорисана

2023-12-26 14:08:18

Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео
Несторовић: Одлука о коалицијама непромењена, Мајдан се спрема али није почео

Наш став о коалицијама на нивоу Београда остаје непромењен – не улазимо ни са ким у коалиције, а немири у престоници нису били покушај Мајдана, већ само „штих проба“ тврди за „Спутњик“, др Бранимир Несторовић који је тако демантовао да је објавио на Твитеру да је почео Мајдан јер он и нема налог на тој друштвеној мрежи.

2023-12-25 23:48:47

Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва
Запад иза покушаја „обојене револуције“ у Србији – Москва

Употреба техника примењених током пуча на Мајдану у Украјини била је „очигледна“, тврди портпаролка Министарства спољних послова

2023-12-25 15:05:44

Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску
Симоњан: Од следеће године телевизија РТ на српском стиже и у Републику Српску

После јучерашњег реаговања Путина, главна уредница РТ и медијске групе „Русија севодња“ Маргарита Симоњан открива да ће се телевизија РТ од следеће године на српском језику емитовати и у Републици Српској, и целој БиХ

2023-12-15 11:55:36

Нема будуће владе без Националног окупљања
Нема будуће владе без Националног окупљања

„Србијо, ми смо трубе твоје победе“, поручила је на завршној конвенцији прва на листи Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски

2023-12-14 15:05:28

Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике
Захарова: Запад колонијалном управом руши Дејтон, а Србија даје пример одговорне и уравнотежене политике

На брифингу званичног представника Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, одржаном у Москви, 12.12.2023, међу унапред одређеним темама, односно званичним ставовима руске дипломатије, изнет је коментар поводом годишњице потписивања Дејтонског споразума. У делу намењеном за одговоре на новинарска питања, Захарова је на молбу РТ Балкан дала коментар развоја српско-руских односа у контексту предстојећих избора у Србији. Овде доносимо комплетан превод изнетог на обе теме, на основу званичног стенограма.

2023-12-13 14:30:37

Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“
Компанија НИС подржала акцију „Садимо сада за будућност Новог Сада“

Настојећи да пружи допринос обнови Лиманског парка након летошњих олуја, , компанија НИС подржала је реализацију акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“.

2023-12-12 19:21:49

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом
Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

2023-12-02 23:06:21

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: