Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?

Објављено: 10.02.2024.год.
Всеволод Тарасевич

Црвена армија је више од две године покушавала да потисне непријатеља даље од града. То је постало могуће тек након победе у Курској бици и дефинитивне промене тока рата.

 

Немачка војска је 8. септембра 1941. године затворила обруч око Лењинграда са стране копна. Град под опсадом са остатком слободне територије повезивао је само водени пут преко језера Ладога – „Пут живота“, који, међутим, није био у стању да прехрани огромни мегалополис.


Пут живота; Рафаил Мазелев/ТАСС

Током зиме је у Лењинграду завладала страшна глад. „Све је било поједено: и кожни каишеви, ђонови, у граду није преостала ниједна мачка ни пас, да не спомињем голубове и вране“ – присећао се становник града Јевгениј Аљошин. „Није било струје, по воду су гладни, испијени људи ишли на Неву, успут падајући и умирући. Лешеви се више нису склањали, просто би их покрио снег. У становима су умирале читаве породице.“


Од првих дана опсаде Црвена армија је покушавала да изврши пробој. Међутим, велике офанзивне операције 1941. и 1942. године претрпеле су неуспех. Није било ни довољно људства, ни ресурса, ни борбеног искуства.


„Напредовали смо 3-4. септембра од Црне речице према Келколову без артиљеријске подршке“, присећао се учесник Сињавинске операције 1942. године заменик команданта 939. пука П. А. Чипишев. „Муниција коју смо добили за топове дивизије није одговарала нашим топовима 76 милиметара. Гранате нисмо имали. Минобацачи са немачких бункера били су незаустављиви и пешадија је трпела огромне губитке.“


Григорий Чертов/Sputnik

Још један покушај предузет је после грандиозног успеха Црвене армије код Стаљинграда. Овога пута совјетска војска је постигла делимичан успех. Током операције „Искра“ у јануару 1943. године пробила је узак коридор који је Лењинград повезао са слободном територијом.


Међутим, ширење офанзиве није успело и непријатељ није потиснут. И даље је држао положаје у близини града и редовно га гађао из артиљеријског оруђа.


После совјетског тријумфа у Курској бици команда Црвене армије је одлучила да је дошло време да се опсада сасвим оконча. На јесен 1943. године почеле су припреме за велику офанзиву ка северозападу земље.


Почело је масовно пребацивање војне технике у рејон Лењинграда и на Оранијенбаумски мостобран. Био је то део обале Финског залива западно од града који је држала совјетска војска и који је био у обручу Вермахта.


Григорий Чертов/Sputnik

Овакву концентрацију снага било је немогуће сакрити од непријатеља. Припадник ПВО Иван Шалов се присећао да су се у рејону Пулкова Немци извесно време пре напада обратили совјетским снагама преко звучника: „Руси, зашто тако много оружја? И тако ћемо отићи...“


Заправо, командант групе армија „Север“ генерал-фелдмаршал Георг фон Кихлер није размишљао о повлачењу. Његова формација од 740 хиљада војника припремала је снажну одбрану са више прстенова до дубине од 260 километара са пољским утврђењима од армираног бетона, гомилом бункера, системом жичаних ограда и минских поља.


„Јединице ове групе нису имале велико искуство у борби“, записао је маршал Совјетског Савеза Кирил Мерецков“. „Посебно им је недостајало искуство у офанзиви и одбрани у шумско-мочварним теренима. Али ми више нисмо заостајали за непријатељем по квалитету војске, имали смо бројчану надмоћ у личном саставу од 1,5 пута, у оружју и минобацачима били смо двоструко јачи, у авионима четвороструко, у танковима 3,5 пута.“


Лењинградско-новгородска стратешка офанзивна операција совјетских снага почела је 14. јануара 1944. године покретањем 2. армије са Оранијенбаумског мостобрана у правцу насеља Ропша и Красно село. Наредног дана из рејона Лењинграда у сусрет јој је кренула 42. армија.


Истовремено у рејону Новгорода напредовале су снаге Волховског фронта. Оне су имале задатак да ту задрже немачке снаге и спрече команду Вермахта да резерве пребаци ка северу.


Први дани борби били су за Црвену армију веома тешки. Војник Јуриј Никулин, који је касније постао познати глумац, присећао се: „Повремено смо се заустављали јер напредовање није било могуће. Или порушен мост, или би возило или тенк у првим редовима наишли на мину које су биле постављене свуда наоколо... Разнета возила и коње бацали смо у страну, мртве и рањене товарили на празна возила, и поново се кретала та црна громада гвожђа, челика, бензина и људских срца, од којих је свако ударало само за једно: напред, напред, напред“.


Јуриј Никулин; Дмитрий Чернов/Sputnik

Када су се прикључиле резерве, офанзива је кренула набоље. 20. јануара две совјетске армије су се сјединиле у рејону Ропше, одсекавши део немачке војске која није успела да се повуче од главнице њихових снага. Истог дана ослобођен је Новгород.


Пробој на два места довео је до осипања немачког фронта. 21. јануара Црвена армије је заузела изузетно важну железничку станицу Мга, коју су Немци називали „источни катанац“ опсаде Лењинграда.


22. јануара 1944. године немачка артиљерија је послењи пут гађала Лењинград из града Пушкин. Два дана касније Немци су морали да га напусте.


Крајем месеца совјетска војска је потиснула Немце 70-100 километара од Лењинграда и ослободила главне везе града са остатком земље. 27. јануара Војни савет Лењинградског фронта је прогласио потпуно ослобођење града од непријатељске опсаде.


Велики догађај у Лењинграду је прослављен свечаном плотунском паљбом из 324 топа. „Сви који су се тада тамо налазили су ликовали: славили, грлили се, љубили, узвикивали УРА!, плакали од среће и истовремено од туге – због толико губитака. Толико емоција! То се не може заборавити!“ присећала се Јелизавета Доброва тога дана.


Семен Нордштейн/Sputnik

Црвена армија је наставила да потискује непријатеља ка западу, удаљивши га од Лењинграда за још 120-160 километара. Али совјетске снаге нису успеле да опколе и униште групу армија „Север“, како је планирао Кремљ.

Немци су се повукли на линију „Пантера“, део великог система одбрамбених утврђења „Источни зид“. Ту су планирали да зауставе све моћнију совјетску навалу.ИЗВОР: Russia Beyond

 

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Како је СС бригада прешла на страну совјетских партизана

Совјетска власт није знала како да после рата поступи са казненом СС бригадом „Дружина“ која је прешла на њену страну. Тај проблем се неочекивано решио сам од себе

Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство
Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство

„Гледао сам како са малих пољских аеродрома, на којима су били дислоцирани у Срему, полећу осамљени југословенски ловци, храбро насрћу на огромне бомбардерске формације и у пламену се сурвавају у смрт. Пред Хитлеровим насртајима, сем енглеске авијације, једино југословенска није уништена на земљи“, записао је Борислав Михајловић Михиз у својој „Аутобиографији о другима“.

2024-04-06 23:56:31

Сећања руског добровољца на рат 90-их: Нашао сам Бога у молитвама на српском језику
Сећања руског добровољца на рат 90-их: Нашао сам Бога у молитвама на српском језику

Александар Кравченко, козачки атаман, оснивач организације „Косовски фронт“ и сајта Српска.ру у интервјуу за Russia Beyond присећа се рата на територији бивше Југославије и тога како је српски народ заувек променио његов живот

2024-03-28 12:57:46

Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?
Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?

Црвена армија је више од две године покушавала да потисне непријатеља даље од града. То је постало могуће тек након победе у Курској бици и дефинитивне промене тока рата.

2024-02-10 18:09:14

Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76
Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76

Генерални директор компаније Даниил Бренерман рекао је да се сада ради на цивилној сертификацији овог авиона

2024-02-04 20:20:08

Јубилеј домаће рафинерије нафте
Јубилеј домаће рафинерије нафте

На данашњи дан пре 55 година почела прерада нафте у Панчеву

2023-12-14 14:17:48

Упознајте девојку из бајке
Упознајте девојку из бајке

Празници нам стижу, а са њима и Деда Мразове унуке Снегурочке познате по својој лепоти и даривању током новогодишњих и божићних празника, а ове године сви који желе да их упознају у Србији моћи ће то да учине на некој од Гаспром бензинских станица.

2023-12-12 19:22:42

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам
Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

2023-11-28 16:52:13

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро
Иван из Шида препешачио најдубље на свету, залеђено и сурово Бајкалско језеро

Иван Младеновић из Шида први је и једини Србин који је препешачио Бајкалско језеро. Након пуних двадесет дана пешачења, пређених 650 километара, у просеку преко 30 километара дневног хода по леду, снегу и екстремно ниским температурама испунио је свој циљ

2022-03-21 16:23:42

Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом
Како су јахте на клизаљкама спасавале Лењинград под опсадом

Буери су чамци са једром и клизаљкама. По залеђеном Ладошком језеру су коришћени за извиђање, али и за допремање намирница у опкољени град и за евакуацију цивила исцрпљених од глади.

2022-02-13 09:00:36

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: