Кост у грлу Вермахта: Једини део совјетске границе преко којег Немци нису успели да продру

Објављено: 29.08.2021.год.
фото: © Евгениј Халдеј/Sputnik

Немачка војска лако је прошла совјетску границу скоро на читавој њеној дужини и за само неколико недеља продрла у дубину совјетске територије. Само на крајњем северу земље све до краја рата није успела да пробије одбрану Црвене армије.


Почетак рата против нацистичке Немачке био је прави кошмар за Совјетски Савез. Вермахт је пролазио кроз положаје Црвене армије као ножем кроз маслац и за неколико недеља окупирао читаву територију балтичке обале и Белорусије, као и значајан део Украјине. У жестоким борбама нестајале су читаве совјетске дивизије. На стотине хиљада војника било је опкољено и очајнички је покушавало да се пробије до својих, пише 
Russia beyond . 

 

Међутим, није на целој дужини совјетско-немачког фронта непријатеља пратио такав успех. На самом северу, у рејону планинског масива Мусту-Тундури у близини државне границе Немци никако нису успевали да пробију одбрану Црвене армије и тако је било све до краја рата.

Напад

Рат је у поларну област стигао недељу дана касније него у преостали део СССР-а. Тек 29. јуна 1941. године немачка и финска војска прешле су границу, крећући у офанзиву према Мурманску и Кандалакши.

 

Дуж обале Северног леденог океана напредовале су јединице планинског пешадијског корпуса „Норвешка“ генерала Едуарда Дитла. Међу њихове задатке спадало је освајање Средњег и посебно Рибарског полуострва, које је због свог великог стратешког значаја у СССР-у било познато као „непотопиви бојни брод Заполарја“. „Ко влада Рибарским и Средњим полуострвом, тај држи Кољски залив. Без Кољског залива Северна флота не може опстати“, истицао је адмирал Арсениј Головко.

 

Савладавши неколико пограничних караула и потиснувши јединице 95. стрељачког корпуса, немачке снаге су избиле на планински масив Муста-Тундури 6 километара од границе, иза којег се налазила превлака и отварао се директан прилаз полуострвима. Немци су очекивали да ће у налету освојити планину, али ускоро се показало да им није било суђено да у том правцу постигну напредак.

 

Совјетска команда је најпре претпостављала да ће непријатељ полуострва напасти с мора, а не са копна и зато су се главне снаге налазиле на Рибарском полуострву очекујући немачки десант. Када је Вермахт напао планину, совјетске снаге које су је браниле биле су бројчано скоро пет пута слабије од непријатеља.

Ипак, док појачање није стигло, војници Црвене Армије пружали су Немцима жесток отпор. На голом камењу су утврдили ватрене положаје, постављали препреке од бодљикаве жице и минска поља. Борбе су се водиле за сваки метар, за сваки камени заклон.

На местима где је немачка војска ипак успела да се пробије преко планине и почела да се спушта са падина ка копненој превлаци, на њих је паљбу отворила совјетска артиљерија са разарача „Урицки“ и „Кујбишев“, који су пришли обали. „Нашли смо се под јаком паљбом руске бродске артиљерије. У батаљонима се примећује мањак људства, санитарни одреди не успевају да евакуишу рањенике...“ – стајало је у извештају команданта 136. немачког пука планинске пешадије: „Налазили смо се у близини Кутовог залива, спуштали се источним стрмим падинама коте 122. И тада се на нас обрушила киша граната. Нисам имао чиме да одговорим. Ако не прекину паљбу, мораћу да повучем пук.“ 

 

Крваве борбе за Муста-Тунтури трајале су све до половине 1941. године. Претрпевши неуспех за неуспехом, Немци су престали са покушајима јуриша и почели да се утврђују на заузетим положајима.

Неосвојив бедем

На северним падинама планинског масива, стрмим у централном делу и мање стрмим у западном и источном делу, налазило се седам упоришта наше одбране. На јужним падинама, које су биле блаже и лакше за савладавање био је непријатељ. Између њега и наших упоришта била је ничија земља ширине само 50-60, а понегде и 25-30 метара, што је растојање које војник може пребацити ручном бомбом из лежећег положаја! Борбе бомбама биле су свакодневне. Могло се добро чути шта се дешава и код нас и код фашиста“, присећао се генерал-лајтнант Сергеј Кабанов. 

 

С обзиром да су заузимали највише тачке терена Немци су могли лако да уоче приближавање совјетских снага. Допремање намирница, муниције и грађевинског материјала на положаје обављало се под интензивном непријатељског паљбом. „За свако дебло који је пренето на Муста-Тунтури војници су плаћали животом или рањавањем“, жалио се припадник инжењерије Николај Абрамов. „А како саградити упориште на педесет метара од линије непријатељске одбране? Чим удариш чекићем, одмах следи граната по глави.“ 

 

Немце је посебно иритирао совјетски погранични знак А-36 који се налазио на планини. До совјетско-финског („зимског“) рата ту је пролазила државна граница, која је по условима Московског мировног споразума из 1940. године пребачена нешто западније. „С поносом се сећам с каквом упорношћу смо бранили наш совјетски погранични знак који је остао на Муста-Тунтури. Био је то вероватно једини погранични знак који фашисти нису освојили. Немци су много пута покушали да га заузму, али сваки пут без успеха. Огорчени неуспесима немачки војници су нештедимице пуцали на његове бранитеље. Понекад би непријатељу полазило за руком да знак обори, али су га припадници морнаричке пешадије поново подизали“, записао је у својим мемоарима „Иза поларника“ капетан морнаричке пешадије Василиј Кисљаков.

 

Све док Црвена армија крајем 1944. године није истерала Немце из поларне области, планински масив Муста-Тунтури је за њих био кост у грлу. Сви њихови покушаји да пробију совјетску одбрану нису донели резултате. За то време на другим деловима фронта Вермахт је напредовао хиљаде километара до Волге и Кавказа, док је на овом месту сигурно заустављен на самој граници Совјетског Савеза.

Борис Јегоров,
Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Занимљивости

Северна Кореја лансирала још „прљавих“ балона – Сеул

Пјонгјанг је у суботу бацио око 90 балона отпада изнад суседне престонице и околног региона

Го­во­ри­ли срп­ски да се бо­ље раз­у­ме­ју
Го­во­ри­ли срп­ски да се бо­ље раз­у­ме­ју

Ви­јет­нам се у то вре­ме звао Анам, па су Ана­ми­ти, као ла­ка пе­ша­ди­ја, ти­ра­ље­ри, чи­ни­ли део са­ве­знич­ких сна­га

2024-05-26 18:59:51

Како је СС бригада прешла на страну совјетских партизана
Како је СС бригада прешла на страну совјетских партизана

Совјетска власт није знала како да после рата поступи са казненом СС бригадом „Дружина“ која је прешла на њену страну. Тај проблем се неочекивано решио сам од себе

2024-04-09 16:15:14

Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство
Шести ловачки пук и ваздушна битка над Београдом 6. априла 1941: Икарово братство

„Гледао сам како са малих пољских аеродрома, на којима су били дислоцирани у Срему, полећу осамљени југословенски ловци, храбро насрћу на огромне бомбардерске формације и у пламену се сурвавају у смрт. Пред Хитлеровим насртајима, сем енглеске авијације, једино југословенска није уништена на земљи“, записао је Борислав Михајловић Михиз у својој „Аутобиографији о другима“.

2024-04-06 23:56:31

Сећања руског добровољца на рат 90-их: Нашао сам Бога у молитвама на српском језику
Сећања руског добровољца на рат 90-их: Нашао сам Бога у молитвама на српском језику

Александар Кравченко, козачки атаман, оснивач организације „Косовски фронт“ и сајта Српска.ру у интервјуу за Russia Beyond присећа се рата на територији бивше Југославије и тога како је српски народ заувек променио његов живот

2024-03-28 12:57:46

Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?
Како је совјетска војска окончала опсаду Лењинграда?

Црвена армија је више од две године покушавала да потисне непријатеља даље од града. То је постало могуће тек након победе у Курској бици и дефинитивне промене тока рата.

2024-02-10 18:09:14

Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76
Иљушин ће производити цивилну модификацију транспортног авиона Ил-76

Генерални директор компаније Даниил Бренерман рекао је да се сада ради на цивилној сертификацији овог авиона

2024-02-04 20:20:08

Јубилеј домаће рафинерије нафте
Јубилеј домаће рафинерије нафте

На данашњи дан пре 55 година почела прерада нафте у Панчеву

2023-12-14 14:17:48

Упознајте девојку из бајке
Упознајте девојку из бајке

Празници нам стижу, а са њима и Деда Мразове унуке Снегурочке познате по својој лепоти и даривању током новогодишњих и божићних празника, а ове године сви који желе да их упознају у Србији моћи ће то да учине на некој од Гаспром бензинских станица.

2023-12-12 19:22:42

Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам
Новоизабрани председник Аргентине прелази у јудаизам

Напомиње се да је Милеј у више наврата најављивао планове да посети Израел и премести амбасаду земље из Тел Авива у Јерусалим.

2023-11-28 16:52:13

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)
Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола (https://t.me/spainrus)

Капетан Драган поздравио јеидницу Еспањола и њиховог ратника Косту који је био српски добровољац снајпериста у ратовима у циљу заштите српског народа и српских земаља укључујући и Кошаре.

2023-11-27 21:41:00

Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?
Јесте ли знали да су Немци од свих савезника само Хрватима поверили учешће у јуришу на Стаљинград?

Румунске, мађарске и италијанске трупе учествовале су у великој Стаљинградској бици, али нису ушле у сам град. Оне су са крила покривале немачке ударне снаге које су јуришале у правцу Волге

2023-11-22 22:52:03

Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс
Жене почињу да раде у украјинским рудницима – Ројтерс

Хиљаде мушкараца рудара послато је на прве линије, остављајући само жене да попуне своје позиције, наводи новинска агенција

2023-11-22 18:31:24

Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини
Корени америчког богатства - најутицајније породице моћ су стекле незаконитом продајом опијума у Кини

Френклин Делано Рузвелт провео је 12 година у Белој кући, спасио је Сједињене Државе последица Велике депресије и земљу успешно провео кроз олујне воде Другог светског рата. Међутим, његов деда Ворен Делано, као и преци више других имућних и политички утицајних америчких породица, изградио је породично богатство неморалном и нелегалном трговином опијумом у Кини.

2023-11-21 12:09:22

Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у
Писмо Осаме Бин Ладена за САД постало вирално на ТикТок-у

Оправдања покојног џихадисте за нападе на Америку изазвала су похвале на ТикТоку усред рата између Израела и Хамаса

2023-11-17 00:50:08

Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру
Шездесет година рафинерије гаса у Елемиру

Погон за припрему и транспорт нафте и гаса, Рафинерија гаса или Дегазолинажа Елемир, како се најчешће ово постројење компаније НИС називало кроз историју, прославља 60 година постојања.

2023-11-14 12:46:51

Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел
Украјинске избеглице у Немачкој више воле бенефиције него посао – Шпигел

Они који живе у земљи мање су спремни да нађу посао након што су прешли на издашне накнаде

2023-11-05 13:52:55

РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање
РТ: Већина америчких војника је гојазна или има вишак килограма - истраживање

Непрофитна организација Америчког пројекта безбедности упозорила је да тренутни трендови представљају „страшну претњу“ оперативности оружаних снага

2023-10-21 20:14:47

15 неочекиваних чињеница о Русији
15 неочекиваних чињеница о Русији

Најчудније, најсмешније и сасвим неочекиване чињенице о највећој земљи на свету

2023-10-15 22:06:46

Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?
Зашто је Северни морски пут толико важан за Русе?

Још од средњег века многи народи су маштали да открију најкраћи пут од Европе преко Северног леденог окана до Далеког истока и Кине. Руси су то спровели у дело

2023-09-28 17:17:38

Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата
Совјетски официр који није дозволио избијање Трећег светског рата

Пре 40 година, 26. септембра 1983, цела планета је била у његовим рукама, јер је он морао да донесе паклено тешку одлуку – почети нуклеарни рат или не

2023-09-27 15:01:04

На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо
На данашњи дан, 1983. године Томас Санкара је постао председник афричке земље Буркине Фасо

У свом недовршеном мандату, јер је био убијен покренуо је многе пројекте за побољшање живота у својој земљи.

2023-08-04 19:37:02

Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу
Именован водитељ Би-Би-Сија у сексуалном скандалу

Хју Едвардс је оптужен да је платио тинејџеру за неприкладне слике

2023-07-13 11:40:40

Восток у дому најстаријег руског ветерана
Восток у дому најстаријег руског ветерана

Јевсеј Јаковлевич Рудински (1922) je најстарији ветеран на паради у част Дана победе

2023-05-09 15:08:53

Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом
Син портпарола Кремља дели детаље о својој служби са Вагнер групом

Николај Песков открио је да је добио Орден за храброст за један посебан подвиг у Украјини

2023-04-23 02:23:53

rt - zanimljivosti
baner rakija desno zanimqljivosti
Руска чага
baner obzor desno - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: