Да ли сте знали да у Русији постоје једва познате религије, да имају извесне присталице и колико их?

Објављено: 30.08.2020.год.
фото: © Јевгениј Софронејев/TASS / Russia beyond


У шуми се налази неколико котлова у којима се кувају жртвене гуске. Недалеко од крви жртвених животиња и мешавине житарица праве се „шницле“. Нико не прилази јелима док се у јединственом налету не изговоре молитве код сваког од пет огњишта.

Ово мистериозно мољење, пагански је ритуал који се званично практикује у Русији. У њему могу да учествују само Мари, народ који углавном живи у републици Мари Ел, на истоку европског дела Русији, пише Russia beyond.

Духови из шуме

Мари су се са претњама суочавали много пута. Најзначајнија је, по свој прилици, крштење, са краја 17. и почетка 18. века. Мари нису желели да прихвате православље, чак ни када су им обећане важне привилегије, па су власти одлучиле да примене другачије методе, прогоне, батине, веће порезе и то су радили сами руски свештеници. Није вредело, Мари су бежали у шуму и настављали да се моле боговима.

Дрво Мари доживљавају као узорак света. Дрво спаја светове, подземни, надземни и космос. Мари га сматрају посредником међу боговима, којих има између 70 и 140 (у зависности од тога да ли су планински или ливадски). Зато се Мари моле у светим шумарцима које бира њихов свештеник, према одређеним критеријумима. Таквих шума данас у овој републици има преко 400.

Према званичним подацима, у републици Мари Ел има 67,3 одсто православних врника, 14 одсто пагана и 5 одсто муслимана. Међутим, многи међу онима који се називају православцима су и пагани. Двојна религијска припадност олакшава живот, када се мења конјунктура. О Марима као екстремистима почело је да се говори крајем двехиљадитих година, пошто је мисионарско одељење Руске православне цркве религиозни центар Мара „Бели Мари- Чисти Мари“ уврстило у Листу нових религиозних организација Русије деструктивне и окултне оријентације.

Тада је почело све чешће помињање у контексту верског екстремизма. Један од врховних жречева изведен је пред лице правде. Ипак, паганизам Мара сачуван је у аутентичнијем облику него многи други прехришћански култови. Маре понекад зову „последњим паганским резерватом Европе“.

Паганска атракција

Према подацима сверуског истраживања „Атлас религија и нација“ из 2012. године, у Русији 1,7 милион људи, што износи 1,2 одсто укупног становништва, држи се традиционалне религије својих предака и клања боговима и силама природе. Аар Аји, древна религија Јакута, у Русији је званично призната тек 2014. године, после 316 година забране. Јавно извођење обреда и масовно мољење у светој долини Тујмада забрањени су декретом из 1696. године, са доласком Руса и православља. Тако је масовно исповедање ове древне религије нестало, па су у двадесетом веку њени следбеници били само појединци.

Јакути верују да се свет састоји из три дела, горњи свет у коме бораве врховна божанства, средњи свет, у коме живе људи и подземни свет, обитавалиште злих духова. Кључну разлику у односу на све друге пагане крије чињеница да су за Јакуте у средњем свету сви предмети такође продуховљени.

Њихови прелепи обреди данас су све мање везани за жреце, а све више за јакутске уметнике. Слично стање је и код Удмурта, финско-угарског народа на Средњем Уралу.

Вегани из тајге

Бивши саобраћајни полицајац Сергеј Тороп из Краснојарског краја који је себе прозвао Висарионом прогласио се месијом и оснивачем Цркве последњег завета. Око пет хиљада људи обрело се на југу Краснојарског краја како би градили по његовом завештању еколошко насеље „град Сунца“. У ту сврху продали су станове и другу имовину. „Црква“ је објединила мноштво светских религија и пракси, од хиндуизма и будизма, до апокалипсе и атеистичког учења Карла Маркса. Сви следбеници живе у ишчекивању краја света који Висарион стално одлаже.

Они се чврсто придржавају веганске исхране у условима сибирске тајге, оспоравају традиционалну медицину и охрабрују полигамију. Руска православна црква и познаваоци религија овај култ прогласили су деструктивном сектом, али он скоро тридесет година несметано функционише у Русији (регистрован код Министарства правде РФ) и има следбенике у Европи, на Блиском истоку и у Сједињеним Државама.

Професор и заменик председника експертског савета при Министарству правде Александар Дворкин сматра да постојање таквог култа, граничи са „апсолутуно немогућом ситуацијом“. У саставу Руске Федерације налази се територија величине две трећине Белгије која практично функционише по својим законима, у које се не мешају локалне власти. To подстиче сумњу да постоји огроман број нерегистрованих смртних случајева. И, штавише, далеко већу пажњу Истражног комитета привлаче економски успеси Висарионове цркве. Она је током година стекла толико некретнина колико руски олигарси нису могли ни да сањају. Давала је свака породица међу следбеницима.

Окултизам у виду јоге

Следбеници Агни јоге, познате и као жива етика верују да је породица познатог руског сликара и филозофа Николаја Рериха учење формулисано у 14 књига добила „одозго“, помоћу екстрасензорних способности. Засновано је на теозофском концепту бесконачне Васељене, реинкарнацији душа, езотерији, трансхуманизму и свим врстама јоге.

Ово учење које потиче из Русије има хиљаде следбеника како у отаџбини, тако и на западу, нарочито у Сједињеним Државама.

Министарство културе Руске Федерације 2016. године опозвало је дозволу за дистрибуцију филма Зов космичке еволуције (због пропагирања секташке идеологије), а тужилаштво 
забранило Међународном центру Рерих да у просторијама ове установе у самом центру престонице спроводи религиозне ритуале.

У том тренутку радило се о будистичком ритуалу „сунжу канцена“ (традицији манастира Дрепунг Гоман у Индији), за који су Рериховци узимали између 500 и 1000 рубаља (7-13 долара) по особи.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

„Све или ништа“: Како је совјетски пилот на ловцу МиГ-21ПФМ побегао са НАТО аеродрома?

2020-11-15 20:28:29

Пре 53 године одиграо се несвакидашњи догађај који је ушао у анале совјетског ратног ваздухопловства. Наиме, „ганц“ нова модификација ловачког авиона МиГ-21ПФМ је грешком пилота који је управљао овом летелицом, слетела на ваздухопловну базу НАТО у Западном Берлину. Оно што је потом уследило, ушло је историју која се и даље препричава.

Како је СССР направио свој први атомски авион

2020-10-31 06:22:58

Совјетски Савез је почетком 50-тих година започео пројектовање стратешког бомбардера на атомски погон. Пројекат је био у стању да потпуно измени облик светске авијације, али није...

Како су руски Козаци постали лична гарда кинеског цара

2020-10-30 01:39:37

Козаци Албазинци су важили за најбоље војнике у династији Ћинг, а њихови потомци и дан-данас живе у Кини, пише Russia beyond. Борба за Далеки исток Средином 17. века руска...

Десет чињеница о најсевернијем насељу у Русији

2020-10-25 11:34:37

За насеље Диксон кажу да је то „крај света“. Налази се на рубу Северног леденог океана, на обали залива. Овај крај је слабо насељен – 500...

Како је била организована армија у Старој Русији?

2020-10-24 09:19:25

Организација руске армије од 9. до 16. века је сложено питање. Популарна историја се тиме ретко бави, али ми смо се потрудили да поједноставимо тему како...

Кочијаши у Русији: Ко је возио Русе на далеке путе док још није постојала железница?

2020-10-24 09:18:43

Кочијаши су у Русији били посебна „каста“ – вештину су преносили са оца на сина, породицом су управљале жене, имали су посебне покровитеље на небу и...

Како се живи у руском граду са огромном рупом у земљи

2020-10-17 08:36:58

Град Мирни има само једну знаменитост: невероватну рупу у земљи која се види из свемира. Површински коп „Мирˮ је једно од најбогатијих налазишта дијаманата на свету. Дубок...

Како су мачке из Сибира спасле чувени музеј „Ермитажˮ у Санкт Петербургу

2020-10-06 05:18:35

Како су ови четвороножни љубимци заслужили споменик у центру Тјумења? Ово је прича о једном подвигу. У самом центру Тјумењу налази се сквер који носи име по...

Тељњашка – друга кожа руских морнара

2020-09-27 08:18:23

Ова памучна мајица са попречним пругама постала је препознатљиви симбол руских морнара, падобранско-десантних трупа, па чак и покрета у сликарству, пише Russia beyond. Због чега је она толико...

Да ли је зими било хладно у тенку Т-34?

2020-09-19 07:22:13

У рату су људи проводили по неколико дана на терену, у даноноћним борбама и увек на опрезу. То се тицало и тенкиста, који су у одређеним...

rt - zanimljivosti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Карелија

Карелија