Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Објављено: 22.08.2021.год.
фото: © Serguei Fomine/Global Look Press / Russia beyond

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

 

Више пута сам посетио Југру. У кедровој шуми сам се заветовао као Сибирац. Пробао сам по зими брусницу не могући да разликујем кристале шећера од кристала леда на бобицама. Уживао сам у топлим изворима под отвореним небом и у сибирским саунамаˮ, пише у предговору за зборник легенди „Југра, то је моја земљаˮ продуцент књиге Андреј Сулејников, преноси Russia beyond. 

 

То више подсећа на путовање кроз време него на туризам у савременом свету, зар не? А управо у томе је суштина Југре, у тој комбинацији праисторијских времена са мамутима и савременог света са нафтом, гасом и новоградњом. Чак и званични комплетан назив региона повезује данашњицу и историју: „Ханти-Мансијски аутономни округ – Југраˮ.

 

Постоји лепа легенда о настанку Југре. У једном веома светлом, топлом и сунчаном граду појавише се близанци невероватне лепоте: брат Југ и сестра Ра. У почетку су одрастали као обична мала деца, али временом почеше да се свађају и туку, али тако да је око њих буктао пламен. Грађани се уплашише да ће они спалити све око себе и послаше Југа и Ра у северну земљу, покривену ледом и снегом. Брат и сестра својом топлотом обасјаше тај крај и тако га загрејаше да се ту доселише људи. Југ и Ра престадоше да се свађају и наставише живот у слози. Отада се ова северна земља с поносом назива Југра.

 

Ако погледате на карту, учиниће вам се да се Ханти-Мансијск налази скоро на средини Русије, али клима је ту иста као и у рејонима Крајњег Севера. Зими се спушта испод -40 степени Целзијуса.

Замолили смо тамошње становнике и познаваоце овог краја да нам открију у чему је лепота њихове земље и да нам препоруче шта да видимо и доживимо.

град Совјетски


Зашто странац треба да посети Ханти-Мансијск?

Ако желите да доживите хладноћу и боје зимске Русије, треба да посетите наш мали пријатни градићˮ, каже локални мајстор за тетоваже Семјон Чепурној.

Новинар и некадашњи главни уредник локалног листа Јевгениј Зиновјев каже да у Ханти-Мансијску можете доживети праву Русију, а не Русију са разгледница. „Зими хладноћа, снежни сметови и ветар. Лети врућина, мушице и медведи. У свако доба године свакодневица и обичаји староседелачких народа: Ханта и Манса. И наравно, у Ханти-Мансијску се можете непосредно упознати са оним од чега живи савремена Русија, са нафтом и гасом.ˮ

 

Код нас је природа јединствена. Ханти-Мансијск лежи на седам брежуљака окружених тајгом, реке су препуне рибе, а шуме око града печуркама, бобицама и пињолимаˮ, објашњава локални полицајац Сергеј Јанкович.

Сурова природа овог краја утиче и на однос мештана према посетиоцима. „Становници града су веома добродушни и гостољубиви, увек спремни да помогну у свакој прилици, чак и непознатом човеку, јер на северу важи неписано правило: ако видиш човека у невољи, обавезно му помози, јер сутра се ти можеш наћи на његовом месту. Сурова природа не оставља места за грешку, посебно зимиˮ, каже Сергеј.

Шта овде треба обавезно видети/урадити/пробати?

Према речима локалне становнице и ауторке зборника легенди „Југра, то је моја земљаˮ Ирине Пудове, у Ханти-Мансијску најпре треба видети мамуте. Седам бронзаних праисторијских животиња у природној величини „шетаˮ дуж Самаровског брда на територији комплекса Археолошког парка. Такође, у парку можете видети праисторијског бизона, чопор вукова, пећинског медведа, два рунаста носорога, па чак и праисторијске људе.

А затим треба нешто и појести. На пример, свратити у било који локални ресторан сибирске кухиње и проверити да ли имају муксун. То је цењена слатководна риба из породице лососа коју и мештани и туристи веома волеˮ, препоручује Ирина.

Ханти-Мансијск је релативно нов град. Статус града насеље је добило тек 1950. године, а након што је пронађена нафта дошло је до наглог урбаног развоја. Пре тога била су то само сибирска насеља која је Русија освојила крајем XVII века. Ирина изражава дивљење за то што је људима пошло за руком да у тако суровим условима подигну савремени град. „Објекти културе, тргови, куће – све то је јединствено. И све је ново, ту нећете наћи ништа претерано старо. Осим мамута!ˮ, каже она. 

Међу локалним знаменитостима Јевгениј Зиновјев, осим поменутог Археолошког парк, издваја Музеј геологије, нафте и гаса, Музеј природе и човека и вишевековне кедрове у парку природе „Самаровски чугасˮ. Новинар саветује посетиоцима да погледају околне пределе са видиковца код споменика Откривачима земље Југорске, као и да посете руску „бањуˮ (сауну).

 

Осим тога, Јевгениј нам је набројао читав списак хране коју треба пробати у Ханти-Мансијску:

муксун (у сваком облику, али најбоље у облику „строгањинеˮ, односно танко насечене залеђене рибе),


дивље бобице (кљуква, брусница, морошка),


пињоле,


ирвасово месо (у сваком облику, али најбоље динстано и посуто залеђеним бобичастим воћем и пињолима).

Сергеј Јанкович препоручује гостима да обавезно посете етнографски музеј под отвореним небом „Торум Мааˮ, што у преводу с мансијског језика значи „Света земљеˮ. „Ту се можете упознати са историјом града, округа, а такође са животом староседелачких народа Ханта и Манса, који спадају у урго-финску групу народаˮ, објашњава Сергеј.

Осим тога, он свакоме ко посети Ханти-Мансијск препоручује да обиђе ушће река Об и Иртиша, сврати у ресторан хотела „Мисне ˮ и тамо проба традиционалну кухињу, као и јела која припремају рибари и ловци у том крају док су у тајги.

Семјон Чепурној сматра да неизоставно треба посетити парк природе „Долина потокаˮ. То је једно од најпопуларнијих места за одмор локалних становника. Ту се налази уређена стаза са које су пружа прелеп поглед на град. Такође, Семјон препоручује свима да пробају руске палачинке у ланцу локала „ГудФудˮ.

Шта одавде треба понети кући?

Сви ми волимо нешто мистично. Овде је развијена култура шаманизма и чини ми се да је занимљиво одавде понети неке локалне амајлије које је 'зачарао' шаман, као што су канџа медведа, привезак од перли и коже ирвасаˮ, каже Ирина Пудова.

Ако желите аутентичне сувенире, Сергеј Јанкович предлаже да посетите Занатски центар у Улици Розњина. „Ту можете да видите, па чак и да пробате, народне ношње Ханта и Манса и да се опробате у решавању националних мозгалица које су представници ових народа правили за своју децу.ˮ

Јевгениј Зиновјев сматра да су најбољи сувенири из овог краја хантијске и мансијске амајлије, одећа, украси, као и све за јело: муксун, дивље бобице, пињоли и ирвасово месо.

Док Семјон Чепурној препоручује посетиоцима да са собом понесу сећања и фотографије, као и мало Сибирске Хладноће 

Russia beyond

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: