Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Објављено: 06.02.2021.год.
фото: © Елена Афонина/ТАСС; Александр Кряжев, Кирилл Брага/Sputnik / Russia beyond

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.


У Русији живе припадници готово 200 народа. У многим регионима они су сачували своју традицију, културу и језик. Урбане средине у којима живе, битно различите од других градова у Русији, плене својом оригиналношћу, пише Russia beyond.

Кизил, Тива

Тива или Тува је мања република на југу Сибира, позната као колевка грленог певања. У Кизилу (на тувинском „црвени”), главном граду и највећем у републици, живи скоро 110 хиљада људи. Многи међу њима међусобно комуницирају на тувинском, који је заједно са руским званични језик. На тувинском излазе локални медији (водитељ вести у народној ношњи) и играју се представе (чак су и класична дела попут „Ромеа и Јулије” преведена).

 


Кизил не личи на стандардни руски град. Красе га бројне необичне скулптуре јунака из националних епова, будистички храмови и велики молитвени добош, поклон будистичких монаха из индијског манастира. „Традиција је високо рангирана у животу просечног Тувинца, а то значи поштовање старијих, азијску скромност, цењење природе“, каже фотограф из Кизила Дајан Дансурин.

 

„Управо се ближи национални празник Шага, а на улицама се могу видети људи који поносно носе народну ношњу. У граду се одржавају музички фолклорни фестивали, такмичења у традиционалним спортовима као што је стреличарство у коме се стрела одапиње из тувинског лука, као и мајсторске радионице народних заната“.

 

И мада су међу Тувинцима широко распрострањени будизам и шаманизам мештани се с поштовњем односе према православљу. „Још од раног детињства сећам се да је на Ускрс наша породица искрено честитала предстојећи празник комшијама“, каже Дајан.

Дербент, Дагестан

„Дербент је један од најстаријих градова у Русији, самим тим другачији од свих осталих, каже Маргарита Самојлова која се овде преселила из Сибира због посла. Куће и улице уопште не личе на улице у мом граду“. Град Дербент у Дагестану (Кавказ), један је од најнеобичнијих у земљи. Двехиљадегодишњицу постојања прославио је 2015. године, а Дербентска тврђава са џамијом Џума потиче из средине осмог века. Осим тога слови за град у коме живи највећи број припадника различитих нација у Русији.

 

„У граду са 125 хиљада становника налазе се и џамије (како шиитске, тако и сунитске), православни храмови и синагоге, а одржавају се и фестивали народа Дагестана. Овде живе десетине националности заступљених у Дагестану. Ја сам се сретала само са Лезгинима и Аварима“ , каже Маргарита. „Они између себе говоре на својим језицима, а са мном на руском“. Где се то још може видети?

Елиста, главни град Калмикије

Мањи град усред степе на југу Русије, центар будистичке културе и шаховска престоница земље. Две трећине становништа града у коме живи сто хиљада људи чине Калмици, народ будистичке вере, па се у Елисти и околини налазе бројни будистички храмови. У овом тренутку много тога се чини како би се сачувала култура и баштина калмичког народа, каже мештанин Алан Махт.

 

Тако се у Елисти налази највећи будистички храм у Европи „Златно пребивалиште Буде Шакјамунија“, подигнут 2005. године. За светску шаховску олимпијаду 1997. године југоисточно од Елисе изграђен је Сity-chess где су смештени учесници турнира. „То је једно од мојих омиљених места у граду“, каже Алан. Свака кућа у овом шаховском граду има шаховски назив, попут „Даме“ или „Белог топа“, а централно здање, „Палата шаха“, има под у виду шаховске табле на коме може да се игра шах.

Грозни, престоница Чеченије

Грозни је савремени мегалополис са небодерима, тржним центрима, широким проспектима и источним колоритом. Жене у Грозном носе мараме на глави и дугачке сукње. Пушење није пожељно па се човек са цигаретом на улици готово не може срести. Ни алкохол није на цени, а може се купити само од осам до десет сати ујутру у великим супермаркетима. А увече искључиво у једном ресторану у граду.

У престоници Чеченије нема барова ни ноћних клубова, али постоји огромни савремени фудбалски стадион, позоришта, у којима се дају представе на руском и чеченском и мноштво паркова.

 

Овде се налази највећа џамија у Европи „Срце Чеченије“, која може да прими десет хиљада људи, са величанственим парком, фонтанама и хотелом. „Џамија „Срце Чеченије“ једно је од најлепших места у граду“, каже инструктор јахања Дијана. „Треба додати и цветни парк, видиковац „Степенице за небо, коњички парк „Сирадин“... Град је за мене апсолутно пријатан“, истиче она.

Дијана каже да гости у Грозном увек могу да рачунају на срдачну добродошлицу. „Радујемо се сваком туристи, људе дочекујемо чиста срца“.

Јакутск, главни град Јакутије

Један од најчудеснијих градова у Русији, срећни спој јакутског колорита, сибирских мразева у којима се жива на термометру спушта педесет степени испод нуле и 
архитектуре на пермафросту.

 

Све зграде постављене су на шипове како топлота кућа не би отапала пермафрост, а фасаде су окречене јарким бојама које у леденој сумаглици знатно олакшавају оријентацију. Многи зими носе традиционалне јакутске високе крзнене чизме и руске ваљенке. У супротном, у „обичној“ обући не би далеко стигли.

 

У Јакутску младе архитекте интензивно раде на осмишљавању нових паркова и места за одмор. Идеја архитеката је савремени град, а наш задатак стварање јавног простора уз уважавање климатских специфичности, каже архитекта Сергеј Пермјаков. У граду су чак и инфраструктурни објекти маскирани панелима са јакутским мотивима.

Ана Сорокина, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: