Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Објављено: 19.12.2020.год.
фото: © Сергеj Фомин / Russia beyond

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.


Када је пре 15 година приватна компанија тражила од фотографа Сергеја Фомина да из авиона начини неколико снимака свог родног Казања, мало ко је могао да претпостави да ће пројекат који је из тога проистекао далеко превазићи првобитну замисао клијента, пише 
Russia beyond.  

Казањ

„Урадио сам неколико снимака Казања и понудио истом клијенту да урадим сличан пројекат који ће обухватити читав Татарстан. Пристали су, али су ускоро затворили фирму. Међутим, током рада упознао сам предузетника у Јарослављу који је, као и ја, из Татарстана. Показао сам моје фотографије и замолио га да подржи још већи пројекат којим бисмо обухватили читаву Русијуˮ, каже Фомин.

 

Казањ


Финансијска помоћ овог бизнисмена омогућила је Фомину да крене са пројектом који ће прерасти у нешто готово незамисливо: фотографисање свих 85 региона Русије из птичје перспективе помоћу авиона, хеликоптера и других ваздушних превозних средстава.

Казањ

Фоминов пројекат је привукао и друге спонзоре, при чему је он инвестирао и нешто свог новца, па је успео да направи на хиљаде фотографија, објави неколико књига и сними веома популаран филм који се тренутно приказује у Русији.

 

Сваки пут припреме пре лета дуго трају. „Проучавам регион и процењујем мој буџет. Такође истражујем могућност да пре лета преко одређеног региона отклоним административне тешкоће и стекнем подршку локалних властиˮ, каже Фомин.

Буџет потребан за једну фотографију разликује се од региона до региона. Већи део новца одлази на гориво за лет, али током пројекта Фомин је стекао много пријатеља у руској авијацији који му понекад помогну да смањи трошкове који би иначе били превисоки. 

„Неки пилоти ме повезу са собом јер смо пријатељи; други ми наплате само гориво. А неки ме повезу како би летели у добром друштвуˮ, каже Фомин.

Фотограф открива да у просеку лет од сат времена у авиону Цесна кошта 20 хиљада рубља (око 270 долара), лет Еурокоптером кошта 60 хиљада рубаља за сат (око 740 долара), а вожња у хеликоптеру Ми-8 на Камчатки кошта чак 250 хиљада рубаља по сату (око 3.375 долара).

 

Камчатка

Хеликоптер пружа најбоље услове за фотографисање. Међутим, авион често пружа могућност за скоро једнако добре снимке по знатно нижој цени.

 

Камчатка

Мада Фомин признаје да дронови повећавају доступност фотографија из ваздуха, он лично не размишља о коришћењу даљинске технике као алтернативе у свом раду, јер своје фотографије прави на местима која су често недоступна за било коју технику осим авиона и хеликоптера. Такође, он каже да са собом може да понесе много боља сочива која се не могу причврстити за дрон.

 

Камчатка

Локалне власти понекад подржавају пројекат тако што финасирају његов лет и пружају смештај њему и његовом тиму. Други се, међутим, оглушују на Фоминове молбе да му дозволе лет изнад неких рејона ради фотографисања.

За Фомина је фотографисање било најтеже организовати у Москви. Лет изнад руске престонице догодио се само једном, 2008. године, али била је потребна помоћ председника земље.

 

Москва

„[Дмитриј] Медведев је тада био председник. До тада сам већ био завршио први албум са 50 региона Русије и имао сам неки материјал да покажем. Међутим, било ми је необично да издам књигу са фотографијама Русије без снимака из Москве. Зато сам написао писмо председнику у којем сам се представио и описао мој пројекат, тражећи помоћ да добијем дозволу за лет изнад Москве. Послао сам мејл без икакве подршке са стране. На моје изненађење, два месеца касније су ме позвали и рекли да имам председникову дозволу.ˮ

 

Москва

Фоминов лет изнад Москве реализовала је Специјална летачка група „Русијаˮ која је обично задужена за  превоз председника и других водећих политичара, као и бројних цивилних и војних службеника који су одговорни за безбедност неба изнад Москве.

„Лет је планиран прецизно до секунде. План лета је био документ од 50 страницаˮ, каже Фомин.

Ни 2008. ни касније Фомину није било дозвољено да лети изнад самог центра, над рејоном који опасује прстен улица Садовоје кољцо у Москви.

 

Москва

„Наравно, модерна оптика ми је омогућила да фотографишем Кремљ, али бих волео да га снимим баш из одређених углова и из много веће близине летећи над њимˮ, каже Фомин за кога то остаје неостварени сан.

 

Москва

Фомин је досад фотографисао 72 руска региона од укупно 85. Крајњи циљ му је да фотографише преосталих 13 региона, мада није сигуран да ће то бити могуће у скоријој будућности.

„Желим да доведем пројекат до формалној краја тако што ћу фотографисати све преостале регионе. Али такође желим да се побринем за услове који ће ми омогућити висок квалитет фотографијаˮ, каже Фомин.

Неки од преосталих региона су Брјанска и Тамбовска област, Република Мордовија, Пензенска област, Република Удмуртија, Калињинград и Јеврејска аутономна област, Приморски крај и Курилска острва, Чеченија и Северна Осетија.

Тренутно се Фоминове фотографије могу видети у Москви у специфичном формату филмског концерта под називом 
„Русија из ваздухаˮ, који комбинује филмске снимке Русије из птичје перспективе са музиком коју уживо изводи симфонијски оркестар.

Николај Шевченко, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: