Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Објављено: 05.12.2020.год.
Крашко језеро Шадхуреј привлачи поглед туриста на Кавказу, фото: Getty Images / Russia beyond


Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан чај, воће, бобичасти плодови, џем... Дођите само на неколико дана и пожелећете да останете ту цео живот, пише Russia beyond.

Заједно са овдашњим водичем Артјомом Бабарицким показаћемо вам зашто овај регион Русије заслужује много већу пажњу него што се обично мисли. По Артјомовим речима, природа у Кабардино-Балкарији је „суровија“ и „озбиљнија“ него у суседним републикама на Кавказу. Она је као људско лице: у једном тренутку је добро и насмејано (док смо у Карачајево-Черкесији), а затим се изненада намрачи и поприми суров изглед.

Елбрус 

Елбрус Елбрус је најпознатија знаменитост ове републике, па и целог Кавказа. То је највиши врх европског континента. Висок је 5.642 метра. Елбрус је заправо успавани вулкан. Његов стални ледени покров храни 22 ледника од којих настају реке Баксан, Кубањ и Малка.

Ако сте алпиниста ово је свакако врх који ћете пожелети да освојите бар једном у животу. Ево 
неколико детаљних извештаја о томе шта све подразумева такав подухват.
Елбрус. Полазна станица жичаре, Приелбрусје. Кабардино-Балкарија.

Ако нисте алпиниста, ништа не брините! Преко лета се можете попети на 3.658 метара надморске висине са дна долине Азау, јер постоји мања мрежа жичара. Тако ћете из птичије перспективе моћи да посматрате сав главни кавкаски гребен, што је заиста фасцинантан призор. И наравно, стићи ћете до самог подножја ледника Елбрус.

Зона зимских спортова смештена је између 2.350 и 3.840 метара надморске висине. Ту постоји велики број варијанти за комфоран смештај, а такође велики избор кафића и ресторана.

Џили-Су
 

У планинама Северног Кавказа. Клисура Џили-Су.

На језику староседелаца „џили-су“ значи „топле воде“. Овај локалитет се налази на планинским падинама у самом срцу Кавказа на 2.400 метара надморске висине, одакле се за ведрог времена пружа невероватан поглед на планину Елбрус. На овом подручју се налази мноштво јединствених извора минералне воде која помаже у лечењу различитих болести и јачању организма.

У планинама Северног Кавказа. Природа Џили-Су.

„Невероватан је осећај када лежите у топлој минералној води а око вас се подижу десетине малих мехурића. Поред тога, Џили-Су обилује водопадима необичног имена. На пример, Султан, Емир и Шах“, прича Артјом.

Сматра се да је пут који води на Џили-Су један од најлепших у Русији. То је асфалтирани планински пут препун серпентина дуж огромних провалија над којима кружи мноштво орлова. Ако планирате сами да путујете, Артјом упозорава да морате обезбедити теренско возило јер има много деоница које нису асфалтиране.

Чегемски кањон, клисура, водопади и параглајдинг 

Кањон велике реке Чегем обасјан сунцем у јесен, Република Кабардино-Балкарија, поглед из птичје перспективе.

Ово је једна од најважнијих туристичких дестинација Кабардино-Балкарије и није тешко схватити зашто је тако.

„Поглед који се пружа дуж Чегемске клисуре је неописив, а Чегемска клисура је прилично велика. Познанство са овим подручјем почиње од прелепих чегемских водопада који се каскадно спуштају низ стеновите падине. У подножју је мали пијац где мештанке продају разне ручне радове од вуне. Постоји и ’степениште среће’ које има 222 степеника. Оно води до извора водопада на врху литице. Уопште није тешко попети се, а поглед је феноменалан. На врху постоји кафић, исто као и у подножју, где можете уживати у специјалитетима националне кухиње“, каже Артјом.

Туристичка зона. Водопад у Чегемској клисури, планине Кавказа, Кабардино-Балкарија.

Чегемски водопади се зими замрзавају у чему такође има неке дивље лепоте. Поједини мештани кажу да су тада можда и лепши него током лета. Ледени стубови замрзнутих млазова воде личе на џиновске истопљене свеће или сталактите који висе до саме реке.

Иза водопада више нема асфалта али се ипак може наставити макадамским путем дуж бурне реке Чегем. Пут је веома прашњав и зато Артјом саветује да у возилу затворите прозоре и укључите климу. После 30 километара ћете стићи на станицу за параглајдинг.

Артјом каже да је чегемска станица за параглајдинг чувена по моћним узлазним ваздушним струјама, тако да парглајдери могу да једре кроз ваздух од јутра до мрака. На територији ове станице постоји и зип-лајн и неколико других „адреналинских“ атракција за оне који воле такву врсту забаве.

Елтубу 

Две средњовековне гробнице и тмурно небо у Граду мртвих близу Елтубуа, Кабардино-Балкарија.

Ако будете имали довољно времена можете наставити пут кроз клисуру Чегем и стићи у село Елтубу. То је место које има веома богату историју. Загонетно древно балкарско село је срце читаве Балкарије. Древне куле стражаре, остаци грчких храмова и аномалне појаве привлаче како пустолове тако и естете. Највећа је Балкаруковска кула која је добила и назив „Кула љубави“. Легенда каже да ју је подигао Ахтуган Балкаруков како би се заштитио од родбине прелепе Кериме коју је отео у Дагестану и довео овамо.

Близу села су два одбрамбена грчка степеништа у литици која су висока тридесетак метара и воде на мали плато окружен зидовима високим 2 метра и дебелим око пола метра. Мало даље изнад степеништа су древни балкарски маузолеји где су од 8. до 18. века сахрањивани овдашњи племићи. Артјом саветује да се овамо дође обавезно са водичем јер село има заиста невероватну историју.

Долина нарзана
 

Газирана минерална вода са извора Нарзан.

„Долина нарзана“ је бањско лечилиште. Налази се у подножју северне падине планинског венца Скалисти (Стеновити ланац) на Великом Кавказу у долини реке Хасаут на 1.300 метара надморске висине (близу границе са Карачајево-Черкесијом).

Шта је то нарзанска вода? Потребно је да прође шест година како би се вода од снега који се топи у планинама претворила у нарзанску воду. То је време за које се она пробије кроз пукотине у подземним стенама, обогати се са 20-так минерала и соли и скупи се у подземним језерима, а затим изађе на површину кроз неки извор. На локалном језику назив се изговара „нарт-сан-е“, што значи „напитак храбрих ратника“.

Посетиоци могу доћи са празним флашама и напунити их различитим врстама минералне воде.

Крашка језера Шадхуреј 

Крашко језеро Шадхуреј привлачи поглед туриста на Кавказу.

Језера Доњи и Горњи Шадхуреј још увек су мало истражена. Научна истраживања ометају подводне струје, буре и разуђена мрежа подводних канала. Претпоставља се да је свако језеро дубље од 200 метара мада о томе не постоје тачни подаци.

„Ово је предивно место да се ту проведе неко време, посебно током летњих месеци. Температура воде је током целе године око +15 степени Целзијуса. Језера су близу једно другом и очаравају посетиоце својим прелепим бојама, и привлаче их у своју смарагдну воду“, прича Артјом.

Он из искуства зна да су крајње ретки посетиоци који одоле жељи да уђу у такву воду. Око језера има неколико павиљона тако да без проблема можете остати цео дан на излету и купати се до миле воље.

Шато Еркен 

Прелеп замак окружен водом, Шато Еркен, Кабардино-Балкарија, Русија.

Малено парче Европе усред Кавкаских планина – то је Шато Еркен, величанствени псеудозамак у романском стилу (заправо је саграђен током 1990-их). Унаоколо се налази око 1.000 хектара винограда.

„Ако хоћете да се одморите, уђите у бајку која се зове ’Замак Еркен’. Он је фантастичан, налази се одмах поред воде, а унутра постоји могућност за дегустацију вина“, каже наш водич.

Горња Балкарија, Плаво језеро и термални извори Аушигер 

Село Горња Балкарија у планинама Кавказа, Русија.

Ова три места су као створена за лаган једнодневни излет јер се налазе једно поред другога. Почните од Плавог језера. Дубока плава вода овог изузетно лепог језера скривеног у планинама руског Кавказа обавијена је велом тајне. У њој нема рибе, мештани је избегавају, али је током протеклих година постала популарна туристичка дестинација.

Уживајући у лепоти језера наставите пут у Горњу Балкарију која је само неколико километара удаљена од Черекске клисуре. То је мало древно село које изгледа као да се крије од спољног света. Ту су се сачували архитектонски споменици, одбрамбене куле, гробови и костурнице. Горња Балкарија је савршен пример балкарског начина живота и културе.

На левој обали рече Черек у селу Аушигер има неколико лековитих термалних извора. На територији санаторијума је и лековито језеро на отвореном и покривена купатила.

Клисура Адир-су 

Село Горња Балкарија у планинама Кавказа, Русија.

„Довде се може стићи аутомобилом јер се углавном иде асфалтним путем. Затим ауто улази у специјални лифт заједно са људима и подиже се уз литицу. Какав је то призор! Овде је граница и погранична контрола тако да није лоше понети исправе“, упозорава Артјом.

Даље се возите сеоским путем и стижете у планинарски дом. Одатле се организује лакша шетња дуга 4 километра. Љубитељи авантура могу да оду до „Долине жеља“, до водопада, ледника и огромне чаробне планине Улу Тау, што у преводу значи „Мајчина гора“. Последња станица у том походу може бити Сребрни извор.

„Овде се увек могу видети дивљи мустанзи јер често долазе да пасу бујну траву на лепим ливадама и да пију лековиту воду са извора. Тај извор има невероватну силу. Мештани кажу да онај ко у њега три пута зарони може да се излечи од многих болести“, прича Артјом са поносом.

Марија Стамблер, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Туризам

НИС вас позива: Посетите бесплатно зелене оазе Србије

Акција уласка у резервате природе у замену за празну ПЕТ амбалажу

Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији
Невероватне фотографије најнеприступачнијих места у Русији

Фотографије на Инстаграму Сергеја Доље више личе на пејзаже са других планета него на призоре из Русије (што заправо јесу). Ово су само неки од његових снимака.

2021-12-05 10:33:49

Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се
Посетио сам Туву, географски центар Азије, и одушевио се

Нашавши се у Републици Туви на југу Сибира лако можете поверовати да сте у сваком погледу у некој другој земљи, а не у Русији. Све је другачије: религија, језик (руски је један од два званична језика), пејзаж и архитектура. Ево шта сам открио на мом путовању у овај регион.

2021-11-28 13:02:05

Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана
Ханти-Мансијск или Југра: Зашто вреди посетити северну земљу пињола, ирваса и шамана

Древна земља Југра, у којој се налази град Ханти-Мансијск, чува трагове живота праисторијских људи и пећине изумрлих животиња. Али у новије време овде је пронађена нафта, па је престоница округа постала савремени развијени град који ипак брижно чува свој национални колорит.

2021-08-22 09:26:04

„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва
„Србија је примамљив ћилим у хиљаду боја“: Шта фасцинира учеснике кампа Руског географског друштва

Крајем јула Србију су „окупирали“ географи из Русије. До средине августа учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа Руског географског друштва изучаваће природна богатства братске земље, водити разговаре на теме екологије, природе, географије и посећивати места сећања заједничке историје, пише руски портал „Балканиста“.

2021-08-15 08:28:40

Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима
Најегзотичнија и најскупља крстарења руским рекама и морима

Својим очима можете видети вулкане Камчатке, или у ритуалу стећи статус поларног истраживача, посетити најудаљенију тачку Евроазије... Све то и још много тога можете доживети у невероватним крстарењима широм Русије.

2021-07-11 07:44:41

Десет највећих лучких градова у Русији
Десет највећих лучких градова у Русији

Русија има 67 поморских лука на 12 мора, од Црног и Балтичког мора до Тихог и...

2021-04-17 18:52:13

Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије
Владивосток: Демистификација великог града на истоку Русије

Становници Владивостока са поносом и оптимизмом зову свој град „руски Сан Франциско“

2021-03-21 08:31:40

Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи
Москва у облацима: Све што треба да знате о највишој грађевини у Европи

У Москви је све нај-нај. Где год се окренете, окружују вас најскупљи хотели, најлуксузнији ресторани, најлепши храм, највећа тврђава, најпосећенији музеј, најзанимљивији парк и најатрактивнија продавница у Русији. Међу тим рекордерима је и Останкински телевизијски торањ који се градио од 1960. до 1967. године. Торањ је висок 540 метара и то је тренутно највиша грађевина не само у Русији, већ и у читавој Европи.

2021-03-14 08:06:49

Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника
Разнобојна језера у Русији: Створена чаробном кичицом непознатих уметника

Ова ружичаста, жута и бела језера изгледају надреално. Али нису их обојили људи.

2021-03-07 09:00:45

Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом
Живописна Русија: Пет градова са израженим националним колоритом

Будистички храмови, древна утврђења и град у коме се не продаје алкохол, све се то налази у Русији.

2021-02-06 09:06:48

„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера
„Најлепша земља“ у објективу фотографа аматера

Руско географско друштво расписало је фото конкурс под називом „Најлепша земља“. Oбјављујемо прве пристигле фотографије.

2021-01-23 07:57:15

Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа
Путовање из снова: Од Москве до Владивостока у вагону без купеа

У возовима који саобраћају с краја на крај Русије можете сазнати много тога о највећој земљи...

2021-01-09 05:10:40

Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида
Погледајте како људи живе на Арктику, у насељима Баренцбург и Пирамида

Током поларног дана мештани лепе на прозоре фолију, а на температури +12 степени мажу се заштитном кремом од сунца и скривају мачке од локалних власти. Како они тамо уопште преживљавају?

2021-01-01 07:20:16

Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга
Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

2020-12-26 08:22:06

Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета
Овако изгледа Русија из перспективе птичјег лета

Пројекат је трајао преко 15 година и обухватио 72 региона прелепе руске земље.

2020-12-19 09:39:58

Петанаест невероватних призора Чукотке
Петанаест невероватних призора Чукотке

Фотографи Олег Зотов и Ида Ручина били су у експедицији на Чукотки, у крају где живи...

2020-12-12 08:30:10

Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура
Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке...

2020-12-06 09:32:15

Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура
Девет места у Кабардино-Балкарији које треба да посети сваки љубитељ авантура

Ово место је заиста феноменално: тиркизна језера, високи кањони, древне насеобине, фантастични планински пејзажи, водопади, изванредан...

2020-12-05 09:01:56

Шест невероватних праисторијских споменика у Русији
Шест невероватних праисторијских споменика у Русији

„Земља градоваˮ са производима од бронзе, камени лавиринти и храмови, најстарије кочије и мегалитске гробнице... Ово је списак најимпресивнијих праисторијских налазишта у Русији.

2020-11-28 07:47:34

„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу
„Мистичнеˮ грађевине старе Москве у неоготском стилу

Ова за Русију нетипична здања подсећају на средњовековне европске замкове и биће откровење чак и за оне који добро познају руску престоницу.

2020-11-21 07:17:51

Фотографско путовање кроз све руске регионе
Фотографско путовање кроз све руске регионе

  Фотографски пројекат „Русија: Лет кроз вековеˮ приказује најразличитије пределе Русије, открива аутентичност њених региона и завирује...

2020-11-14 09:10:00

Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету
Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне...

2020-10-31 07:42:15

Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије
Величанствене Беле стене на Далеком истоку Русије

Некадашња вулканска лава временом је постала главна знаменитост острва Сахалин, пише Russia beyond.   Yuri Smityuk/TASS На северу острва...

2020-10-30 18:20:56

Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви
Четири најлепше најлепше кратке шетње по Москви

Ове шетње по центру Москве упознаће вас како са историјским наслеђем, тако и са савременим лицем...

2020-10-18 09:06:44

rt turizam
baner rakija desno turiyam
baner apartman desno / turiyam
baner obzor desno - turizam

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: