Путин: У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине, урадићемо то и сада

Објављено: 21.09.2022.год.
фото: © РИА Новости / Илья Питалев

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу, нагласио је председник Путин

Говор председника Владимира Путина
 
"Тема мог говора је ситуација у Донбасу и ток специјалне војне операције за његово ослобађање од неонацистичког режима који је преузео власт у Украјини 2014. као резултат оружаног пуча.

Данас апелујем на вас, на све грађане наше земље, на људе различитих генерација, узраста и националности, на народ наше велике Отаџбине, на све које спаја велика историјска Русија, на војнике и официре, добровољце који се сада боре на првим линијама фронта, налазе се на борбеном месту, нашој браћи и сестрама - становницима Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области и других области ослобођених од неонацистичког режима.

Биће речи о неопходним, хитним корацима за заштиту суверенитета, безбедности и територијалног интегритета Русије, о подршци жељи и вољи наших сународника да сами одређују своју будућност и о агресивној политици дела западних елита, које се залажу свим силама да одрже своју доминацију, и за то покушавају да блокирају, да потисну било какве суверене независне центре развоја како би наставили да грубо намећу своју вољу другим државама и народима, да подметну њихове псеудовредности.

Сврха Запада је да ослаби, подели и на крају уништи нашу земљу. Они већ директно говоре да су 1991. успели да поцепају Совјетски Савез, а сада је дошло време и за саму Русију, да се распадне на многе непријатељске регионе и регионе.

А такве планове планирају већ дуго. Подстицали су банде међународних терориста на Кавказу, промовисали офанзивну инфраструктуру НАТО-а близу наших граница. Они су тоталну русофобију учинили својим оружјем, деценијама су намерно гајили мржњу према Русији, пре свега у Украјини, којој су спремали судбину антируског упоришта, а сам украјински народ је претворен у топовско месо и гурнут у рат са наше земље, покренувши га, овај рат, још 2014. године, користећи оружане снаге против цивилног становништва, организујући геноцид, блокаду, терор над људима који су одбили да признају власт која је настала у Украјини као резултат државног удара.

А након што је актуелни режим у Кијеву заправо јавно одбио мирно решење проблема Донбаса и, штавише, објавио своје претензије на нуклеарно оружје, постало је потпуно јасно да је нови, још један, као што се већ два пута раније догодио, напад великих размера на Донбас био неизбежан. А онда би, исто тако неизбежно, дошло до напада на руски Крим - на Русију.

С тим у вези, одлука о превентивној војној операцији била је апсолутно неопходна и једина могућа. Њени главни циљеви - ослобођење целе територије Донбаса - били су и остали непромењени.

Луганска народна република је већ скоро потпуно очишћена од неонациста.

Борбе у Доњецкој народној републици се настављају. Овде је током осам година кијевски окупациони режим стварао дубоко ешалонирану линију дуготрајних утврђења. Њихов јуриш резултирао би великим губицима, тако да наше јединице, као и војне јединице република Донбаса, делују систематски, компетентно, користе опрему, штите људство и корак по корак ослобађају земљу Доњецка, чисте градове и насеља од неонациста, пружају помоћ људима које је кијевски режим претворио у таоце, у живи штит.

Као што знате, професионални војници који служе по уговору учествују у специјалној војној операцији. Са њима се раме уз раме боре и добровољачке формације: људи различитих националности, професија, узраста су праве патриоте. На зов срца стали су у одбрану Русије и Донбаса.

С тим у вези, већ сам дао упутства Влади и Министарству одбране да се у потпуности и у најкраћем могућем року утврди правни статус добровољаца, као и бораца јединица Доњецке и Луганске народне републике.

Требало би да буде исто као и код редовних војника руске војске, укључујући материјалну, медицинску подршку и социјалне гаранције. Посебну пажњу треба посветити организовању снабдевања добровољачких формација и одреда народне милиције Донбаса опремом.

У току решавања главних задатака заштите Донбаса, наше трупе су, на основу планова и одлука Министарства одбране и Генералштаба о општој стратегији деловања, ослободиле од неонациста и значајне територије Херсона и Запорожја и низ других региона. Као резултат тога, формирана је продужена линија борбеног контакта, која је преко хиљаду километара.

Оно желим данас први пут да кажем јавно. Већ након почетка специјалне војне операције, укључујући и разговоре у Истанбулу, представници Кијева су веома позитивно реаговали на наше предлоге, а ти предлози су се пре свега тицали обезбеђења безбедности Русије и наших интереса. Али очигледно је да мирно решење није одговарало Западу, па је Кијев после постизања одређених компромиса заправо добио директну наредбу да поремети све договоре.

Украјина је почела још више да се пумпа оружјем. Кијевски режим је покренуо нове банде страних плаћеника и националиста, војних јединица обучених по стандардима НАТО-а и под дефакто командом западних саветника.

Истовремено, режим репресије широм Украјине према сопственим грађанима, успостављен непосредно после оружаног пуча 2014. године, најоштрије је ојачан. Политика застрашивања, терора и насиља поприма све масовније, страшније, варварске облике.

Желим да истакнем да знамо да већина људи која живе на територијама ослобођеним од неонациста, а то су, пре свега, историјске земље Новоросије, не жели да буде под јармом неонацистичког режима. У Запорожју, у Херсонској области, у Луганску и Доњецку, видели су и виде зверства која неонацисти чине у окупираним областима Харковске области. Наследници Бандере и нацистичких казнитеља убијају људе, муче их, бацају у затворе, обрачунавају се, разбијају, муче цивиле.

У Доњецкој и Луганској народној републици, Запорошкој и Херсонској области пре избијања непријатељстава живело је више од седам и по милиона људи. Многи од њих су били приморани да постану избеглице, да напусте своје домове. А они који су остали - око пет милиона људи - данас су изложени сталној артиљеријској и ракетној паљби неонацистичких милитаната. Погађају болнице и школе, организују терористичке нападе на цивиле.

Не можемо, немамо морално право да предајемо себи блиске људе на комаде џелата, не можемо а да не одговоримо на њихову искрену жељу да сами одређују своју судбину. Парламенти народних република Донбаса, као и војно-цивилне администрације Херсонске и Запорошке области, одлучили су да одрже референдуме о будућности ових територија и обратили су се нама, Русији, са молбом да подржимо такав корак.

Дозволите ми да истакнем да ћемо учинити све да обезбедимо безбедне услове за одржавање референдума, како би људи могли да изразе своју вољу. И ми ћемо подржати одлуку о њиховој будућности, коју ће донети већина становника Доњецке и Луганске народне републике, Запорошке и Херсонске области.

Драги пријатељи!

Данас наше Оружане снаге, као што сам већ рекао, делују на линији додира, која прелази хиљаду километара, супротстављају се не само неонацистичким формацијама, већ заправо читавој војној машини колективног Запада.

У овој ситуацији сматрам неопходним да донесемо следећу одлуку - она је у потпуности адекватна претњама са којима се суочавамо - а то су: да заштитимо нашу Отаџбину, њен суверенитет и територијални интегритет, да обезбедимо безбедност нашег народа и народа на ослобођеним територијама. Сматрам да је неопходно подржати предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.

Понављам, реч је конкретно о делимичној мобилизацији, односно регрутовани ће бити само грађани који се тренутно налазе у резервном саставу, а пре свега они који су служили у Оружаним снагама, имају одређене војне специјалности и релевантно искуство.

Позвани на служење војног рока обавезно ће проћи додатну војну обуку, узимајући у обзир искуство из специјалне војне операције, пре слања у јединице.

Потписан је указ о делимичној мобилизацији.

О томе ће, у складу са законом, данас писмима бити званично обавештена већа Савезне скупштине - Савет Федерације и Државна дума.

Мобилизационе активности почеће данас, од 21. септембра. Поручујем начелницима региона да пруже сву неопходну помоћ раду војних комесаријата.

Желим да истакнем да ће грађани Русије који су позвани на служење војног рока мобилизацијом добити статус, исплате и све социјалне гаранције војних лица која служе по уговору.

Додаћу да Уредба о делимичној мобилизацији предвиђа и додатне мере за испуњавање одбрамбеног налога државе. Руководиоци предузећа одбрамбене индустрије директно су одговорни за решавање задатака повећања производње наоружања и војне опреме и распоређивање додатних производних капацитета.

Заузврат, сва питања материјалне, ресурсне и финансијске подршке одбрамбеним предузећима мора одмах да реши Влада.

Драги пријатељи!

Запад је у својој агресивној антируској политици прешао сваку линију. Стално слушамо претње нашој земљи, нашем народу. Неки неодговорни политичари на Западу не говоре само о плановима за организовање испорука офанзивног оружја дугог домета - система који ће омогућити ударе на Крим и друге регионе Русије.

Такви терористички удари, укључујући и коришћење западног оружја, већ се изводе на погранична насеља Белгородске и Курске области. У реалном времену, користећи савремене системе, авионе, бродове, сателите, стратешке дронове, НАТО врши извиђање широм јужне Русије.

У Вашингтону, Лондону, Бриселу директно гурају Кијев да пребаци војне операције на нашу територију. Више не кријући, поручују да Русију треба победити свим средствима на бојном пољу, праћено лишењем политичког, економског, културног, уопште, сваког суверенитета, уз потпуну пљачку наше земље.

Покренута је и нуклеарна уцена. Реч је не само о гранатирању Запорошке нуклеарке, које подстиче Запад, које прети нуклеарном катастрофом, већ и о изјавама неких високих представника водећих држава НАТО-а о могућности и прихватљивости коришћења оружја за масовно уништење против Русије - нуклеарног оружја.

Оне који себи дозвољавају да дају овакве изјаве о Русији, желим да подсетим да и наша земља има разна средства за уништавање, а по неким компонентама модернија од оних земаља НАТО-а. А ако територијални интегритет наше земље буде угрожен, ми ћемо свакако искористити сва средства која су нам на располагању да заштитимо Русију и наш народ. То није блеф.

Грађани Русије могу бити сигурни да ће територијални интегритет наше Отаџбине, наша независност и слобода бити обезбеђени - још једном то наглашавам - свим средствима која су нам на располагању. А они који покушавају да нас уцене нуклеарним оружјем треба да знају да и ветар може да се окрене у њиховом правцу.

У нашој историјској традицији, у судбини нашег народа је да зауставимо оне који теже светској превласти, који прете распарчавањем и поробљавањем наше Отаџбине. Урадићемо то и сада.

Верујем у вашу подршку."

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Русија

РТ: Вашингтон планира да подстакне непријатељства у Украјини најмање још две године - Захарова

Документи о набавци америчког оружја показују да Вашингтон намерава да подгрева сукоб у Украјини још најмање...

РТ: Постоје окупиране територије које тек треба да буду ослобођене - Кремљ
РТ: Постоје окупиране територије које тек треба да буду ослобођене - Кремљ

Руске трупе тек треба да ослободе делове бивших украјинских региона који су се придружили Русији у...

2022-12-08 15:36:51

Путин: Реакције трећих страна неће спречити Русију да изврши борбене мисије
Путин: Реакције трећих страна неће спречити Русију да изврши борбене мисије

Русија удара на енергетску инфраструктуру Украјине, али прве ударе задали су они који су ударили на...

2022-12-08 14:30:40

Виктор Бут размењен за кошаркашицу Бритни Грејнер
Виктор Бут размењен за кошаркашицу Бритни Грејнер

Руски држављанин Виктор Бут размењен је за Американку Бритни Грејнер, саопштило је Министарство спољних послова. Процедура је...

2022-12-08 14:27:06

Путин: Специјална војна операција настала само зато што Русији није остављена шанса да мирно реши питање Донбаса
Путин: Специјална војна операција настала само зато што Русији није остављена шанса да мирно реши питање Донбаса

Специјална војна операција је настала само зато што Русији није остављена шанса да мирно реши питање...

2022-12-08 11:40:11

Путин: Ако буде потребно заштитићемо наше савезнике свим средствима која су нам на располагању
Путин: Ако буде потребно заштитићемо наше савезнике свим средствима која су нам на располагању

Русија никоме није и не даје нуклеарно оружје, али ће бранити своје савезнике свим расположивим средствима,...

2022-12-08 09:02:11

Лавров: Чињеница да Европа не може да заштити своје интересе је медицинска чињеница
Лавров: Чињеница да Европа не може да заштити своје интересе је медицинска чињеница

Европа још не може да заштити своје интересе, то потврђују резултати посете француског председника Емануела Макрона...

2022-12-07 11:52:19

Лавров: Америчка глобализација је завршена, гради се нови систем који не треба да зависи од хирова Запада
Лавров: Америчка глобализација је завршена, гради се нови систем који не треба да зависи од хирова Запада

Америчка глобализација је завршена, гради се нови систем који не треба да зависи од хирова Запада,...

2022-12-07 10:03:17

Москва подржава идеју о стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје
Москва подржава идеју о стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје

Москва подржава идеју о стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје, изјавила је руски представник Наталија...

2022-12-07 07:53:20

РТ: Москва ће наставити да адекватно реагује на свако даље ширење НАТО-а - Рјабков
РТ: Москва ће наставити да адекватно реагује на свако даље ширење НАТО-а - Рјабков

Тема безбедносних гаранција може се поново покренути ако Запад буде озбиљан по питању тога, рекао је...

2022-12-07 07:05:08

Шојгу: Украјинска војска током новембра изгубила више од 8.300 војника
Шојгу: Украјинска војска током новембра изгубила више од 8.300 војника

Украјинска војска је изгубила током новембра више од 8.300 војника, пет авиона, десет хеликоптера, 149 тенкова...

2022-12-06 12:33:44

Путин аутомобилом обишао обновљену деоницу Кримског моста
Путин аутомобилом обишао обновљену деоницу Кримског моста

Председник Русије Владимир Путин посетио је Кримски мост, а потпредседник владе Марат Хуснулин га је известио...

2022-12-05 15:32:14

Путин потписао пакет закона о забрани ЛГБТ пропаганде
Путин потписао пакет закона о забрани ЛГБТ пропаганде

Руски председник Владимир Путин потписао је пакет закона о забрани ЛГБТ пропаганде, као и промене пола...

2022-12-05 14:49:37

Володин: САД покушавају да обуздају развој других држава како би задржале своју хегемонију
Володин: САД покушавају да обуздају развој других држава како би задржале своју хегемонију

„Војно-биолошка активност Вашингтона представља претњу целом човечанству“

2022-12-05 11:50:37

Русија припрема узвратне мере на ограничавање цене нафте од стране Запада
Русија припрема узвратне мере на ограничавање цене нафте од стране Запада

Русија припрема узвратне мере на ограничавање цене нафте од стране Запада, изјавио је портпарол председника Дмитриј...

2022-12-05 11:46:06

Мишустин: Русија и Кина спремне да се заједно супротставе растућем спољном притиску
Мишустин: Русија и Кина спремне да се заједно супротставе растућем спољном притиску

Русија и Кина су спремне да се заједно супротставе растућем спољном притиску, јер су земље заинтересоване...

2022-12-05 10:22:32

РТ: Прецизни удари по украјинској инфраструктури неопходан одговор за украјинске саботаже на руском тлу - Путин
РТ: Прецизни удари по украјинској инфраструктури неопходан одговор за украјинске саботаже на руском тлу - Путин

Руски прецизни удари по украјинској инфраструктури неопходан су одговор за украјинске саботаже на руском тлу, укључујући...

2022-12-02 17:17:01

РТ: Кијев мора да покаже спремност да разговара о руским захтевима који су добро познати - Кремљ
РТ: Кијев мора да покаже спремност да разговара о руским захтевима који су добро познати - Кремљ

Мировни преговори између Русије и Украјине могли би да почну само ако Москва види истинску политичку...

2022-12-02 16:54:41

Путин разговарао са Шолцом о ситуацији у Украјини
Путин разговарао са Шолцом о ситуацији у Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је Владимира Путина да разговара о различитим аспектима ситуације у Украјини,...

2022-12-02 12:12:48

РТ: Бајденови услови за мировне преговоре неприхватљиви - Кремљ
РТ: Бајденови услови за мировне преговоре неприхватљиви - Кремљ

Русија неће повући трупе из Украјине пре почетка преговора, рекао је Дмитриј Песков

2022-12-02 11:48:31

РТ: Сваки сукоб између нуклеарних држава, чак и ако почне конвенционалним оружјем, могао би лако ескалирати у свеопшти нуклеарни рат - Москва
РТ: Сваки сукоб између нуклеарних држава, чак и ако почне конвенционалним оружјем, могао би лако ескалирати у свеопшти нуклеарни рат - Москва

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио је да би сваки сукоб између нуклеарних држава, чак...

2022-12-01 13:30:50

Лавров: Не памтим такву забринутост за цивилно становништво када је Запад убијао Арапе
Лавров: Не памтим такву забринутост за цивилно становништво када је Запад убијао Арапе

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да жали и брине о сваком људском животу...

2022-12-01 12:26:08

Лавров: Некадашњи односи Русије и Запада неће бити обновљени
Лавров: Некадашњи односи Русије и Запада неће бити обновљени

Некадашњи односи Русије и Запада неће бити обновљени, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров на...

2022-12-01 09:52:58

РТ: Москва одбацује европску безбедност без Русије и Белорусије
РТ: Москва одбацује европску безбедност без Русије и Белорусије

Западноевропске државе се потпуно покоравају САД-у када је у питању одбрана, рекао је руски министар спољних послова

2022-12-01 09:40:53

rt rusija
baner rakija desno rusija
baner apartman desno / RUSIJA
baner obzor desno - rusija
историја Русије - РУСИЈА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк