Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Објављено: 08.12.2022.год.
фото: © Српско-руско братство

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних организација, борави ових дана у Београду као шеф сталне делегације Федералне слупштине Руске Федерације у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње. Данас је дала ексклузивни интервју за портал Српско-руског братства о актуелном стању цивилног сектора у Русији, којом доминирају традиционалне вредности. Дотакли смо се и неславног тока заседања Црноморске скупштине

У Русији је забрањена ЛГБТ пропаганда. Како је и зашто дошло до те мере, шта она тачно подразумева и који су резултати –нарочито у погледу одбране идентитета, породице, традиције и других вредности хришћанства , јудаизма и ислама, као три религије којима је Русија домицилна земља?  

- Пре две године изгласали смо нови Устав Русије, био је референдум, и у највишем закону Русије је записано да се ми придржавамо само наших традиционалних вредности.

Код нас не може бити родитеља бр.1 и бр.2, наш Устав прописује да је породица – савез мушкарца и жене, и ништа друго не прихватамо. А онда смо кренули даље. Пошто смо видели колико агресивна може бити информациона кампања за подршку ЛГБТ, и колико се то активно ради у свим медијима – у цртаћима, филмовима, књигама, ми као посланици смо, а и ја сам један од аутора тог закона, без обзира на партијску припадност, стали сви иза тог закона, који предвиђа најстроже казне за пропаганду ЛГБТ. Сада је то забрањено у свим облицима – у друштвеним мрежама, филмовима, музици, књигама… И предвиђене су врло тешке казне – на пример, за правна лица до 10 милиона рубаља. Предвиђена је чак и кривична одговорност.

Јасно нам је да је тзв. «европска толерантност» по овом питању неприхватљива за Русију, која је принуђена да свим средствима штити своје традиционалне вредности.

На ту тему смо спровели најширу могућу дискусију – позивали смо родитеље, Православну цркву, представнике свих традиционалних религија, друштвене организације… Резултат је био недвосмислен – ми смо за своје вредности и хоћемо да заштитимо психу у нормалном стању, без разврата и без тога што нам агресивно намећу споља. Закон је већ потписан, из књижара су већ повучене такве књиге. Врло ћемо строго контролисати примену тог закона. И ако буде требало и да га допуњавамо, и то ћемо учинити.

Да ли је то било тешко урадити?

Као што знате, увек има различитих мишљења, али закон су подржале све посланичке групе у Државној Думи. Било је покушаја провокација, али нисмо се колебали, јер смо били чврсто уверени да смо у праву.

Катастрофа је када видиш да дете могу да преобуку у девојчицу или дечака, по жељи родитеља или других, када чујеш да се већ у 3-4-ој години може вршити операција промене пола. Када смо све то видели, било нам је јасно да морамо устати и одбранити своје традиционалне вредности. Јер по нашем Уставу – породица је савез жене и мушкарца, то су мама и тата.

Друго питање се односи на још једну меру заштите. То је укидање организација као што је Фејсбук – Мета. Какве организације су заправо укинуте по овом основу, односно зашто их је Русија идентификовала као опасност?

Главна опасност, коју видимо у последње време је развој друштвених мрежа. То је велико усмерење којим не управљамо ми него неки други људи кроз своје организације – организације за које смо почели да се питамо: где је код нас отворено представништво тих организација? Оне нису радиле у Русији!

Почела је пандемија и било је врло много лажних/фејк информација, а организације су одбијале да их уклоне. Почели смо од тога да смо увели најстроже казне за фејк. Али видело се да све организације нису спремне да поштују закон. На пример, на једној друштвеној мрежи смо нашли 30.000 спомињања како дете може да оконча живот самоубиством. И многе друге ствари које су грубо провоцирале неразвијену дечју психу.

Када је почела СВО и када смо видели да људи са кукастим крстом иду против наше земље, а сви понављају како се бомбардује Украјина и да је треба заштити, схватили смо да морамо да бранимо наш Руски свет и нашу земљу, јер је украјинска војска била на нашим границама, а опет јако много фејк информација је ишло кроз друштвене мреже. Када смо захтевали да се оне уклоне, компаније су то одбијале. Онда смо се обратили савезном државном тужиоцу, који је просто забранио коришћење тих друштвених мрежа на територији Русије.

Тако смо од грађана Русије уклонили највећи део фејк информација, које су биле – директна манипулација!

Ове мере нису прве које је Русија предузела да спречи спољни пропагандни притисак на своје становништво.  Направили сте јединствени централни регистар страних агената. На том списку је много јавних личности. Како је реаговала јавност, а како људи који су на списку?

Да, пре више година смо усвојили закон, који је прописао да ако узимаш новац од иностране организације, мораш се декларисати као страни агент. То је било само зато да људи разумеју да се ради о пропаганди која одатле долази. То је изазивало много спорова, питања и нервозе код наших страних агената, који су желели да добијају награде и да се не повинују законима Русије.

Када је почела СВО, јасно смо видели ко је патриота, ко иступа за мир, а ко иступа за новац.

Усвојили смо строге законе – и ја сам за њих гласала – о стварању јединственог регистра страних агената. То још  нису закони строги као у Америци! Али, забранили смо да страни новац може да долази у наше педагошке установе, у наше школе, односно да тамо шире пропаганду других држава преко страних агената. Од почетка СВО, закон који се сматрао недовољно строгим, сада је постао строжији. И већина становништва нас је подржала по том питању. Доста нам је стране пропаганде и страног новца! Мора се разумети да ти људи не дају новац тек тако, а међу страним агентима има људи из света културе, новинарства, из разних области…

Област НВО и хуманитарне помоћи се много развила у Русији. Ако погледамо паралелно, ко финансијски више улаже у реалан добровољни, хуманитарни рад и разне врсте помоћи – стране донације кроз НВО сектор или домаћи капитал? 

Петог децембра, пре два дана, у Русији смо обележили Дан добровољца – волонтера. Последњих година се огроман број људи укључио у волонтерску делатност. То су и људи који помажу у трагању за несталима, у гашењу пожара, за време пандемије су разносили намирнице, радили у црвеним зонама болница –у којима понекад није желело да ради медицинско особље… Таквог одзива никада раније није било. Ми смо се данас заиста ујединили – за своју земљу и за њене људе!

Огромна количина ресурса и новца пролази кроз мој комитет у парламенту. Ми усмеравамо ресурсе на грантове таквим организацијама у разним областима (од подршке ветеранима, преко културе итд)  и за то издвајамо буџетска средства.

Нама је данас веома важно да заштитимо волонтере, јер то су људи који су у опасности и у зони сукоба и гашења пожара. Ту има људи свих узраста, чак и оних од 80 година, и наравно, јако много омладине.

За то су нам потребни закони, укључујући и закон о компензацији у случају погибије и рањавања, о допунским бодовима за упис на факултет…

То је огромна снага и енергија која реално помаже земљи.

Како видите везе Русије и Србије у хуманитарној сфери? Да ли ће Русија мењати нешто у свом приступу?

Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији. Ми знамо да нас и данас већина подржава. Знамо добро историју и положићемо цвеће на споменике – ми имамо заједничку историју која се не може и неће прецртати, као што то чине у неким земљама. Заиста смо захвални поносним Србима – малом народу који поштује своју историју, иако се данас налази у ситуацији која није лака. Ви сте били и остајете братски народ. Поносни смо што је ваш председник Вучић говорио у нашем парламенту, сарађујемо са вашим парламентарцима, и поносни смо данас што смо у Србији.

Налазимо се у Руском дому, којим се такође поносимо, који је преживео многе ситуације. Он и данас шири руску културу, руски дух, руски језик. Данас у свету, ми морамо доносити још више руског, јер ми разумемо огромни значај борбе за културу. Наше колеге које овде раде, дају томе непроцењиви допринос.

Долази ново време и Русија ће имати и нове приступе, и нове додирне тачке, и нове интеракције. Разумемо да нам је потребна интензивнија сарадња са Србима. Овде је дошло и много наших људи, много ИТ-стручњака, бизнисмена. Баш зато смо сада у Руском дому, да би смо што боље разумели где све можемо наћи те нове додирне тачке.

Шта се данас догодило на заседању Црноморске скупштине?

Ми смо присуствовали Парламетарној скупштини Црноморске економске сарадње, која окупља 13 земаља. Пре 30 година је Русија одлучила да створи ту оргнаизацију у којој се бавимо заједничким питањима, сарађујемо, полазећи од чињенице да смо сви ми изабрани људи иза којих стоје наши бирачи. Данас, приликом верификације наших пуномоћја, Украјина је предложила да се не верификују пуномоћја целе делегације Русије, а ми плаћамо највећи допринос организацији и зато имамо и највише представника, на основу тога што им се неки не допадају. Русија је то примила као увреду, јер нико од њих нема право да нас дели по свом укусу. Зато смо заједнички донели одлуку да напустимо данашње заседање. Украјинска делегација је све претворила у фарсу, у циркус, скачући у президијум, прекидајући говорнике, правећи спектакл за ТВ камере.

Друго, донели смо одлуку да обуставимо уплату чланских доприноса организацији, у којој се неће чути наш глас. У сваком случају, не прекидамо сарадњу ни са земљама чланицама ни са њиховим парламентарцима.

Апсурдан је покушај да се Русија избаци и прецрта из Црног мора. Јасно је да саму организацију чека озбиљна трансгжформација, јер овако се не може радити.

Низ земаља нас је подржао, неки су се уздржали, неки нису дошли, али је већина била против, иако је то директно кршење пословника. Иза сваког од нас стоје наши бирачи, и само наши парламенти могу да одлуче ко од нас може да представља своју земљу.

Разговарала Диана Милошевић, Српско-руско братство

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

У региону Црвеног мора, настављају се напади бораца покрета Ансаралах и на коалиционе и трговачке бродове

У ноћи 23. јуна, јеменски Хути известили су о лансирању дронова на израелску луки Хаифа. Важно...

Немачка криви Москву за погоршање односа са Пекингом
Немачка криви Москву за погоршање односа са Пекингом

Трговина се погоршава због односа Кине са Русијом усред украјинског сукоба, тврди вицеканцелар Роберт Хабек

2024-06-23 23:56:47

Хроника специјалне војне операције за 23.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 23.06.2024.

На Дан Свете Тројице украјинске формације су извршиле ударе на полуострву Крим. У удару касетне муниције на плажу у Севастопољу погинуло је пет особа, а више од 150 је повређено. Увече су украјинске оружане снаге напале Евпаторију.

2024-06-23 23:45:22

РТ: Украјина гура САД да дозволе ударе дубље у Русију – АП
РТ: Украјина гура САД да дозволе ударе дубље у Русију – АП

Кијев наводно верује да ће само „очајни услови на бојном пољу“ навести Вашингтон да одобри ударе далеког домета

2024-06-23 16:45:28

Руска нуклеарна доктрина би могла да буде измењена као одговор на претње – посланик
Руска нуклеарна доктрина би могла да буде измењена као одговор на претње – посланик

Промене „у смислу доношења одлуке” о употреби атомског оружја могле би да се донесу, изјавио је шеф скупштинског одбора за одбрану

2024-06-23 12:25:19

РТ: Украјина „жели мир што је пре могуће“ – помоћник Зеленског
РТ: Украјина „жели мир што је пре могуће“ – помоћник Зеленског

Кијев настоји да оконча сукоб, али не под условима Русије, изјавио је Игор Жовква

2024-06-22 22:02:59

РТ: Кијев у преговорима са ЕУ о изручењу украјинских држављана – министар
РТ: Кијев у преговорима са ЕУ о изручењу украјинских држављана – министар

Граничари свакодневно приводе десетине мушкараца који желе да побегну у ЕУ, изјавио је министар унутрашњих послова Игор Клименко

2024-06-22 21:56:55

У Европи се смењују бели хришћани – Орбан
У Европи се смењују бели хришћани – Орбан

Немачки политичар Манферед Вебер је „Белзебуб” иза ове замене становништва, тврди мађарски премијер

2024-06-22 08:46:04

Долази нови рат – УН
Долази нови рат – УН

Упозорење долази усред растућих тензија између Израела и либанског Хезболаха

2024-06-22 08:42:10

Хроника специјалне војне операције за 21.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 21.06.2024.

Руске трупе су у протекла 24 сата извршиле ударе на циљеве у Кривом Рогу и Кировограду, а експлозије су се догодиле и у области Одесе. Украјинске формације су, заузврат, поново извршиле напад дроном на Републику Крим, а оштећена је и Рафинерија нафте Илски на Краснодарској територији.

2024-06-22 00:26:06

Медведев наводи чињенице да је Зеленски узурпирао власт
Медведев наводи чињенице да је Зеленски узурпирао власт

Он је као украјински председник једноставно „сакрио у своју фиоку“ 32 закона, чиме је прекршио Устав, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије

2024-06-21 21:25:05

РТ: САД упозоравају Украјину на корупцију – Вашингтон пост
РТ: САД упозоравају Украјину на корупцију – Вашингтон пост

Вашингтон тврди да Кијев не чини довољно у борби против овог питања и тврди да би то могло да угрози будућу војну и економску помоћ

2024-06-21 21:03:37

РТ: Русија има предност дуж линије фронта – министар одбране
РТ: Русија има предност дуж линије фронта – министар одбране

Андреј Белоусов је то изјавио на церемонији у Кремљу за дипломце војних академија

2024-06-21 20:57:15

РТ: Немогуће је поразити Русију – Путин
РТ: Немогуће је поразити Русију – Путин

Председник је упозорио Запад да не направи „још једну велику грешку“

2024-06-21 12:49:42

Нови генерални секретар НАТО-а
Нови генерални секретар НАТО-а

Холандски политичар Марк Руте обезбедио је сагласност свих чланица блока да смени Јенса Столтенберга

2024-06-21 06:21:35

РТ: Запад има план да замени Зеленског – руска обавештајна служба
РТ: Запад има план да замени Зеленског – руска обавештајна служба

Украјински лидер ће бити жртвено јагње за неизбежни војни пораз земље, предвиђа Спољна обавештајна служба Руске Федерације

2024-06-20 22:28:30

РТ: Русија „никада“ неће повући трупе – Путин
РТ: Русија „никада“ неће повући трупе – Путин

Нереалан захтев Украјине има за циљ да онемогући мировне преговоре, изјавио је руски председник

2024-06-20 22:21:07

Француски премијер упозорава да би резултати избора могли да поткопају подршку Украјини
Француски премијер упозорава да би резултати избора могли да поткопају подршку Украјини

Габријел Атал тврди да би десничарски Национални скуп могао да направи корените промене у спољној политици земље

2024-06-20 18:28:04

РТ: Ф-16 које испоручују САД биће стационирани у Украјини – Бела кућа
РТ: Ф-16 које испоручују САД биће стационирани у Украјини – Бела кућа

Владимир Зеленски и председник Џо Бајден раније су потписали билатерални безбедносни споразум о борбеним авионима

2024-06-19 23:01:58

РТ: Украјина би могла да позове Русију на следеће мировне преговоре – саветник Зеленског
РТ: Украјина би могла да позове Русију на следеће мировне преговоре – саветник Зеленског

Андреј Јермак је најавио ту могућност након неуспеле конференције у Швајцарској

2024-06-19 22:44:31

Хроника специјалне војне операције за 19.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 19.06.2024.

Током дана, руске трупе су извеле неколико напада ракетама, камиказа беспилотним летелицама и ФАБ-овима са УМПЦ...

2024-06-19 22:42:31

Москва придаје велики значај јачању пријатељских веза са Пјонгјангом — Путин
Москва придаје велики значај јачању пријатељских веза са Пјонгјангом — Путин

Руски лидер је подсетио да две државе повезује заједничка историја

2024-06-19 19:42:33

Хроника специјалне војне операције за 18.06.2024.
Хроника специјалне војне операције за 18.06.2024.

Руске трупе су у протекла 24 сата извеле неколико циљаних удара на циљеве на територији под контролом ОСУ. Експлозије и дејства ПВО забележене су у неколико подручја Украјине.

2024-06-18 23:31:27

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: