Гускова: Србија је направила лошу рачуницу

Објављено: 29.04.2013.год.

Јелена Гускова, директорка центра за проучавање балканске кризе на Институту за славистику Руске академије наука, говори о ситуацији на Косову која се развила током најновијих преговора Београда и Приштине.

У интервјуу емитованом 9. априла Гускова говори о природи уступака на које је Србија била спремна, пребацивању покровитељства над преговорима са СБ УН (где Србија има подршку) на ЕУ (где Србија нема никакву подршку), улози европске војне базе САД коју нико не контролише („Бондстил“) и реализацији маште Албанаца да створе државу какву су имали од 1941. до 1945.

Р: Госпођо Гускова, добар дан! Може ли се говорити о томе да су преговори између Београда и Приштине сасвим пропали и да се чланство Србије у ЕУ данас налази под великим знаком питања или да је чак потпуно искључено, или ипак још није све изгубљено?

ЈГ: Зависи за кога није све изгубљено. За Европу, за Албанце или за Србе - за сваку страну ситуација је сасвим другачија. Ради се о томе да је садашња власт у Србији дошла на чело државе тек у мају месецу прошле године и да су у питању сасвим нове структуре власти. Претходна власт се у суштини на сваки начин одрекла Косова, али при томе није потписала ниједан споразум. Они су се о свему договорили, али написмено ништа нису потврдили. Нова власт је имала прилику да, када је преговарачки процес поново започео, не потпише те документе и да не пристане на уступке. Србија је уступке чинила у тој мери да су Албанци већ почели да јој се подсмевају. Учесник преговарачког процеса са албанске стране Хашим Тачи је говорио: "Србима је потребан датум уласка у ЕУ, па нека они и попусте.". Албанска страна није ни за један педаљ одустала од својих захтева. Тврдили су да се ослањају на свој "Устав", устав непризбате државе. Србија је, с друге стране, била спремна да промени свој Устав, па чак и да разматра место Косова у Генералној скупштини УН. То значи да је чинила тако велике уступке да је у читавој земљи изазвала негодовање. Било је потребно учинити последњи корак: сести за сто и потписати све о чему су се договорили, при чему су услове поставили Албанци и ЕУ. И руководство државе и читав преговарачки тим нашли су се пред веома тешким проблемом: веома су желели улазак у Европу, али нису желели да се понизе пред Албанцима, јер фактички се радило о понижењу и пред Албанцима и пред Европом. Чини ми се да су Срби, када су рекли "не", иза њега поставили запету, јер је после тог озбиљног "не", о којем данас сви говоре, уследио текст у којем се предлаже да се преговарачки процес настави. То значи да су уступци могући, да се ради о формулацији и о томе на који начин се овај пораз може приказати у јавности. Они не желе у потпуности да се одрекну европског пута. Требало је, међутим, раније да се позабаве анализом онога што се тиме губи и добија.

Р: Значи ли то да је у суштини "зелено светло" за улазак Србије у ЕУ привремено угашено, и да тренутно гледамо у "жуто трепћуће светло"?

ЈГ: Најважније је рећи да није ни било никаквог "зеленог светла". Ради се само о почетку преговора, а тај датум ништа не даје, већ само обећава. И аналитичари који се баве овим процесима, као и економским процесима европске заједнице, увек су говорили да пре 2021. године Србија по овом питаљу не треба да очекује никакав помак. То  значи да су уступци чињени без икакве сврхе.

Р: Да ли то значи да је овим одлучним "не" Србија успела да сачува свој образ?

ЈГ: За сада је успела, у случају да не попусти. Међутим, најанимљивије је, чини ми се, да Срби још нису размотрили једно питање: Да ли у овој ситуацији још имају на кога да се ослоне? Они су потпуно пропустили прилику да се ослоне на УН и резолуцију 1244. Питање је прешло у сферу надлежности Европе, а тамо немају на кога де се ослоне, док би у Савету безбедности УН, наравно, помоћ могле да им пруже, и Русија, и Кина, које подржавају позицију Београда и не подржавају независност Косова. У питању је веома лоша процена последица корака које је руководство Србије предузело у читавом преговарачком процесу.

Р: Задржимо се мало на питању шта жели Београд, а шта Приштина. Главни услов Београда је аутономија српског дела са широким овлашћењима за српске општине, са сопственим органима управе, полицијом и судством. Реците нам у чему је, по Вашем мишљењу, проблем? Због чега Албанци не могу на то да пристану?

ЈГ: Као прво, већ веома дуго, од 1945. године Албанци покушавају да створе етнички чисту покрајину, а данас већ етнички чисту државу. Шта све нису радили да би се број Срба на Косову смањио и данас их тамо и заиста веома мало. Као друго, Срби живе компактно на северу, али осим тога живе и у великом броју енклава расутих по читавом Косову, што је веома важан фактор. Осим тога, Албанци се боје да ће се поновити ситуација са Косовом у саставу Србије. Ако буде формирана унутрашња  аутономна област у саставу Косова, она ће затим тражити да се отцепи као и Косово. А ко ће смети да каже да то не треба учинити (с обзиром да већ постоји прецедент)? У том случају та територија би се могла прикључити Србији. Они се тога плаше. Хашим Тачи је за време читавог преговарачког процеса изјављивао:"Ни по коју цену нећемо дозволити Србима да стекну било какав облик аутономије да се не би поновио случај Републике Српске у Босни и Херцеговини".

Р: Тим пре неће дозволити Србима да имају своју регуларну војску или било какве оружане јединице...

ЈГ: Ни полицију, ни органе управе. А они данас постоје. Фактички Београд има двоструку позицију: са једне стране тврди да је то покрајина у саставу Србије, "наша територија", са друге стране.., а Косово себе сматра независним. Како у таквој ситуацији пронаћи оптимално решење за Србе који тамо остају? Дубоко сам убеђена да ће ако предају Косово сви Срби бити приморани да га напусте, јер данас постоји снажан притисак на сво неалбанско становништво које је изложено страдњу и прогонима. Светска заједница, међутим, на то не обраћа никакву пажњу. Када се, са друге стране, ради о Албанцима, сви помињу права националних мањина. Док када се ради о Србима на албанској територији, о томе нико не говори нити хоће.

Р: Некадашњи конститутивни народ...

ЈГ: Да, Срби су конститутивни народ, а са друге стране Албанци су конститутивни народ у Албанији.

Р: Размотримо укратко улогу НАТО-а у овој кризи. Нема сумње да је интервенција НАТО-а довела до формирања независног Косова. Какву улогу НАТО игра данас?

ЈГ: НАТО је покушао да уђе у систем међународних односа 1992, када је после распуштања Варшавског пакта требало да пронађе своје ново место на светској сцени. Покушао је да у систем међународних односа уђе преко Балкана, када је тамо почела криза, и да преко УН учествује у регулисању сукоба. Међутим већ од 1994. године почело је  бомбардовање српских позиција и наставило се 1995. и 1999. године. То значи да је НАТО у читавом вишенационалном балканском конфликту сасвим јасно стао на једну страну. Постоји мноштво разлога због којих НАТО толико жели да се стационира на Балкану. То није самостална организација, већ инструмент у нечијим рукама. НАТО је заинтересован за војну базу "Боундстил" на Косову и Метохији. То је огромна војна база која располаже не само великом територијом, него и великим могућностима. Најважније је да ову базу нико на свету не контролише, ниједна европска организација, иако се ради о бази у центру Европе, ниједна светска организација, нити УН. Тамо се налазе тенковски полигони, скривени затвори, скривене болнице, у којима се, можда, врши трансплантација органа, о чему се много говори. Тамо то ники не проверава. Наравно, ако се та територија налази унутар Србије, значи да ће се за оно што се тамо ради одговарати пред Београдом. А ако је Косово независно, база ће заувек бити "натовска". НАТО је за ову територију заинтересован зато што је то главни центар трговине наркотицима. Сви путеви трговине наркотицима пролазе преко Косова и настављају даље у Европу у друге земљ света. Значи да неко од оних који су бомбардовали и који данас чувају ту територију, мислим на "натовце" и на оне који су изнад њих, очигледно добија велики новац од те трговине.

Р: А какви су данас односи између Срба и Албанаца на Косову? Колико је напета ситуација на северу Косова?

ЈГ: На северу Косова ситуација није посебно напета, јер тамо нема Албанаца. Међутим у другим областима, где се не налазе енклаве, ситуација је веома опасна. Будућност Косова зависи од ове одлуке. Али, најгоре је то што Београд при томе Србе на Косову ни за шта не пита, већ решава њихову судбину уместо њих. У случају да се данас настави ова конфузија и процес отцепљења стопира кроз одбијање упућено Бриселу, постоји шанса да се и Срби са Косова на неки начин укључе у решавање сопственог проблема. Ако не буду добили аутономију, они ће једноставно бити елиминисани са Косова. Тај процес траје веома дуго, још од 1945. године. Проблем на Косову није од јуче, као ни остали проблеми на просторима где постоји албанско становништво. То се односи на Македонију, Црну Гору и Грчку.

Р: Осим тога, у питању су последице политике коју је водио Мусолини, стварајући албанску државу на Балкану...

ЈГ: Сасвим тачно. И Албанци маштају о томе да створе државу какву су имали од 1941. до 1945. године.

Р: На територији Косова све до данас траје подела имовине. И поставља се питање о приватизацији српске имовине од стране Албанаца. Какви се кораци преузимају у том правцу? Знам да су Американци спремни да у тај посао укључе Американце, нудећи им контролни пакет акција у рудницима на Косову, што значи да се ради о једном економском питању...

ЈГ: Ствар је у томе да тзамо заиста постоје извесни природни ресурси, али не бих рекла да су у питању значајна богатства.

Р: Значи да то није пресудно?

ЈГ: Не није то простор који природним богатствима може да прехрани Европу или Америку или Русију. Важније је уопште ко ће владати том терироријом. Буде ли она независна албанска држава, тада ће се одмах подићи и Македонија. Албанци у Македонији су већ спремни на оружје. Одмах ће се подићи и југ Србије, где у три општине и у неким другим регионима постоји већина албанског муслиманског становништва. То значи да ће бити створена једна албанска територија. У почетку ће то бити 3-4 мале државе, које ће имати подршку Америке, а затим ће настати Велика Албанија, чију мапу данас можете купити на свакој бензинској пумпи на Косову и Метохији.

Р: Госпођо Гускова, хвала Вам на разговору.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Русија упозорава на „кошмарни сценарио“ војне конфронтације у Европи

Европа се можда враћа у ситуацију војне конфронтације, а НАТО потпуно одбија да саслуша све руске...

НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији
НИС-ова хуманост на делу: Донације воде „Јазак” здравственим установама у Републици Србији

Свесна значаја пружања подршке у наставку борбе против пандемије изазване корона вирусом, као и бриге о...

2021-12-02 16:13:43

РТ: Русија распоредила обалски ракетни систем на Пацифику
РТ: Русија распоредила обалски ракетни систем на Пацифику

Русија је први пут распоредила ракетни систем "Бастион" на острву Матуа у Тихом океану, саопштило је...

2021-12-02 15:33:35

Шојгу: Министарство одбране Русије представља озбиљан фактор у јачању одбрамбене способности Србије
Шојгу: Министарство одбране Русије представља озбиљан фактор у јачању одбрамбене способности Србије

Билатерална сарадња Москве и Београда је вишеструка, динамично се развија у различитим областима, укључујући и војну,...

2021-12-02 12:28:51

САД: Лукашенко марионета Русије
САД: Лукашенко марионета Русије

Вашингтон је забринут због планова белоруског председника Александра Лукашенка да посети Крим и призна руско полуострво,...

2021-12-02 09:35:08

РТ: Русија и Кина ће се удружити против нелегитимних америчких санкција
РТ: Русија и Кина ће се удружити против нелегитимних америчких санкција

Однос Русије и Кине је све бољи, а удруживање је најбољи одговор на непријатељске акције и...

2021-12-02 09:10:46

РТ: ФСБ ухапсила украјинске агенте
РТ: ФСБ ухапсила украјинске агенте

Спречена је завера украјинских агената да изведу терористички напад на стратешки важне војне локације, саопштила је...

2021-12-02 09:05:00

Лавров: Кијев постаје све арогантнији у својој агресивности према Русији и у покушајима да испровоцира Запад да подржи његове милитантне тежње
Лавров: Кијев постаје све арогантнији у својој агресивности према Русији и у покушајима да испровоцира Запад да подржи његове милитантне тежње

Министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је поступке Кијева све арогантнијим. Министарство спољних послова је средином новембра...

2021-12-02 08:49:09

Песков: Русија није признала ДНР и ЛНР и тешко је предвидети шта ће се догодити у овим регионима у будућности
Песков: Русија није признала ДНР и ЛНР и тешко је предвидети шта ће се догодити у овим регионима у будућности

Русија није признала самопроглашену Доњецку и Луганску Народну Републику, изјавио је прес секретар председника Дмитриј Песков. „Оне...

2021-12-02 08:46:13

Кремљ: На Минск се врши притисак без преседана и то не може, а да не доведе до оштрог одговора
Кремљ: На Минск се врши притисак без преседана и то не може, а да не доведе до оштрог одговора

На Минск се врши притисак без преседана и то не може а да не доведе до...

2021-12-02 08:35:55

Борељ: ЕУ ће одлучно стати на страну Украјине пред сваким покушајем подривања њеног интегритета и суверенитета
Борељ: ЕУ ће одлучно стати на страну Украјине пред сваким покушајем подривања њеног интегритета и суверенитета

"ЕУ покушава да уложи напоре да избегне кризу на граници Украјине и Русије и сматра важним...

2021-12-02 08:19:53

Лукашенко најавио руско-белоруске војне вежбе на граници са Украјином
Лукашенко најавио руско-белоруске војне вежбе на граници са Украјином

„Договорили смо се са председником Путином да у блиској будућности заједно изведемо вежбе на јужним границама, белоруско-украјинској граници“

2021-12-02 07:26:17

РТ: САД злоупотребљавају долар, наводи шеф „Росњефта”
РТ: САД злоупотребљавају долар, наводи шеф „Росњефта”

Шеф руског државног нафтног гиганта оптужио је Вашингтон да цинично манипулише својом валутом у циљу остваривања...

2021-12-02 07:15:51

Столтенберг: Ако Русија још једном употреби силу против Украјине мораће платити високу цену, биће озбиљних последица и то је јасна порука НАТО-а
Столтенберг: Ако Русија још једном употреби силу против Украјине мораће платити високу цену, биће озбиљних последица и то је јасна порука НАТО-а

Пресносимо део излагања на конференцији за штампу генералног секретеара НАТО-а на самиту министара спољних послова земаља чланица поводом ситуације око Украјине

2021-12-01 21:23:56

Путин: Главни постулат руске спољне политике остаје конструктивна интеракција на равноправним основама
Путин: Главни постулат руске спољне политике остаје конструктивна интеракција на равноправним основама

Главни постулат руске спољне политике остаје конструктивна интеракција на равноправним основама, изјавио је председник Владимир Путин. „Желим...

2021-12-01 21:18:30

Путин: Инсистираћемо на изради конкретних споразума који би искључили свако даље ширење НАТО-а ка истоку
Путин: Инсистираћемо на изради конкретних споразума који би искључили свако даље ширење НАТО-а ка истоку

Русија ће вршити притисак на Сједињене Државе и њихове савезнике у НАТО-у да престану да се...

2021-12-01 21:10:44

Кремљ: Путин и Лукашенко ће у правом тренутку заједно посетити Крим
Кремљ: Путин и Лукашенко ће у правом тренутку заједно посетити Крим

Кремљ не сумња да ће у правом тренутку председници Руске Федерације и Белорусије Владимир Путин и...

2021-12-01 21:07:25

РТ: НАТО спреман да казни Русију
РТ: НАТО спреман да казни Русију

Државе чланице НАТО-а спремне су да предузму акцију против Русије уколико она покаже агресију против суседне...

2021-12-01 20:47:48

Лавров: Русија ће оштро и одлучно реаговати на било какве непријатељске акције
Лавров: Русија ће оштро и одлучно реаговати на било какве непријатељске акције

Ситуација на међународној арени остаје напета и погоршава се због жеље Запада да се проблеми решавају...

2021-12-01 20:04:08

Нема померања термина зимског школског распуста
Нема померања термина зимског школског распуста

  Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министар за рад, запошљавање,...

2021-12-01 18:29:02

САД запретиле Русији санкцијама „којих није било у прошлости ако предузме кораке да дестабилизује Украјину“
САД запретиле Русији санкцијама „којих није било у прошлости ако предузме кораке да дестабилизује Украјину“

Заменик америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд запретила је Русији санкцијама без преседана због...

2021-12-01 18:11:02

Лукашенко: Украјинска војска сама тражила од Русије да спаси Крим 2014. године
Лукашенко: Украјинска војска сама тражила од Русије да спаси Крим 2014. године

\"Американци су већ били планирали базу у Севастопољу\"

2021-12-01 17:51:40

РТ: Русија навела „америчку слабост“
РТ: Русија навела „америчку слабост“

Америчка стратегија примене санкција ради покушаја притиска на Москву наглашава крхкост позиције Вашингтона у данашњем свету...

2021-12-01 17:49:04

РТ: Путин позвао НАТО на договор
РТ: Путин позвао НАТО на договор

„Желео бих да истакнем да су нам потребне правне гаранције с обзиром на то да наше западне колеге нису испуниле своје усмене обавезе. Сви знају да су обећали да се неће ширити на исток, али су онда урадили супротно. Легитимни руски безбедносни проблеми су занемарени и настављају да се игноришу“

2021-12-01 16:18:14

РТ: Русија наложила особљу амбасаде САД да напусти Москву
РТ: Русија наложила особљу амбасаде САД да напусти Москву

Радници америчке амбасаде који се налазе у Москви више од три године добили су неколико недеља...

2021-12-01 11:14:52

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: