Револуција је огромна несрећа за Русију

Објављено: 20.03.2017.год.


На дан када се обележава стогодишњица рушења монархије у Русији, ТВ канал „Царьград“ је, о том тужном датуму, разговарао са једним од најпоштованијих стараца нашег времена, духовником Патријарха Московског и све Русије, схиархимандритом Илијом (Ноздриним).

15. марта се обележава стогодишњица од абдикације Николаја Другог од Престола. Желели бисмо да питамо, шта за Вас представљају тај догађај и фебруарска револуција?

Старац Илија: Била је то тако велика земља, богата, и какве је само људе одгајила – имала је своје Платоне, и Њутне оштрог разума рађала је Руска земља – велике војсковође, научнике, велике је изумитеље одшколовала Русија током векова. Оно што се догодило са Русијом, природно и наравно да је ужасно. Може се рећи да је за Русију то велика несрећа. Колико милиона – не десетине, не стотине, не хиљаде, него може се рећи, све укупно до сто милиона – Русија је имала толико жртава.

Никако се не може рећи да је оно што се догодило позитивно. Дан-данас Русија болује том болешћу у правом смислу те речи...То је била светска завера против Русије. Како према људској природи – завист, мржња, грех, одсуство духовности, - људи који су на Русију гледали искоса и још од XIV века желели некако да поткопају, да јој причине неке непријатности. И наравно, како оценити царево абдицирање – то је питање историје, још ће историја дати завршну реч. Постоје и друга мишљења – да ли је то заиста било одрицање од престола. Ни ја нисам у то сигуран, да се сам Цар одрекао.

Много различитих олуја је било у Русији, многи су желели револуцију, желела ју је интелигенција. То што идаље нагласак стављају на виши командни састав и окружење Императора – са тим се не смемо у потпуности сложити, ако су и имали неку замисао, није била у оном облику у каквом се одиграла револуција или абдикација.

- Што се тиче убиства Цара – то је велики грех? Помазаника Божијег су убили заједно са породицом...

Старац Илија: То је зверски чин, нељудски, који никако не оправдавају ни морал, ни закон... Ако погледамо 2000 година уназад, када је било питање закона,­ – чак када су апостолу Павлу судили, поштован је неки закон: као осуђеник, требало је да каже своју реч. Пре 2000 година је то било... А овде се не види никакав закон, никакав ред, ни прави људски морал,него апсолутно бандитски чин – без истраге и суда су их убили. Јуровски је без одлагања пуцао у њега. Може се рећи да је убијен без суда, без истраге, чак без последње речи коју је он морао да изговори. То је варварски начин!

- Како сада сви ми, који смо дозволили такав преступ, да окајемо тај грех?

Старац Илија: Наравно, Русија треба да оплакује... Наравно да треба. Ничим се не може оправдати. Чак, када су монголи нападали, постојали су неки закони. А како је ишло освајање царске власти – једноставно путем стрељања без истраге и суђења, и било каквих приговора. Створили су такву атмосферу, да уклоне са пута све што им није одговарало, све што се није допадало онима који су освајали власт. Било им је потребно само једно – да дођу до власти и то је то. Нису се руководили никаквим моралним, а тим пре светим, оправдавајућим законима. Руководили су се само једним – освајањем власти.

… Нико није очекивао такав исход. Нису мислили да су спремни на тако нешто, да се људи неће осврнути на морални закон. Али применили су бандитски принцип да ураде то што су наумили... Имали су само један принцип – циљ оправдава средство. Циљ – освајање власти. И Цар није могао ни да помисли да су Лењин и сви остали спремни на такве поступке...

-Вероватно да није без разлога у свом дневнику забележио да су около само превара, кукавичлук и лаж – то је његова позната фраза.

Старац Илија: нису ни мислили негде да побегну, да се сакрију.

- Батјушка, следеће питање – по вама, зашто последњих деценија народ толико привлачи вера?

Старац Илија: Ако је човек гладан, шта ће да ради? Дошао је са пута, цео дан и више ништа није јео и чиме ће да се руководи? Наравно да пронађе храну и које друго објашњење ту може бити? То је вера насушна, тим пре Русија. Пре хиљаду година је било речено, пропутуј земље и царства – наћи ћеш разне нације и разне начине живота. Али нигде нећеш наћи да народи нису имали никакво духовно чистилиште или да нису поштовали Бога. Како другачије објаснити? Вера, то је права вера...

Вера је живот! Знамо да постоји вечност, а како другачије? Јер би онда човек требало да иде у ад. Државни атеизам је толико хиљада људи послао у ад! Он је ђаво, а значи да је ад бити у власти ђавола. Како другачије?

Људи су се под страхом Колиме, страхом Соловка, под страхом од стрељања одрицали вере. Човек апсолутно ништа није урадио, а овде га објављују за непријатеља народа... Погледајте календар – на свакој страници су стрељања, стрељања... Свештеника, па и свих осталих. Како је могуће стрељати у жене? Само уз помоћ безбожног државног атеизма је било могуће, чиме то још објаснити? То је ужасно насиље, најстрашније, јер је Господ, Спаситељ страдао на Крсту. Искупљење је у томе да се човек ослободи од греха, проклетства и смрти... Он никога не приморава, све позива, Господ, да наследе живот вечни. У исто време Он би могао све, без разлике, привести вери, па и више од тога- могао би да учини тако да сви људски живе овде, на земљи, као у рају. Али то није рај. Рај може настати када је душа у радости, у благодатном расположењу – то је рај. Самоубиство човека, колико знамо, – када живи у задовољству, у раскоши, а у исто време чини самоубиство – зашто му душа није на месту? Јер у њој нема радости, нема слободе.

- Русија је вековима живела као монархија и за огромну земљу као што је наша, то је најбољи облик владавине. Шта Ви мислите, да ли треба сада да се замислимо о томе?

Старац Илија: Сматрам, и многи сматрају да је то био најефикаснији метод, монархија. То није да, на пример, исти тај Цар буде диктатор. Императори су увек уз себе имали саветнике, Сенат, Синод... Они нису управљали као наши владари-„њега можете стрељати, овај може да се убије, онај може да се убије, попут царске породице, без суда и истраге“. Увек је постојала сагласност, сагласност у одлукама, и уколико је било неког деловања, увек се, пре свега, ослањало на Свето Писмо. Наш закон се, пре свега, заснивао на Светом Писму. Може се рећи да је била симфонија, то јест и Црква, и држава и Цар или Император – сви су деловали заједно и управљали по Светом Писму. Није било тога да произвољно неког стрељају. Неко ништа лоше није урадио, говорио је за веру и за веру би га стрељали..Био је свештеник, без кривичних дела, значи просто одлуком тројке или како већ би решили да га стрељају...

- Батјушка, а шта мислите, да ли је могуће да се у некој ближој будућности обнови монархија у Русији?

Старац Илија: Па, могуће би било, наравно, да нас нису толико обрађивали – читавих сто година, обрађивали комунизмом, дресирали...Видите колико гладовања, а колико су они починили у Русији. Обећавали су да ће направити рај на земљи, али где је тај рај, где је он за сто година? Колико несрећа, колико беде, рушења које је народ преживео... Не треба далеко да идем – дека и бака су ми умрли од глади. Тај њихов рај...

-А где сте Ви живели?

Старац Илија: није то Север, ни Исток, то је богата Орловска земља, област.

- Хвала батјушка. Ево, не могу, а да не питам – сада је време Поста, реците, шта за Вас значи пост, и колико се Ваш живот у време Поста разликује од обичног живота?

Старац Илија: Како рећи, пост је, наравно, суздржање. Сам Господ је постио 40 дана, Мојсеј је постио два пута по 40 дана, могу да наведем многе примере. Имамо сада водич кроз Велики Пост, изузетна књига, само што сам почео да је читам. Потребно је човеку да се суздржава, схвата да је као Адам – треба одређени напор да улаже у своје духовно расположење, како у њему не би била разузданост која је свугде присутна. И молитве – тако да је Пост потребан, и врло важан, наравно...

-Шта бисте пожелели свима који сада посте?

Старец Илий: Да се суздржавају. Пост је за здраве, наравно. То су већ крајњи случајеви... ако се неко тако, у потпуности суздржава, а болестан је... А тако, можемо рећи да за болесне пост није обавезан. Болестан човек може да разуме смисао Поста, у нечему да се суздржава, неким делом. За болесне може бити блажи режим, а иначе је јасно да је пост убиство страсти, а не самоубиство. Болесни не смеју бити ригорозни.

- Батјушка, молио бих благослов за себе и за канал, на добра дела.

Старац Илија: Бог да благослови. Господе, помози. Свима је речено да познају Бога и да дођу у познање истине. Како би се спасли. Најважније у животу је душа човека и наравно, да не погинемо духовно. Надам се да желите да будете у цркви хришћанској, православној, и желите да спасете најважније – душу. Како је Господ говорио: тражите пре свега Царство Небеско. Да познате једину истину – Бога који је живот вечни.

Православље
Схиархимандрит Илија (Ноздрин)
Са руског Ива Бендеља
ТВ канал «Царьград»


Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Путин: И ја морам све време да гледам на све стране – да Русију неко не би појео

2017-04-24 23:17:56

Владимир Путин је на заседању Попечитељског савета Руског географског друштва у шаљивој форми прокоментарисао епизоду из филма о пројекту тог друштва у којем „морски анђели” једу...

Сиријска војска ослободила 80 одсто територије провинције Хама

2017-04-24 19:40:52

Сиријска војска je саопштила да је приликом офанзиве на север и југ успела да преузме контролу над 80 одсто територије провинције Хама. Како се наводи, војска је...

Европске компаније ће финансирати 50 одсто изгардње „Северног тока 2“

2017-04-24 19:34:20

Европске енергетске компаније „Енџи“, „ОМВ“, „Ројал дач шел“, „Унипер“ и „Винтершел“ ће финансирати изгардњу „Северног тока 2“ у износу од 50 одсто укупне вредности гасовода, а...

Кинеска делегација у Србији

2017-04-24 19:26:10

Председник Србије Томислав Николић примио је данас делегацију Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин на челу са министром у Генералној управи Џи Шупингом са...

Путин: Борба против корупције најважнији правац када је реч о јачању државности

2017-04-24 19:17:44

Русија мора да покаже спремност да се самостално и ефикасно бори против корупције, притом правећи разлику између оних коју ову појаву желе да искористе зарад сопствене...

НАТО: Трансформацију Косовских безбедносних снага у „Оружане снаге Косова“ треба да донесу институције и грађани

2017-04-24 15:40:25

У емисији "Слободно српски" гостовао је командант Мултинационалне бригаде Исток у саставу КФОР-а пуковник Корвин Ласк. У интервјуу Будимиру Ничићу он је рекао да људи на...

Кијевске снаге 41 пут напале територију ДНР

2017-04-24 14:47:56

Током претходног дана кијевске снагу су испалиле око 700 пројектила на територију ДНР. Најинтензивније су нападали Јасиновату, Јаковљевку, Круту Балку, аеродром, Петровски рејон Доњецка и Докучаевск. Током...

Ракете С-500 ће погађати циљеве на висини од 100 км

2017-04-24 14:36:30

Систем истовремено открива 10 балистичких надзвучних ракета. Русија прави противваздушни ракетни систем С-500 који ће уништавати циљеве на висини од 100 километара изнад Земље. То је саопштио...

Могеринијева: Брисел жели да Француска и ЕУ остану заједно

2017-04-24 14:34:12

Брисел жели да Француска и Европска унија остану заједно, изјавила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини коментаришући председничке изборе у Француској. У недељу је одржан први круг...

Лавров: Очекујемо да ОЗХО истражи наводну употребу хемијског оружја у Сирији

2017-04-24 14:23:34

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров назвао је чудном одлуку Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) да не формира мисију за истраживање наводне употребе хемијског оружја...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:

Восток пита


Да ли сте за придруживање Србије ЕУ?Фото дана Северодвинск

Северодвинск