Najnovije vesti sa sajta www.vostok.rs http://www.vostok.rs/useRss.php category 22.03.2018T10:39:37 http://www.vostok.rs/sajt/vostok/ime.png Зашто су хусари третирани као „најлуђа“ војска Царске Русије? http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108813 5


Хусари су и у Европи и у Русији уживали репутацију најхрабријих једница руске армије. Њихове свакодневне навике, од испијања алкохола до изазивања на двобој за сваку ситницу, у великој мери су биле условљене њиховом професијом.

Гроф од Ласала, чувени „хусарски генерал“ француске армије говорио је да прави хусар нема право да преживи тридесету годину. Ови лудо храбри ратници често су провоцирали битку, били су први у контранападима и силовити у офанзиви. Били су лако наоружани и слабо заштићени тако да су трпели велике губитке. У мирнодопским условима хусари су се хазардерски коцкали, држали до своје части и увек су били спремни да сваки неспоразум реше двобојем. Како су говориле руске војсковође, хусари и царски гардисти спадали су међу оне ратнике који су своју борбеност подстицали и одговарајућим начином живота.

Какав је то хусар који не пије?

 

Први руски хусарски пукови појавили су се у време Петра Великог, али нису потрајали. До правог развоја хусарских јединица у руској армији дошло је у другој половини 18. века. Катарина Велика је реформисала Украјинску козачку војску и од ње направила пет нових хусарских пукова и један хусарски пук царских гардиста. Те јединице су чинили углавном козаци. Они су имали сопствени систем командовања и били су инспирисани својом јуначком традицијом.

Хусар је могао постати свако, и то непланирано, и свако се могао придружити хусарима. Требало је само отићи у градове попут Минска или Могиљова (данас су ти градови у Белорусији) где су се они у одређено време окупљали.

Окупљања су изгледала као пијанке. Весели хусари су под командом млађих официра јурили улицама и точили вино младићима на које би наишли. Вино је било плаћено новцем хусарског пука. Свако је добијао по 8 рубаља, што је за оно време била поприлична сума, јер се за једну рубљу могло купити 16 килограма хлеба. Момци су се гурали да добију бесплатно пиће, а хусари су скоро сваког дана одводили у касарну много младих мештана.

Хусари су били лака коњица наоружана сабљама, карабинима и пиштољима. Били су одевени у упадљиве униформе са пуно детаља. Сваки пук је имао другачије детаље. Главна особеност хусара су били муњевити и нагли напади, за које је била потребна лудачка храброст. Подразумева се да је хусар морао бити физички здрав, што се постизало неуморним тренинзима.

Од јутра до мрака

 

Пуњење пиштоља је био тежак задатак поготову у мраку, по киши, и на седлу док се коњ креће. Хусари су то увежбавали и строго су кажњавани (на пример, ударцима по леђима гвозденом опругом) уколико би споро пунили пиштољ. То је само један пример суровости хусарског служења.

Устајали су у 5 сати ујутру и најпре хранили и припремали своје коње. Дан је био посвећен вежбању и тренинзима јахања. Завршавао се трубом у 6 сати увече. То је било обавезно за сваки хусарски пук. Трубаче су називали „хусарска аристократија“. У борби су се они налазили тамо где је било најжешће и трубом давали сигнале о промени формације, нападу или повлачењу. Користили су преко 50 сигнала. Давање сигнала трубом је било посебно тешко у галопу, али хусарски трубачи су то умели.

Живи брзо, умри млад

Пре свега, што се тиче пића: „Све се то одигравало у војничкој атмосфери: под покривен тепихом, у центру је котао, а у њему шећер са румом. Људи седе унаоколо са пиштољима у рукама. Када се шећер истопи дода се шампањац и тако се прави ’жонка ’ (напитак од рума, шампањца и истопљеног шећера). Он се точи у пиштоље и почиње пијанка...“, писао је гроф Остен-Сакен.

Сматрало се да је „потпуно непристојно“ када неко пије сам чак иако је хусар. Омиљена пића су била шампањац, рум, пунч и вотка са наном. Било је престижно пити један напитак по избору месец или два, а затим прећи на нешто друго.

А онда би почела авантура: „Тако пијани смо одлазили на Крестовско острво у Санкт Петербургу. Био је то зимски празник и многи Немци су изашли да се санкају. Поделили бисмо се у две групе и гледали гомилу. Чим би неки млади Немац или Немица сели на санке ми смо ногом избијали санке испод њих, тако да су се они спуштали на туру... Балашов, генерал-губернатор Санкт Петербурга, касније ме је позвао и пренео прекор лично од цара...“, писао је Сергеј Волконски, један од будућих декабриста. Али, такви прекори нису могли да зауставе хусаре!

Сергеј Волконски

„Мрзели смо француског амбасадора Де Коленкура (било је то за време рата против Наполеона)... Многи од нас су престали да одлазе у госте где се он појављивао. Ево како је изгледао један израз нашег гнева. Знали смо да је у Коленкуровој гостинској соби Наполеонова биста која га приказује како стоји испред својеврсног трона, и да тамо нема никаквог другог намештаја. Сматрали смо да је то увреда за Русију. Једне зимске ноћи неко од наших је прошао у саоницама поред те куће на кеју и бацио велико камење у ту просторију поразбијавши стакла. Сутрадан је уследила жалба и истрага, али се није сазнало ко је био у тим саоницама“, сећа се Волконски.

Хусарски официри су често посећивали балове, а понекад их и организовали, али само за најбогатије племство. На балу су се палиле стотине воштаних свећа. Балови су иначе били скупи, чак и не рачунајући велике суме потрошене на храну и пиће.

„Он је организовао три бала годишње и на крају стигао до просјачког штапа“, писао је Пушкин у поеми „Евгеније Оњегин“. „Добили смо шаљиву наредбу да мучимо Немице плесом. Извршили смо наредбу са великим жаром – плесали смо док оне не падну у несвест. Симпатичне младе Немице су биле одушевљене! После обилне вечере у три сата ујутру, после много попијеног алкохола у име древних божанстава Диониса и Афродите, почела је мазурка која се завршила тек у 7 ујутру... Наредили смо нашим војницима да одузму слугама топле бунде гостију и послали њихове кочије кући, тако да су скоро сви гости морали остати до зоре...“, сећа се Фадеј Булгарин.

У Русији је било много Немаца зато што су у време рата против Наполеона многи Немци нашли спас у Русији. Осећали су се безбедно у земљи којом су владали људи немачког порекла.

Хусари су једноставно волели да се забављају. Били су то младићи пуни снаге. Користили су сваку могућност да се лепо проведу. Хусар Сергеј Марин писао је свом пријатељу да његов батаљон мења начин разоноде као што се мењају рукавице. Зими се игра шах, у пролеће билијар, лети фонтане, у јесен лов.

(Нема) шале са смрћу

 

Ратна етика 19. века је подразумевала да војник третира смрт као уобичајени део живота, и да је у случају потребе прими потпуно мирно. „Када метак фијукне, немој ни да трепнеш. Када почне бој, сеци непријатеља храбро. Када нападаш, не обуздавај коња, повери душу Богу и умри ако треба“, тако отприлике гласи весела хусарска песма.

Хусари ни у мирнодопским условима нису оклевали да испоље храброст. Често су учествовали у двобојима. Двобоја је било много. На двобој су један другога могли изазвати за сваку ситницу.

Један нижи хусарски официр с разлогом је имао надимак „Бујанов“ („Кавгаџић“). Први његов двобој је био у Москви када је официр царске гарде изјавио да је Бујановљев пук хром. Бујанов је у двобоју лакше ранио гардијског официра. Због двобоја му је одузет чин, а Бујанов је по казни послат на Кавказ.

Три године касније поново је добио чин млађег официра и вратио се у свој пук. Годину дана касније изазвао је на двобој губернатора провинције зато што је овај увредио Бујановљевог колегу. Поново му је одузет чин, па се Бујанов након четири године опет вратио у свој пук, али само да би изазвао још једног официра на двобој. После трећег одузимања чина Бујановљева судбина је била запечаћена.

Хусарски официри су презирали смрт. Били су спремни да бране своју част чак и без оружја. Гродњенски хусарски пук се 1807. године налазио у Пруској где се заједно са пруском армијом борио против Наполеона. Док су играли карте у крчми пруски официр је увредио руског хусарског генерала, Грофа Подгоричанија.

Пруски официр је био добар стрелац и изабрао је пиштољ као оружје. Гроф је одговорио да он нема пиштољ, и предложио да извлаче карту, па ко извуче праву карту он ће једноставно убити овог другог. Гроф је извукао карту и сви официри су кренули напоље да гледају двобој. Пруски официр је мислио да се гроф шали, али је Подгоричани узео пушку од крчмара и једноставно убио пруског официра рекавши: „Ја се не шалим са смрћу. Да је он извукао карту ја бих стао на његово место и приморао бих га да ме убије“.

Георгиј Манајев,
Russia beyond

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108813
Ту-160М2 тежак 275 тона моћи ће без допуне у ваздуху да прелети више од 15000 км http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108812 7


Заменик министра одбране Руске Федерације Јуриј Борисов, истакао је да ће нови мотори НК-32 друге генерације, за 10% бити економичнији него што је то случај са базичном верзијом мотора. Ово ће новим статегијским бомбардерима омогућити да повећају свој оперативни долет за читавих 1000 км.

„Економичност новог мотора који је намењен модернизованој варијанти стратегијског бомбардера-ракетоносца Ту-160М2, повећана је 10%. Ово практично значи да ће авион за читавих 1000 км имати већи оперативни долет, него што то данас имамо.“-изјавио је заменик министра одбране Руске Федерације, и доктор техничких наука Јуриј Борисов.


У оквиру генералне инспекције предузећа која се налазе у склопу руског војно-индустријског комплекса, овај агилни специјалиста, који је очигледно задужен за процес тоталне трансформације руске војне индустрије у један ефикасни супер-технолошки производни кластер, дошао је у Самару где се налази ПАО „Кузњецов“, који представља лидерску компанију када је у питању развој, производња, техничко одржавање и ремонт читавог спектра мотора, укључујући ту и цивилни програм (индустрија). Ова компанија је кључна за техничко одржавање и ремонт авионских мотора за стратегијске бомбардере руске армије, као што су Ту-160 који лети помоћу мотора НК-32, затим Ту-95 опремљен моторима НК-25, и Ту-22М3 који је опремљен моторима НК-12. Инжењерски тим ПАО „Кузњецов“ је припремио технички пројекат развоја новог мотора НК-32-02 који треба да постане интегрални део погонског блока модернизованог стратегијског бомбардера Ту-160М2.

„У свом новом облику, овај мотор ће да буде знатно економичнији од његове досадашње верзије. Оквирно, он ће своју економичност повећати за 10%, што ће нашој стратегијској авијацији омогућити већи оперативни долет“- истакао је Борисов током обиласка производних постројења где се склапају мотори.

Код мотора НК-32-02 примењена је технологија електронског систем управљања, баш као и код млазних мотора пете генерације. Конструктори су успели да подигну и потисну снагу мотора. У режиму додатног сагоревања, мотор развија потисак од 26000 кгс. То значи да ће авион моћи да понесе још више корисног терета. Поред увећане економичности, једноставније ће бити и његово одржавање. Процене су да ће Ту-160М2 који ће да буде опремљен са овим моторима, без проблема достизати раздаљине веће од 15,000 км.Претпоставка је да ће овај завод до 2030.године испоручити Министарству одбране неколико десетина ових мотора, од којих је сваки тежак по 3,5 тоне.

„Ми смо још 2014. године пред ову компанију поставили један веома сложен и захтеван задатак, који се није фокусирао само на обнову производње мотора који дужи низ година нису склапани, него је имао и услов да коначни производ мора да поседује технички савршеније карактеристике од базичне верзије мотора НК-32. Дакле, био нам је потребан снажнији и економичнији мотор, који ће у практичном смислу повећати летно-техничке параметре новог ракетоносца“- истакао је Борисов.

Борисов се током своје посете упознао са уско-стручном техничком документацијом конструкције и производног процеса самог мотора, извршио инспекцију постројења која се спремају за производњу серије мотора друге генерације НК-32-02 намењене Ту-160М2, и одржао састанак са руководством ове фабрике где ће изнети даље планове његовог министарства у вези са будућим пројектима опремања руске армије, а који су специфично везани за ПАО „Кузњецов“. Министарство одбране ће у том смислу овој компанији понудити сву финансијску и техничку помоћ, у циљу њене даље модернизације и проширења производних капацитета.

Ту-160М2 ће бити знатно ефикаснији ракетоносац, него што су то његови претходници. Са базичном верзијом авиона ће делити само спољни изглед. Што се тиче осталих компоненти који ће постати интегрални део овог авиона, ради се о потпуно новој летелици. Велики део ових система се налази у режиму строге државне тајне. Оно што је засигурно познато, нова техника ће обезбедити овом авион озбиљан прираст борбених способности. Према речима заменика министра одбране Јурија Борисов овај авион ће за чак 2,5 пута бити бољи од стандардне верзије авиона Ту-160.

Слободан Ђукић,
Russia beyond

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108812
„Ноћни вукови“ спајају Русију, Србију и Републику Српску http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108811 3


Чланови руске бајкерске групе "Ноћни вукови" стигли су данас у Бањалуку у склопу културне турнеје под називом Мото-ходочашће "Руски Балкан", у организацији Федерације мототоуризма Русије.

Ходочашће "Руски Балкан" има за циљ да проучава историјско наслеђе руске империје и православља на Балкану. У оквиру пројекта истражују се мало познате странице прошлости и оживљавају заборављени или мало познати догађаји и свеци православног света.Током маршруте "Руски Балкан" посетиће се центри православља - манастири и храмови, којима ће бити поклоњене иконе руских светаца.Тако је данас двадесетак чланова бајкерске групе "Ноћни вукови" из Србије, Русије и Републике Српске стигло и у Бањалуку, где су прво посетили место где ће бити подигнут будући Руско-српски храм и Руско-српски центар, потом Храм Христа Спаситеља, цркву Лазарицу, те споменик цару Николају Другом.

"Смисао нашег ходочашћа је ширење духовне везе међу народима и пријатељима у Србији и Републици Српској, повезивање култура, јер наши народи имају дугу историју и давнашње везе међу црквама и народима. То је иста култура и иста вера и то за нас много значи", рекао је председник Мото федерације Руске Федерације Јевгениј Строгов за Восток.

У планирању пута су учествовали представници амбасада Русије, Руска православна црква, Српска православна црква, представници Амбасаде Руске Федерације и "Рострудничество", јавне организације Србије и Републике Српске, укључујући и организације сународника који живе у иностранству.


 
Ходочашће "Руски Балкан" одржава се уз подршку Московске патријаршије, Службе Ново-јерусалимслког манастира и Тројице-Сергијеве Лавре.


 
Пројекат се реализује уз помоћ гранта председника Руске Федерације за развој цивилног друштва које пружа Фондација за председничке грантове.

Рута ходочашћа: Београд - Нови Сад - Фрушка Гора (Србија) - Бијељина - Брчко - Бањалука - Добој (Република Српска) - Ваљево, - Чачак - Крушевац - Ниш - Бела Паланка - Ћуприја - Јагодина - Крагујевац - Бела Црква - Београд (Србија). 
 
 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108811
„Сојуз“ полетео према Међународној космичкој станици http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108810 13


Носач ракета "Сојуз-ФГ" са пилотираним бродом "Сојуз МС-08" и новом посадом Међународне космичке станице лансиран је са космодрома Бајконур са лансирне рампе "Гагарин". 

У космичком броду "Сојуз" налазе се космонаут "Роскосмоса" Олег Артјомчев, као и инжењери лета, космонаути "Насе" Ендрју Фојстел и Ричард Арнолд.Брод се је већ откачио од ракете носача, а на Међународну космичку станицу планирано је да пристане 23. марта.


Спајање "Сојуза" са МКС-ом ће се спровести у тзв. дводневној шеми у 22:41 московском времену у аутоматском режиму.Нова модификација брода "Сојуз МС" створена је као резултат велике модернизације летелице "Сојуз ТМА". Дизајниран је тако да превози посаде до три особе и потребштине за Међународну космичку станицу, као и њихов повратак на Земљу. Док се налази на МКС-у, он такође служи као спасилачки брод и стално се налази у пуној "борбеној" спремности за моментално спуштање посаде на Земљу.

 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108810
РТ: Застрашујуће је што Џонсон представља нуклеарну силу - Захарова http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108809 1


Извор: Восток / РТ


Британски министар спољних послова Борис Џонсон затрован је мржњом и бесом, па је застрашујуће што он представља нуклеарну силу, саопштила је у портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова је коментарисала ранију изјаву у којој је Џонсон упоредио Русију - овогодишњег домаћина Светског првенства са Олимпијадом у нацистичкој Немачкој 1936. године.

"Све такве паралеле и поређења између наше земље, која је изгубила милионе живота у борби против нацизма, борила се са непријатељем на својој територији, а затим ослободила Европу [и нацистичку Њемачку] апсолутно је неприхватљива", саопштила је она у изјави објављеној на Фејсбуку.

Портпарол руског министарства је додала да такве изјаве нису "достојне шефа дипломатске службе европске државе. Јасно је да је [Борис Џонсон] отрован мржњом и бесом", рекла је она, те је осудила његове речи као "непрофесионалне" и "непристојне".

"Страшно" је да је "овај човек представник нуклеарне силе која носи посебну одговорност за своје акције на међународној арени, као и за очување међународног мира", саопштила је Захарова.

Сада је изашло на видело и без сумње да су све акције у Лондону имале за циљ постављање непријатеља из Русије, користећи било који, чак инајапсурднији разлог", релао је Захарова. Она је додала да британски политичари сада покушавају да потпуно бојкотују Светско првенство у Русији 2018. године.

Раније у среду, Џонсон је још једном отворено оптужио Русију да стоји иза тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке. Он је такође рекао да верује да је поређење између Светског првенства и Олимпијских игара из 1936. "свакако у реду" само зато што би спортски догађај некако "славио" Путина, с његове тачке гледишта.

 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108809
Клинцевич: Пропаганда Мејове и Џонсона у суштини се не разликује од Гебелсове http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108808 1


Руски сенатор Франц Клинцевич упоредио је шефа британске дипломатије Бориса Џонсона са нацистичкичким идеологом Јосефом Гебелсом након што се Џонсон сложио са поређењем Русије са Хитлером.


Клинцевич је изразио увереност да, подстичући мржњу према Русији „скоро до вулканске ерупције“, власти Велике Британије разрушавају сопствену државу, додавши да је за „садашњу Велику Британију русофобија толико погубна као што је за Немачку био антисемитизам након Версаја“.

„Мора се приметити да се Велика Британија сада, подстакнута одређеним снагама, нашла на челу опозиције Русији. Нажалост, историја нас ничему не учи. Нешто слично је већ било ’30-их година прошлог века. Притом, сличност сеже до најситнијих детаља: ’дезинформације‘ Терезе Меј и Бориса Џонсона у суштини се не разликује од Гебелсове пропаганде — и у једном и у другом случају очигледан је покушај да се утиче на милионе људи, разматра их искључиво конгломерат идиота“, навео је сенатор.

„Остаје само да се уздамо у здрав мозак Британаца. Јако желимо да верујемо да ће се временом нормализовати и две велике нације, две велике културе ће почети да сарађују на радост Европе и света у целини“, рекао је Клинцевич.

Раније је шеф британске дипломатије Борис Џонсон изјавио да сматра да председник Русије Владимир Путин користи Светско првенство у фудбалу за побољшање имиџа Русије. Он се сложио са једним од посланика да ово што се сада дешава доста личи на то како је Хитлер искористио Олимпијске игре 1936. године у Берлину.      

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108808
Председник Асад обишао положаје сиријских снага у Источној Гути http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108807 7


Сиријски председник Башар ал Асад обишао је припаднике сиријске војске у предграђу Дамаска - Источној Гути која је у последње време поприште жестоких борби између разних милитантних група и терориста. Сиријска војска полако напредује у ослобађању Источне Гуте, а како је саопштено данас, око 80% територије је ослобођено.Такође, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је саопштио да је из Источне Гуте кроз хуманитарне коридоре евакуисано 80.000 људи.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108807
Могеринијева: Врата ЕУ отворена за Косово http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108806 2


Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да је Косово део стратегије ЕУ о Западном Балкану и да је све што је предвиђено за друге могуће и за Косово, али да је потребно испунити одређене услове, укључујући дијалог са Београдом.


„Стратегија каже да сви партнери имају европску перспективу. То је јасна порука. Преносим поруку посебно за младе, јер знам колико им је значајна та перспектива. Међутим, Косово треба да уради неке ствари како би имало европску перспективу“, рекла је Могеринијева, наводи се у Унмиковом прес-клипингу.

Говорећи о условима које Косово треба да испуни како би напредовало ка ЕУ, она је казала да Приштина треба да настави дијалог са Београдом.

„Видим интересовања лидера по том питању, зато треба ићи напред. То захтева храброст. Косово треба да имплементира Споразум о стабилизацији и придруживању и друге међународне споразуме, као што је Споразум о Специјалном суду. Реформе на Косову не захтева само ЕУ, већ то траже и грађани“, истакла је Могеринијева.

„Врата су отворена, ми вас желимо унутра, хајде да заједно радимо на остварењу тог циља“, поручила је Могеринијева.

Танјуг

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108806
Кијев: Учинићемо све да Русија плати високу цену за агресију у Украјини http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108805 6


Влада Украјине гласала је за окончање програма економске сарадње са Русијом за 2011-2020, преносе РИА Новости.

"Усвојено је једногласно", рекао је премијер Украјине Владимир Гројсман након што је питање послато на расправу.

Кијев објашњава свој потез покушајем преоријентације економије и "националних интереса земље".

"Ми ћемо учинити све да земља-агресор плати високу цену за агресију у Украјини", рекао је Гројсман у интервјуу за телевизијски канал 112 Украјина.

Стране су потписале програм економске сарадње у јуну 2011. године. Програм омогућава продубљивање режима слободне трговине и узајамне заштите инвестиција, стварања интегрисаног система плаћања и обезбеђивања слободног кретања грађана обе земље.

Осим тога, ове недеље украјинско министарство спољних послова припремило је предлоге за повлачење земље из ЗНД-а и отказивање Уговора о пријатељству, сарадњи и партнерству са Русијом.

С друге стране, покрета "Украјински избор - право народа" Виктор Медвечук сматра да је јаз у економској сарадњи са Русијом грешка. Према његовим речима, Гројсман не каже да је трговински и економски дијалог са Москвом и руским инвестицијама и даље најважнији фактор у расту украјинске економије.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут
 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108805
РТ: „Кикирики за вас“ - Трамп показује продато оружје Ријаду за бомбардовање Јемена http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108804 2


Извор: Восток / РТ


Амерички председник Доналд Трамп донио је неколико фотографија америчког оружја током састанка са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом. Он је похвалио продају оружја у вредности од дванаест и више милијарди долара за краљевство.

Показујући фотографије са оружјем новинарима он је читао његове цене: "12,5 милијарди у завршној продаји Саудијској Арабији", похвалио се Трамп новцем који би амерички произвођачи оружја добили за своје производе.

"Три милијарде долара, 533 ... милиона долара, 525 ... милиона долара", говорио је Трамп док је показивао фотографије. Онда се окренуо принцу и додао: "То је кикирики за вас!" Саудијски принц је де-факто праснуо у смех.Трамп је критиковао свог претходника Барака Обаму због лошег стања односа између САД-а и Саудијске Арабије под његовим мандатом. Он је приметио "економси удар" због таквих политика, на послове и продају у САД-у.

Америчко оружје и други облици војне сарадње омогућавају Саудијској Арабији да искористи снажну моћ на Блиском истоку, укључујући и њену интервенцију у суседном Јемену. Четворогодишња ратна кампања, за коју је престолонаследник Мохамад бин Салман био снажни заговарач, резултирала је са преко 10,000 мртвих у најсиромашнијој арапској нацији. Такође је створена једна од највећих хуманитарних катастрофа ове деценије.

Док је Трамп излагао високом званичнику Саудијске Арабије фотографије са најбољим америчким "алатима" за уништавање, амерички законодавци су гласали за предлог закона, којим би се окончао допринос САД-а у рату у Јемену.

 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=108804