Najnovije vesti sa sajta www.vostok.rs http://www.vostok.rs/useRss.php category 30.03.2017T06:51:31 http://www.vostok.rs/sajt/vostok/ime.png Шешељ за RT: Желимо руске базе у Србији, јер смо окружени са свих страна http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99233 9


Војислав Шешељ, кандидат Српске радикалне странке на председничким изборима је сигуран да Србија никада неће постати чланица ЕУ. Он се залаже за тесну сарадњу Србије са Русијом и размештање руских војних база на територији земље. У 
интервјуу за RT Шешељ говори о томе зашто га је Међународни трубинал у Хагу оправдао и о актуелним политичким процесима на Балкану. „Руска реч“ ексклузивно преноси овај интервју у целости на српском језику.

RT: Веома сте се активно укључили у политички живот Србије након 12 година проведених у Хагу, освојили сте преко 20 мандата у Скупштини. Како вам успева да не изгубите интерес за политику? Из чега црпите снагу?

Војислав Шешељ:
 Снагу црпим из мојих идеала, из моје идеологије. Био бих веома тужан да ме нису оптужили пред Хашким трибуналом. Многе знамените Србе из 90-их година су оптужили. Да мене нису оптужили, ја бих имао осећај да нисам био нико и ништа тих 90-их година. Ја сам отишао у Хаг да победим. И победио сам. И пред очима целог света сам победио. То је за мене огромна сатисфакција. Чим сам се вратио у отаџбину почео сам да се бавим својим уобичајеним пословима. У мом одсуству Српска радикална странка је била под тешким ударима. Имали смо покушај пуча, преотимања странке.  Нису успели да нам отму странку. Наши отпадници су формирали нову партију. Имали су подршку и режима у Београду, и западних дипломатских кругова, и тајкуна. Имали су много новца. И успели су да нам преотму велики део бирачког тела. У нашој странци је настала извесна криза руковођења, криза организовања. И то је разлог што смо 2012. изгубили парламентарни статус. Прошле године смо повратили парламентарни статус и од тада је наша странка све јача и јача.

RT: Међународни трибунал вас је оправдао, а Радована Караџића оптужио. Шеф Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Константин Косачов сматра да се ради о политичкој рачуници. Јер Караџић представља Републику Српску у саставу Босне и Херцеговине, а ви – Србију. Косачов мисли да се ради о различитом односу Запада према РС и Србији. Србију покушавају да интегришу у евроатлантске структуре и не желе да дају још један повод противницима евроинтеграцији. А Република Српска је и даље објекат западног пресинга. Слажете ли се са овим тумачењем Косачова?Војислав Шешељ: 
Ја мислим да је то произвољна процена. Проблем Хашког трибунала је био што ја нисам био државник Србије у време из кога потичу приписани злочини. Ја сам био и опозициони политичар тада. И нису могли да ми нађу ниједну директну везу са злочинима. Караџић је, наравно, невино осуђен. Међутим њему су приписали такозвану командну одговорност. Има ту још разлога. Караџић није имао адекватну одбрану. Био је сувише конструктиван у судници. Са превише уважавање се односио према судијама и тужиоцима, а ја сам просто разарао све пред собом. Држао сам неколико предавања студентима Правног факултета кад сам се вратио и рекао сам им да сам измислио три нова метода примене права. Један метод је пркос, други је инат, и трећи - безобразлук. Ја сам се од првог дана поставио тако да им ставим до знања да ме не интересује моја лична судбина. И пуних 12 година ја сам им правио само проблеме. Мене су избацили из Хашког трибунала.

Има још једна важна ствар. Код мене се у судском већу нашао један коректан француски судија Жан Клод Антонети. И однос снага у мом судском већу је увек био 2 према 1 против мене. А ја сам успео да избацим као пристрасног једног данског судију који је против мене, и дошао је судија из Сенегала који је такође био прилично објективан.

Али мислим да је најважније то што су они направили грешку што су ме оставили да 5 година чекам почетак процеса. Ја нисам дангубио. Ја сам сваки дан учио англосаксонско право. Англосаксонску правну процедуру сам знао боље од свих судија, тужилаца и адвоката, и ја сам пре свега победио Хашки трибунал на процедуралним питањима. А доказао сам да су све конкретне оптужбе против мене лажне и документи фалсификовани. Ја сам у борбу кренуо бескомпромисно.

А грешка наших људи је што обично тамо, пошто су убеђени да нису криви, све рачунају да ће се неко смиловати и рећи „не можемо невине људе...“ и тд. Нема од тога ништа. Пред Хитлеровим судом  Георги Димитров се одбранио зато што је био одлучан и дрзак. А да се уплашио суда, био би осуђен и стрељан.

RTКакви су сада односи Србије и Републке Српске?


Војислав Шешељ: 
Односи су сада релативно добри. Ми, српски радикали сматрамо да би могли бити још много бољи. Проблем је у томе што руководство Републике Српске улази директно у конфликт са западним силама и при томе се наслања на Русију. А режим у Србији још игра игру. Хоће у Европску унију, а хоће пријатељство са Русијом. Седи на две столице, а то не може дуго.

RTКако сада живе Срби на територији бивших југословенсих Република?


Војислав Шешељ: 
Веома тешко живе. Хрвати су протерали све Србе са простора Републике Српске Крајине, а цивиле који нису избегли, старце, жене и децу су побили. Срби у Хрватској имају права само на папиру. У суштини немају никаква права, прогоњени су.

Веома је тешко Србима у муслиманско-хрватској Федерацији Босни и Херцеговини.

Србима је веома тешко у Црној Гори. Тамо живи 30% декларисаних Срба, а 40% декларисаних Црногораца. 30% су разне мањине, укључујући Албанце. А ти који су се декларисали као Црногорци, то раде насилно. Били су присиљавани и у Титово комунистичко време да се тако изјашњавају. Онај ко отворено каже да је Србин, аутоматски изгуби посао у државној управи. У Црној Гори готово да економије и нема. И кад падне Мило Ђукановић од ових 40% који се изјашњавају као Црногорци неће остати 5%. Мило Ђукановић покушава да поништи српску националност Црне Горе, комплетну историју. Српски народ је захваљујући Црногорцима сачувао своју националну свест кроз векове турског ропства. То је увек био национално најсвеснији део српског народа. Али нажалост они су четврт века под мафијашком диктатуром. То је данас једини чисто мафијашки режим у Европи.

Срби су угрожени и у Македонији. Стари српски културни споменици и гробља ослободилаца се уништавају, а прогони се и Охридска архиепископија Српске православне цркве. Архиепископ Јован је неколико пута био хапшен и затваран. То је срачунато у циљу денационализације Срба који живе у Македонији.

На Косову и Метохији знате колико су Срби прогоњени. Тамо је најтеже.

RTЗашто је управо Балкан највеће кризно жариште у Европи већ преко 100 година?


Војислав Шешељ: 
 Балкан су и у 19. веку сматрали буретом барута. Кад су се Срби бунили против Турака, Европа је била на турској страни. Само је Русија била уз Србе. Захваљујући Русији, Србија се ослободила. Русија је директно ослободила Бугарску. Бугарима нису требали устанци као нама Србима. Њих је непосредно руска војска ослободила, као и Румунију. Али онда је Западна Европа покушала да потисне руски утицај. И режими балканских земаља су повремено падали под утицајем европских сила. У једном тренутку је и режим Обреновића у Београду био под утицајем Аустрије. Чим је Бугарска ослобођена тамо је дошао Немац за кнеза, после и за цара. И зато је бугарска водила прогерманску политику. То није била воља бугарског народа, него бугарске државне власти. Немац је дошао и за краља Грчке и зато Грчка у Првом светском рату није директно ступила у савез Антанте. Али морала је да пристане да трупе Антанте буду искрцане у Солуну и да се отвори Солунски фронт.

И данас је Балкан буре  барута. Титов комунистички режим је измислио три нове нације, издвајајући их из српског народа: македонску, црногорску и муслиманску нација. Муслимани су Срби чији су преци пот турским ропством примили ислам. Они и данас говоре српским језиком. А данашња хрватска нација највећим делом се састоји од Срба католика. Хрвати су се 1850. одрекли свога језика у прихватили српски као књижевни језик да би лакше прогутали око милион Срба католика у свој национални корпус.

Албански фактор је такође веома опасан. Уочи Првог светског рата албанска нација није ни постојала. То је било неколико племена од којих су нека била исламска, нека православна, нека католичка. Говорили су сличним језиком, нису имали књижевни језик док им га нису западне силе створиле. И Албанија је створена на старој српској земљи. Све до Драча је територија првобитне српске државе. И много Срба је тамо асимиловано. У турском ропству прво су превођени у ислам, а после су им наметана албанска имена и језик.

RT: Није тајна да власти Црне горе из петних жила покушавају да удаље земљу од Русије. Чак су нашли и неки „руски траг“ након недавног „пуча“. Зашто се све то чини и неће ли Србија бити следећа земља за таква дешавања?

Војислав Шешељ: 
 Црна Гора је под мафијашким режимом. Тај мафијашки режим се додворава Западу јер га Запад има у шакама. Мило Ђукановић се боји да ће кад изгуби власт отићи у затвор или да ће бити убијен. И зато испуњава све жеље Запада. Он је пореклом из једне проруске породице, из чисто српске породице. Али криминалац не зна ни за нацију ни за идеологију.

Воља је грађана Црне Горе у огромној већини да се поново нађу у истој држави са остатком Срба. Од свих Срба кроз историју црногорски Срби су били највећи русофили. Када Руси долазе у ЦГ, они осете љубав народа према себи. Али наилазе и на организоване провокације од стране криминалаца.

RTФедерика Могерини је недавно изјавила да Србија може да постане чланица ЕУ уместо Велике Британије. Истакла је да она види Србију као земљу ЕУ. Рекла је да без Србије ЕУ неће бити потпуна. Какви су реални изгледи да Србија уђе у ЕУ?


Војислав Шешељ: 
 Ја сам убеђен да Србија никада неће постати чланица ЕУ. И наша партија се томе апсолутно супротставља. Ми желимо интеграцију са Русијом, и царинску унију, и војни савез. Желимо чак и заједничку војску да имамо, под једну команду, исте униформе. Само наши војници, официри на левом рукаву да имају грб Србије, заставу и натпис Република Србија. То је за нас питање опстанка. Ми желимо руске базе у Србији. Јер смо окружени са свих страна. Американци до зуба наоружавају Хрвате, Албанци спремају своју војску на Косову, у Македонији само што није избио грађански рат. А прозападни режим је за 12 година девастирао нашу војску. У време бомбардовања ми смо имали моћну војску. Нисмо имали модерну противваздушну одбрану. Међутим, имали смо тако снажне копнене трупе да Запад није смео да интервенише копненом војском. Сад је то све у лошем стању.

RT: Да ли долазак на власт Доналда Трампа некако утиче на политику на Балкану?


Војислав Шешељ: 
 Наша странка је из све снаге подржала Трампа. Кад је бивши потпредседник Бајден био у Београду ми смо организовали масовне демонстрације пред Председништвом Србије. И скоро смо сви носили мајице са Трамповим ликом. Ја сам лично допринео Трамповој победи. У Америци живи много Срба емиграната. Ја сам с њима имао врло чврсте односе. Кад сам био антикомунистички дисидент 80-их година, посећивао сам их, држао предавања. И овог пута сам издао проглас да сви Срби који живе у Америци гласају за Трампа. Захваљујући српским гласовима Трамп је победио у државама Висконсин, Индијана, Мичиген, Охајо и Њујорк. Ту су највеће концентрације Срба. А раније су ти Срби гласали за демократе. И прве су процене биле да тамо Клинтонова добија.

Ја не знам какав ће бити Трамп. Остаје да видимо. Али је важно било да се она Клинтонова отера на сметлиште историје. А Трамп је давао охрабрујуће изјаве о сарадњи са Русијом. И ми очекујемо да видимо да ли ће он одржати та обећања.

RT: У Македонији су после парламентарних избора избили нареди, постоји претња да ће доћи до поделе земље. То пак може помоћи појави Велике Албаније. Да ли ће такав развој догађаја значити да је Косово заувек изгубљено за Србију?


Војислав Шешељ: 
 Ми Косово можемо вратити само уз руску помоћ. Другог начина нема. А што се Македоније тиче, чим је председник владе Никола Груевски направио заокрет према Русији, он је изазвао мржњу западних земаља и кренули су да га руше. Силне милионе су потрошили за пропаганду и субверзивне делатности. Доста народа је било заведено да гласа против њега. Међутим, кад је Заев склопио споразум са албанским партијама, који води подели Македоније у крајњем исходу, народ се узнемирио, предомислио. Чврсто се држи председник Иванов који не даје мандат за састав владе Заеву због његовог споразума са Албанцима. И мислим да би за Македонију најбоље било да иде на нове парламентарне изборе. 

Кад су Бугари издали и одрекли се Јужног тока, а Руси почели да се споразумевају са Турцима, Никола Груевски је био заинтересован за нови Јужни ток преко Грчке и Македоније према Србији. То је наљутило Запад. А Македонија је досад била под западним протекторатом, колонија. Досад су сви македонски режими слепо извршавали налоге Запада. И то их је сад довело на ивицу опстанка као државе.

RT: Председни Републике Српске Милорад Додик је скренуо пажњу на то да Запад није признао резултате референдума на Криму, али истовремено поштује вољу политичке елите Косова где референдума није ни било. Могу ли се упоредити Крим и Косово?


Војислав Шешељ: 
 Не. Крим је стара руска територија. Откад је ослобођен од Турака он је стално под руском влашћу. А Косово је стара српска територија. Крим су отели Русима у време комунизма. Хрушчов је то хтео да би учинио својим сународницима. А Косово је отето Србима под Титовом диктатуром. Тито је после Другог светског рата забранио да се прогнани Срби врате на Косово, а дозволио је масовни улазак Албанаца из Албаније на Косово, и подстицао убрзану промену слике етничког становништва. Као што је Крим руски, тако је Косово српско. А ми нећемо дозволити да та вештачка промена структуре становништва буде аргумент за отимање Косова од Србије.

RT: Хашим Тачи је изјави да Србија спрема за Косово „украјински сценарио“, да Косовом већ шетају руски војници у цивилу. А Томислав Николић је након заустављана српског воза, оптужио косовске Албанце да провоцирају рат. Да ли је опасност оружаног сукоба велика?


Војислав Шешељ: 
Николић је направио веома лош потез. Он је хтео да буде оружани инцидент и крвопролиће да би се повећале његове шансе да остане на председничкој функцији. То је Вучић спречио чим је сазнао. Нама у том тренутку није одговарао тај инцидент и крвопролиће.

RT: Вучић је након сусрета са Федериком Могерини изјавио да, када се ради о ситуацији у региону, Србија осећа да се према њој користе двоструки аршини. Колико је Вучић спреман да се томе супротстави и да се до краја бори за интересе Србије и других Срба на територији бивше Југославије?


Војислав Шешељ: 
Ми ценимо то што је Вучић одбио да заведе санкције Русији и што се вербално залаже за пријатељство са Русијом. Али ми сматрамо да то није довољно. Ми сматрамо да треба одустати од Европске уније и интегрисати се са Русијом. Ми осуђујемо Вучићеву изјаву да је Крим саставни део Украјине. А што се тиче заштите Срба, његова политика није била ефикасна. Он је са два пакета бриселских споразума отежао положај Срба на Косову. Он је запоставио интересе српског народа у Македонији, запоставио интересе српског народа у Црној Гори, и он се практично одрекао од Републике Српске Крајине која је под хрватском окупацијом. Једино на шта он  досада инсистира, то је очување Републике Српске.

RT: Хоћемо ли уласком у Скупштину проруских патриотских странака моћи да кажемо да се појавила алтернатива прозападној Српској напредној странци?


Војислав Шешељ: 
Ја искрено мислим да постоји само једна антизападна и проруска партија, а то је Српска радикална странка. А што се тиче Двери и ДСС-а, они су ушли у Народну скупштину а да нису испунили изборни цензус. У изборној ноћи лично је амерички амбасадор Скот интервенисао да њихова коалиција вештачки уђе у Скупштину. Ја им зато ништа не верујем. А што се тиче Вучићеве странке, она има цели конгломерат идеологија. Код њих је још много патриота који су отети од нас, који би се једног дана могли и вратити нама. Али он је покупио и прозападно бирачко тело. Он је обесмислио постојање прозападних партија јер је прихватио њихову идеологију Европске уније.

RT: Како мислите да победите на председничким изборима?


Војислав Шешељ: 
Како да победим? Гласањем народа. Ја мислим да Вучићева власт мора имати неку контролу. Он сада има сву власту у својим рукама и то није добро. Ја сам противник Вучићев, али сам много већи противник прозападним партијама. Једино ми радикали нећемо никакву сарадњу са прозападним партијама. А Двери са њима максимално сарађују. Ми смо спремни на коалицију са Вучићем ако се одрекне Европске уније и усмери у правцу интеграције са Русијом.

2002-2003 године Српска радикална странка је почела нагло да јача. Народ је био незадовољан прозападном гарнитуром која је 5. октобра дошла на власт. То је разлог зашто су мене оптужили и организовали ми процес у Хагу. Они су и раније знали да ја нисам умешан ни у какве злочине. Ја када бих сазнао за неки злочин за све време рата, ја сам нападао овде у Србији одговорне за њега. Међутим, у мом одсуству они су хтели да униште Српску радикалну странку или да је преотму. У том смислу, они су играли на карту и Николића и Вучића. Николића су купили новцем. Он се разболео од најгоре болести – од похлепе. И зато је до краја и компромитован као председник републике. А Вучићем руководи ничеовска воља за моћ. И Вучић је мислио да ако им мало попусти да би дошао на власт, да ће затим моћи релативно самостално да делује. Ту се преварио. И сад Запад њему ради о глави. А ја никада нећу дозволити да наша партија буде инструмент у западним рукама за рушење Вучића. Ако би ми могли да срушимо Вучића, па да ми дођемо на власт, то је у реду. Али бојим се да ако га сад рушимо на улици, да нећемо ми доћи на власт него прозападне партије. То је разлог мог умереног односа према Вучићу. Ја не престајем да га критикујем, али нисам веома оштар у тим критикама. Много сам оштрији према прозападним опозиционарима. Између мене и Вучића нема тајних договора. Ја се оријентишем онако, како искрено мислим да је интерес српског народа.

RT: Познато је да нико неће да наступа у ТВ дуелима са вама, јер ваша аргументација не наилази на контрааргументе.


Војислав Шешељ: 
У последњих 27 година ја сам све побеђивао у телевизијским дуелима. Никада нисам био поражен. И нико не сме са мном. Не сме ни Вучић, ни Вук Јеремић, ни Саша Јанковић.

RT: Да ли вам то отежава прикупљање гласова на изборима?


Војислав Шешељ: 
Да. Али ако бих ушао у други круг, ја мислим да би Вучић морао да прихвати дуел са мном. Ниједан председник досад у другом кругу није избегавао тај дуел. Али, да видимо да ли сам у стању да уђем у други круг. 

Руска реч, РТ


]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99233
Кнежевић: Ратификација протокола у Сенату САД–а представља увод у анексију Црне Горе од стране НАТО-a http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99232 17


Синоћна ратификација протокола у Сенату САД–а представља увод у анексију Црне Горе од стране НАТО савеза, саопштио је предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

„Напрасна заинтересованост Велике Британије за евроатлантске интеграције Црне Горе, и то у тренутку кад напуштају ЕУ, представља јасан показатељ, не само о њиховој умијешаности у “државни удар” , већ о паничној потреби да подривајући сукобе између Русије и САД, отворе ново ратно жариште на Западном Балкану. А то све под образложењем да ће побољшање односа Москве и Вашингтона довести до распада НАТО – а (док они отворено разбијају ЕУ), најављујући притом, без имало скрупула, апокалиптичне сценарије за Балкан. Ваљда нико више у Црној Гори нема дилему да је “ државни удар “ пажљиво изрежиран против ДФ- а, како би послужио за убрзано ратфиковање преосталих протокола и стварања институционално медијске параноје о угрожености Црне Горе од стране Русије. Сљедећа на реду је Македонија, затим БиХ, и тако у круг док се балкански геополитички потенцијали у потпуности не исцрпе и постану безвриједни“, каже Кнежевић.

"Имајући у виду јавна залагања Демократа, Демоса и СНП – а о неопходности организовања референдума о учлањењу Црне Горе у НАТО, овом приликом упућујем јавни позив Алекси Бечићу, Миодрагу Лекићу, Срђану Милићу и Дритану Абазовићу да користећи сва расположива демократска средства заједно инсистирамо на истовременом организовању референдума и пријевремених парламентарних избора. Одлука о приступању НАТО – у коју би изгласао крњи Парламент “државног удара “ не би одражавала већинску вољу грађана Црне Горе и додатно би продубила општу друштвено политичку кризу. Пошто смо се у изборној кампањи сви снажно залагали за организовање референдума као најдемократскијег модела провјере народне воље, сад имамо прилику да личним примјером збиља докажемо да нам је интерес грађана на првом мјесту. Истовремено одржавање пријевремених парламентарних избора са рефрендумом представља јасну политичку платформу за излазак из дубоке кризе у којој се налазимо. Пошто се Демократе, Демос и СНП од раније залажу за одржавање пријевремених избора и референдум, онда је мој позив на акционо јединство логичан, а увјерен сам и да представља одраз жеље већине грађана Црне Горе“, сматра Кнежевић.

Кнежевић поручује да свако даље игнорисање озбиљности овог проблема и покушаји његове релативизације представљали би капитулацију једне часне идеје и тешко да би заокрети ка неким новим “политикама” могли надокнадити.

IN4S

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99232
Разговор са Олегом Дзизом, директором Балканског института за политику и економију http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99231 9


Емисија "Лазански директно" у којој је гост Олег Дзиза, директор Балканског института за политику и економију

 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99231
Кијевске снаге 68 пута напале територију ДНР http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99230 7


Министарство одбране ДНР саопштило је да су украјинске снаге током претходног дана 68 пута напале околину Доњецка, Јасиновате, Горловке, Докучаевск и насеља Саханка, Коминтерново и Лењинское у Новоазовском рејону на југу ДНР.Синоћ су кијевске снаге започеле напад на насеље Фрунзе у Славјаносербском рејону у ЛНР. Током напада теже је рањен један локални становник, пољопривредник који је у том моменту радио у пољу. Он је хоспитализован.

Кијевске снаге отвориле су данас ватру на насеље Баирик северозападно од Горловке.

Данас око 12:00 кијевске снаге извршиле су артиљеријски напад на насеље Еленовка југозападно од Доњецка.

Народна милиција ЛНР саопштила је да су кијевске снаге током претходног дана 10 пута напале позиције Народне милиције у подручју насеља Фрунзе, Логвиново, Лозовое, Нижне Лозовое, Сокољники, Калиново и Калиновка. Током напада погинуо је један припадник Народне милиције ЛНР.Читајте више на 
Украјина и Новорусија из минута у минут

 

Восток, srb.news-front.info

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99230
Сбербанка продала 100 одсто акција својих украјинских филијала http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99229 6


Руска „Сбербанка“ продала је 100 одсто акција својих украјинских филијала конзорцијуму инвеститора којег представљају летонска „Норвик банка“ и једна белоруска приватна компанија, а како се очекује, комплетан процес требало би да буде завршен до краја маја.

Руска банка, како се наводи, спремна је да реализује уговор колико је то могуће брзо, односно у складу са процесима које диктирају украјински регулатори.

Према наводима „Комерсанта“, филијале руске банке продате су конзорцијуму за 130 милиона долара, што је нешто мање од укупне вредности њених актива.

Главни фактори за умањење вредности капитала били су недавна дешавања у Кијеву, односно блокада рада банака од стране националиста, као и санкције које је Кијев увео према руским банкама које послују у Украјини.

Нешто раније је саопштено да су непознати нападачи током претходне ноћи разбили излоге на филијали „Сбербанке“ у Луцку, само дан након што је та банка обновила рад својих филијала пошто су националисти одблокирали улазе како би грађани могли да подигну свој новац.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минутПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:


Сбербанк ће наставити да пружа финансијску подршку хрватском Агрокору

21.3.2017. 11:12:04

Представници Сбербанке састали су се у понедељак са главним банкама-повериоцима Агрокора и договорили, као први корак, да до данас усагласе припрему плана ликвидности те хрватске ...

Млађан Динкић на саслушању у полицији, питали га за приватизације

 

Бивши министар Млађан Динкић дошао је данас у полицију на саслушање, преносе Новости. Неки београдски медији пренели су да је Динкић позван на саслушање због сумње ...

 
 

Сбербанку протерују из Украјине иако је за њу Крим у саставу Украјине

 

Руска "Сбербанка" намерава да се повуче са украјинског тржишта, пише „Комерсант“. "Сбербанка" је потврдила ову инфорамацију и намеру да прода имовину у Украјини. Ипак, како пише ...

За ``Сбербанк Србија`` Крим је и даље у Украјини

 

Иако је од присаједињења Крима Руској Федерацији на основу одржаног референдума прошло више од две године, Крим је за "Сбербанке Србија" и даље у саставу ...

Зашто Сбербанка игнорише ћирилицу?

 

Иако је ћирилично писмо званично писмо Руске федерације, као и уставно писмо Републике Србије, Сбербанка у Србији не поштује ову обавезу. Интернет презентација је на ...

Бабурин: Чију политику проводи Сбербанка у Србији, српски закон обавезује писање на ћирилици?

 

Некадашњи потпредседник Државне Думе, данас посланик у Државној Думи, Сергеј Бабурин запитао се на свом Твитер налогу: "Чију политику проводи Сбербанка у Србији?", а потом ...

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99229
Дарко Младић за Восток: Чак се и доктори Трибунала слажу око тешког здравственог стања генерала Младића http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99228 9


Некадашњи командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић очекује првостепену пресуду у Хашком трибуналу, а по веома тешким оптужницама које му на терет ставља Хашко тужилаштво. Здравствено стање генерала је веома лоше, те је због тога одбрана генерала затражила од Руске Федерације да га прими на лечење, као и то да Москва пружи потребне гаранције Хашком трибуналу везано за његово лечење и боравак у Русији. Москва је са своје стране пружила гаранције и прихватила да се генерал Младић лечи у Русији, а у међувремену се чека одговор Хашког трибунала на захтев одбране генерала и гаранција Руске Федерације. О свим овим питањима, разговарали смо са његовим сином, Дарком Младићем.

Одбрана генерала је тражила отпуст, а Руска Федерација је дала гаранције за генерала. Реците нам какво је његово здравствено стање и ко га је утврђивао?  

- У понедељак 20. марта, одбрана генерала Младића је поднела поднесак у коме се тражи привремени отпуст на лечење у Русију због изузетно сложеног и погоршаног здравственог стања генерала. Оштепозната је чињеница је да је он тамо скоро шест година у Трибуналу са врло тешким здрваственим стањем. На молбу породице, Руска Федерација је уважила молбу и дала званичну гараницију за пребацивање генерала Младића на лечење у Русију. Та гаранција је послана заједно са мишљењима лекара који су гледали његове здравствене податке и електронски досије, који је по први пут комплетан предат породици тек пре месец дана, иако је породица досије тражила свих ових година. На основу мишљења лекара који се једногласно слажу, укључујући ту и лекаре које је ангажовао и Трибунал из Холандије и Белгије, сви се слажу да је његово здравствено стање у зони највећег могућег ризика, евентуалног можданог и срчаног удара, или чак смртног исхода. Дакле, с том комплетном документацијом одбрана је тражила привремени отпуст на лечење. 

Какве су Ваше прогнозе, да ли ће Хашки трибунал удовољити захтеву на основу приложене медицинске документације и гаранција Руске Федерације?


- Ми сматрамо да у овом тренутку нема другог логичног решења, будући да су сви хуманитарни, правни и медицински аргументи, укључујући гаранције Руске Федерације приложени, те да Суд не би могао да одбије овај захтев. Уколико би суд одбио захтев, то би значило да скривају здравствне проблеме генерала Младића и да су изузетно пристрасни. Треба подвући да сви доктори, с обе стране, чак и они које је ангажовао Трибунал се слажу око тешког здравственог стања генерала Младића и да је то у медицинској струци неспорно. Ја не видим како би сада судија који није доктор могао да одлучи другачије, а да су се сви лекари сложили око става какво је тачно здравствено стање генерала Младића.

По Вашем мишљењу, да ли је одбрана генерала Младића успела да обори доказе Тужилаштва?


- Свакако. Наш став и став стручне јавности које је имало увид у предмет је потпуно недвосмислено јасан, а то је да је одбрана оборила све оптужбе које је тужилац Трибунала свих ових година износио у јавности. Као што видите сада, у јавности нема никакве медијске медијске буке око генерала Младића што је индиректан доказ да смо ми практично у правном делу генерала Младића ослободили свих тих оптужби.

Подсетимо, генерала Ратка Младића ухапсиле су власти у Србији 26. маја 2011. године у селу Лазареву код града Зрењанина, а оптужницу против Младића Хашки трибунал подигао је 25. јула 1995. године.

Разговарао Вања Савићевић


Дарко Младић: Многи који су учествовали у малтретирању породице Младић се стиде и беже од тога

 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99228
Пушков: Како то да Стејт департмент не коментарише протесте у Паризу? http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99227 1


Непостојање коментара Стејт департмента о растеривању демонстраната у Паризу говори о његовим лажним вредностима, сматра сенатор Алексеј Пушков, преноси РИА „Новости”.

У Паризу су нереди почели након што су полицајци убили држављанина Кине. На улице су изашли становници округа и представници кинеске заједнице. У уторак увече полиција је применила сузавац за растеривање демонстраната.

„Нешто нисмо чули негодовање Стејт департмента, који би осудио власти Француске за суровост према демонстрантима. А нећемо ни чути. То су лажне вредности“, написао је Пушков на Твитеру.

Раније је Стејт департмент осудио дејства полиције за време недозвољене акције у Русији, а Европска унија је позвала вчасти да „неодложно ослободе“ све ухапшене.  

У недељу је улице Москве изашло око седам-осам хиљада људи. Власти руске престонице су предложиле да се протест одржи у парку Сокољники и у рејону Љублино, али организатори су то одбили. Према званичним подацима, задржано је преко 600 демонстраната. Министар спољних послова Сергеј Лавров је реакцију Зпада на хапшења у Моксви назвао двосруким стандардима. Министар је подсетио да се „нико није забринуо“ због одлуке власти Немачке, Холандије и Аустрије да забране извесне митинге.

Руска реч

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99227
Филм „Рај“ добитник руске националне филмске награде „Ника“ http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99226 10


Филм Андеја Кончаловског „Рај“ добитник је руске националне филмске награде „Ника“ у три категорије: за најбољи филм, за најбољу режију и за најбољу женску улогу.  

Историјска драма „Рај“ је прича о људима чији су се животи испреплели за време Другог светског рата: руске емигранткиње Олге, учаенице француског покрета отпора, Француза колаборационисте Жила и високог официра СС-а. Радња филма се одвија највећчим делом у немачком концентрационом логору.

Церемонија уручења нагрдае Ника одржана је у уторак у московском Театру Моссовета. Награда је основана пре 30 година.

„Било је ово изузетно време, пре 30 година смо доживели изузетан полет, наду, сви смо се подмладилиу. И то што Ника живи, то је захваљујући вама“, рекао је нови председник награде Ника Андреј Кончаловски. Он је истакао да је јубиларна година занимљива по томе што је, по његовом мишљењу, Русија добила кинаматографију независнку од Холивуда, преноси РИА „Новости”.

Глумица Јулија Висоцка, супруга Кончаловског, награђана је за најбољу женску улогу у филму „Рај“. 

Руска реч

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99226
Путин: Стабилизација на Блиском истоку условљена палестинским проблемом http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99225 1


Најважнији услов за постизање дугорочне стабилизације ситуације на Блиском истоку је решавање већ застарелог палестинског проблема, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Како је рекао, с тим у вези и даље је актуелна мирнодопска иницијатива коју је предложила Лига арапских земаља а тиче се преговора на релацији Израел-Палестина.

Путин је поводом тога изразио уверење да ће се односи Русије и Лиге развијати у добром правцу како би та сарадња одговарала традиционалним интересима народа арапских земаља, али и допринела међународној стабилности и безбедности.

Тај став је потврђен и на састанку Путина са иранским председником Хасаном Роханијем који је јуче одржан у Москви.

Иран и Русија, наиме, изразили су наду да ће се палестински проблем решити на поштен начин, поштујући национална права Палестинаца.

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99225
Маневри разарача Црноморске флоте http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99224 7


Разарачи „Самум“, „Маруж и „Р-239“ из састава руске Црноморске флоте започели су обуку испаљивања ракета по замишљеним метама на води и у ваздуху, изјавио је капетан Вјачеслав Трухачов.

Како је рекао, вежбе се спроводе у складу са планом борбене припреме коју пролази целокупни састав кримске војне базе.

Бродови су већ успешно завршили вежбе одбране из ваздуха као и организације позиционирања приликом небрањених рација.

Према речима Трухачова, бродови ће уједно одрадити и вежбе гађања антиракетним и артиљеријским системима.

У појединим вежбама коришћени су и нападачки бомбардери Су-24, као и авиони за борбу против подморница Бе-12.

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=99224