Najnovije vesti sa sajta www.vostok.rs http://www.vostok.rs/useRss.php category 21.10.2017T03:18:47 http://www.vostok.rs/sajt/vostok/ime.png Улицама града у стилу освајача мочвара: 10 најбољих примерака Ладe Нива http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104980 15


Нема сумње да се ради о једном од напознатијих руских аутомобила. Теренац се извози у преко 100 земаља света. Данас је исто толико популаран као и далеке 1977. када је произведен. Представљамо вам 10 најбољих модела Ладе Нива. 

 prostoyparen8

Ова Лада 4x4 није само лепа за око, већ и веома функционална. Дубоке мочваре и снег нису никаква препрека за овакве точкове.

 

Тешко је у то поверовати, али овај „баги“ је једног био класична Нива. „Мали паук“, као га власник зове, није само за трке већ и за савладавање планинских препрека.

Нема тог криминалца који је у стању да побегне овом „Шерифу“.

Жељни сте осећаја ветра у коси? Ево једне Ладе Нива без крова. Што и није баш најбоља варијанта за руску хладну зиму.

За овакве точкове не постоје непролазне препреке. 

Пламен на вратима говори сам по себи о овој Ниви. Она је као створена за амерички шоу „Ред стоун“, у којем се разбијају овакве грдосије од аутомобила.

 

Били смо спремни да прокоментаришемо и ову угланцану Ниву, али омео нас је експонат број 2...

Дубоко блато је за ово возило природан терен.

 

На улицама козачког Краснодара можете срести и овог „Козака“. Истина, клима у граду дозвољава да се вози без крова.

Власник ове Ладе Нива каже да му је аутомобил омогућио да својим очима види дивљине о којима је само могао да сања.

Борис Јегоров,
Russia beyond

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104980
Србија ће чувати своју слободу http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104979 2


Почасном артиљеријском паљбом из шест артиљеријских оруђа, данас је на аеродрому „Батајница“ започео приказ дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“, у част обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Јавности су представљени нови авиони МиГ-29 и савремена опрема војника по концепту „1500“, а у оквиру тактичко-техничког збора приказани су производи Одбрамбене индустрије Србије. У летачком делу приказа, уз авијацију Војске Србије, наступила је и руска акро-група „Стрижи“, саопштило је Министарство одбране Србије.

Том приликом, председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је данас велики дан, дан када је Београд ослобођен 1944, тачно три године након што су нацистички окупатори стрељали на хиљаде људи у самом Београду, Краљеву, широм Шумадије и на крају, у Крагујевцу.

- Од те смрти, од тог ужаса, ослободили смо се 20. октобра, ослобађајући српски главни град. И ослободили смо се, надам се заувек, оне врсте лудила која је сматрала да је оправдано убијати и стрељати у име расе, нације и оне идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да и не заслужују да живе, рекао је председник Републике, напомињући да је сасвим могуће да још увек постоје они који нас сматрају мање вредним и који мисле да за нас и њих не важе иста правила.
На данашњи дан, истакао је председник Вучић, ми се подсећамо да смо се 20. октобра 1944. те филозофије заувек ослободили и да више никад на њу нећемо пристати „јер нама наш живот, живот људи у Србији, Србији коју волимо више од свега непроцењиво драгоцен, изузетно вредан и да ћемо бити довољно снажни, способни и опремљени да никоме више не дозволимо да га подцени, а још мање да га узме.“

- Србији, Београду, сваком другом граду у нашој земљи потребна је стабилност, развој и раст и ми врло добро знамо да је мир основни услов за све то и све ћемо урадити да он буде на овим просторима ако не вечан, онда бар довољно дуготрајан да нам се роде и умру генерације које никакав рат неће памтити, које ће добро мислити о себи и које ништа лоше неће мислити о другима, рекао је председник напомињући да морамо бити јаки, здрави и развијени да бисмо били поштовани и да би се чула наша реч.

Он је истакао да се управо зато 20. октобар обележава у Батајници, „уз војску, оружје и оруђе наше суверености, наше независности и нашег мира, наше европске перспективе и пријатељства с Русима и Кинезима и наше војне неутралности, а више и пре свега показујемо људе, оружје и оруђе наше српске слободе“.
- Нови авиони, нова техника, тенкови, артиљеријска оруђа, нова опрема наших војника није никаква претња било коме него још један доказ колико свој живот ценимо и да ћемо итекако умети да га заштитимо, рекао је председник, истакавши да данас пред војницима, којима би се свака земља поносила, може мирно да каже да нико не може да нападне Србију некажњено и да ћемо да бранимо живот сваког човека у Србији.

Он је истакао да других намера, осим да се изградњом путева, отварањем фабрика и нових радних места и створе вишкови који ће омогућити да животе још боље заштитимо, подсећајући да је Србија кроз историју изгубила довољно људи. Он је нагласио да ми данас желимо модерну државу, јаку и развијену, која ће другима бити гарант мира и стабилности, поуздан партнер и искрен пријатељ.
-Тежимо историјском договору-дуговечном са Албанцима, хоћемо комшијски живот и пријатељство са Бошњацима, већу повезаност с Црном Гором и добре односе с Хрватском, рекао је председник, подсећајући да свима мора да буде јасно да се Србија не плаши преговора, али и да не преговара зато што се плаши.

 Он је поносно истакао да наша војска сваког дана постаје боље опремљена, снажнија и обученија и да ће бити и боље плаћена, напомињући да смо ми ослобођена, независна и суверена земља, земља која хоће да се бави собом, да напредује, учи, ради, расте и развија се.

-Официри, подофицири и војници Војске Србије, хвала вам што сте у претходне две деценије издржали бројна понижења. Хвала вам због војске и земље коју штитите. Хвала што сте били стрпљиви чекајући боља времена за себе и војску коју толико волите, а ја вам данас поручујем да су та боља времена коначно стигла и да ћете из године у годину ви живети боље и да ће ваша деца имати бољу будућност, рекао је председник Вучић подсећајући да ће Србија бити отворена за сваког ко дође као пријатељ.Он је истакао да ће Србија чувати своју слободу и да се неће стидети свих наших ратова и слободе коју је ослободила, јер ју је извојевала својом крвљу а не туђом. Баш зато, истакао је он, славићемо дан када је Београд постао слободан и да ћемо га славити с нашим руским пријатељима, „с онима који су заједно с другим совјетским народима са српским и другим југословенским народима ослобађали Београд и гинули за слободу“.

- Хоћу да се захвалим и председнику Путину и министру Шојгуу за оружје које су дали и предали и које ћемо овде данас добити да заувек њима управљамо. Да им кажемо хвала што цените наш живот и што не мислите да је живот народа у Србији мање вредан. Хвала вама наши европски пријатељи, на подршци коју нам дајете у развоју наше земље. Али желим да се захвалим онима који су најзаслужнији што ми данас удишемо слободан ваздух. Нека је вечна слава ослободиоцима Београда. Хвала борцима Народноослободилачке војске који су ослободили наш Боград. Хвала црвеноармејцима који су са нашим борцима учествовали у ослобађању Београда. Нека живи слободна Србија. Живела Србија! Живела Војска Србије!- рекао је на крају председник Вучић.

Председник Вучић и министар Шојугу, након завршеног приказа, на стајанки батајничког аеродрома, извршили су церемонијалну примопредају нових авиона МиГ – 29, донацију Руске Федерације, који су, данас први пут представљени јавности. Председник Вучић је министру одбране Руске Федерације, том приликом, симболично, предао парадни бодеж са серијским бројевима тих ваздухоплова.
- Хвала вам најлепше још једном за ове дивне поклоне и подршку и надам се да ћемо нашу сарадњу увећавати и у будућности. Хвала и братском и пријатељском народу Русије и хвала и председнику Путину и хвала вама, лично – поручио је председник Вучић. 

Прве секвенце приказа оперативних способности, којим је руководио бригадни генерал Душко Жарковић, биле су посвећене решавању ситуације отмице ваздухоплова на редовној међународној линији, ангажовањем дежурне јединице ловачке авијације и презентацијом принудног катапултирања пилота чија је летелица током акције оштећена.

Присутни су, потом, били у прилици да виде акцију тима за борбено трагање и спасавање, у коме су учествовали транспортни хеликоптер Ми-17 који је лоцирао пилота, док су два хеликоптера ГАМА пружала непосредну ваздухопловну ватрену подршку.

За то време, део снага за противтерористичка дејства извео је акцију неутралисања терориста, ослобађања талаца и реализацију мера против-диверзионе заштите. На другу групу терориста, која је заузела део аеродромске инфраструктуре, кренули су, затим, припадници јединица Војне полиције, а у циљу обезбеђења рејона извођења противтерористичке операције, тридесет падобранаца извело је специјални падобрански десант из авиона Ан-26.
Окупљени на батајничком аеродрому, њих више од 20 хиљада, у оквиру данашњег приказа, имали су прилику да виде и примену технике брзог спуштања са ужетом ФАСТРОУП, када су из два транспортна хеликоптера Ми-8 десантирани тимови, уз једновремени прилаз два хеликоптера ГАЗЕЛА из којих је један припадник противтерористичког тима вршо ватрену подршку из ваздуха. У оквиру приказа, током неутралисања терориста, рањено је неколико припадника против-терористичких тимова као и терориста, због чега је демонстрирана и хитна медицинска евакуација ваздушним путем хеликоптером Ми-17 са тимом за трагање и спасавање уз борбену подршку специјалних тимова.

Након приказа спосбности јединаца Војске Србије на „земљи“, небо над батајичким аеродромом запарали су и ваздухоплови у саставу РВиПВО Војске Србије - авиони МиГ-29, авиони јуришници ОРАО, школско-борбени авиони Супергалеб или Г-4, као и авиони домаће производње типа ЛАСТА-95, а пратио их је налет хеликоптери ГАЗЕЛА и ГАМА и транспортних хеликоптера Ми-17 и Ми-8.У завршници летачког дела данашњег приказа, гости из Руске Федерације припадници акро-групе „Стрижи“, који лете на ловачким авионима МиГ-29, извели су јединствен програм групних и соло акробатских маневара, међу којима су и прелети у поретку ’’пирамида’’,’’чекић’’, ’’стрела’’, ’’крст’’ и ’’крило’’.
Гледаоци на аеродрому „Батајница“ могли су да виде и демонстрациони скок припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде, у једном налету, са висине од 2000 метара, који су небом пронели заставе Републике Србије, Војске Србије, Специјалне бригаде и Града Београда.

У оквиру приказа „Слобода 2017“, наступио је и пешадијски ешелон снага за реаговање Војске Србије опремљене по пројекту „1500“, у чијем су саставу су припадници извиђачких чета бригада Копнене војске, 63. падобранског батаљона, батаљона за противтерористичка дејства, део припадника Војне полиције и 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде, коме се на стајанци батајничког аеродрома, у строју, придружио и моторизовани ешелон Војске Србије.Данашњем приказу на батајничком аеродрому присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Народне скупштине Маја Гојковић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, министарка одбране Републике Македоније Радмила Шекеринска, председавајући ОДКБ генерал-пуковник Јуриј Григоријевич Хачатуров председавајући, Војног комитета генерал Михаил Костаракос, министри у Влади Републике Србије, представници законодавне, извршне и судске власти, представнци дипломатског кора акредитованог у нашој земљи, високе делегације земаља учесница у ослобађању Београда, гости из иностранства, представници верских заједница, ветерани, хероји битака за ослобођење Београда, као и многобројни грађани.

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104979
Шојгу: Пре 73 године наши очеви и деде су раме уз раме ослобађали Београд http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104978 1


После данашњег свечаног дочека на Аеродрому „Никола Тесла“, министар одбране Републике Србије Александар Вулин и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу састали су се у Малој сали Старог Генералштаба, саопштило је Министарство одбране Србије.

Министар Вулин је пожелео министру одбране Руске Федерације добродошлицу на прославу Дана победе те истакао блискост двеју земаља јер су одувек биле на истој страни.

- У најтежим тренуцима наше и ваше историје ми смо били на истој страни. То је оно што остаје запамћено, то је оно што опредељује будућност. Зато ми немамо права да будемо мање храбри од наших предака. Ви знате да је Србија војно неутрална земља, али да би била војно неутрална и самостална она мора да буде војнички јака. Зато нам је ваша помоћ неизмерно важна. Договор председника Путина и председника Вучића је исто важан и захваљујући њему можемо да кажемо да данас имамо могућност да бранимо наше небо. Такође бих желео да захвалим и Вама лично, јер знам колико је било потребно напора и труда да се све ово уради, рекао је министар Вулин.

Министар Сергеј Шојгу захвалио је министру Вулину на позиву да заједно проведу данашњи празник.

- Пре 73 године наши очеви и деде су раме уз раме ослобађали Београд. То је посебно важно данас када многи покушавају да преписују историју и када се у неким државама подижу споменици онима који су ратовали против нас и били на страни фашизма. Ми не можемо то да прихватимо, рекао је министар Шојгу и подсетио министра Вулина да му је у Москви обећао да ће авиони стићи у Београд до данашњег празника.

- Као што видите они су ту. Надам се да ће авиони бити сигуран штит и гарант безбедности и независности Србије, рекао је министар одбране Руске Федерације. 

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104978
Амфилохије: Јадна је то Црна Гора, ако се боји шачице људи од којих су пола болесни http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104977 17


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амилохије рекао је данас у манастиру Дуга морачка да судови овога свијета, наследници Понтија Пилата који је судио Христу Господу, непрекидно, у име своје власти и моћи проглашавају себе за богове.

„Ево, видите, са нама је овдје наша сестра Бранка Милић. Једанаест мјесеци је била у тамници, у самици без свијетла, зато што је ‘припремала државни удар’ да сруши Црну Гору. Нападају мене и нашу Цркву зашто смо је примили, јер, забога, тиме подржавамо оне који су припремали државни удар“, казао је он.

Он је казао да је суд за поштовање, али само онај суд о коме говори Свети Петар Цетињски да је у имену Божјем суд и правда.

„То је једини прави и истински суд. И кад би овај суд овдашњи моје Црне Горе био истинити и прави суд, не би судио групици сиротих људи који су ту долазили у Црну Гору него би судио – знате коме би судио? – онима који су бомбардовали ову нашу земљу“, казао је Владика Амфилохије.

Владика је казао да су они отели Косово и Метохију, жилу куцавицу ове државе и овога народа, побили нејач бомбама и затровали овај простор осиромашеним уранијумом.

„Приморали су и црногорске властодршце да признају Косово као независну државу. И намјесто да господа црногорски владари поднесу тужбу против Клинтона, Блера, Солане и свих оних који су на нацифашистички начин бомбардовали нашу земљу и наш народ, намјесто, дакле, да суд Црне Горе суди тим злочинцима, он данас суди Бранки Милић. Суди јој зато што она има своје опредјељење, што припада равногорском покрету. Ако је то један од разлога што јој суде, онда се тиме наставља братоубилачки рат у Црној Гори“, поручио је Митрополит Амфилохије.Он је рекао да би боље било да умјесто што суди Бранки Милић, овдашњи суд суди онима којима ће Бог сигурно судити.

“А не да измишљају некакав државни удар”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да га је 16. октобра прошле године Миливоје Катнић преко тадашњег министра унутрашњих послова замолио да позове народ да сачека да се мирно заврше избори, да се мирно сачекају њихови резултати.

“По његовом захтјеву то сам и учинио. Позвао сам све на мир, на поредак, да се мирно прихвати резултат. И захвалио је он послије тога. Данас они суде овој групи људи, оптужујући сад и мене да подржавам оне који су припремали државни удар. Јадна је то Црна Гора, ако се она боји од шачице људи, од којих су пола болесни”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да он одговара и рачуне полаже само Богу и Светом Петру Цетињском, и никоме другоме.

“НАТО пакт је уништавао њихов народ и њихову земљу. И сада нас убјеђују како је НАТО тај који обезбјеђује сигурност Црне Горе, Балкана и свијета, а Бранка Милић та која угрожава безбједност Црне Горе. Надамо се, доћи ће вријеме када ће прави и истински суд судити носиоцима тих злочина и онима који настављају са тим злочинима”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић
Митрополија

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104977
Скот: Српски народ и Влада да се запитају да ли ратни злочинац може бити професор http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104976 2


Амерички амбасадор Кајл Скот поново се осврнуо не тему српских генерала, те је рекао да је незамисливо да у САД осуђени за ратне злочине буду предавачи на војним академијима, алудирајући на српског генрала Лазаревића.

По његовим речима, на војним академијама у САД студенти уче о важности правила рата и поштовању Женевске конвенције.

"То је више питање за народ и Владу Србије, да ли сматрају да осуђени ратни злочинац може да буде професор будућим генерацијама војника. Оно што могу да кажем је да у мојој земљи поштујемо ратни закон и Женевску конвенцију, што значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је противно ратном закону", рекао је Скот.

„То значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је против правила ратовања. Незамисливо је да на нашим војнима академијама да поручник Кели, који је водио своје трупе у Милају и починио масакре над цивилима или командант Абу Граиб затвора, да би ико био изабран да подучава америчке војнике како се предводи вод или управља затвором”, навео је Скот.Министар одбране Александар Вулин недавно је потврдио да ће међу предавачима на Војној академији бити генерал Владимир Лазаревић, осуђен пред Хашким судом за наводну командну одговорност за наводне ратне злочине и генерал у пензији Божидар Делић, као и актуелни начелник генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.Лазаревић је у време НАТО агресије био командант Приштинског корпуса, Диковић на челу 37. моторизоване бригаде, а Делић командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије.

Вулин је одговорио Скоту, запитавши се "да ли треба да славимо НАТО бомбардовање".

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је Скоту да се не меша у унутрашња питања Србије.

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104976
Русија се никада није мешала у унутрашње ствари САД http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104975 1


Русија се није никада мешала у унутрашње ствари САД, и као и раније, спремна је за нормализацију билатералних односа и препоручује Вашингтону да тражи оне који су се мешали у њихове изборе међу „савезницима и пријатељима“, наводи се у коментару амбасаде Русије у САД поводом изјаве сталне представнице САД при УН Ники Хејли.

Стална представница САД при УН Ники Хејли током дискусије у Институту Џорџа Вашингтона изјавила је да је мешање у изборе других држава оружје које Русија воли да користи, јер нема јаку економију и јер су „оружане снаге земље недовољно велике“. Мешање једне државе у изборе у другој назвала је „начином вођења рата“. Притом, она за умешаност криви Русију.

„Више пута и на свим нивоима смо изјављивали: Русија се није мешала у унутрашње послове САД“, наводи се у коментару објављеном на сајту амбасаде.

„Хтели бисмо да подсетимо колегиницу Ники Хејли да онe који су се мешали у изборни процес у САД на најотворенији начин и без преседана треба тражити међу званичним проглашеним савезницима и пријатељима“, наводи се у коментару.

„Без обзира на непријатељске кораке, Русија се свих ових година залагала за повратак нормалним односима са САД. Спремни смо да их градимо на равноправној основи уз узајамно поштовање. Отворени смо максимално за дијалог са САД по свим билатералним и међународним питањима“, навела је амбасада.

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104975
Макмастер: Трамп заузео чврст став како би се супротставио дестабилизујућој улози Русије на Блиском истоку и у Украјини http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104974 2


САД и Русија могу да сарађују у питањима Сирије, Северне Кореје и Украјине, иако САД настављају да се „одупиру дестабилизујућој улози Русије“, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Херберт Макмастер.

„Русија је један од изазова за нас у области безбедности. ПредседникТрамп нам је дао врло јасне инструкције о нашим односима са Русијом. Као што сте видели, он је заузео веома чврст став на Блиском истоку и у Украјини, како би се супротставио дестабилизујућој улози Русије. Али он такође жели да ми ограничимо сваки потенцијални сукоб са Русијом. Ми сматрамо да то не одговара ничијим интересима“, рекао је Макмастер.

„Трећа област на којој он жели да се усредсредимо је подстицање области сарадње. Овде видимо почетке, на пример то су зоне деескалације у Сирији. Видећемо како ће се оне реализовати. Али постоји много области у којима САД и Русија могу да сарађују“, додао је Трампов саветник.

Према његовим речима, кључна област сарадње могла би да буде ситуација у Северној Кореји.

„Иако признајемо да, у погледу економске моћи и утицаја, Кина има велики утицај на Северну Кореју, Русија, такође, има значајан утицај. Уколико га Москва буде искористила у складу са кампањом максималног притиска на режим Ким Џонг Уна, како би га подстакла на денуклеаризацију Корејског полуострва, то је последња шанса да се избегну озбиљне последице (за Северну Кореју). Русија може да игра продуктивну улогу у томе“, навео је Макмастер.

„Мислим да Русија почиње да схвата да затезање сукоба у Украјини није у њеном интересу, да то Русију кошта економских и репутационих трошкова. Тако да можемо да сарађујемо са Русијом у тим питањима“, закључио је он.

Председник Русије Владимир Путин је на пленарном заседању Међународног дебатног клуба „Валдај“ изјавио да верује у решавање проблема између Русије и Сједињених Америчких Држава.

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104974
Хамас: Нико не може да нас разоружа и изнуди признање окупације http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104973 2


Лидер Хамаса у Појасу Газе Јахија Синвар изјавио је да нико не може да разоружа тај палестински покрет, нити да га присили да призна Израел.

Специјални представник преседника САД Доналда Трампа за међународне преговоре Џејсон Гринблат изјавио је да будућа палестинска власт, коју треба да формирају ПЛО и Хамас, мора да „недвосмислено и експлицитно буде привржена ненасиљу, призна државу Израел, прихвати претходне споразуме и обавезе, укључујући разоружавање терориста, и посвети се мирним преговорима“

„Нико у универзуму не може да нас разоружа. Са друге стране, наставићемо да имамо моћ да бранимо наше грађане. Нико нема могућност да од нас изнуди признање окупације“, рекао је Синвар, преноси АФП.

Танјуг    

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104973
Кијевске снаге 47 пута напале територију ДНР http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104972 7


Према саопштењу Министарства одбране ДНР кијевске снаге су за протекла 24 сата 47 пута напале територију ДНР. Под ватром кијевских снага нашло се 17 насељених места Републике.Народна милиција ЛНР саопштила је да су кијевске снаге током претходног дана девет пута напале позиције Народне милиције у подручју насеља Алмазној, Фрунзе, Калиново,Калиновка,Новокијевка и Веселогорловка.Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут

srb.news-front.info

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104972
Од почетка руске операције у Сирији вратило се више од милион избеглица у место боравка http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104971 3


Од почетка операције за уништавање терориста у Сирији, више од милион цивила вратило се у места сталног боравка, саопштио је руски Центар за помирење зараћених страна у Сирији.

„Резултат развоја мировних процеса у Сирији је повратак из иностранства више од 232.000 избеглица од септембра 2015. године, од чега се њих 143.000 ове године вратило у своје домове. Осим тога, од почетка 2017. године у своје домове се из кампова за интерно расељена лица, код рођака и познаника вратило вратило више од 480.000 Сиријаца“, наводи се у саопштењу.

Од почетка операције за уништење терориста, која се изводи уз подршку Војно-космичких снага Русије, укупно се кући вратило више од 1.065.000 цивила.

„Терористи су иза себе оставили хиљаде уништених кућа, школа, здравствених установа, постројења и других инфраструктурних објеката у сиријским градовима. Да би они били обновљени није довољна само руска помоћ. За што скорије враћање мирног живота и за што скорији повратак стотина хиљада избеглица у своје домове неопходна је консолидација напора читаве светске заједнице. Сада су за то створени сви неопходни услови“, истиче се у саопштењу Центра.

Центар за помирење спреман је да пружи неопходну помоћ у спровођењу тог процеса.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

]]>
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=104971