Русија се муњевито приближила „мирним границама НАТО-а“

Објављено: 12.06.2016.год.


Слободољубиви НАТО спроводи искључиво мировне војне вежбе које би, у случају најмање грешке, могле да изазову агресивну реакцију Русије која је превише близу маневара, наводи у сатиричном чланку Хафингтон пост.

Аутор саветује Алијанси да престане да игра скупе војне игре и да почне да троши милијарде долара на нешто корисно.

„Изгледа да НАТО намерава још једном да се нађе у Гинисовој књизи рекорда (и то не за најдужу окупацију Авганистана у савременој историји – Алијанса ионако има све почасти и привилегије које се добијају за овакво достигнуће)“, пише лист.

Аутор текста сматра да ће НАТО ући у историју због једне друге одлуке, која је, уосталом, подједнако бескорисна као и окупација Авганистана.

Реч је о војним вежбама Алијансе у Пољској, највећих размера још од периода Хладног рата.

„НАТО спроводи велике ’одбрамбене‘ војне вежбе на граници с Русијом. Чак и најбезначајнији пропуст могао би да испровоцира рекацију тих плашљивих Руса. Због чега би уопште Русија смештала своју земљу тако близу нашим војним базама и мирним међународним војним вежбама?“, пита се аутор текста Рајли Вагамен.

Он читаоцима предлаже да изведу експеримент: да направе списак земаља с највећим трошковима на одбрану и да их упишу у два ступца.

С једне стране биће, пише аутор, „НАТО и љубитељи слободе“, а с друге – „осовина зла“.

У првој колони ће, наравно, бити све земље НАТО-а, а Русија, Иран, Кина, Северна Кореја, ДАЕШ, Дарт Вејдер и њима слични биће у другој. „Они су, ваљда, сви савезници?“, пише аутор.

Вагамен потом предлаже да се сви одбрамбени буџети земаља саберу и да се погледа резултат.

Ради прегледности аутор предлаже да се упише и број војних база у иностранству и број земаља у којима су извршили инвазију, „ослободили“ их или бомбардовали у протеклих 25 година. 

Лист наводи да је Варшавски пакт одавно престао да постоји, док се НАТО осећа одлично и чак прима нове чланице. 

Вагамен подсећа да је Хладни рат већ једном био. „Историчари се загледају у прошлост и питају се: због чега је тако много људи тако дуго и мирно трпело ту бесмислицу која је тако скупо коштала, и када је реч о новцу, и када је реч о људским животима“, пише аутор. 

„Можда бисмо могли да престанемо да играмо ову игру с улозима израженим у билионима долара и да уместо тога изградимо болнице или нешто слично? Унапред се захваљујем“, закључује Вагамен. 


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

РТ: Русија постаје глобални посредник док се САД понашају као реметилац - бивши министар спољних послова Шпаније

2019-10-07 09:40:37

Русија, коју Запад већ дуго доживљава као претњу међународној стабилности, доказала се да је гарант безбедности, изјавила је бивши министар спољних послова Шпаније Ана Паласио, те...

Никада није било теже бити отац малолетног детета у Србији него у доба Јале и Бубе

2019-10-02 10:36:23

Подизање и васпитавање детета никада није једноставан посао, али подизање и васпитавање детета пред пубертетом у Србији 2019. родитеље ставља у једну сасвим нову димензију и пред читаву лепезу изазова и мука.

РТ: „Коначно променила ток рата“: Какву је улогу одиграла Београдска операција у ослобађању Балкана и Мађарске

2019-09-29 10:14:58

Пре 75 година Црвена армија је покренула Београдску операцију, стратешку офанзиву против нацистичке Немачке. Совјетски и бугарски војници напали су нацистичке положаје заједно са јединицама Народноослободилачке војске Југославије (НОВ). Током борби ослобођене су велике територије на истоку земље, као и њен главни град Београд. Немачке снаге стациониране на полуострву јужног Балкана изгубиле су способност брзог повезивања са другим јединицама Вермахта, што је увелике олакшало процес ослобађања Мађарске и остатка Балкана.

РТ: Запад проповеда правила, људска права и либерализам, али их не примењује - Лавров

2019-09-24 10:00:17

"Како се бомбардовање суверених нација и намерна политика уништавања њихове државности надовезује на императив заштите људских права?"

РТ: Сећате се како је Француска одбила да испоручи Русији „мистрале“ због Крима? Сада Русија прави сопствене на Криму

2019-09-13 08:30:09

Париз је одбио да прода носаче хеликоптера Русији након поновног уједињења са Кримом. Сада ће Москва градити сопствене бродове ове класе користећи технологију, обуку и новац...

Руске базе у Сирији доступне новинарима из НАТО земаља

2019-09-12 07:08:42

Пре годину дана руско Министарство одбране је објавило нову концепцију тзв. „Транспарентног рата“ која има за циљ да домаћим и страним медијима у пуном обиму учини доступним операције руске војске у борби против тероризма

„Нису Срби ти који су одговорни за гранате које су се изненада појавиле у рукама терориста“ - бугарски новинар за РТ

2019-09-11 08:31:29

Минобацачке гранате приказане у пропагандном видеу "Исламске државе" навеле су бугарског новинара Дилиану Гајтандзиеву на траг америчке мреже за испоруку оружја која снабдева милитанте на Блиском Истоку, што...

САД: Русија недвосмислено број један највећа претња у сајбер простору

2019-09-07 05:32:38

Русија и даље изазива највећа страховања у САД када је реч о сајбер-простору, изјавио је главни правни саветник Агенције за националну безбедност САД Глен Герстел. „Постоје четири...

РТ: Путин упозорио Буша на предстојећи напад два дана пре 11. септембра - бивши аналитичар Ције

2019-09-06 19:44:57

Руски председник Владимир Путин назвао је телефоном америчког колегу Џорџа Буша два дана пре напада 11. септембра 2001. године, упозоравајући на непосредну терористичку заверу која долази...

Шта предвиђа нова Стратегија националне безбедности Републике Србије?

2019-09-02 07:31:51

Национални интерес

RT novi pocetna analize

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: