Република Српска и НАТО – кратко памћење или лоши политичари?

Објављено: 09.09.2015.год.


О улози НАТО-а и његовој агресорској политици према српском народу сувишно је причати, али се увек треба подсетити. Поменимо, да је за само последњих 20 година НАТО извршио три „објаве рата“, ничим изазване, српском народу. Прва је била операција хрватске војске „Олуја“, а којој је НАТО свестрано пружио ваздушну подршку у уништавању Војске Републике Српске Крајине, као и то што је под окриљем и оружјем НАТО протерано са простора данашње Хрватске више од 200.000 Срба.

Следећа агресија НАТО пакта била је на Републику Српску у којој је свестрано и отворено подржао друге две војске, а у циљу умањивања војног потенцијала Војске Републике Српске.О улози ове злочиначке организације у агресији на СР Југославију треба увек подсетити. Са Косова и Метохије под НАТО чизмом је протерано такође преко 200.000 Срба, а потом је АП Косово и Метохија силом одузета Србији.Република Српска и НАТО

Данас НАТО полако улази у све сфере живота Републике Српске, па се тако и медијски промовише, како је то тобоже једна демократско-социјално-хуманитарна установа…Република Српска је себи дозволила да без одобрења њеног народа 2012. године створи Комисију за НАТО интеграције државне заједнице БиХ чији је основни циљ приступање НАТО пакту, а у комисији Република Српска има и "своје" представнике. Ту комисију је на сопствену штету заједнички са федерацијом БиХ и основала Република Српска мимо воље народа.

Одлука Вијећа министара државне заједнице БиХ о успостављању "Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ - слика 1 - кликнути за увећањеДонедавно на челу те комисије била је политичар из Републике Српске Ана-Тришић Бабић која је на сва врата говорила и деловала у циљу уваљивања Републике Српске у НАТО, а комисија је са друге стране потписала и урадила низ корака ка уваљивању Републике Српске у НАТО.


Ана Тришић-Бабић са високим официром НАТО-а, фото: mvp.gov.ba

Није само Комисија новорођенче НАТО алијансе и лоших политичара. Представници и институције Републике Српске сами су озаконили документа о путу Републике Српске у НАТО, а то су пре свега Закон о одбрани БиХ и Закон о укидању Војске Републике Српске, те остали многобројни подзаконски акти...

Закон о одбрани БиХ (чл.84)За учињено можемо кривити све њих, од тадашњег председника Републике Српске, одлуке Народне Скупштине Републике Српске, тадашњег члана председништва из РС у Председништву државне заједнице БиХ, као и председавајућег Скупштине државне заједнице БиХ из РС. Ту постоји и један апсурд – политичари из различитих политичких опција у Републици Српској.

Закон о престанку важења закона о Војсци Републике СрпскеДанас је на челу ове комисије Јосип Бркић, а заменик Емир Суљагић – нико од њих није представник из Републике Српске.

И данас као и за све време деловања те Комисије, Комисија покушава уз подршку НАТО и домаћих политичара из Републике Српске, како опозиције, тако и позиције да под окриљем државне заједнице БиХ, ували Републику Српску у НАТО. Активности се настављају, а занимљива је и забрињавајућа чињеница да политичари из Републике Српске не саопштавају о подацима докле се стигло са уваљивањем Републике Српске у НАТО и шта се ради на том плану.

Одлуку о прихватању оквирног документа НАТО-вог програма PfP

На ову тему разговарали смо са војно-политичким аналитичаром пуковником Гостимиром Поповићем:
- Када говоримо о активностима заједничких институција у Сарајеву, треба рећи да је у тим институцијама један велики број људи који уопште не знају где су дошли, не знају који им је задатак и не знају које ће бити последице њиховог рада. Тако имамо политичке представнике из Републике Српске који су у тим институцијама као икебане, а можда више стоје ту као колчеви, а што и одговара НАТО-у. Ти људи једноставно не гледају које је расположење грађана у Републици Српској према НАТО пакту. На тај начин они се понашају као људи који су ту залутали у времену, месту и простору. У том смислу је посебно карактеристично да ми немамо повратних информација о томе шта се све дешава, тако да јавност није упозната које су све активности предузимане. Вероватно и под утицајем чиновника НАТО савеза, пошто су видели да на свако њихово јавно одобравање НАТО интеграција дође до рекације из Републике Српске, онда им је вероватно наређено да о томе не смеју јавно да говоре. Тако да ми сада у стручној и општој јавности немамо податке о томе докле се је стигло. Података нема чак ни у Народној Скупштини Републике Српске и у Влади РС, а која се понаша да је то не интересује.

Према томе, неке ствари се итекако дешавају, а о њима нема података у јавности, а што је врло значајан индикатор да нас у наредном времену може нешто значајно ударити по главу и да се запитамо, „а шта то би, одакле ово одједном“. Представници у заједничким институцијама у Сарајеву, поготово оним који се баве тим врстама интеграција из реда српског народа не раде свој посао, не раде оно што им је посао и имају поред стручне, професионалне и одређену врсту моралне одговорности, те би било добро да јавност Републике Српске барем једном у три месеца обавесте шта су радили на том плану.

* Да се вратимо у недавну прошлост. Када је званично 2006. године укинута Војска Република Српска и донесен Закон о одбрани на нивоу државне заједнице БиХ и члан 84. у којем се каже да ће се урадити све за приступ у НАТО - Шта је навело и који је мотив да политичари Републике Српске свесно униште сопствену војску, предају ресор безбедности државној заједници БиХ и то без референдума, те да подржавају активности које се тичу приступања НАТО пакту? Могло би се рећи да се ради о саботажи институција Републике Српске током читавог периода до данашњег дана? Какве могу бити последице оваквих потеза политичара Републике Српске. Наравно, познато је и да је било притисака од стране НАТО-а и Запада, али није ли то аморално како политички, тако и друштвено?

- Много прописа и функција на заједничком нивоу је једноставно додељено тим заједничким институцијама, а драстчнији пример је систем одбране. Тадашњи људи који су одлучивали о томе су под притиском одређених међународних организација, поготово САД, а пошто већ идемо уназад, многи га се не сећају, а то је Џејмс Локер, који је направио много нереда овде и који је претњама, притисцима и уценама извукао оне представнике Републике Српске који ће дати такве сагласности, а један од њих је и један од актуелних вођа опозиције.

Дошло је до притисака и до обећања, а људи су били поводљиви. Општа јавност није смогла снаге да то заустави, а то вероватно не би ни могла, јер није имала никаквог инструмента. Дошло је до отимања надлежности, што у крајњој линији треба да буде предмет једног даљњег разговора и дијалога где се Влада РС коначно треба појавити и тражити да се види докле се је дошло са тим и који су задаци реализовани, те шта је све урађено мимо договора.

Карактеристично је у том смислу говорити и о тзв. Трећем Република Српска пешадијском пуку који није ни „Р“ од Републике српске и у којем се не реализује ниједна активност на промоцију Републике Српске и у том смислу би заиста Влада Републике Српске требала направити једну врсту ретроспективе, да види шта је урађено, а шта није. Ако је више урађено од тога што је требало, онда би требало предузети одговарајуће мере.

* Од укидања Војске Републике Српске је прошло око десет година, односно потписивања Закона о одбрани државне заједнице БиХ. Република Српска се није јавно и тачно изјаснила, односно на којем ће нивоу бити референдум за приступ НАТО алијанси, на нивоу Републике Српске или на нивоу државне заједнице БиХ. Такође, нико никада се није успротивио овим корацима ка уваљивању Републике Српске у НАТО, нити СДС нити СНСД као две највеће партије, и као позиције и као опозиције. Да ли је то нека двострука политика обе политичке опције према народу?

Ја бих рекао да је то политика плашљивих људи и активности плашљивих људи који се плаше представника међународних организација и снага. Добро је да смо поменули тих десет година, више-мање, али је чињеница да би неко требао направити анализу шта се је све говорило у време пре отимања система одбране, у време отимања и за ових десет година постојања. Покушаћу то анализаирати сажето. Тај систем је постао огроман потрошач новца и велики произвођач сканадала и ништа друго. Било би добро када би, опет кажем Влада РС, тражила да се изврши анализа и да се таксативно наведе шта је шта у свему томе и да се на основу тога предузму одговарајуће мере. Није то никаква света крава па да се о њој не може говорити или правити анализа, али изгледа да се тако понашамо. Дакле, прво треба израдити анализу, и то, организациону, анализу потреба трошкова, и у том смислу предложити мере од демилитаризације до драстичног смањења трошкова. Од тога се ништа не може десити ако се не направи објективна и стручна анализа за коју још увек нема назнака, а лично сматрам да је веома потребна.

*Да ли је кратко памћење?

Вања Савићевић,


НА ОВУ ТЕМУ:

Патологија и подмуклост НАТО-а

НАТО као највећи непријатељ Срба – под НАТО чизмом протерано пола милиона Срба

Републику Српску уваљују у НАТО, а народ нико не пита

Стратешки циљ Републике Српске чланство у НАТО - републички органи ћуте

Како српски политичари уваљују Републику Српску у НАТО

НАТО ракетни штит у Републици Српској

Укидање Војске Републике Српске и улазак у НАТО

Република Српска, њени политичари и НАТО - докле?


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Интернет литија - гост Арно Гујон

2020-06-04 11:57:43

Овог четвртка интернет литију предводи Његово преосвештенство епископ западноамерички Максим (Васиљевић). Специјални гост биће хуманитарац Арно Гујон. Питања и поздраве за госте можете послати путем вајбера на број:...

Суђење епископу Јоаникију и осморици свештеника почиње 19. јуна

2020-06-04 11:51:35

У никшићком Основном суду 19. јуна почеће суђење Његово преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици свештеника архијерејског намјесништва никшићког, казао је за Дан Сава Костић, један...

РТ: Стопа незапослености у САД-у би могла достићи 20%

2020-06-04 11:38:21

Док се Министарство рада САД-а припрема да објави недељни извештај о стопи незапослености, економисти прогнозирају да ће још 1,84 милиона Американаца до краја седмице поднети захтев...

РТ: Коронавирус пуштен из кинеске лабораторије „несрећом“, тврди бивши шеф МИ6, a као доказ наводи новo истраживање

2020-06-04 08:53:08

Нова студија наводи да је избијање коронавируса почело као неуспели експеримент у Кини, каже бивши шеф МИ6, те да је претходна верзија студије "испеглана" како би...

ОПЕК плус разматра две варијанте за наставак смањења експлоатације нафте

2020-06-04 08:19:14

Земље које су склопиле Споразум ОПЕК плус разматрају две варијанте за наставак смањења експлоатације нафте, рекао је за РИА Новости извор у једној од делегација. „Тренутно се...

Антонов: САД не могу да зауставе изградњу „Северног тока 2“

2020-06-04 08:01:58

Сједињене Америчке Државе не могу да зауставе изградњу гасовода "Северни ток 2", изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов у емисији "60 минута" на каналу...

Француски суд потврдио да је осиромашени уранијум из НАТО бомби на Косову убио жандарма

2020-06-04 07:52:38

Француски суд признао је да је жандармеријски капетан Анри Фриконо преминуо од последица радиоактивног осиромашеног уранијума којем је био изложен током мисије на Косову и Метохији,...

Сиријска војска добила од Русије другу серију авиона МиГ-29

2020-06-04 07:20:42

Сиријска војска добила је од Русије другу серију авиона МиГ-29, саопштила је руска амбасада у Дамаску на својој Твитер страници, преносе РИА Новости. Додаје се да су...

Песков: Русија никад неће бити иницијатор коришћења нуклеарног оружја

2020-06-04 06:21:40

Русија никад неће бити иницијатор коришћења нуклеарног оружја, саопштио је новинарима портпарол председника, Дмитриј Песков. „Постоје јасне формулације које описују разлоге који могу довести до коришћења нуклеарног...

Лукашенко распустио Владу

2020-06-04 01:22:52

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је указ којим се распушта Влада. Лукашенко је још раније најавио да ће доћи до измена у саставу Владе, као и да...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва

Москва