НИС представио Извештај о одрживом развоју за 2018. годину: Улагања у младе за одрживу будућност Србије

Објављено: 12.06.2019.год.
фото: © НИС


Компанија НИС, којој је допринос напретку заједнице једнако битан као и добри пословни резултати, представила је данас Извештај о одрживом развоју за 2018. годину. Свечани догађај одржан је у згради Ректората Универзитета у Београду у складу са опредељењем НИС-а да су у фокусу друштвене одговорности компаније млади људи и жеља да се подстакне развој њихових потенцијала и допринесе настојањима да остану у својој земљи. Централни догађај скупа била је панел дискусија под називом „Улагање у младе за одрживу будућност Србије“. У дискусији су учествовали Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Златибор Лончар, министар здравља, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

Александар Антић, министар рударства и енергетике, отворио је скуп говорећи о значају поштовања принципа одрживог пословања и НИС навео као добар пример у тој области.


Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије

„Поносан сам што сам министар ресора у чију надлежност спада и једна од кључних компанија у енергетском сектору, компанија НИС, која полаже огромну пажњу на одрживом развоју и свим оним вредностима које данас промовишемо, а везано је за друштвено одговорно понашање и за подршку свима онима којима је она потребна. Организација и успешност пословног сектора не може се мерити искључиво остваривањем максималног профита, већ управо нивоом бриге за заједницу и животну средину. Дубоко верујем да је за решавања проблема одрживог развоја потребна једна нова енергија и нови ниво знања и зато данас хоћу са овог места пре свега да упутим поруку Универзитету, младима, да морају дати кључни допринос промени свести код нас, промени нас самих, промени пре свега нивоа вредности са којима је и моја генерација одрастала како бисмо сви заједно као друштво дали неопходни допринос остваривању циљева одрживог развоја и да сви заједно будемо део једног бољег, квалитетнијег и племенитијег друштва“, навео је Антић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, говорио је о приоритетима компаније на пољу одрживог развоја.


Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а

„За НИС одрживи развој, пре свега, значи напредак, младост, знање, здравље, будућност. Због тога су наша основна опредељења на пољу одрживости - улагања у заједницу у којој живимо и радимо, посебно у младе, њен најважнији и највиталнији део. Исте циљеве и опредељења препознали смо и у стратегији нашег најважнијег партнера – Владе Србије. Уверен сам да ћемо, радећи заједно, постићи изузетне резултате. Њихове добре ефекте осетиће и они који тек долазе, а то и јесте смисао одрживог развој“, рекао је Тјурдењев.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председавајућа Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. рекла је да Влада Србије велику пажњу посвећује младим људима и напорима да они остану у својој земљи.

„Да бисмо стимулисали младе, компаније као што је НИС дају шансу и буде наду да има могућности да се у Србији млад човек професионално оствари, да користи не само дигитализацију и дигиталну писменост као неопходност без које се не може, него и да користи своје креативне потенцијале, да управо у привредним и приватним субјектима и државним институцијама стварамо простор за оне креативце који своју памет дају негде далеко“, истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Златибор Лончар, министар здравља, рекао је да је Министарство здравља у претходном периоду уложило преко 500 милиона евра у  изградњу савремених медицинских објеката, као  и у набавку нових апарата и опреме. 

„Поред поменутих материјалних улагања, убеђени смо да кључ унапређења у здравству лежи управо у запошљавању младих кадрова, лекара и медицинског особља, што ће у будућности резултирати значајним напретком нашег здравственог система. Желео бих да изразим  неизмерну захвалност компанији НИС  која даје пример другима када је у питању одговорно понашање, као и да је потребно тај пример следити. Очекујем да наша сарадња на пољу унапређења здравственог система буде још боља из године у годину“, изјавио је Лончар.

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, рекао је да су улагања у образовање међу приоритетима Владе Србије.

„Ми морамо да научимо децу да мисле, да креативно размишљају, да стварају нове идеје и вредности и ми правимо образовни систем управо на тим основама. НИС је компанија која управо то ради, из више разлога – друштвене одговорности која је постала једно опште место, из разлога српско руског пријатељства, а ту су и потребе саме компаније за улагањем у образовање због сопствених ресурса. НИС је уложио више од шест милиона евра у образовање у оквиру програма „Енергија знања“, а то су активности попут опремања кабинета и креирања нових програма. У систему сарадње са НИС-ом су десетине наших средњих школа, имамо заједничке пројекте намењене промоцији науке, а компанија има и одличне видове сарадње са многим факултетима. НИС је такође посредовао у успостављању сарадње са бројним руским универзитетима, а ми управо желимо да оснажимо наше универзитете интернационалном сарадњом“, рекао је Шарчевић.

НИС је један од пионира извештавања о одрживом развоју у Србији и ово је девети извештај по реду од почетка извештавања 2011. године. Извештај о одрживом развоју НИС за 2018. годину у складу је са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), а верификовала га је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“. Један од приоритета компаније је транспарентност у пословању тако да Извештај даје јасан увид у пословне активности и финансијске резултате компаније, док са друге стране јавности представља напоре НИС-а да подржи општи развој заједнице.

У Извештају се наводи да је пословни приоритет НИС-а у 2018. години био наставак улагања у развојне пројекте па је укупно инвестирана 41 милијарда динара, 55 одсто више него годину дана раније. Остварена је нето добит од 25,1 милијарду динара, док је акционарима на име дивиденде исплаћено 6,9 милијарди динара.

Истовремено, НИС је наставио са напорима у областима заштите животне средине, друштвено одговорног пословања и улагања у професионални развој запослених, што су за НИС такође темељи одрживог развоја.

Од 2009. године, када је „Гаспром њефт“ постао већински акционар компаније, НИС је у пројекте заштите животне средине уложио више од 13 милијарди динара, од чега је 320 милиона динара инвестирано у прошлој години. Поред тога, за унапређење вештина и обуке запослених издвојено је 237 милиона динара, а одржано је више од 2.200 обука. Такође, НИС је наставио да, кроз различите програме, запошљава младе без претходног радног искуства у компанији, али и да охрабрује повратак у Србију домаћих стручњака који раде у иностранству, ангажујући их на пројектима компаније.

НИС је у 2018. години предано радио и на напретку заједнице у различитим областима и само у 2018. години у реализацију друштвено одговорних програма уложио око 408 милиона динара. Приоритет су били пројекти унапређења живота у заједницама у којима компанија послује. НИС је подржао рад Института за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду, Општу болницу „Студеница“ у Краљеву, Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици, Институт за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, Клинику за опекотине у Београду и Хемато-онколошко одељење за дечје интерне болести у Нишу. Поред тога, настављена је сарадња са бројним домаћим и међународним образовним и научним институцијама, као и стипендирање најбољих студената кроз програм „Енергија знања“. Прошле године обележен је и значајан јубилеј – 10 година сарадње са локалним заједницама широм Србије кроз корпоративни програм „Заједници заједно“. У овом периоду НИС је у сарадњи са партнерима реализовао више од 900 пројеката вредних преко милијарду динара чиме је и у пракси показао спремност да остварује свој слоган „Будућност на делу“. 

 

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

НАТО: Москва дужна да до 2. августа уништи ракете које крше споразум

2019-06-25 14:16:14

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг запретио је да ће предузети мере уколико Русија не буде испуњавала обавезе према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета,...

Шојгу отворио међународни форум „Армија 2019“

2019-06-25 14:02:44

Министар одбране Сергеј Шојгу свечано је отворио Међународни војно-технички форум "Армија 2019". у парку "Патриот". Шеф Министарства одбране је поздравио учеснике, те им саопштио какве су...

Болтон: Разговарали смо о Украјини, контроли наоружања, Венецуели и другим питањима

2019-06-25 14:00:27

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон изјавио је да је са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом у Јерусалиму разговарао о ситуацији у Украјини. Болтон...

Париз: Санкције Русији у било којем тренутку могу бити укинуте

2019-06-25 13:56:31

Санкције против Русије нису нешто трајно, могу бити укинуте у сваком тренутку, изјавио је француски премијер Едуар Филип током конференције за новинаре након састанка са руским...

Патрушев разговарао са Болтоном о ситуацији у Венецуели и питањима контроле наоружања

2019-06-25 13:54:16

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев разговарао је са помоћником председника Сједињених Америчких Држава за националну безбедност Џоном Болтоном о ситуацији у Венецуели и питањима контроле...

Лавров: Москва са УН-ом ради на формирању Уставног комитета Сирије

2019-06-25 13:46:05

Москва ради са Уједињеним нацијама како би се у најскорије време завршило формирање Уставног комитета Сирије, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. „Сада заједно са...

Путин: План испорука војне опреме у иностранство премашен

2019-06-25 13:42:24

План испорука војне опреме у иностранство током 2018. године је премашен, саопштио је председник Русије Владимир Путин на састанку Комисије за војно-техничку сарадњу са иностранством. „Захваљујући доследној...

РТ: „Дијалог нишањењем“: Болтон каже да је „ћутање“ Ирана заглушујуће, док је земља заправо прилично гласна

2019-06-25 12:37:20

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон je изјавио да пркосни Иран остаје да ћути о значајним разговорима са Вашингтоном, али је, у ствари, Техеран више...

Припадници ЈСО правоснажно ослобођени оптужби за побуну

2019-06-25 09:54:28

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио седморицу припадника некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО) од оптужби за оружану побуну јединице 2001. године. Овом одлуком одбијена је...

Рјабков: Намере НАТО-а су биле и остале агресивне

2019-06-25 09:47:50

Распоређивање америчких ракета на копну у близини руских граница изазвало би ракетну кризу сличну „Карипској“, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков у Државној думи. „Што...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: