Војна вежба „Век победника“

Објављено: 10.11.2018.год.
фото: Министарство одбране Србије

Србија стогодишњицу победе у Првом светском рату обележава великом војном вежбом "Век победника". Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој учествује 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. У региону нико не може да се пореди са ВС, рекао је председник Вучић, после вежбе на Пасуљанским ливадама.
16.00 - Министар одбране Александар Вулин, на крају вежбе у Тителу којом је завршена вишедневна војна вежба „Век победника 1918-2018“, честитао је учесницима вежбе и свим припадницима Војске Србије на изузетном приказу њених оперативних способности и спремности за одбрану Србије.  

15.40 - Успостављен је понтонски мост на Тиси којим прелазе борбене снаге. Мост је дугачак 200 метара и има 32 чланка. Место преласка обезбеђују два авиона МиГ 29.


15.32 - Ефектан приказ на Тителу учесници вежбе из Речне флотиле завршавају дефилеом.

15.17 - Борбени бродови Речне флотиле формирају распоред за напад по непријатељским бродовима који управо почиње. Бродска артиљерија дејствоваће у нападу најпре са прамчаног дела, а затим, после успешног извршења напада бродови се окрећу и извлаче са места борбе, дејствујући по непријатељском бродовима са крменог дела.


15.00 - Речна флотила и Специјална бригада приказују противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојевих гађања.

Командни брод "Козара" мења локацију ради праћења другог дела вежбе на Тителу.

14.50 - На Тителу управо траје превоз борбених возила преко реке Тисе, преко постављене скеле са девет чланака. На скели су и тенкови који ће после превожења бити укључени у дејства пешадије и артиљерије против непријатеља. 


14.30 - Полигон „Тител“

На полигону „Тител“ носилац вежбе је Прва бригада Копнене војске, а садејствују Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.
 
Циљ вежбе је да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.
 
Руководиоци вежбе су командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.


Током вежбе приказује се савлађивање водене препреке, односно реке Тисе, затим постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства. Такође и убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације, два авиона МиГ-29 и пар авиона Галеб Г-4. На Тиси се, сем бродова, могу на делу видети и амфибије, као и радње и поступци приликом склапања понтонског моста, превожење тенкова и других борбених возила скелом, те напад специјалаца на брод.

14.10 - Сремска Митровица
 

У околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио је марш правцем касарна „Бошко Павлковљевић Пинки“ Сремска Митровица - објекат „Манђелос“- село Манђелос - село Шуљам, у циљу стварања услова за увођење у борбу. Укупно је ангажовано 30 борбених средстава и око 100 војника.


Циљ приказа је да покаже оспособљеност тенковског батаљона за реализацију марша у условима равничарског предела и спремност да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Србије.
 
Током извођења вежбе приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша.
 
На основу приказаног грађани могу да имају пуно поверење у тенкисте Прве бригаде и Војску Србије.
 
13.50 - Зворничко језеро
 

На Зворничком језеру ангажовано је укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.


На почетку вежбе три тима на шест чамаца GDQ-120 прилазе Зворничким језером месту извршења напада и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништавају уочене ватрене тачаке. Затим израђују пролазе у фортификацијским препрекама, након чега успостављају мостобран за искрцавање другог таласа. У другом таласу четири тима на четири чамца GDQ-120 и два амфибијска транспортера ПТС-М, уз обезбеђење и подршку снага на мостобрану, искрцавају се на обалу језера.

Четири тима се затим укрцавају на моторна возила и упућују ка објектима диверзантског напада.


Три тима и амфибијско одељење остају на обали у циљу обезбеђења мостобрана. Након успешно изведеног диверзантског напада и неутралисања непријатеља тимови се повлаче.
 
Приказана је врхунска тактичка оспособљеност, ватрена оспособљеност и ефикасност и ефекта дејства извиђачко-диверзантских група. Успешна дејства показала су спремност Војске Србије да брзо и одлучно реагује на све покушаје угрожавања територије, људи и имовине. То је уједно и потврда спремности снага за брзо реаговање на широк дијапазон могућих претњи, којима су данас стварно или потенцијално изложене све државе света. На сваки покушај угрожавања одговор специјалаца Војске Србије биће адекватан и ефикасан.13.33 - Специјалци Војске Србије приказали су данас на „Међи“  убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „Малог Милоша“, као и  блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.
 
Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила „хамер“, паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

13.15 - Полигон „Међа“
 

На полигону „Међа“ код Лесковца око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказују, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.


Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" има више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.

Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака.
 
12.55 - Велики Јастребац

На вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они су данас приказали ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим на осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица. 


На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

Циљ свих дејстава је да се контаминирана јединица поступцима деконтаминације поново уведе у борбу.12.30 – После вежбе председник Вучић оценио је приказ веома успелим, који показује сву способност Војске Србије. Осам Мигова, орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије.


12.15 - 
На Пештеру су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм „Гвоздика“, борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2,  вишецевни лансер ракета „Огањ“, радар „Жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују МИГ-29, „ОРАО Ј-22“, хеликоптери „Гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

11.58 – После ватрене подршке авијације креће ватрена артиљеријска и ракетна припрема.


11.50 - 
На привременом полигону „Пештер“ почела је вежба „Борбена група на маршу са преласком у напад“ коју изводи Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. Вежба је почела налетом осам Мигова 29 у патроли.

На вежби ће бити демонстрирана дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије.

11.45 – Присутне је поздравио командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, извршио географску, топографску и тактичку оријенатцију и указао на основне детаље вежбе.

11.30 – Полигон Пештер

редседник Вучић управо је стигао на полигон на Пештеру. Вежби присуствују и члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

11.20 - Током демонстрације обучености приказан је рад на контролном пункту, начин на који се врши заустављање возила с траком за заустављање, рад службених паса заштитне службе на савлађивању терориста, као и рад противдиверзантске екипе на извршењу противдиверзионог прегледа возила употребом службених паса и заштитне опреме. Тим за увиђај који чине криминалистички техничар и референт за сузбијање криминалитета врше увиђај лица места.

11.05 - Полигон „Орешац“
 
На полигону „Орешац“ која је управо почела више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције изводи противтерористичку операцију реализацијом поседања линије шире блокаде, претраге терена, окружења терористичке групе, напада на терористичку групу и потере за одбеглим терористима.


10.45 - Полигон „Боровац“

Почела је вежба на војном комплексу "Боровац" код Бујановца коју изводе припадници Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције. На вежби је ангажовано око 1.000 војника и 100 борбених средстава. Носилац вежбе је Четврта бригада, а командант је бригадни генерал Слободан Стопа.


Циљ вежбе је да прикаже обученост снага за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу. Тежиште је на приказу обучености снага за командовање у раду на доношењу одлуке, припреми за организовање операције и командовању јединицама у операцији.

Током вежбе извршено је кретање две колоне од гарнизона Врање до рејона размештаја, спровођење радњи при наиласку на противтенковске мине и претрес терена. У завршном делу вежбе извршено је неутралисање убачене непријатељске групе. 
 
Ефектно приказаним дејствима у завршници вежбе, снаге за реаговање Четврте бригаде потврдиле су да су у потпуности обучене и оспособљене за извршавање наменских задатака.
 
10.25 – У изјави РТС-у председник Вучић је истакао да Војска Србије корача "корацима од седам миља" и да је једна од најоспособљенијих у региону. Биће још јача, уз даљу модернизацију. Циљ је да повећањем плата, новом одећом и обућом, изградњом станова, имамо задовољну и јаку Војску Србије и службе безбедности.

- Видели смо осам Мигова од 10 колико имамо. Видели смо тенкове, од укупно 100 тенкова који учествују у читавој вежби, а видеће их и Сремци, Банаћани, јер ће 13 наших тенкова прећи преко моста који ће наши инжењерци урадити између Титела и Перлеза. Видећете их и у Краљеву, као и 25 на Пештеру који делују јединствено као вод у нападу и чета у нападу, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је такође оценио и да су генерали Војске Србије све то припремили на прави начин.

- Ја сам задовољан како је генерал Симовић припремио Копнену војску и како су сви други свој посао урадили и Трећа бригада је све то изванредно направила. Осим две ракете које су дале отказ, све остале су погодиле свој циљ и "Пламен" је дејствовао изванредно, као и НОРА, а и наши хеликоптери су "тукли" изванредно, маљутке су погађале свој циљ, рекао је председник Вучић.

Он је похвалио припаднике Војске Србије који су успели да изведу најтеже задатке на „Пасуљанским ливадама“ и поручио им да ће улагања у Војску и у бољи стандард њених припадника бити настављен.

- Морамо решити питање опремања припадника Војске Србије, морамо водити рачуна о њиховом стамбеном збрињавању. Треба да се оснажимо и савремено наоружавамо. Наша војска је на самом врху у поређењу са војскама региона, Румунија има најбројнију, али остале су далеко иза нас. Највећи недостатак нам је мањак људи и на томе ћемо посебно да радимо. Дакле, улажемо, радимо и сви ови кораци улагања и унапређивања нису корак од једне миље, већ од седам. Намера нам је да људи осете бољитак, закључио је председник Вучић.

10.15 – Председник Вучић је изразио задовољство приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србије. Посебно је истакао да данас током вежбе лети осам Мигова 29, да артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и већ видимо колико су спремни и оспособљени. Војска Србије показује да је једна респектабилна сила, у коју и даље улажемо.

10.09 – Приказ пресретања непријатељског возила. После успешног пресретања патрола се удаљава са заробљеним непријатељем, а циљ је прикупљање података о намерама непријатеља.

09.57 - Почео је приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима. Председник Вучић обилази терен где делује извиђачка патрола и неутралише непријатеља. Од заробљених се прикупљају обавештајни подаци.

09.45 - По завршетку вежбе председник Вучић и гости разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање и оптоелектронских средстава.
 

Од балистичке опреме ту су комплет балистичке опреме „0“ серије чији је произвођач ЈУМКО Врање. Од наоружања изложени су пиштољ 9мм GLOCK 17, пушка аутоматска 5,56мм G36C, пушка аутоматска 5,56мм HK 416, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L ckuc, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L std и пушкoмитраљез 5,56мм FN MINIMI.
 
У оптоелектронским средствима су бинокулар двоглед пасивни „DVS-8“, ласерски даљиномер дневно/ноћни „MOSCITO", термовизијска камера мултифункцијска „JIM UC“ и камера термовизијска „Flir Recon B9“.
 
Ту је и више средстава противдиверзантске заштите, као што је детектор експлозива „NTJA-II“.

09.35 - Борбена група је прешла у напад, уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на циљеве удаљене 12 километара.


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Помпео: Владе Кубе, Венецуеле и Никарагве се понашају сурово према свом народу - представљају реалну претњу

2019-02-23 11:21:53

САД имају за циљ промену власти, не само у Венецуели, већ и у Никарагви и на Куби, саопштио државни секретар САД Мајк Помпео. „Трампова администрација ради и...

Трамп: Не мењам политику према Сирији

2019-02-23 10:58:33

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да не мења политику према Сирији, али да је могуће да ће задржати војни контингент у тој земљи. „Не мењам политику“,...

„Евентуални преврат у Венецуели поставља питање не само о судбини те земље, него и региона и света у целини“

2019-02-23 10:34:49

Западне земље нису јединствене када је реч о кризи у Венецуели због тога што схватају да су последице преврата непредвидиве, изјавила је портпарол Министарства спољних послова...

Каракас: Нафтна индустрија главни циљ напада на земљу

2019-02-23 10:08:13

Заменик министра спољних послова Венецуеле Иван Хил изјавио је да је нафтна индустрија један од главних циљева напада на његову земљу. „Неопходно је навести да је један...

Небензја: Ствар није само у Венецуели, већ у целом приступу решавању међународних проблема

2019-02-23 10:04:42

Москва је спремна да се обрати Савету безбедности Уједињених нација у случају агресије против венецуеле од стране САД приликом испоруке хуманитарне помоћи 23. фебруара, саопштио је...

РТ: Криза у Венецуели: Претње САД-а, напетост на граници и провокације са „хуманитарном“ помоћи

2019-02-23 09:28:06

Извор: Восток / РТ Док Бела кућа примењује максимални притисак како би приморала Мадура да пусти "хуманитарни" конвој у Венецуелу, лидер опозиције Хуан Гваидо се ушуњао на концерт у Колумбији...

Гваидо подсетио Војску Венецуеле да јој истиче „ултиматум“

2019-02-23 08:20:25

Председник Националне скупштине Венецуеле, лидер опозиције и самопроглашени "шеф државе" Хуан Гваидо, подсетио је оружане снаге те земље да су им "остала 24 сата да демонстрирају...

Порошенко се пожалио да му Путин не одговара на позиве

2019-02-23 08:17:49

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је у интервјуу за Фокс њуз да му председник Владимир Путин није одговорио на телефонски позив након провокације коју је организовао Кијев у...

Болтон запретио припадницима Војске Венецуеле јер извршавају наређења председника Мадура

2019-02-23 08:01:36

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон запретио је припадницима Војске Венецуеле да ће одговарати у случају да наставе да подржавају председника Венецуеле Николаса Мадура. „Јуче...

Вашингтон спреман на разговорe с Москвом о сарадњи у борби против терориста у Авганистану

2019-02-23 07:57:18

Вашингтон је спреман за садржајан разговор о практичној сарадњи с Москвом у борби против терористичких организација ДАЕШ и Ал Каида у Авганистану, изјавио је специјални представник...

proba
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: