Олег Дзиза за Восток: Русија је сада светски проблем за све непријатеље, и ваше и наше

Објављено: 02.04.2017.год.
Олег Дзиза, директор Балканског института за политику и економију


"Суштина је у томе, што то све превасходно зависи од Срба који се налазе и у Црној Гори, и у Србији, и у Републици Српској."

Олег Дзиза, директор Балканског института за политику и економију за „Восток“ говори о српско-руским односима, њиховој тенденцији, ситуацији на Балкану, као и о глобалној политичкој ситуацији.

Нови командант ЕУФОР-а (НАТО) у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) генерал Антон Валднер је рекао да неће размишљати да употреби војну силу ако се буду наставили, како је рекао сецесионистички кораци, алудирајући на Републику Српску. Такође, ту је навео бојкот у Парламенту Црне Горе од стране опозиције, као и односе између Србије и „Косова“. На његове речи се надовезао генерал Џејмс Еверард, све то „заокруживши“ забринутошћу због „мешања“ Русије у унутрашња питања других држава.  Какав је Ваш став по питању свакодневних  изјава НАТО званичника?


- По мом мишљењу, свима је јасно, и њима и нама, да они у ствари неће урадити ништа. Прво због тога што немају никаквог разлога за то. Претње заиста постоје, али то је последица бивше ситуације и става који више не постоји. Они то морају тако да кажу, због тога што морају да подрже, да тако кажем, свој имиџ, да баце сумњу на одређене људе и да покушају да униште могућност неких промена, наравно добрих. Суштина је у томе, што то све превасходно зависи од Срба који се налазе и у Црној Гори, и у Србији, и у Републици Српској. Подршка Русије није само проблем за човека који је задужен за ситуацију у БиХ. Русија је сада светски проблем за све непријатеље, и ваше и наше.

Таква је тренутна објективна ситуација, да имамо заједничке непријатеље, и ми и ви. Само Срби их имају у једној, војној, стратешкој, политичкој и економској, а ми у другој перспективи. Главни задатак наших „пријатеља“ са Запада је, да не дај Боже, за њих ноћна мора, снаге из владајућих структура Србије, Републике Српске, на неки начин и Црне Горе, да се споје и ураде нешто за себе у будућности уз евентуалну подршку Русије. То је за Запад  „смртни грех“.

У овој ситуацији они ће причати сто пута више, него што могу да ураде.

Али, с обзиром на историју и с обзиром на ситуацију задњих 20 и више година односа Срба и Запада, они су Србима на неки начин „сломили кичму“. То је била тешка ситуација. Доста постоји људи који мисле да је све што каже Вашингтон или Запад, сто посто истина и верују да је све то могуће.

Улога лидера Срба у те три земље је да схватају промене које су наступиле. Обичном човеку је то тешко схватити. Он не осећа неке промене које се дешавају у свету. Суштина правог лидера земље је да гледа мало више иза хоризонта. Да види шта се дешава на светској позорници. С друге стране, доста тога се променило, и ако они то схвате могли би урадити доста тога.

Не ради се само о променама због положаја Русије и због тога што је постала ефикаснија, него и читав Запад у том смислу мало посрће. Тешко је тражити од обичног света да то све схвати и види. Поновићу, ако лидери ове три земље земље буду видели промене које се дешавају и долазе, ако својим потезима буду одговарали и схватали ситуацију, те радили ствари које ће обезбедити будућност својим народима, од тога много зависи будућност, и ових земаља и народа.

Недавно је Србија ратификовала споразум са НАТО-ом којим је дефинисано да њихове трупе могу неометано да пролазе кроз територију Србије са потпуним дипломатским имунитетом, као и одсуством кривичне одговорности. Ако се вратимо у 1999. годину, то је скоро индетичан споразум са ултиматумом из Рамбујеа. По Вашем мишљењу да ли је Србија „капитулирала“ у миру у односу на ултиматум из Рамбујеа, пустивши НАТО снаге да пролазе земљом, с тим да с Русијом нема никакав споразум на њеном тлу? Данас НАТО такође говори да Русија има "велики утицај" у Србији.

- Сваку ситуацију треба гледати  са различитих тачки гледишта. Ако желите да оцените ситуацију у некој земљи и како да се да права оцена, имају два начина. Да гледате што је било раније, пре 20 година и шта је сада. Као и то да мислите шта је сада и шта би желели да буде. То су два става и сваки има право да егзистира. Као и ова ситуација што сте рекли, наравно. У задњих 20 година ситуација је била, да кажем страшна за Србију и Србе уопште. Погледајте сада. Шта се данас дешава и шта је било пре 20 година и видите ипак разлику. Србија сада једина није прихватила да уведе санкције против Србије. Србија је скоро једина земља чије руководство има блиске везе са руским. Ситуација у руско-српским односима пре 10 или 15 година је поптуно другачија у односу на данас. Наравно, да све што сте рекли постоји. И такође постоји опасност да то може довести до неких евентуалних негативних последица. То је сигурно.

Али, ако ви схватите разлику која сада постоји у задњих пар година, можете видети да све оно што је потписано и не мора да се деси. Раније су гледали на Србију као на територију где живе неки „марсовци“  и радило се само о њеној територији. Сада, у овој ситуацији они не би улазили, јер и сами то не желе, јер схватају какве су промене дошле. Сумњам да би то могли спровести и урадити.

Наравно, ако би ми гледали што би хтели и шта постоји, наравно, има времена да радимо на даљем уређењу и унапређењу наших односа.

Ако видимо какви су трендови, видимо да су они савим јасни. Сада на сваком ћошку причају о некаквом утицају Русије. Председнички избори у САД, а они причају о утицају Русије. Погледајте, пре пет или више година било је уопште смешно говорити да Русија утиче на нешто што се дешава у САД. Смејали би се пет дана без прекида. Сада о томе причају озбиљно. И они су индиректно признали да је Русија у задњих две-три године сасвим друга у сваком погледу.

И Русија има својих унутрашњих проблема, социјалних, економских, као и делатности људи који не подржавају Путина. То је наш унутрашњи проблем, али то је интересантно за све људе шта се дешава у Русији.

Да се вратим… У овој ситуацији мислим да многе ствари које су биле апсолутно јасне пре пет или седам година, сада су под знаком питања, као и сва њихова снага и уверења. Без обзира што постоје званично постписани папири, реализација по мом мишљењу, у овом тренутку није могућа. То је последица овога што се десило у протеклих десет година. Сами суштински односи су промењени, између Русије и Србије, Русије и Запада.

Главно је то да су САД изгубиле позицију лидера који може да ради што год хоће, као неки султан кога ништа не интересује јер има пола света.

Свима нам је позната легендарна реченица некадашњег амбасадора Руске Федерације у Београду, господина Коњузина: „Има ли овде Срба?“. Да ли је Србија стала на „ноге“ и да ли је почела самостално да одлучује, упркос условљавањима, ултиматумима од стране САД и ЕУ и НАТО-а. Србија им такође ретко говори да се сви морају придржавати Резолуције СБ УН 1244. Такође, никада тим државама које су признале Косово, Србија није замерила или протестовала, нити то сада ради, него упркос томе, „развија“ билатералне односе као са сасвим пријатеским земљама. Да ли Србија има свој став или је он под утицајем разних западних амбасада?

- То су питања која имају хиљаду потпитања. Све што сте рекли, у праву сте. Али, свет се мења. Сада је у току „транзиција“.  И Србија и Република Српска у себи носе и једно и друго и треће. Али, тренд је да се Србија све више и више може понашати као права држава. Мислим да је то тек почетак. Као млада пшеница и она постоји. Треба још времена јер се „њива још црни“. Видите сада шта се дешава, да је то било пре две или три године, било би немогуће. Постоји ту реп и старог, али је апсолутно позитивна тенденција.

Да не будем груб, али доста политике самосталности зависи од односа са Русијом. То није никаква тајна. Све ово се не би дешавало без подршке САД. Ту се ситуација мења у правом правцу. Видите само колико су пута српски државници за кратко време долазили у Москву и причали директно.

Никада нису причали са председницима САД. Никада их није ни примио председник САД.

- Због тога зато што за САД не постоји Србија. Постоји само територија. Шта је проблем Украјине или Грузије. Не ратује се против Украјинаца. Ратује се са Американцима на територији која се зове Украјина.

Нико осим Русије се не може супроставити САД-у. Неки су мали, неки кукавице…

Све данас зависи од лидера земље. Ако лидер земље схвата и види ситуацију иза хоризонта и верује у то што Русија заиста иде напред , а не назад, добиће више од сарадње са Русијом. Зато ови људи који гледају на Запад, само су посматрачи…

Разговарао Вања Савићевић


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:


Разговор са Олегом Дзизом, директором Балканског института за политику и економију

29.3.2017. 13:58:53

Емисија "Лазански директно" у којој је гост Олег Дзиза, директор Балканског института за политику и економију


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Золтан Дани у интервјуу за Известија о сарадњи са Русијом, могућности уласка у БРИКС и обарању НАТО авиона

Народни посланик пуковник Золтан Дани био је учесник XI Московске конференције о међународној безбедности. Интервју са њим објавио је лист Известија 24. Августа под насловом “Признање Крима и Донбаса од стране Србије је могуће”

 ВОСТОК вести у Вагнер Центру
ВОСТОК вести у Вагнер Центру

Уредник Восток вести недавно је посетио Вагнер Центар у Санкт Петербургу

2023-05-14 23:45:49

Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија
Лавров: Што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија

Министар спољних послова Сергеј Лавров дао интервју за ТВ канал Русија 24 и РИА Новости.  О датуму...

2023-02-02 11:17:58

Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих
Гускова: Србофобија, која је веома слична садашњој русофобији, почела почетком деведесетих

По мишљењу доктора историјских наука Јелене Гускове, садашњи положај Србије условљен је дугогодишњом политиком једностраних уступака...

2023-01-26 09:43:20

Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ
Гујон: Ретко који народ у Европи би издржао оно што издржавају Срби са КиМ

Традиционални божићни конвој хуманитарне организације \"Солидарност за Косово” стигао је у српске енклаве. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације “Солидарност за Косово“ каже за РТС да није био сигуран да ли ће ове године успети, али да је 50. конвој ушао на КиМ. \"Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства\", напомиње Гујон.

2022-12-31 07:07:38

Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам
Миломир Степић: НАТО и ЕУ су геополитички анахронизам

Проф. др Миломир Степић, наш водећи стручњак за геополитику, у интервјуу за портал srbratstvo.ru, објашњава очекиване и...

2022-12-26 10:34:11

Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН
Живадин Јовановић: Србија мора да припреми терен и иницира дијалог под окриљем СБ УН који нико не може да одузме из надлежности СБ УН

Некадашњи савезни министар спољних послова у интервјуу за  портал srbratstvo.ru даје прецизну и јасну слику стања у преговорима...

2022-12-14 07:33:54

Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ
Олга Тимофејева: Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији, ви сте били и остајете братски народ

Олга Тимофејева, депутат и председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних...

2022-12-08 10:31:18

Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели
Оливер Стоун: Америка крши сва правила када жели

Вашингтон је крив за распиривање сукоба у Донбасу, рекао је редитељ Оливер Стоун у интервјуу за...

2022-12-07 06:58:39

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“
РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

2022-11-21 09:20:10

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону
Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону

Сам Кијев је потписао да не жели преговоре са Русијом, саопштио је руски министар спољних послова...

2022-06-17 08:54:56

Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове
Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове

„Украјина можда једноставно да престане да постоји као држава у некој догледној будућности“

2022-06-16 13:32:18

РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама
РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама

Михаил Подољак је рекао новинарима да је лакше „наћи заклон“ у градовима

2022-06-15 13:33:02

РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца
РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца

Немачко руководство треба да прихвати економску цену прекида веза са Русијом и подржи Украјину не узимајући...

2022-06-15 12:27:27

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: