Национални покрет Тексаса за Восток: Срби, добро размотрите да ли је вредно дати суверенитет

Објављено: 10.07.2016.год.
© Tim Sharp / Reuters


Док је британско "НЕ" Европској Унији шокирало чак и неке "Брегзит" присталице, Тексашки национални покрет је уверен да ће Тексас гласати за независност 2018. године. Од гувернера Тексаса, Грег Абота је затражено да одговори на 
овај, "Тегзит" захтев.

Последња држава која се отцепила од САД био је Тексас пре 155 година, али историја се понавља с времена на време. То време је сада, или барем ће бити у 2018, ако Национални покрет Тексаса добије своју прилику.

Победа "Брегзита" отвара врата "Трегзиту" и говори о томе да је могуће имати озбиљан разговор о независности, те дозволити народу да има последњу реч, саопштено је за Восток из Тексашког националног покрета.Разговарали смо са извршним директором 
Националног покрета Тексаса Нејтом Смитом.

Нејт, колико процената становништва Текаса подржава независност и отцепљење од САД. Шта говоре истраживања?

- Најверодостојније истраживање је недавна анкета урађена од стране Рoјтерс/Ипсос 2014. године која је показала да 54% републиканаца Тексаса и четвртина демократа подржава мирно отцепљење од САД, док је 18,8% неопредељених.


Подршка је одлична и наша најновија интерна истраживања показују да је број оних који подржавају отцепљење још већи.


Зашто се Национални покрет Тексаса бори за отцепљење од САД?


- Тексас има јединствену културу, као и политичке и економске интересе који се значајно разликују од Владе САД и других 49 земаља. Имамо више нивоа власти, укључујући државну владу која обавља готово све функције федералне владе. У суштини, савезна влада је непотребна, у најбољем случају, у пружању сувишних услуга, а у најгорем, јер надвладава суверенитет Тексашана и не ради своје основне обавезе као што су безбедност границе и примена закона о имигрантској политици. Постоји много разлога, али основни је заиста тај, да желимо да грађани Тексаса буду у могућности да одлуче шта је најбоље за Тексас.


Нејт Смит и Александар Јонов, председник руског Антиглобалног покрета

Које би биле предности независности Тексаса за његово становништво?

- Независни Тексас нуди многе предности, укључујући локализовану владу која би омогућила већу одговорност наших представника. Много лакше је отићи у Остин, него хиљаде миља далеко у Вашингтон. Имали би и мање прописа. Већ у поређењу са другим државама Тексас има мању регулативу због чега се предузећа брзо развијају, па је тако Тексас лидер у расту запослености. Независни Тексас би нас извадио из стотина хиљада савезних прописа и омогућио би Тексашанима да одлуче који је за њих одговарајући начин. Тексашани воле ограничену власт. Да би ово илустровао, Скупштина Тексаса се састаје само једном у две године, док федерална влада заседа током целе године, сваке године. Независни Тексас ће нам такође омогућити да решимо неке веће системске проблеме које није могуће решити у постојећем систему, као што је имиграција, граница, образовање, инфраструктурна и реформа кривичног правосуђа. На крају крајева, Тексашани ће видети да влада ради и одражава њихове вредности. Моћи ће да позивају ту владу на одговорност, и на крају, Тексашани ће моћи да уживају економске предности једноставног система који Тексашани воле.

Какво је ваше мишљење о изласку Велике Британије из ЕУ?

"Брекзит" нуди доказ да људи могу да изађу на изборе и одлуче своју политичку будућност. То је крајњи израз самоопредељења. Иако Тексашани и Британци имају питања о којима се не слажу, као што су контрола оружја и национална здравствена заштита, свакако поштујемо право британског народа да доноси такве одлуке за себе. На много начина, питања Велике Британије о којима се суочава са централном европском владом, потпуно су индентична са питањима Тексашана који се суочавају с централном владом САД.

"Брегзит" глас је опет покренуо талас подршке и дискусије у вези са правима људи у државама САД, Европи, или било где у свету о независности. Након "Брегзита" видели смо најјачу подршку Националном покрету Тексаса у новијој историји. Одмах после "Брегзита" имали смо одличан раст подршке од стране републиканских партија, тако да сада имамо подршку од пола хиљаде изабраних републиканских делегата.

Други покрет за независност, као што су "Да Калифорнији" такође бележи огроман раст подршке. Становници Тексаса који су рођени овде или су се преселили овде, веома брзо су могли разумети понос 
Текаса и његову културу. Постоји урођени осећај да требамо бити слободни. Осећај који је апсолутно добар, и да Тексас треба бити независна држава. Изазов је питање о томе да ли је или није могуће постићи независност на миран начин. Видевши пету по величини економију Тексаса на свету да изађе на изборе и гласа да мирно напусти политичку и економску унију био би доказ који смо тражили. Тексас као девета земља на свету са бруто домаћим производом може да уради исто. Људи широм света су увидели да је локална самоуправа јединствена према њиховим потребама, за њихову културу и начин живота, као и за њихову економску корист, као и то да их не спречава да уживају у благодетима глобалне трговине. To подстиче локални понос и поштовање људи који живе на другачији начин и у другачијем окружењу. Да би славили, па чак и имали и културну разноликост, морамо имати национализам и респектабилни локализам. Људи имају природно право да одлучују о својој судбини и о свом облику власти.

Шта можете рећи људима у Србији и њеним властима које гурају Србију у ЕУ?

Одлука треба да буде донета од стране српског народа. Српски народ треба да има јаку и озбињну расправу о последицама и да размотри да ли је, или није вредно дати значајан део свог суверенитета и националног идентитета политичкој заједници (ЕУ). Тексашани желе да одлуче шта је најбоље за Тексас. Ми не желимо другима да говоримо који би избор требало да направе.

Шта мислите о америчким војним интервенцијама у Србији, Либији, Авганистану, Ираку...?

Тексашани немају право гласа о америчким војним интервенцијама као амерички представници који гласају "за". Да би Тексашани могли да одређују спољну политику која одражава вољу и идеологију Тексашана, морамо прво да стекнемо нашу независност.


Шта мислите о НАТО-у?

То ће бити питање за независни Тексас, да одлучи којим ће се политичким организацијама придружити или не, али када напустимо САД. Такве одлуке не би требало да буду донесене на брзину.


Шта мислите о насилном отцепљењу Косова од Србије учињену од стране САД?

- САД су се обавезале по међународном праву да поштују право на самоопредељење као део споразума Уједињених нација. Што се тиче Косова, САД су урадиле преседан, како у спољној политици, тако и у међународном праву, подржавши једнострано проглашење независности. Национални покрет Тексаса поштује право на самоопредељење. Ми, и остатак света, очекујемо да ће Савезна влада САД бити доследна у примени овог права и са Тексасом, као и другим народима који траже њихову независност.

Разговарао Вања Савићевић,


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Терзић: ЕУ нас уцењује да признамо вештачку злочиначку псеудодржаву као што је самопроглашено Косово

2019-09-17 06:42:49

"Данас кажу да НАТО промовише вредности. Па, које су вредности? Нема потребе да сматрате људе будалама."

РТ: САД се неће зауставити на Нуклеарном споразуму, згазиће сваки споразум ако им то користи - Зариф за РТ

2019-09-04 07:53:54

Техеран је довољно самопоуздан за опстанак без Нуклеарног споразума из 2015. године, али ако га Европа не спаси, то неће бити последњи међународни споразум који ће...

Мандић: Српско јединство и слога су пресудан фактор за многе процесе у региону

2019-09-03 11:05:59

“Врх режима не зна ништа о Цркви, а то што су тешке незналице када је у питању и било које друго питање из корпуса идентитетских тема, не умањује њихову одговорност. То су људи који су пљунули на своје претке и на традицију Црне Горе, њих интересују неке друге ствари, како да нешто опљачкају, да зграбе неку привилегију, да се проводе, и размишљају како да што дуже уживају у тим погодностима које су себи омогућили крађом народа и крађом избора”, поручио је Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта и предсједник Нове српске демократије.

Мандић: Црногорски режим дозволио да црни двоглави орао ,,међаши“ скоро трећину наше земље

2019-08-30 20:07:34

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић прокоментарисао је актуелно политичку ситуацију у Црној Гори, тежак положај српског народа, као и све учесталије нападе које долазе из...

Митрополит Амфилохије: Ја припадам Црној Гори краља Николе

2019-08-21 06:57:22

Мило Ђукановић је човек политике, он не зна шта је црква, не може ни знати кад није крштен, каже митрополит црногорско-приморски. Апсолутна је лаж да бих ја могао да будем црногорски патријарх, то једино ако бих изгубио памет, савест и свест, каже епископ Амфилохије. О Милу Ђукановићу, Момиру Булатовићу, Зорану Ђинђићу, Александру Вучићу, митрополит црногорско-приморски говорио је за РТС.

Штрахе за РТ: Десничарска конзервативна влада која је постојала у Аустрији може бити пример остатку Европе

2019-08-13 07:21:38

Видео снимак у којем је аустријски бивши вицеканцелар упао у замку наводно с лажним „руским новцем“ успео је да разбије десничарску коалицију. Али Хајнц-Кристијан Шрахе каже...

Генерал Делић: НАТО на Србију изручио око 300 тона муниције са осиромашеним уранијумом

2019-07-31 11:24:25

"Поједини чланови Комисије за испитивање последица НАТО агресије не долазе на састанке"

РТ: Многи амерички политичари покушавају да надмаше једни друге у подстицању русофобије - Лавров

2019-07-17 07:52:46

Русија неће одустати од покушаја да поправи односе са САД-ом, али мало је вероватно да ће се то догодити у скорије време, након што је Москва...

Путин: Изградња чак и више него пријатељских односа са Украјином је неизбежна

2019-07-11 05:02:34

Председник Владимир Путин је дао интервју за нови филм америчког редитеља Оливера Стона „У борби за Украјину“. У разговору са Стоуном, председник је нагласио да је приближавање...

Моралес: Трамп мисли да су све земље света америчке колоније - погрешно

2019-07-03 07:54:03

  Боливијски председник Ево Моралес је саопштио да би посаветовао америчког председника Доналда Трампа да буде хуманији према другим народима. "Да би он научио да поштује народе света...

rt intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: