Слађана Зарић, ауторка филма КОРИДОР 92: Важно је да о својој историји не учимо из холивудских филмова

Објављено: 14.01.2021.год.
фото: © РТРС / Снимак екрана

Коридор је битка без које не би било Републике Српске. То се у Српској зна и тога су сви свјесни. У Србији, када сам рекла да снимам филм о коридору, питали су ме шта се то десило на ауто-путу, јер код нас је коридор синоним за ауто-пут Београд - Ниш.


Зато ме јако занима како ће филм у Београду проћи и колико ће гледалаца заинтересовати. Ако у томе успијем, моја лична мисија ће бити успјешна.


То у интервјуу за Српскаинфо каже Слађана Зарић, ауторка филма „Коридор 92“, који у докуметарно-играној форми говори о спајању коридора живота 1992. године у општинама Модрича, Дервента, Брод, Оџак и догађајима који су томе претходили.


фото: FOTO: RAJKO RISTIĆ/RAS SRBIJA

Рађен у копродукцији РТС и РТРС, филм је премијерно приказан на РТРС 9. јануара, на Дан Републике Српске, и од тада се не смирују страсти публике. Док су једни одушевљени филмом, други га страствено блате, користећи и најпогрдније изразе. То је био директан повод да одговоре потражимо од ауторке из Београда, иза које су бројни успјешни пројекти сличне тематике, од којих је најпознатији филм „Ратне приче са Кошара“.

– Мислим да су емотивне реакције сасвим разумљиве. Битка за коридор је засигурно најважнија битка Војске Републике Српске, битка која је спојила западни и источни дио РС, која је омогућила везу са Србијом и која је за српски народ у Посавини, али и у Крајини, значила останак или нестанак. Када говорите о тако важној бици, од које зависи на неки индиректан начин и ваш живот данас (ма колико имали година), онда је сасвим нормално да сви тој теми прилазе емотивно. С обзиром да смо сви различити људи, сасвим је нормално и да су нам реакције на једну причу различите – некога је дирнула прича о страдању у логорима, неко је заплакао на свједочењима мајки преминулих беба, неко се насмијао на причу о „Сањанима непливачима”, а неко је све вријеме од првог кадра филма гунђао и приговарао на ствари које су му сметале (избор саговорника, догађаја или пак драматизације) – каже Зарићева.


ФОТО: ВОЈНОФИЛМСКИ ЦЕНТАР "ЗАСТАВА ФИЛМ"

Како каже, немогуће је очекивати да ће сви људи идентично реаговати на филм, а важност приче је реакцијама дала емоције – коме се филм свиђа, он га са пуно страсти брани, а коме се не свиђа, он га са исто толико страсти критикује.

– Овдје говорим о гледаоцима из Републике Српске; очекујем да ће филм у Србији бити примљен на другачији начин. Као што су „Кошаре“ у Србији примљене јако емотивно тако је и овде „Коридор 92“ – каже Зарићева.

На основу чега сте бирали које догађаје из пробоја коридора ћете поменути у филму? То вас питам јер многи у РС замјере на томе што нису поменути неки битни моменти и личности попут „Вукова са Вучјака“, није поменута улога авијације Војске РС…

Уколико је неко пратио филмове о ратној тематици које сам ја радила, онда је примјетио да се увијек бавим догађајима, дешавањима и страдањима који су обиљежили једну битку, а не појединачним личностима које су у тој бици учествовале. У филму није споменут командант батаљона „Вукови са Вучјака“ Вељко Миланковић (иако је та јединица најзаступљенија у филму) али није споменут ни командант 16. моторизоване бригаде, ни командант Друге посавске, ни командант Осињске бригаде… Једини командант бригаде који је споменут у филму је пуковник Триво Вујић, командант 325. моторизоване, који је погинуо у самој бици, борећи се херојски на првој линији фронта заједно са својим војницима. Исти принцип кориштен је и у филму „Ратне приче са Кошара“. Нису споменути команданти 72. специјалне јединице или пак елитне 63. падобранске, причана је прича о догађајима и о страдалим припадницима. Овај филм је само један приступ и један поглед на Операцију „Коридор”, врло сложену и компликовану војну операцију, која је дуго трајала и одвијала се на неколико фронтова. Мој филм је само почетак. Ја се надам да ће неко од вас наставити да прича ту причу и да је освјетљава из различитих углова. Ја сам се одлучила на овај.ФОТО: МИЛОШ ПЕТРОВИЋ/РАС СРБИЈА

Замјере Вам да сте у филму минимизовали улоге команданата Момира Талића и Славка Лисице.

Не слажем се са коментаром да у филму није истакнута улога генерала Талића, Симића, Лисице… Не можда у мјери у којој би неки хтјели, али они, и оно што је још важније, њихове одличне команде и стратешке одлуке имале су истакнуто мјесто у приказу догађања са Коридора. Са стручним консултантом, генералом Келечевићем, дефинисани су кључни тренуци битке који су допринијели даљем развоју. У избору догађаја ослонила сам се и на књигу генерала Новице Симића, који одлично даје приказ дешавања на фронту, поготово у првим фазама операције. Онда је само требало те догађаје превести у језик филма.

Како коментаришете критике у којима се каже да је у филму превише псовки и алкохола, да је Војска РС представљена као руља, а не као организована војна формација?

Те коментаре доживљавам као злонамјерне и личне. Дијалошке сцене у филму је писао Александар Стојковић Пикси, уважени глумац и сјајан војник, који је у бици за коридор био директан учесник као припадник извиђача Крајишког корпуса. Ако он као учесник борбе не зна како су војници међусобно говорили и комуницирали и колико се шалили или пак били храбри и озбиљни – онда ја не знам ко зна. Дијалошке сцене су засноване на свједочењима бораца; текст сцена није умјетничка фикција. Све што је изговорено, тако се и десило, по причама једног или више бораца. 

Да ли је филм „Коридор 92“ заправо поглед из Београда на ратна дешавања у Републици Српској? Колико у Србији уопште знају шта се десило?

Гледаоци у Србији врло мало знају о дешавањима у Посавини 1992. Говорим о већини, не о свима. Углавном знају за смрт 12 беба, али како и зашто је до тога дошло и шта се даље дешавало, то се у мору ратних догађања увелико заборавило. Биће занимљиво да се с временском дистанцом од 29 година баци приказ само на слијед догађаја: на чињеницу да су припадници Војске Хрватске ратовали на туђој територији без икаквог војног споразума, да је из Хрватске подизан авион да би се дејствовало у другој земљи, а да су нама у то исто вријеме због умијешаности у рат у БиХ уведене врло погубне економске санкције.ФОТО: ВОЈНОФИЛМСКИ ЦЕНТАР "ЗАСТАВА ФИЛМ"

Сматрала сам да је кључно и у геополитичком смислу пресудно да се исприча шта је претходило војној операцији “Коридор” и шта је у ствари до ње довело. Формирање логора за Србе, убиства, малтретирања, силовања и судске пресуде… То су ствари које нису у великој мјери познате гледаоцима у Србији, а за које (на основу разговора које сам претходног дана имала) нису знали ни многи млади у Републици Српској. Зато је уводни дио филма у великој мјери посвећен тим догађањима који су условили да уопште дође до Операције “Коридор”. Мој приступ теми је зато био шири.

Којој публици и тржишту је филм превасходно намијењен? Онима који су учествовали у бици или онима којих је много више, а који мало тога знају о пробоју коридора?

Овај филм намијењен је грађанима Републике Српске, али и грађанима Србије. Жеља ми је да публика у Србији схвати шта се у Српској дешавало. Намијењен је младима. Зато је он урађен на популаран начин (документарно-играно), како би млађој популацији, која не зна пуно о овој бици, филм учинили што прихватљивијим и разумљивијим. Они из филма не могу да сазнају све, али филм може да их подстакне да даље истражују, да даље уче. Оно што је најважније је да млади од нас уче нашу историју, да им на начин који они воле, испричамо нашу причу, а не да то уче из филмова холивудске или пак неке друге продукције. Важно је и да филм буде веома гледан, да што више људи чује за њега и за битку за коридор, па нека им реакције буду и супротне. Те реакције ће их заинтересовати да даље сами сазнају. У Републици Српској смо у том успјели, филм је тога дана био најгледанији на свим каналима. Ништа нам не значи да направимо филм који ће мали број људи да погледа. ФОТО: УСТУПЉЕНА ФОТОГРАФИЈА

Како сте бирали саговорнике? Да ли сте сигурни да сте одабрали најбоље, или је то оно што вам је било доступно у датом тренутку?

Саговорници су бирани пирамидално. Главни стручни консултанти су генерал Келечевић и пуковник Чкоњевић. Они су предложили команданте јединица које су учествовале у пробоју коридора, а команданти су касније предлагали припаднике који ће да свједоче о одређеном догађају, јер они најбоље знају ко је гдје био на фронту. Неки су пристајали да причају, неки нису. Снимљено је око 80 саговорника, што у Бањалуци, што у Београду, али због дужине трајања филма они, наравно, нису могли сви да уђу у филм, што се и током снимања знало. У филму се појављује око 50-ак припадника разних јединица. Највише напоре имала сам да пронађем саговорнике који су везани за страдање 23. јула у Зборишту. То је потресна прича о којој постоји и врло потресан документарни материјал, који је искоришћен.

Филм „Коридор“ је само једно од ваших остварења са сличном тематиком. Да ли су овакве реакције биле и након „Ратних прича са Кошара“?

Филм „Ратне приче са Кошара“ је другачији, он је у старту имао сасвим другачији циљ – да исприча причу о дешавањима која су нама у Србији била потпуно непозната, а тичу се нас. Овај филм, када су грађани Србије у питању, треба да им исприча причу која им је непозната, а директно се не тиче њих, мада индиректно да, јер сви смо ми Срби. С друге стране, овај филм треба да исприча причу вама која се тиче вас, а коју ви у великој мјери, мада не у потпуности, знате. Неке ствари су вама овдје значајне и важне, а нама небитне, као што су питања која је јединица била на ком дијелу фронта, из које је јединице који саговорник. За нас је он војник Војске Републике Српске, небитно из које јединице.ФОТО: ВОЈНОФИЛМСКИ ЦЕНТАР "ЗАСТАВА ФИЛМ"

И кад су ваши гледаоци гледали „Кошаре“ и „Паштрик“ нису се питали да ли је онај војник који страда граничар или је из 125. или 549. мтбр или пак из Петог батаљона војне полиције. То му је у причи било сасвим небитно. Важно је за књигу, важно је за војни филм, али за овај тип филма не. Овдје је важна прича и догађај.

Каква је конкретно била улога Републичког центра за истраживање рата Републике Српске? Да ли сте имали слободу да стварате на начин на који желите?

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица ми је пружио максималну логистичку помоћ и без њих заиста не бих могла да урадим овај филм. Њихова база података страдалих војника, уз лично свједочење учесника борби, помогло ми је да персонализујемо погибије војника и да дођемо до тачног броја погинулих током Операције „Коридор“. Успјели су и да дођу до фотографија погинулих војника, што је некада заиста било врло тешко.

Извор: Српскаинфо

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

РТ: „Сви прави скинхедси отишли су у Украјину“ - амерички неонациста описује злочине својих украјинских „колега“

Кент „Бонфејс“ Меклелан каже да су Американци дезинформисани о сукобу у Украјини и да их наводе да верују да је „Русија одлучила да бомбардује јебена места без разлога“

Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију
Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати...

2022-10-30 08:27:19

Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији
Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

2022-10-16 12:27:29

РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов
РТ: Само наивни и кратковиди политичари који слабо познају историју могу да говоре о победи над Русијом на бојном пољу - Антонов

„Руска мисија је да постави темеље мултиполарног светског поретка и пошаље амерички светски поредак заснован на правилима на сметlиште историје“

2022-09-15 09:59:33

РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс
РТ: Запад нема интереса да оконча сукоб у Украјини, бориће се до последњег Украјинца - Роџер Вотерс

Један од оснивача Пинк Флојда говорио је за РТ зашто се сукоб у Украјини наставља и шта стоји иза америчке спољне политике

2022-08-13 17:12:06

РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко
РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак...

2022-07-22 09:57:04

РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон
РТ: „Примио бих метак за Путина“, каже Берни Еклстон

Берни Еклстон је стао у одбрану руског председника

2022-06-30 11:43:21

РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину
РТ: Нико не треба да нам држи лекције о нашим односима са Русијом - амбасадор Мађарске у Берлину

„Конфронтација са Москвом нешто што треба избегавати свим могућим средствима“

2022-06-29 10:31:23

РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана
РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком...

2022-06-27 07:52:29

РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова
РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

2022-06-18 09:48:27

Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону
Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону

Сам Кијев је потписао да не жели преговоре са Русијом, саопштио је руски министар спољних послова...

2022-06-17 08:54:56

Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове
Пушилин: Морамо да ослободимо све руске градове

„Украјина можда једноставно да престане да постоји као држава у некој догледној будућности“

2022-06-16 13:32:18

РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама
РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев концетрише снаге у урбаним срединама

Михаил Подољак је рекао новинарима да је лакше „наћи заклон“ у градовима

2022-06-15 13:33:02

РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца
РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца

Немачко руководство треба да прихвати економску цену прекида веза са Русијом и подржи Украјину не узимајући...

2022-06-15 12:27:27

РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања
РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања

Папа се пожалио на војне сукобе широм света и рекао да је руско-украјинска криза можда „испровоцирана“

2022-06-15 07:50:03

РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије
РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије

Сукоб између Русије и Украјине ће обликовати светски поредак, рекао је сиријски председник за РТ

2022-06-09 20:13:05

РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт
РТ: „Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Британац који је у Доњецку осуђен на смрт

„Не улазите у рат који заправо не разумете“, поручио је Шон Пинер евентуалним будућим страним плаћеницима

2022-06-09 19:34:08

РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини
РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини

Држављанин Велике Британије заробљен у Донбасу каже да су га напустили и Кијев и Лондон

2022-06-09 19:26:30

Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује
Амбасадор Немачке: Проглашење независности Косова и тзв. народних република се суштински разликује

Део интервјуа немачког амбасадора у Србији Томаса Шиба за Политику, током којег му је постављено питање „у чему је разлика између заштите територијалног интегритета Србије и Украјине“

2022-06-08 19:36:19

РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров
РТ: Западни лидери имају много фобија - Лавров

Њихова неоколонијалистичка политика је вођена илузијама величине и осећајем да имају право, каже за РТ највиши руски дипломата

2022-05-27 08:40:57

Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије
Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије

Ослобођене јужне територије Украјине постаће још један регион Русије, изјавио је у интервјуу за РИА Новости...

2022-05-11 07:16:22

РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант
РТ: Кијев лагао опкољене трупе - заробљени украјински командант

Заробљени украјински официр каже да је одлучио да побегне пошто је схватио да обећана помоћ неће стићи

2022-05-08 10:00:16

Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини
Новинар РТ-а разговарао са хрватским борцем заробљеним у Украјини

Он инсистира да се придружио редовима украјинске војске да би добио држављанство земље

2022-05-07 18:18:47

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк