„Азербејџан ни под којим условима неће пристати на независност Нагорно-Карабаха“: Интервју са Алијевим

Објављено: 16.10.2020.год.
фото: © РИА Новости / Владимир ТрефиловУ четвртак су азербејџански председник Илхам Алијев и јерменски премијер Никол Пашињан дали паралелни интервју за РИА Новости, који је водио Дмитриј Кисељов, генерални директор новинске агенције "Росија сиводња".


Преносимо интервју азербејџанског председника.
Интервју са јерменским председником можете прочитати ОВДЕ.


- Господине председниче, искрено сам вам захвалан на овој прилици да вам постављамо питања у тако тешком тренутку за Азербејџан и цео свет. Како оцењујете резултате непријатељстава од 27. септембра, колики су губици страна, према вашој процени, и да ли има много затвореника?

Алијев: Азербејџан је 27. септембра подвргнут још једном нападу јерменских оружаних снага, што није био први напад у последња три месеца. Нешто слично, али у мањем обиму, догодило се у јулу на државној граници, затим је овај напад одбијен, затим у августу, када је са јерменске стране послата диверзантска група у циљу извршења терористичких напада на цивилно становништво и на војску и ова група је спречена. Крајем септембра и наша насеља су била изложена артиљеријској ватри и већ у првим сатима имали смо жртава и међу цивилним становништвом и међу војском. До данас имамо 43 цивилне жртве и више од 200 рањених, око две хиљаде кућа у селима и градовима који се налазе уз контактну линију су или потпуно уништене или оштећене. Нажалост, артиљеријско гранатирање из Јерменије наставља се и након договора о параметрима прекида ватре, укључујући варварско бомбардовање града Ганџе, услед чега је убијено 10 цивила, а четрдесетак рањено. Што се тиче губитака на бојном пољу, према нашим подацима, губици јерменске стране су много већи од наших губитака. Објавићемо своје губитке међу након вруће фазе сукоба.

Што се тиче резултата непријатељстава, они су веома успешни за азербејџанску војску. Успели смо да пробијемо дубоко ешалирану одбрану непријатеља. У неким областима постојале су чак четири линије одбране. Планински терен, наравно, чини одбрану много погоднијом од контраофанзиве. До данас је на десетине насеља ослобођено од окупације, укључујући град Џебраил и већину села регије Џебраил, апсолутну већину села у региону Физули и село Суговушан, које је од стратешког значаја. Протерали смо окупаторе са стратешких висина на планинском ланцу Муровдаг и настављамо успешно да обнављамо територијални интегритет наше земље.

- Чујемо са различитих страна о учешћу плаћеника из Сирије или Либије на страни азербејџанске војске, у којој мери можемо да верујемо?

Алијев: Већ сам много пута говорио о овој теми. Нема потребе за било каквим страним војним учешћем у Азербејџану. Наша војска се састоји од више од сто хиљада бораца и, ако је потребно, мобилизацијом се ова цифра може повећати неколико пута. Данас су оружане формације које имамо у потпуности способне да изврше било који задати задатак. Снимци уништавања јерменске војне опреме доступне су на интернету. Наравно, ниједан плаћеник нема такве квалификације и такве техничке могућности. Уништили смо непријатељску војну опрему вредну више од једне милијарде долара само користећи беспилотне јуришне авионе, не рачунајући друга средства којима располажемо. Потенцијал азербејџанске војске је познат - ни за кога није тајна. Стога немамо потребе за додатним војним снагама. Азербејџан је увек био досљедни борац против међународног тероризма и никада нећемо дозволити да било која терористичка организација прави гнезда на нашој територији, тим више што представља претњу нашем народу и нашим суседима. Никада то нећемо дозволити. Нико нам није пружио никакве доказе о присуству страних оружаних формација на територији Азербејџана, које учествују у тренутним сукобима. Наш званични став је да немамо страних плаћеника.

- У московским споразумима од 10. октобра помињу се основни принципи нагодбе, молим Вас да дешифрујете ове принципе онако како их разумете?

- Ови принципи су развијени током година. Више од десет година, рекао бих. У процесу мог рада са претходним руководством Јерменије, врло смо активно кренули напред у процесу координације позиција. Било је врло тешко. Преговори су у сваком случају тежак процес, а још више о тако важном питању. Ипак, обе стране су показале жељу да следе пут политичког решења. Али, на несрећу, након што је тренутна влада Јерменије дошла на власт, јерменска страна је све оно што се претходно накупило једноставно бацила у нату за смеће. Покушао се такође променити формат преговора, да се у преговоре укључе власти такозване Нагорно-Карабашке републике, што смо одбили и ми и копредседавајући ОЕБС-ове групе Минск.

Што се тиче основних принципа, тамо је све јасно речено. Ослобађање окупираних азербејџанских региона планирано је у фазном плану. У првој фази, то је југоисточни део окупираних територија - пет региона. У другој фази, то су територије смештене између Нагорно-Карабаха и Јерменије - области Лачин и Келбајар. Отварање свих комуникација, укључујући и комуникације које се налазе у другим деловима јерменско-азербејџанске границе. Повратак избеглица и интерно расељених лица у њихова места порекла, што подразумева повратак азербејџанских избеглица на територију Шуше и друга подручја бивше аутономне области Нагорно-Карабах, као и преговори о коначном статусу Нагорно-Карабаха, о којима се морају договорити стране.

У принципу, укратко, ово су основни принципи које је Азербејџан увек поштовао и ми смо их развили. Али нова јерменска влада је више пута саопштила да је то неприхватљиво, да неће вратити ни центиметар земље. Јерменски министар одбране рекао је да се Јерменија припрема за нови рат за нове територије. Стално су нам долазиле претње и увреде, што је резултирало таквом конфронтацијом. Мислим да би јерменска страна требало трезвено да процени новонасталу ситуацију и да се посвети примирју, које је неколико сати касније на варварски начин прекршила бомбардовањем мирног уснулог града Ганџе.

- Господине председниче, ако говоримо о компромисима, на које компромисе бисте и даље били спремни? И постоји ли линија преко које се ни под којим условима нећете повући?

Алијев: Наш став је увек био врло конструктиван и досљедан. Такође се ослања на норме међународног права у погледу спровођења четири резолуције Савета безбедности УН, које су захтевале потпуно, тренутно и безусловно повлачење јерменских снага са наших територија. Наш став се увек заснивао на прагматичном приступу и мислим да развој догађаја за преговарачким столом то јасно показује. Што се тиче „црвених линија“, то смо врло јасно изјавили и копредседавајући Минске групе су тога свесни - ни под којим околностима територијални интегритет Азербејџана не може бити нарушен, Азербејџан ни под којим условима неће пристати на независност Нагорно-Карабаха. Али у исто време, наш предлог је произашао из чињенице да у будућности јерменска заједница и азербејџанска заједница треба да мирно живе и коегзистирају на територији Нагорно-Карабаха. Иначе, то се догађа, иначе, у другим насељима Азербејџана, укључујући Баку, где постоји више хиљада јермена, у Русији, Грузији, у другим земљама, где Јермени и Азербејџанци понекад живе и раде у истом селу и између њих нема противречности. Зашто се то код нас не може постићи? Посвећени смо томе, али, наравно, последице етничког чишћења морају бити елиминисане и све наше интерно расељене особе морају се вратити својим кућама. Овде сам вам, у принципу, открио мало више од основних принципа, нашег приступа могућим компромисима.

- Господине председниче, бруталност овог рата већ је ушла у историју, а ви сте већ део историје овог рата. Како бисте волели да останете у историји?

- Знате, сваки рат је суровост, жртве, патња људи, губитак вољених, али разлика је у томе што је за азербејџански народ овај рат ослободилачки, а за Јерменију освајачки рат. За никога није тајна, а чињеница је, коју међународни посредници већ знају, да такозвана војска Нагорно-Карабаха не постоји. Данас, у удружењу које тако назива јерменска страна, 90 посто војника су држављани Јерменије, јерменска војска их региструје и позива на служење војног рока и шаље на окупиране територије Азербејџана: у Агдам, Физули, Џебраил, Келбаџар, Кубатли, Лачин, Зангелан. Питање је - шта они тамо раде? Данас су јерменске окупационе снаге на међународно признатим територијама Азербејџана. И ово ништа не може оправдати: ни са становишта међународног права, ни са становишта људског морала. Тридесет година је немогуће водити политику спречавања Азербејџанаца да уђе у своју земљу предака. То су исте територије на којима јерменско становништво никада није живело. Друга је ствар што је тамо све уништено, а за повратак тамо је потребно пуно времена и труда, али такав став никако не може бити оправдан. Стога се ми и наши службеници боримо и умиремо на азербејџанском тлу, а јерменски војници умиру на земљи коју њихова влада жели да одржи под окупацијом.
Што се тиче улоге у историји, знате, никада пре нисам о томе размишљао, а још више сада. Мој главни задатак је да оправдам поверење азербејџанског народа, да испуним обећања која сам дао током година које сам провео на овој функцији. И водити земљу путем развоја и осигурати њен територијални интегритет, а како ће моја улога бити процењена у будућности зависиће од воље азербејџанског народа и од онога што ћемо постићи. Стога мислим да ово питање треба препустити онима чије ми је мишљење увек било доминантно у доношењу одређених одлука, укључујући и питање Нагорно-Карабаха.

Читајте више на Сукоб у Нагорно-Карабаху - преглед ситуације

 

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

Мандић: Суочићемо се са свима који су учествовали у фарси званој „Државни удар“

Тачно је двије године од када је у подгоричком Вишем суду јавно саопштена пресуда у суђењу,...

РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије
РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије

Западне земље живе у мрачној „земљи фантазије“ коју су створиле током година антируске пропаганде, рекла је...

2021-04-25 10:25:03

Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије
Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије

Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за...

2021-04-25 08:12:18

РТ: Недостатак правог лидерства: Пандемија открила „огромне проблеме“ у ЕУ и на Западу, каже Захарова за РТ
РТ: Недостатак правог лидерства: Пандемија открила „огромне проблеме“ у ЕУ и на Западу, каже Захарова за РТ

„С тим у вези, питање које треба поставити је, шта ако сутра амерички председник, био то господин Бајден, господин Трамп, господин Обама или било ко други, каже Немачкој да престане да дише, да ли ће га послушати? Да ли ће престати да дише?“

2021-04-24 11:06:10

С. Стојичевић: Невладин сектор је постао „пета власт“ у Србији
С. Стојичевић: Невладин сектор је постао „пета власт“ у Србији

Буџетска линија 481 је постала легалан начин финансирања америчких мрежних утицаја у Србији

2021-04-17 09:23:28

Кривокапић: Ако се бавите државним послом не можете имати приватни или академски став
Кривокапић: Ако се бавите државним послом не можете имати приватни или академски став

На овим просторима стално имамо причу о дисконуитету, а садашња влада Црне Горе жели да у свим елементима владавине права искаже континуитет. То се пре свега односи на међународне споразуме, али жеља Владе је и да исправи неправде нанете одређеном броју грађана који живе у Црној Гори, рекао је у интервјуу за \"Око\" црногорски премијер Здравко Кривокапић.

2021-04-15 09:02:10

„Србија упркос све већем притиску остаје посвећена свим споразумима о сарадњи у војно-техничкој сфери са Русијом“
„Србија упркос све већем притиску остаје посвећена свим споразумима о сарадњи у војно-техничкој сфери са Русијом“

Министарство одбране Русије ће отворити представништво у Београду

2021-04-15 08:36:44

РТ: Санкције Русији нису непријатељски чин, каже министар спољних послова Црне Горе
РТ: Санкције Русији нису непријатељски чин, каже министар спољних послова Црне Горе

Црна Гора је спремна да настави политички дијалог са Москвом, рекао је у интервјуу за РТ министар спољних послова Црне Горе Ђорђе Радуловић. Додао је да нова влада антируску реторику претходних власти сматра погрешном, али да је принуђена да свој спољнополитички курс координише са Европском унијом, чије чланство остаје главни стратешки приоритет земље. Према Радуловићевим речима, европске санкције против Руске Федерације, којој је Подгорица морала да се придружи у процесу европских интеграција, не би требало сматрати непријатељским кораком према Москви, те да не би смеле да се мешају у развој билатералне сарадње.

2021-04-12 07:22:25

РТ: „Предуго су САД биле жандарм“: Шешељ о бомбардовању Југославије и приближавању Србије Русији
РТ: „Предуго су САД биле жандарм“: Шешељ о бомбардовању Југославије и приближавању Србије Русији

Сједињене Државе су предуго биле светски жандарм, а Србија заузврат треба да се што више интегрише са Русијом. То је у интервјуу за РТ изјавио бивши потпредседник Владе Србије и лидер Радикалне странке Војислав Шешељ. Политичар је говорио и о распаду Југославије, односу Срба према НАТО-у након бомбардовања 1999. године и процесима за признавање руског Крима на међународној сцени.

2021-03-29 09:25:54

РТ: „Забрињавајући тренд“: Лондон настоји да Москву искључи из европског система безбедности - руски амбасадор
РТ: „Забрињавајући тренд“: Лондон настоји да Москву искључи из европског система безбедности - руски амбасадор

Британско руководство постало је још више непријатељски расположено према Москви, рекао је за РТ руски амбасадор...

2021-03-26 10:00:26

Митрополит Иларион: Изузетно важно да светско православље не буде увучено у геополитичке сплетке
Митрополит Иларион: Изузетно важно да светско православље не буде увучено у геополитичке сплетке

Стране политичке снаге покушавају да користе верске сукобе у Украјини, укључујући „као инструмент обуздавања Русије“, рекао...

2021-03-23 08:01:44

РТ: Прављење политичког питања око вакцина против коронавируса је великa грешка ЕУ, каже Сијарто за РТ након што је примио „Спутњик V“
РТ: Прављење политичког питања око вакцина против коронавируса је великa грешка ЕУ, каже Сијарто за РТ након што је примио „Спутњик V“

"Искуство Будимпеште са одговором ЕУ по питању вакцинације показало се фрустрирајућим"

2021-03-21 16:22:11

„Где је био тај међународни поредак када је Југославија бомбардована и људи убијани на Мајдану, у Одеси, Донбасу?“
„Где је био тај међународни поредак када је Југославија бомбардована и људи убијани на Мајдану, у Одеси, Донбасу?“

„Међународно признање Крима као субјекта Руске Федерације је процедура која захтева анђеоско стрпљење и издржљивост“

2021-03-13 08:01:57

Дарко Младић за Восток: Новом судији би требало пар година да уђе у предмет
Дарко Младић за Восток: Новом судији би требало пар година да уђе у предмет

"Сматрамо да је то огроман материјал и да би судији да се упозна са предметом требало стварно пуно времена"

2021-03-12 14:03:07

Хашки трибунал искористио пандемију за потпуну изолацију генерала - Дарко Младић
Хашки трибунал искористио пандемију за потпуну изолацију генерала - Дарко Младић

ТАСС, Павел Бушуев  - Међународни резидуални механизам за кривичне судове (МРМКС) искористио је пандемију коронавируса да...

2021-03-12 09:18:14

РТ: ЕУ и Русија су природни савезници, али субструктуре у Бриселу им стоје на путу - Чижов
РТ: ЕУ и Русија су природни савезници, али субструктуре у Бриселу им стоје на путу - Чижов

Русија и ЕУ су можда на ниској тачки својих односа, али природни интереси обе стране захтевају...

2021-03-04 07:33:28

Патријарх Порфирије: Косово за нас није само геополитичко питање, већ и питање идентитета
Патријарх Порфирије: Косово за нас није само геополитичко питање, већ и питање идентитета

Моје ће бити да у име свих изнесем оно што је на добро и што је на корист нашем народу, нашој цркви, па ако хоћете, и нашој држави, али и свим члановима наше цркве који се налазе широм Земљиног шара, рекао је патријарх српски Порфирије у ексклузивном разговору за РТС. Навео је да је референдум на Косову извршен 1389. године и да је Косово, не само колевка нашег народа, већ и кивот препун моштију светих.

2021-03-03 07:01:44

Биљана Чекић: “Дара из Јасеновца” је ту да покаже праву истину и да многим људима отвори очи
Биљана Чекић: “Дара из Јасеновца” је ту да покаже праву истину и да многим људима отвори очи

Двадесетог фебруара у 20 часова читав наш народ био је на једном мјесту, у Јасеновцу. Када је Дара одговорила на питање Диане Будисављевић одакле је, одговорила да је из Јасеновца, многи су схватили да без обзира ко гдје био рођен, поријекло свег нашег народа и јесте из Јасеновца.

2021-02-27 12:37:40

Владика Јоаникије за “Дан”: Бирање Патријарха је саборни, црквени и светодуховски чин од свенародног значаја
Владика Јоаникије за “Дан”: Бирање Патријарха је саборни, црквени и светодуховски чин од свенародног значаја

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уочи Сабора на којем ће бити изабаран нови Патријарх Српске православне цркве, казао је да сви треба да дају допринос да процес бирања протекне законито. Владика Јоаникије је истакао да вјерује да ће саборни ум архијереја пресудно утицати на избор будућег Патријарха СПЦ.

2021-02-17 09:15:32

Кршење споразума и истински циљеви Украјине: Шта се дешава у ДНР-у након шест година од споразума из Минска
Кршење споразума и истински циљеви Украјине: Шта се дешава у ДНР-у након шест година од споразума из Минска

Интервју са замеником команданта Народне милиције Доњецке Народне Републике

2021-02-14 17:38:38

РТ: Карин Кнајсел: Од „мегафонске дипломатије“ до афазије - дубоки раскол између ЕУ и Русије
РТ: Карин Кнајсел: Од „мегафонске дипломатије“ до афазије - дубоки раскол између ЕУ и Русије

Пише Др Карин Кнајсел, бивши аустријски министар спољних послова. У јуну прошле године објавила је своју...

2021-02-10 13:03:21

Амбасадор Боцан-Харченко: Русија против именовања новог високог представника у БиХ
Амбасадор Боцан-Харченко: Русија против именовања новог високог представника у БиХ

Русија не одобрава покушаје именовања новог високог представника у БиХ, каже у интервјуу за Тањуг амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко и наводи да то није у складу са ставом одбора Савета за имплементацију мира и планом о затварању Канцеларије високог представника (ОХР).

2021-02-09 21:17:24

Вучић држи Додика на оку јер одлично зна његову нарав
Вучић држи Додика на оку јер одлично зна његову нарав

- Потпуно сам сигуран да Вучић одлично познаје Додикову нарав и свјестан је да га мора држати на оку. Треба се само сјетити Додиковог односа према лидерима из Србије који су га подржавали и закључак му није тешко донијети . каже високи функционер СДС-а Младен Босић за БН

2021-02-07 13:28:17

РТ: Никада нисам био пријатељ са Бајденом, али се надам да ће нови амерички председник преиспитати политику економског тероризма - Зариф за РТ
РТ: Никада нисам био пријатељ са Бајденом, али се надам да ће нови амерички председник преиспитати политику економског тероризма - Зариф за РТ

Администрација Џоа Бајдена могла би потенцијално почети да отапа ледене односе између Техерана и Вашингтона, рекао...

2021-01-28 12:09:33

РТ: Техеран ће користити руске, кинеске, индијске и сопствене вакцине, док су америчке одбачене због „недостатка поверења“ - Зариф за РТ
РТ: Техеран ће користити руске, кинеске, индијске и сопствене вакцине, док су америчке одбачене због „недостатка поверења“ - Зариф за РТ

"Санкције су нам заправо помогле да станемо на ноге. Желимо сарадњу са светом, али не желимо да зависимо од њега."

2021-01-27 08:51:05

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Парада победе

Парада победе