„Београдски синдикат“: Две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике

Објављено: 01.03.2020.год.
Београдски синдикат, фото: Приватна архива / Новости

"Хибридно ратовање на интернету није никакав мит или теорија завере, већ сушта реалност"


Две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике, кажу у интервју за "Новости", чланови групе "Београдски синдикат".

Ниједна држава у 21. веку не би смела да забрањује улазак у земљу музичарима и другим уметницима, и то само зато што њихова уметност није по вољи моћницима. Уметници и ствараоци имају своју улогу у друштву, ту су да опомињу и да подсећају, а не само да забављају. Џорџ Орвел је ономад рекао: "У време универзалне преваре - рећи истину је револуционарни чин." Ту истину сведочи народ у Црној Гори, а ми смо, попут старих гуслара, то само опевали у песми "Свиће зора".
Ово, за "
Новости", поручују престонички хипхопери "Београдски синдикат" које је митрополит Амфилохије одликовао Орденом са златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за "надахнуте песме 'Догодине у Призрену' и 'Свиће зора', посвећене одбрани светиња у Црној Гори и КиМ". Група се прошле недеље нашла у центру пажње јер њеним члановима није дозвољено да уђу у Црну Гору и учествују на литијама у Подгорици. Додуше, Александар Протић Прота ипак је успео у томе, зато што га на граници нису препознали, па је од митрополита Амфилохија, у име бенда, и примио признање.

"Свиће зора"


Иако готово да и не говоре за медије, Феђа Димовић, Бошко Ћирковић и Александар Протић прихватили су позив "Новости" да разговарају о литијама, одбрани светиња СПЦ, забранама, цензурама, концертима, политици, одласку младих... На почетку разговора упитани су да ли су сазнали зашто су проглашени за претњу по националну безбедност Црне Горе.Бошко
: ... И јавно здравље! Претпостављам зато што су наше идеје заједништва и борбе за истину и правду заразне. Није ми јасно само зашто су и колико те идеје опасне.


Феђа: То нам нико није објаснио. Блажо и ја чак нисмо добили писмено решење о забрани уласка, иако смо на томе инсистирали. Таква одлука је потпуно неразумна. Ниједним стихом или изговореном речју нисмо угрозили безбедност и уставни поредак Црне Горе, нити увредили било ког њеног грађанина. "Свиће зора" је песма о љубави, слози и праштању. Ако је то данас опасно, онда пристајем да будем персона нон грата.


Прота: Искрено се надам да је то одлучио неко ко није пуно размишљао. Плашим се да је погодио мету, али је све друго промашио!


* Видели су вас и као опасност по јавно здравље, значи ли то да је "вирус БС" за тамошње власти опаснији од короне?

Феђа: Очигледно је вирус слободе најопаснији од свих вируса. Поготово за оне који гуше људска права и слободе.


Прота: Кренули смо, између осталог, да будемо део две литије у Подгорици. Ја сам пак чуо да је здраво да се шета. Биће да је неки "стручњак" мислио другачије.


* Како је ушао Прота?

Прота: Уз Божју помоћ, редовним комерцијалним летом компаније "Ер Србија" на линији Београд - Подгорица. Биће да није био добро ажуриран списак у Агенцији за националну безбедност Црне Горе.


* Очекујете ли да ћете се и ви, после доделе Ордена, наћи на црној листи?

Прота: Вероватно. Биће жалосно ако се сви убрзо не уклонимо са тог списка. Не желим да поверујем да било која власт на овоме свету жели намерно да даје аутоголове!


* Шта вас је мотивисало да напишете песму "Свиће зора", незваничну химну литија?

Феђа: Људи који су се у Црној Гори окупили у највеличанственијем грађанском протесту нашег времена и то како се они на миран и достојанствен начин доследно боре за нашу веру и наслеђе. Инспирисале су нас поворке ђедова и унука, које са иконама у рукама прелазе километре пута, само да би одбранили своја права на верску слободу.


Бошко: Најдиректније нас је инспирисао лични доживљај који смо имали на Богојављење у Подгорици. Једноставно смо морали то да опевамо свим срцем.


Прота: И на Богојављење и на литији у Подгорици плакао сам малтене све време. За мене је плач додир човека и истине! А након плача мора доћи песма, ако вам је већ дат дар да је напишете. Било ми је занимљиво да обрнемо парадигму песме "Још не свиће рујна зора", која ме по емоцији највише подсећа на "Тамо далеко". На благо модификовану мелодију смо послали нову поруку, да зора коначно свиће и да је заправо код народа у Црној Гори већ и сванула!Фото: М.С. и В.К. / Новости

* Шта још поручујете народу у Црној Гори?

Феђа: Наше мисли и молитве су увек уз њих и надамо се да ће бити прилике да тамо премијерно изведемо нашу песму.


Прота: Дубоко сам уверен да тај народ нама шаље поруку слоге, заједништва, љубави и решености да се не да оно најсветије што имаш, а многима од њих је само то и остало.


* Народ је песму прихватио, али не и у НАТО канцеларији за хибридно ратовање у Подгорици...

Феђа: Сваког дана нам скидају прегледе, о чему поседујемо и доказе. Постоји огромна диспропорција између броја прегледа и реалне популарности наше песме. Хибридно ратовање на интернету није никакав мит или теорија завере, већ сушта реалност. Просто је невероватно да неко данас мисли да је интернет последњи слободни медиј, имајући у виду да је настао као војни пројекат САД. Музику не радимо због прегледа, али су они, нажалост, постали мерило вредности и успеха сваког видео-материјала који се објави на "Јутјубу". "Београдски синдикат" је дуго одбијао да своје песме објави на дигиталним платформама типа "Deezer", "Spotify" и "Apple", пошто своју музику не желимо да продајемо, већ да је делимо бесплатно. Међутим, то је дало идеју пиратима да зарађују од наше музике. Сада ћемо вероватно бити принуђени да користимо те дигиталне платформе, како бисмо спречили крађу интелектуалне својине.


Бошко: Поново бих искористио прилику да им захвалим на томе што и нама и свим људима који нас прате и верују нам настављају да отварају очи по питању свог деловања и "демократије" "Јутјуба" и сличних мрежа. Хвала вам, браћо и сестре, свим срцем. Само ви радите свој посао.Прота
: Нека свако ради свој посао. И ми ћемо наш!


* Цензурисали су и вашу песму "Догодине у Призрену"?

Феђа: Вероватно су то урадили исти они који су манипулисали и нумером "Свиће зора". Имамо поуздане информације о томе да су тимови за хибридно ратовање распоређени у више земаља у окружењу. О томе су, уосталом, доста писале и ваше новине.


Бошко: Приступ песми је и даље ограничен, као и њена видљивост на нашем каналу, уосталом и видљивост нашег канала на том серверу. Ако питате за име и презиме одговорне особе, то не знам, јер се све увек правда некаквим алгоритмима. Али чињенице су непобитне.


Прота: И "Догодине у Призрену" и "Свиће зора" су једно попкултурно сведочанство времена и догађаја у којем живимо. Како се популарна култура све мање бави таквим темама, а са друге стране допире до великог броја гледалаца и слушалаца, логично је да некоме то и те како може да смета. Свакоме ко жели да одбрани вредносну и културолошку матрицу у којој је човек конзумент а не личност, у којем је човек сам а не део заједнице, у којем треба да заборави на прошлост и цивилизацијске архетипе - сваком том, ми смо трн у оку!Фото: Д.Миловановић / Новости

* Да ли је због те песме отказан и ваш концерт лане у Немачкој

Феђа: Сасвим могуће. Многима се не допада оно што је приказано у споту за ту песму. Данас је једноставно забрањено рећи да је било и српских жртава и да постоји и друга страна приче, која се разликује од оне верзије која нам је наметнута.

* Да ли сте "неподобни" само у Црној Гори и Немачкој?

Феђа: Нисмо ми жељни тога да пошто-пото свуда наступамо, већ само тамо где смо добродошли и где наша уметност наилази на разумевање.


Бошко: Неподобни смо ми пре свега у Србији и региону, јер никада нећемо бити део "саундтрека" за успављивање и заглупљивање народа. Неподобни смо само моћницима, а свугде имамо баш много људи који нас воле и верују нашим делима. Да смо, како често тврде, ирелевантни, не би нас ни спомињали, а камоли цензурисали песме и ограничавали слободу кретања.


Прота: Заговорници либералне демократије заправо врло често постају већи тоталитаристи од тоталитариста против којих се боре.


* Спорадично наступате, колико још да чекамо на ваш концерт у Београду?

Феђа: То није питање за нас, већ за власти у Србији. Свесни смо тога да би наш велики концерт у Београду био или немогућ, или на све могуће начине саботиран. То није само случај са Београдом, него и са већином осталих градова у Србији. Занимљиво је да у Нишу нисмо имали концерт 15 година, нити нас је било ко звао да наступамо.


Бошко: Да се публика пита, сутра бисмо могли да поновимо концерт капацитета "Арене". Али више је него очигледно да бисмо били опструирани на свим инстанцама.


* Изазвали сте буру и са песмом "Систем те лаже". Коме сте тад "гурнули прст у око"?

Феђа: Целокупном систему. Покушали смо да у једној песми објаснимо како систем функционише. Да стварну власт у свету чине банке и корпорације, а да су политичари у свакој земљи, па и код нас, само марионете у њиховим рукама. "Знам ја ко ме лаже и од кога сам ја згажен, банке ММФ, корпорације су важне", стих је који то објашњава. Све што нам се сада дешава је управо последица наше критике и борбе против тог система, који је много моћнији од неког локалног политичара који не зна ни да упали компјутер.


Бошко: Свима... а очигледно испаде никоме конкретно, јер је та прича била баш "регионално" медијски испраћена и подржана. Много волим ту песму, али две песме за које смо добили Орден су испале много већи проблем за хибридне НАТО ратнике. На људима је да се запитају зашто.


Прота: Тај спот има близу 35 милиона прегледа на "Јутјубу", а "Свиће зора" никако да се помери на више од милион и по. А јасно је као дан колико је слушана у овом тренутку. Песме које ударају у вредносне темеље било ког система ипак много више сметају.


* И "Говедина" је својевремено распалила тадашњи политички естаблишмент?

Феђа: Увек боље пролазе они што свирају лаке ноте. Али поента уметности је у томе да открива истину, а не да забавља широке народне масе. Прави уметник мора да прати судбину свог народа. Награда долази тек на крају живота и не мери се новцем, прегледима и лајковима. Невероватно је да нас готово нико од колега музичара и других уметника није подржао због забране уласка у Црну Гору. То много говори о времену у коме живимо.


Бошко: "Говедина" је била шаљива и прилично неартикулисана. Искрена, прихватљива сатира која опет све исмева, а никоме конкретно не смета.


* Смета ли вама то што много младих људи одлази из Србије?

Феђа: Млади најбоље виде да нема перспективе и зацртаног циља ка коме се креће наша земља. Огромна корупција и негативна селекција, комбинована са ширењем духа беспомоћности и дефетизма, тера младе људе. Они касније схвате да је и живот у иностранству "хлеб од девет кора", као и да корупција и криминал нису оригинално српски изуми. Неко овде мора личним примером да покаже да је могуће изградити праведно и поштено друштво, па ће онда и млади остајати на свом огњишту.


Бошко: Претежно одлазе због понижења. Не иде се више трбухом за крухом, него мозгом за смислом. Људи су свесни тога да их тамо негде не чекају мед и млеко. Опет, беже од уцена разних локалних насилника које задиру у људско достојанство. Беже од полусвета у комбинацијама који их третира као стоку... Можда би било боље да се уједине и боре против свега побројаног, али никога не осуђујем, јер су нас већ сто пута разни ликови продали. Опет, ми се трудимо да не причамо много, него да ту борбу сведочимо сопственим примером.


Прота: Плашим се да не можемо побећи од себе самих. Какви смо овде - бићемо и тамо.Митрополит Амфилохије предаје одликовање Александру Протићу / Новости

* "Београдски синдикат" није бољи живот тражио у политици?

Феђа: Разни политичари су ме звали да се прикључим њиховим странкама, али ми то није пало на памет. Сваки човек може да се бави политиком и ван странака.


Бошко: Мислим, осећам и верујем да неупоредиво више чинимо својим културним деловањем него што бисмо могли политичким. Уосталом, питајте Проту. Политика је за старије и остварене људе који су спремни да заједници посвете остатак своје енергије, искуства и живота. Нажалост, последњих деценија се политиком баве углавном опортунисти. Неки од њих су вреднији, посвећенији и марљивији, чак фанатични у том свом бављењу политиком, али су и даље себични самољубиви опортунисти. Ми смо одговорни људи, није политика за нас.


Прота: Бавио сам се политиком две и по године. Имао сам своју малу политичку партију и нерадо се сећам тог периода. Сем неколико часних и финих људи, мало шта што сам тамо видео памтим као добро и лепо. Греше људи, па и ја

Зашто своју нацију третирамо као да је другог реда?

Феђа: Зато што је то одувек била одлика помодарства и малограђанштине. Пуно се ради на томе да се народ у Србији убије у појам и да му се усади осећај вечите кривице. Црњански је лепо написао да смо ми народ коме није дозвољено да дође до даха. Чим мало дигнемо главу и окренемо се сопственим интересима, одмах крену салве напада да је то некакав непостојећи "великосрпски хегемонизам", који нас наводно спречава да постанемо део модерног света. Заборављамо да смо ми земља која је донела један од првих демократских устава у Европи, а да је опште право гласања уведено пре него што је то учињено у многим развијеним европским државама.

Оптуживали су вас да радите за Удбу, говорили да вас плаћају Руси, да кокетирате са Дверима, да сте део маркетиншког плана Тадића и Ђиласа... На чијој сте ви страни?

Бошко: Ја сам само пошао тетки да однесем лек, а БС је на страни добра, љубави и истине.


Феђа: Искрено се надам да смо на страни истине.


Прота: На страни Бога, колико год ми то мој понекад брзи и грешни ум допушта!Поруке слоге и заједништва, фото Д.Миловановић / Новости

 


- Добар део младих људи тражи краћи пут до решења - каже Прота.

- Да ли је то ухлебљење кроз партију, западну НВО, "државни посао" или је просто бег од самог себе... Ако у Србији имамо ситуацију да нам одлази сваке године по 50.000 грађана, на Западу имамо људе који мигрирају сами у себе. У индивидуализам и депресију. Најгоре је што ми данас овде живимо у тој комбинацији. Мигрирамо и ка споља и ка унутра.

Весна Пантелић, Драгана Матовић / Новости

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Интервју

РТ: „САД нису хтеле да се суоче са истином да више нису глобални хегемон“, наводи шеф Спољне обавештајне службе Русије након дебакла у Авганистану

САД су нису успеле у Авганистану јер су погрешно израчунале сопствене способности и желеле да свој...

Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу
Пуковник Љубинко Ђурковић, команднат одбране Кошара: Епопеју хероизма и витештва изнели су ти славни српски војници и јунаци који су обучавани и припремани да чувају слободу

Враћање снага безбедности Републике Србије на граничне прелазе, односно на границе Србије, затим чување српских енклава и светиња под окриљем наших снага безбедности и војника

2021-09-24 11:55:08

Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом
Митрополит Јоаникије за РТС: Не знам да се бавим политиком, цијелога живота бавио сам се само Црквом

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је за РТС да је очигледно да је председник Црне Горе Мило Ђукановић стајао иза немира који су се догодили на Цетињу на дан устоличења. Истакао је да ће поштовати начело одвојености цркве од политике, нарочито страначке. Митрополит каже да је потписивање Темељног уговора близу решења.

2021-09-08 09:12:33

Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“
Интервју патријарха Порфирија за „Светигору“

Интервју Његове светости Патријарха српског г. Порфирија за “Светигору”; разговор је водио главни и одговорни уредник о. Никола Пејовић, 4. септембар, 2021. љета Господњег

2021-09-06 09:35:39

Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ
Митрополит Јоаникије: Није нам до свађе са браћом, то су наша браћа, то су моја браћа, то је мој народ

Интервју митрополита Јоаникија за Радио „Светигора“ који преносимо у целости

2021-09-03 11:04:43

Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен
Гинцбург: Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен

Ако се ситуација и даље буде овако развијала, чека нас тешка јесен. Не само да се...

2021-08-31 06:23:25

РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан
РТ: Западни либерали су угрожени успехом Мађарске и не могу прихватити „конзервативну националну алтернативу“, каже Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је његова земља мета критика САД-а и њихових западноевропских...

2021-08-07 11:32:40

Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником
Калабухов: Не планирамо сарадњу са Шмитом, јер га не сматрамо високим представником

Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Игор Калабухов, рекао је да не планира сарађивати с високом представником Кристијаном Шмитом.

2021-08-04 23:18:38

Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву
Председник ДНР-а: Ако буде потребно спремни смо и да покренемо контраофанзиву

  Председник Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин сматра да Украјина неће моћи постојати као држава, укључујући и...

2021-08-03 10:54:41

РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи
РТ: Немилосрдни амерички „рат против терора“ изгубљен пре много година - бивши председник Авганистана Хамид Карзаи

САД су изгубиле рат у Авганистану не када су одлучиле да се повуку након што су...

2021-08-02 08:10:50

Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида
Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне да поприма знаке геноцида

Око 470 хиљада становника Донбаса добило руски пасош

2021-07-21 12:28:47

Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо
Смирнов: Настављамо да свој успех делимо са заједницом у којој послујемо

„Прошле године смо у пословању имали два ударца – пад цена нафте и пандемију. У таквим...

2021-07-21 12:03:02

РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ
РТ: Кенеди замало окончао Хладни рат и блокаду Кубе 1963. године, каже Оливер Стоун за РТ

Америчка блокада Кубе и Хладни рат са СССР-ом могли су да се окончају 1963. године да...

2021-07-14 12:03:10

Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти
Оливер Стоун: У америчком уском погледу на свет Русија и Србија често представљене као пропагандисти

Славни амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун у интервјуу за Новости поводом објављене аутобиографије и Фестивала...

2021-07-11 11:32:04

Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа
Стевандић: Нећу Додику „пуцати“ у леђа

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је у интервјуу за Независне новине да оно због чега никада неће...

2021-06-13 08:45:05

Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију
Боцан-Харченко: Увек смо уз Србију и Србија увек може да се ослони на Русију

„Трибунал створен пре свега са циљем притисака на Београд и Србију“

2021-06-12 11:11:01

РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“
РТ: Путин каже да Бајден није тако импулсиван као Трамп, те да је његов коментар „убице холивудско мачо понашање“

У свом првом интервјуу за америчке медије од 2018. године, руски председник Владимир Путин је карактерисање...

2021-06-12 09:32:37

Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку
Путин: Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку

Председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе...

2021-06-10 16:45:01

РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије
РТ: Нови светски поредак се формира пред нашим очима - заменик министра одбране Русије

Тренутно смо сведоци формирања ни мање ни више него „новог светског поретка“, са постојећим међународним правним...

2021-06-06 18:16:55

Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен
Бранко Лукић: Ако се Жалбено веће буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Младићу биће поништена или ће бити ослобођен

Ако се Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове буде водило доказима, првостепена пресуда генералу Ратку Младићу биће поништена или ће бити ослобођен. Првостепена пресуда се уопште не ослања на доказе, већ на пресуђене чињенице из ранијих поступака, када нису изведени докази о дешавањима на Маркалама и Сребеници, а које је одбрана генерала Младића изнијела у поступку.

2021-06-05 09:24:25

„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“
„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН“

Председник Чешке Милош Земан каже да је његов савет председнику Вучићу у вези са проблемом Косова и Метохије био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима. Препоручио му је, како је додао, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

2021-05-20 12:40:22

Мандић: Суочићемо се са свима који су учествовали у фарси званој „Државни удар“
Мандић: Суочићемо се са свима који су учествовали у фарси званој „Државни удар“

Тачно је двије године од када је у подгоричком Вишем суду јавно саопштена пресуда у суђењу,...

2021-05-09 08:29:08

РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије
РТ: „Колективни Запад живи у земљи фантазије“, каже Захарова усред новог таласа антируске хистерије

Западне земље живе у мрачној „земљи фантазије“ коју су створиле током година антируске пропаганде, рекла је...

2021-04-25 10:25:03

Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије
Генерал Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење за неутралност Србије

Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за...

2021-04-25 08:12:18

rt intervju
baner rakija desno intervju
baner apartman desno / intervju
baner obzor desno - intervju

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: