Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?

Објављено: 06.07.2024.год.
Фото: Sputnik/Gavriil Grigorov

Глобална већина све више показује своје незадовољство поретком заснованим на западним правилима, али да ли ће Кремљ то искористити?

Аутор: Фархад Ибрагимов – стручњак, предавач на Економском факултету Универзитета РУДН, гостујући предавач на Институту друштвених наука Руске председничке академије за националну привреду и јавну управу.


Такозвани украјински „самит мира“ одржан прошлог месеца у Швајцарској, јунски састанак министара спољних послова БРИКС-а у Русији, азијска турнеја Владимира Путина, па чак и овонедељна посета мађарског премијера Виктора Орбана Москви – сви ови догађаји су доказ да САД и њени савезници нису успели да изолују Русију од остатка света.


Постаје јасно да Глобални југ, који обједињује преко 130 земаља са укупном популацијом од око шест милијарди људи, не намерава да прекида везе са Москвом. Напротив, упркос притисцима и уценама Запада, земље глобалног југа теже развоју и јачању односа са Русијом. Ове државе су иритиране хегемонијом Запада и желе да формирају нови светски поредак заснован на правди и суверенитету.


Полови Новог светског поретка

Украјинска криза је допринела јачању улоге Глобалног Југа. Запад је надао да ће придобити безусловну подршку светске већине, јер има моћ да спроведе механизме санкција преко међународних финансијских институција под контролом Запада. Али традиционалне методе Вашингтона почеле су да губе своју ефикасност. Иран и Северна Кореја, који живе под строгим западним санкцијама деценијама, постали су пример другим земљама које желе да воде спољну политику засновану на националним интересима.

И упркос чињеници да је Запад увео највећи број санкција против Русије, она је постала "упориште" за цео Глобални Југ и многе земље су се ујединиле око ње. Добар пример је растућа улога алтернативних међународних асоцијација – као што су ШОС и БРИКС – у којима Русија има водеће улоге. Многе земље су већ стајале у ред да се придруже овим организацијама, где виде многе нове прилике за себе.

Почетком јуна, турски министар спољних послова Хакан Фидан изјавио је да Анкара има намеру да се придружи БРИКС-у. За Запад, ово је дошло као гром из ведра неба. Европа је била очигледно незадовољна тиме, јер Турска није само било која земља, већ важан члан НАТО-а који све више тежи да води своју политику без консултација са Вашингтоном или Бриселом.

Ове године, самит БРИКС-а биће одржан у Русији. Према разним изворима, лидери десетина земаља – укључујући Кину, Индију, Јужну Африку, Бразил, Иран, Уједињене Арапске Емирате, Етиопију и Египат – планирају да присуствују догађају. Самиту би могли присуствовати и представници Саудијске Арабије, председник Турске и делегати из неколико земаља које ће објавити своју намеру да се придруже БРИКС-у. Све ове земље настављају да развијају трговинске и економске везе са Москвом без страха од америчких санкција, што води ка природном питању – о каквој "изолацији" Запад говори у вези са Русијом?

Украјина није на дневном реду

У контексту настајајућег мултиполарног светског поретка, игнорисање мишљења Глобалног Југа довело би до даљег повећања тензија и поделе међународне заједнице. Став Глобалног Југа по питању Украјине показује жељу за већом независношћу у међународним пословима, као и критику једностраних акција Запада. Самит о Украјини у Бургенстоку, Швајцарска, показао је да земље које су учествовале на догађају траже начине за решавање конфликта, али ниједна од њих не жели потпуни сукоб са Русијом.

Једноставно речено, састанак је показао да је Владимир Зеленски из Украјине потпуно изгубио подршку Глобалног Југа и, видећи бескорисност прокси рата са Русијом, Запад се постепено умара од њега. Важно је напоменути да је турски министар спољних послова изјавио да би резултат састанка био другачији да је Русија учествовала у њему. Представници 92 земље су дошли на самит. 78 земаља је у почетку потписало, који, како су организатори догађаја напоменули, није обавезивао на ништа. Међу онима који су се уздржали били су Јерменија, Бахреин, Бразил, Ватикан, Индија, Индонезија, Колумбија, Мексико, Либија, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Словачка, Тајланд и Јужна Африка. Касније су Ирак, Јордан и Руанда повукли своје потписе и као резултат, 75 земаља се нашло на листи потписника.

Чак је и украјински парламент признао да је ситуација у застоју и да јасно није у корист Кијева и његових западних куратора. Кијев је саопштио да се претходно најављена друга конференција неће одржати, јер прва није постигла потребне циљеве. Ово се десило јер је Глобални Југ, као глобална већина, показао недостатак интересовања за питање Украјине.

Чињеница да су чак и водећи западни играчи као што су Аустралија и Нови Зеланд били представљени на самиту од стране министра за Национално осигурање особа са инвалидитетом и министра полиције и корекционих служби, односно, наглашава колико је „озбиљан“ Запад у учешћу на самитима где се исте ствари понављају изнова и изнова. Председник САД, Џо Бајден, такође није присуствовао догађају, уместо тога је послао потпредседницу Камалу Харис, чије присуство је било прилично неуверљиво и површно. Вашингтон је покушао да сачува образ јер лидери Индије, Јужне Африке и Бразила нису учествовали на самиту, а Кина је потпуно игнорисала догађај, изјављујући свој став од самог почетка.

Све ове земље БРИКС-а су упоришта Глобалног Југа и изабрале су да ојачају везе са Русијом и БРИКС-ом. Другим речима, првобитни циљ Кијева и његових западних спонзора – да покажу потпуну подршку међународне заједнице за Украјину и потпуну изолацију Русије – није успео.

Нема јединства на Западу

Чак ни Северноатлантски савез није могао да покаже 100% подршку Кијеву, а да не спомињемо представнике Глобалног Југа. Можемо се такође сетити избора за Европски парламент одржаних почетком јуна, који су завршили фијаском за владајуће елите у водећим земљама ЕУ – Француској, Немачкој и Белгији. Политичка партија Алтернатива за Немачку, која је пре само неколико година била сматрана маргиналном странком и у Немачкој и у Европи, заузела је друго место на изборима за Европски парламент у Немачкој, и потиснула владајућу партију на треће место. Иста ствар се дешава у Француској и Италији.

Друштва ових земаља су уморна од лудог понашања њихових влада које, уместо да подстичу дијалог и суседске односе са Русијом, крећу путем отвореног и оштрог сукоба са Москвом, намерно кваре односе са Пекингом и прете целом Глобалном Југу великим ратом – све како би натерале свет да прихвати западну тачку гледишта коју сматрају једино исправном.

Чак је и немачки канцелар Олаф Шолц морао да призна да ситуација није у његову корист и да популарност владајуће коалиције у Немачкој опада због њене подршке Украјини и санкција против Русије. Шолц је додао да су многи Немци незадовољни санкцијама против Русије, а резултати избора за Европски парламент су јасан доказ тога. Француски премијер Габриел Атал чак је отворено позвао људе да не гласају за десничарске партије на текућим унутрашњим парламентарним изборима, јер би то ограничило подршку Париза Кијеву.

Земље попут Мађарске и Словачке, које покушавају да нађу баланс и схвате да свет није ограничен на Запад, налазе се у повољнијој позицији. Оне виде да Глобални Југ такође има шта да понуди и барем се понаша суверено.

Турска – која је уморна од притиска Вашингтона и искусила све „предности“ сарадње са Западом и резултирајуће економске кризе – такође обраћа пажњу на ову чињеницу. Свесни рањивих тачака Турске, портпарол Европске комисије за спољне послове и безбедносну политику, Петер Стано, директно је изјавио да ако Турска испоштује санкције ЕУ против Русије и уведе слична ограничења, то ће показати „добру вољу“ Анкаре и помоћи јој да стекне поверење ЕУ. Другим речима, европски званичници кажу да би Турска требало да се одрекне сопствених интереса и жртвује брзо растућу и јачајућу руско-турску сарадњу како би „угодила“ Европи и Западу, и да Анкара нема других опција.

Клуб 'Изопштених'

У међувремену, док је Запад покушавао да измишља нове формате састанака како би привукао Глобални Југ и претио му санкцијама, руски председник је направио азијску турнеју, обављајући државне посете Северној Кореји и Вијетнаму. Ове две земље су биле верни савезници Совјетског Савеза и сада желе да имају блиске и трајне односе са Русијом. И Северна Кореја и Вијетнам постали су жртве ратова у којима су САД биле директно или индиректно укључене. Обе земље настоје да воде независну спољну политику и подржавају напоре Русије да формира нови светски поредак. Пјонгјанг и Ханој су под притиском Вашингтона, али остају при својим ставовима. За њих је Русија кључ за стабилност и безбедност у региону.

Након своје посете ДНРК, руски председник Владимир Путин и врховни лидер Северне Кореје, Ким Џонг-ун, потписали су споразум о стратешком партнерству. Како је Путин напоменуо, овај документ ће бити основа односа између Русије и Северне Кореје у наредним годинама. Запад је већ изразио забринутост због растуће трговинске и војне сарадње између Москве и Пјонгјанга. Вашингтон је наивно позвао Русију да одустане од сарадње са Северном Корејом, која је под санкцијама УН.

Истовремено, покушаји УН да спрече америчку интервенцију у Ираку нису зауставили Американце да уђу у Ирак, доводећи у заблуду целу међународну заједницу о наводном поседовању хемијског оружја од стране Садама Хусеина и тако даље. До сада, Вашингтон је надао да Русија неће 'ресетовати' односе са Северном Корејом, сматрајући овај корак штетним за своје интересе. У последње три деценије, САД су уложиле велике напоре да изолују ДНРК и спрече њен развој само зато што је Пјонгјанг желео да се заштити од најгорег сценарија, као што је војна инвазија инспирисана САД из Јужне Кореје.

Режим санкција наметнут против ДНРК од стране Савета безбедности УН, а пре тога од стране САД и њених савезника, довео је до блокаде у којој је неколико стотина хиљада људи умрло од глади. Путин је упоредио санкције против ДНРК са блокадом Лењинграда током Другог светског рата, где је током три године, преко милион људи умрло од глади током нацистичке блокаде. Током своје посете Пјонгјангу, Путин је говорио о потреби ревизије режима санкција наметнутог од стране Савета безбедности УН. Овај режим је иницирао Вашингтон пре 20 година као знак хегемоније САД и њеног лидерства у униполарном свету. Сада је ситуација око Северне Кореје (као и Ирана и бројних других земаља) потпуно другачија. И Русија и Кина су спремне да јој понуде подршку.


Куда све ово води?

Њујорк Тајмс цитира америчког амбасадора у Јапану, који је Путинову посету Северној Кореји и Вијетнаму описао као „остварење наших најгорих страхова.” Према дипломати, овај пут је био сигнал да је Москва спремна да предводи групу земаља над којима САД немају контролу. Њујорк Тајмс такође напомиње да је руском лидеру било потребно само четири дана у Азији да „разбесни Вашингтон.”

Међутим, чињеница да Вашингтон не може да сакрије свој бес била је очигледна од самог почетка. САД су биле сигурне да ће Русија постати изолована – као што су Иран и Северна Кореја – и да ће цео свет сматрати Русију токсичном. Али у стварности, САД изгледају токсично, јер, ескалирајући ситуацију, не знају шта даље да раде. С једне стране, цео свет види како режим у Кијеву, подржан од стране САД, трпи један неуспех за другим и прибегава терористичким методама (као што су удари на плажу у Севастопољу, стално гранатирање Белгорода и градова у Доњецкој Народној Републици).

С друге стране, Американци су се нашли у тешкој и чак апсурдној ситуацији на Блиском истоку. Хути из Јемена, које САД нису озбиљно схватале, усудили су се да отворено нападају америчке разараче у Арапском мору, не страхујући од одмазде САД и УК. Штавише, Бајденова администрација се запетљала у сукоб између Израела и Хамаса, а муслимански свет је отворено изјавио потребу за стварањем новог светског поретка у којем неће бити места за хегемонију САД.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Турска – које су до недавно сматране традиционалним партнерима САД, па чак и савезницима – су или постале чланице БРИКС-а или планирају да се придруже овој организацији. Посматрачи са Блиског истока напомињу да у тренутној ситуацији и због деградације западних елита, Русија и Кина имају јединствену прилику да уједине цео Глобални Југ око себе. Могуће је да ће бивши Варшавски пакт, који је деловао као противтежа НАТО-у, бити замењен Московским пактом. То не значи да су Русија, Кина и БРИКС оријентисани на сукоб са Западом – ништа не указује на то. Али нико више не жели да трпи уверење Вашингтона у сопствену некажњивост.

Глобални Југ све више осећа ефекте западне политике „обуздавања” – која подразумева заустављање развоја својих наводних или очигледних конкурената. Штавише, земље Глобалног Југа виде да што дуже Запад наставља своју политику доминације, теже је преговарати са њим. И с обзиром на чињеницу да некомпетентне западне елите своје интересе представљају као националне, ова ситуација може брзо довести до глобалне катастрофе из које неће бити излаза. Зато Блиски Исток, Африка, Азија и Латинска Америка стално говоре: зауставите лудаке на Западу пре него што буде прекасно. Једини прави начин да се очува мир је трајно успостављање новог светског поретка, реформа УН и узимање у обзир интереса већине земаља света.

Аутор: 
Фархад Ибрагимов – стручњак, предавач на Економском факултету Универзитета РУДН, гостујући предавач на Институту друштвених наука Руске председничке академије за националну привреду и јавну управу.


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Геополитика долине Нила — О израњајућој кризи у североисточној Африци

Готово је извесно да се свакако, било кроз фикцију, било кроз разговоре бар некада сусрео са идејом ратова за пијаћу воду — ова идеја обично је повезана са (пост)апокалиптичним сценаријима у којима нека врста force majeure у виду климатских промена или мултинационалних корпорација ограничава приступ изворима питке воде.

\
"Ниједна тема није забрањена": Објашњење Модијеве посете Москви

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.

2024-07-08 22:53:46

Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?
Московски пакт: Хоће ли Русија ујединити разједињени свет?

Глобална већина све више показује своје незадовољство поретком заснованим на западним правилима, али да ли ће Кремљ то искористити?

2024-07-06 20:34:27

Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу
Сукоб Русије и САД ће надживети украјинску кризу

Москва на Вашингтон мора да гледа као на дугорочну претњу

2024-06-29 12:32:50

Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив
Владимир Кршљанин: Српско-руско братство је наш императив

Срби и Руси су у духовном, културном, генетском и историјском смислу изузетно блиски народи. Њихова блискост...

2024-06-09 20:16:44

Европа бледи и постаје „изгубљени континент“
Европа бледи и постаје „изгубљени континент“

Аутор: Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

2024-05-25 22:40:40

Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?
Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији

2024-05-21 20:36:34

Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја
Николај Патрушев о 75 година НАТО и 25 година од агресије на СРЈ: Крвава историја

4. априла се навршава 75 година од оснивања Северноатлантског савеза – НАТО. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев говорио је за аиф.ру о улози овог савеза у светској политици и о томе како је његов главни циљ постало „обуздавање“ Русије.

2024-04-02 18:31:24

Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује
Владимир Кршљанин: У рату за мир, Србија 1999. није поражена, а Русија данас побеђује

Ако погледамо прве чланове Повеље УН и Универзалне декларације о људским правима, видећемо да су западне владе од њих потпуно одступиле.

2024-04-01 12:08:53

„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви
„Наставићемо да убијамо Русе“: ко стоји иза терористичког напада у Москви

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

2024-03-24 14:30:53

Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу
Дмитриј Тренин: Време је да Русија да нуклеарни подсетник Западу

Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

2024-03-24 13:16:24

Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство
Ђуро Билбија: Тачку ће ставити победа Русије – Братство

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над српским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у прошлост и у будућност. Поводом 25. годишњице од НАТО агресије, желимо да наши читаоци правилно виде да ли је рат НАТО против Срба и Православља део историје – било, па прошло! Или је жив и води се свим средствима која су му на располагању у свету који се мења?

2024-03-15 21:12:31

Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство
Српски генерали о томе шта нам је потребно у војној сарадњи са Русијом — Братство

Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и српског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико месеци уназад, поставља питање како унапредити сарадњу Србије и Русије док траје окршај Запада и Русије и док је Београд под сталним притиском да се у спољној политици усагласи са циљевима Запада. Поводом питања конкретно војне сарадње, своје процене дају три експерта – генерали Митар Ковач, Божидар Форца и Лука Кастратовић. Они објашњавају шта нам је од Русије неопходно да добијемо у оквиру војне сарадње и говоре о политици као одлучујућем фактору.

2024-03-01 16:21:09

Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?
Шта се дешава у Малију, Буркини Фасо и Нигеру?

Ситуација за фебруар 2024.

2024-03-01 16:16:28

Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство
Професор Ивањиков: Свет иде ка све већој слободи, Косово ће бити враћено у Србију – Братство

Косово и Метохија је српско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити потпун – истакао је у разговору за Братство Иван Андрејевич Ивањиков, доктор правних и политичких наука, професор Сверуског државног универзитета правде.

2024-02-29 12:17:03

Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство
Биџа: Природно је да се окренемо Русији, бићемо богатији и сигурнији – Братство

Руси су нам једини историјски пријатељи. Долазили су да нас ослободе и врате нам мир. Запад је за нас извор зла, највише Енглеска. За Запад су нас везали неморални људи. Русија је већа од целе Европе, а уз њу су и Кина и Индија. Природно је да се окренемо Русији, Србија би имала више него сада. Западни коров је пустио много корења, треба нам воље, знања и времена да се њих ослободимо. Чека нас место у ШОС и БРИКС, а наш опоравак би био веома брз. Требају нам Уговор и пријатељству и сарадњи са Русијом и стручни људи у влади. Сарадња са Русијом нас штити од западних претњи, јер Русија нам је прави пријатељ!

2024-01-14 21:56:25

Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство
Адмирал Бошко Антић: Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој – Братство

НАТО још ратује против нас, против Словена и православља. Од појаве Путина планови Запада пропадају. Србија и Русија су савезници, потребне су једна другој. И НАТО и ЕУ су под командом САД, између њих нема велике разлике. Политички независна Србија се мора економски ослонити на Исток и БРИКС. Русија нам је помогла и у 19. веку и у светским ратовима, иако нисмо имали заједничку границу. Ни сада без Русије не можемо да вратимо своје. Нема равнотеже између пријатеља и непријатеља. САД диригују Куртију, али и нашим западњацима. Рат Запада против Истока траје 1000 година. Треба учити о заједничкој борби и поштовати ветеране…

2024-01-13 12:52:55

Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство
Борис Над: Српско-руски односи јачају, упркос галами са Запада - Братство

Саговорник портала Братство је Борис Над, српски писац и мислилац. Стални је сарадник многих домаћих и иностраних часописа и сајтова. Објавио је двадесетак књига прозе, есеја и поезије.

2024-01-07 20:47:01

Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ
Владимир Кршљанин: Божићни српско-руски путоказ

Србија мора наставити да гради братско савезништво и јединство са Русијом, челично пријатељство са Кином и сарадњу са свим земљама, које поштују њен суверенитет и територијални интегритет.

2023-12-31 21:36:32

Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре
Стручњаци: Обнова вежби са НАТО, да ли и са Русијом? Треба нам нови свет што пре

Председник Србије Александар Вучић је после сусрета са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом најавио да ће Србија обновити заједничке војне вежбe са НАТО и другим партнерима.

2023-12-21 16:03:08

Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО
Стручњаци: Шта на Балкан доноси Русија, а шта НАТО

У припремама последњег самита НАТО о Западном Балкану, генерални секретар организације, Јенс Столтенберг, оптужио је Русију за „ширење дезинформација, дестабилизацију и подривање Балкана“ и посебно истакао „сецесионистичку реторику која раздире БиХ“. Портпарол руског МИП Марија Захарова, реаговала је без афекта – просто подсетивши да је НАТО тај чија је појава на Балкану „увек праћена погибијом људи и ратним злочинима“.

2023-12-13 13:59:25

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?
Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

2023-12-05 17:19:44

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: