Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Објављено: 01.06.2022.год.
фото: © РИА Новости / Алексей Куденко

Међуресорни координациони штаб
Руска Федерација за хуманитарни одговор
31. маја 2022


Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног хуманитарног права, настављају да наменски користе објекте медицинске инфраструктуре у војне сврхе. Истовремено, екстремисти, кријући се иза цивила као „живог штита“, систематски пуцају на руске јединице, провоцирајући Оружане снаге Русије на одмазду, како би их додатно оптужили за убијање цивила и наношење неселективних удара по цивилним објектима.

Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарни одговор наставља да бележи чињенице злочиначких радњи кијевског режима:

- у Харкову, у згради болнице (улица Игора Муратова), стрељачка места се налазе на горњим спратовима, складиште муниције се налази у подруму, док се медицинско особље и пацијенти принудно држе у просторијама;


- у Часовом Јару Доњецке Народне Републике, у зградама градске болнице број 3 (ул. Пирогов), смештени су рањени милитанти украјинских екстремистичких формација. Цивили, укључујући и тешко болесне, били су принуђени да напусте здравствени објекат под претњом физичког насиља, а на периферији поликлинике јединице Оружаних снага Украјине распоредиле су контролне пунктове и опремиле ватрене тачке;


- у Одеси, у згради болнице број 9 (Пастерова улица), екстремисти су опремили упориште, оклопна возила и артиљерија су постављени на суседној територији;


- у Краматорску, Доњецка Народна Република, у дечјој поликлиници број 3 (ул. Героев Украини), опремљено је упориште, минирани су прилази згради, а особље и пацијенти поликлинике, укључујући и децу, принудно се држе у подруму поликлинке.
 
Ове и друге сличне чињенице, упркос нашим поновљеним изјавама, Светска здравствена организација је до сада игнорисала.
Још једном позивамо све међународне организације и пре свега Светску здравствену организацију да утичу на званични Кијев и предузму ефикасне мере у циљу спречавања коришћења медицинске инфраструктуре у војне сврхе.

Упркос свим тешкоћама које је створио кијевски режим, у протекла 24 сата, без учешћа украјинских власти, 20.043 особе, међу којима 2.886 деце, евакуисане су на територију Руске Федерације из опасних подручја република Донбаса и Украјине, а од почетка специјалне војне операције укупно 1 576. 301 особа, од чега 257 156 деце. Државну границу Руске Федерације прешло је 225.089 јединица личних возила, укључујући 3.716 током протеклог дана.
Више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај редовно функционише у конститутивним ентитетима Руске Федерације. Са пристиглим избеглицама се обавља индивидуални рад и пружа се ажурна помоћ у решавању различитих хитних питања у вези са даљим смештајем, помоћи при запошљавању, обезбеђивању места деци у вртићима и образовним установама, као и обезбеђивању социјалних давања и бенефиција.

У протекла 24 сата на телефонску линију Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање, федералних органа извршне власти, конститутивних субјеката Руске Федерације и разних јавних организација примљено је 78 захтева страних и украјинских држављана са захтевима за евакуацију на територију Русије, Доњецке и Луганске Народне Републике, као и регионима Запорошке, Николајевске, Харковске и Херсонске области које контролишу Оружане снаге Русије. Укупно, база података садржи 2.757.235 таквих апела из 2.137 насеља Украјине.


У шест лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни) и даље је блокирано 70 страних бродова из 16 држава.

Претња коју ствара званични Кијев, 
гранатирање и велика минска опасност не дозвољавају бродовима да слободно излазе на отворено море. Као резултат комплекса предузетих мера, руска морнарица је елиминисала минску опасност у акваторију луке Мариупољ и на плански начин организовала обнову лучке инфраструктуре.

Оружане снаге Руске Федерације створиле су неопходне услове за функционисање два поморска хуманитарна коридора, који представљају безбедне траке за кретање бродова:


- у Црном мору (свакодневно од 08:00 до 19:00) - за излаз из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни у правцу југозапада из територијалног мора Украјине дужине 139 миља и ширине 3 миље;


- у Азовском мору (даноноћно) - за излазак из луке Мариупољ дужине 115 миља и ширине две миље у правцу Црног мора.
Детаљне информације о функционисању поморских хуманитарних коридора свакодневно се емитују сваких 15 минута путем ВХФ радија на 14 и 16 међународних канала на енглеском и руском језику.

Власти Кијева настављају да избегавају интеракцију са представницима страних држава и компанијама које поседују бродове у решавању питања обезбеђивања безбедног изласка блокираних бродова.

Истовремено, и даље постоји опасност за пловидбу због украјинских мина откинутих са сидра дуж обале црноморских држава. Руска Федерација предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора.

Одреди за деминирање Оружаних снага Руске Федерације и Министарства за ванредне ситуације Русије обављају задатке чишћења територије Доњецке и Луганске Народне Републике од експлозивних средстава.

Укупно је проверено 2.604,94 ххетара (23 хектара дневно); 35 објеката (од тога 13 друштвено значајних објеката); један мост и 9,64 км путева. Пронађено је и неутралисано 12.880 експлозивних средстава, од којих је 195 пронађено у току дана.

Савезне извршне власти, заједно са конститутивним ентитетима Руске Федерације, разним јавним организацијама и патриотским покретима, настављају да акумулирају хуманитарну помоћ. На сабирним местима припремљено је преко 28.000 тона основних потрепштина, виталних лекова и прехрамбених пакета, укључујући храну за бебе. Највећи допринос пружању помоћи дали су:
Министарство за цивилну одбрану, ванредне ситуације и помоћ у катастрофама Руске Федерације, Министарство индустрије и трговине Руске Федерације, Министарство саобраћаја Руске Федерације, Министарство економског развоја Руске Федерације, Министарство дигиталног развоја, комуникација и масовних медија Руске Федерације, Федерална служба државне регистрације, катастар и картографија, Федерална агенција за поморски и речни саобраћај, Министарство културе Руске Федерације, Федерална агенција за националности; Републике Бурјатија, Дагестан, Крим, Татарстан, Чеченска Република, Алтај, Забајкалска, Краснодарска и Приморска подручја, Архангелск, Белгород, Брјанск, Курск, Лењинград, Москва, Ростов, Самарска, Свердловска, Тулска, Уљановска, Јарославска области, као као и град Москва ;
међу политичким партијама и непрофитним организацијама - Јединствена Русија, Сверуски јавни покрет "Народни фронт", Сверуска јавна организација ветерана "Борбено братство", аутономна непрофитна организација за подршку хуманитарним програмима "Руска хуманитарна мисија", „Руске железнице” и Сверуске јавно-државне организације „Савез жена Русије”.
Почев од 2. марта 2022. године, Руска Федерација је у Украјину већ испоручила 24.652,1 тону основних потрепштина, хране, лекова и санитетског материјала.
 
Током протеклог дана у Доњецкој Народној Републици и Харковској области, током којих је цивилном становништву пребачено 309,8 тона хуманитарне помоћи.

31. маја 2022. године у Доњецкој Народној Републици, Харковској и Херсонској области одржало се пет хуманитарних акција током којих се становништву предало 391,9 тона основних животних намирница и хране.

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Милитанти „Азова“ уживају у мучењу људи

Милитанти Азова уживају у мучењу људи Данас, у ери наглог развоја интернет технологија, информације о одређеним догађајима...

РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?
РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?

Руски председник Владимир Путин потписао је ревидирану Поморску доктрину која одражава „промену геополитичке и војно-стратешке ситуације...

2022-08-06 13:09:53

РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар
РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини - Агнес Каламар

Извештај о украјинском кршењу хуманитарног права заснован је на „опсежној истрази“, наводи невладина организација

2022-08-06 12:02:27

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2022-08-04 12:41:31

РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел
РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел

Чини се да украјинске снаге имају образац рапоређивања трупа и војних возила у стамбене области, укључујући...

2022-08-04 11:46:26

Ненасумично цурење информација из Украјине
Ненасумично цурење информација из Украјине

Азербејџан послао Украјини 200 авионских пројектила

2022-07-28 13:49:24

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба
Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба

Акције Запада могу довести до проширења зоне оружаног сукоба. Ову претпоставку изнели су стручњаци немачког часописа "Компакт"....

2022-07-27 14:56:35

Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја
Украјина постала територија неконтролисане дистрибуције и шверца оружја

Западне земље су принуђене да признају да немају тачне информације о томе где се шаље оружје...

2022-07-27 14:46:10

Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?
Зашто је прозападна пропаганда неефикасна у Србији?

Након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини ради заштите руског говорног становништва и...

2022-07-25 13:38:43

Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре
Повећање испорука западног оружја Украјини могло би да натера Русију да пређе на оштрије одговоре

Оружане снаге Руске Федерације настављају да се придржавају штедљиве тактике извођења Специјалне војне операције, првенствено ради...

2022-07-23 14:55:59

Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад
Украјинска војска одбацује оружје и војну опрему коју испоручује Запад

Украјинска војска се презирно односи према оружју и војној опреми коју испоручује Запад. Војници Оружаних снага Украјине...

2022-07-23 14:49:27

Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања
Украјинске снаге се суочавају са доста проблема приликом употребе западног наоружања

Према речима уредника "Економиста" Шашанка Џошија, украјинска војска има озбиљних проблема са одржавањем западних артиљеријских система,...

2022-07-22 12:08:21

Где је полетео украјински авион из Србије?
Где је полетео украјински авион из Србије?

  Европску информативну агенду је 16. јула узбуркала вест о паду теретног авиона АН-12 украјинске авио-компаније "Меридиан ер...

2022-07-20 12:37:14

Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта
Војна помоћ са Запада не може се благовремено доставити на линију фронта

Ово је у интервјуу за немачки лист Ди Велт изјавио војни експерт Министарства одбране Аустрије Маркус...

2022-07-20 12:32:02

Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност
Украјинска команда настоји да спречи да критике на рачун западне војне опреме буду пуштене у јавност

Украјински војници су полагали велике наде у војну помоћ Сједињених Држава и Запада, а сада не...

2022-07-20 12:27:35

Зашто је нацизам оживео у Украјини?
Зашто је нацизам оживео у Украјини?

  Данас се, можда, многи питају зашто је у Украјини оживео нацизам у свом најциничнијем облику, чија...

2022-07-13 17:46:36

Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам
Из Кијева с љубављу - eвропско оружје за светски тероризам

Ко добија оружје које је дошло под „Ленд-лизом“?

2022-07-12 19:52:42

РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг
РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг

Економисти побољшавају прогнозе за текућу годину, наводи се у извештају

2022-07-07 08:46:38

Избор Србије - документарни филм РТ-а
Избор Србије - документарни филм РТ-а

Запад притиска Србију да прекине везе са Русијом

2022-07-03 21:02:20

Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба
Нико не може натерати Русе да оду из Донбаса, каже бивши начелник британског генералштаба

Бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Данат рекао је да ће руске снаге „готово неизбежно” заузети...

2022-07-03 20:55:29

Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина
Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина

Украјинска криза могла би да се заврши на три различита начина, рекао је бивши амерички државни...

2022-07-01 07:40:10

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело
РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

2022-06-26 09:53:34

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк